--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuCzarna krowa z Rzeszowa.
- krupniok
- Użytkownik
- Auto: Insignia B (automat)
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Śląsk
- Postawił piwo: 14 razy
- Otrzymał piwo: 8 razy
Re: Czarna krowa z Rzeszowa.
10W to lepkość niskotemperaturowa, więc nie wiem co ma wysoka temperatura powietrza do tego 
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
10W to już oleje półsyntetyczne, pomijając, że całe mnóstwo 5W jest tylko wykonane w technologii syntetycznej.
Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka
-
Pawel_wro
-
Resoviak
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Rzeszów
- Postawił piwo: 7 razy
- Otrzymał piwo: 2 razy
Już Ci mówię co nie pasuje: padnięty byłem i pomyliłem się. Zalany jest Valvoline Allclimate 5W40wassermann pisze: ↑3 sie 2021, o 21:5610W40 ?!? Półsyntetyk? Bez zaglądania do instrukcji i na etykietę oleju zgaduję, że coś tu nie pasuje :/
Za chwile kolejna wymiana i dordźcie - zostać przy 5W40 czy wracać do 5W30?. Dokia kiedyś na fejsie pisała i w sumie ma dużo racji, że przy autach z DPF to lepiej 5W40.
Auto jeszcze w warsztacie i tak naprawdę nie wiedzą co mu jest. Dzisiaj odbieram. Auto udało im sie odpalić, a jak odpalił to trzepło zdrowo sadzą z rury wydechowej. Nie było żadnych błędów poza historycznym błedem wspomagania siły hamowania czy jakos tak, ale jak mówią to może mieć związek z niskim napięciem aku. Wstępnie nie odpalał, bo układ wydechowy był zapchany sadzą (WTF?). Ale dlaczego? Tego nie wiem jeszcze. DPF sprawdzony - 17% zapełnienia, wiec jest ok. Pytałem czy może mieć to związek ze zmiana oleju na 5W40, mówia, że nie. Poprosiłem o sprawdzenie wtrysków no i czekam.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Zdecydowanie 5W40, marka zależy od Ciebie, osobiście którąś zmianę zalewam PMO 5W40 z normą C3 i dexos 2.
- Pro
- Klubowicz
- Auto: Insignia B ST
- Kod silnika: D20DTR
- Miasto: Legionowo
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 43 razy
Jeśli za dużo sadzy, to albo wtryski leją, albo powietrze gdzieś ucieka tak niepozornie, że AFR już jest za mały, ale błędu jeszcze nie ma. Dziwi brak błędu od dpf, tam też powinny wyniki zadziwiać O_O
-
Resoviak
- Forumowicz
W serwisie już się śmieją jak mnie widzą. W grudniu 1,5 miesiąca Czarna Krowa stała w warsztacie, bo któregoś ranka zastrajkowała i nie mogli dojść co jej jest a nie chcieli rozdzierać silnika, okazało się że jeden z wtrysków do wymiany. 3 klocki w plecy. Chwilę było spokoju, aż tu wczoraj CHECK się zaświecił przy 154.000 km, warsztat, komputer, diagnoza. Czujnik NOx, ten drugi. 3100 w plecy.
Pytanie - robić w ASO czy kupić w necie (widziałem na allegro za 1600 zł) i założyć u przysłowiowego Wieśka?
Pytanie - robić w ASO czy kupić w necie (widziałem na allegro za 1600 zł) i założyć u przysłowiowego Wieśka?
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 19 razy
- Otrzymał piwo: 145 razy
Pewnie byś nawet sam ogarnął wymianę, tylko potem kompem trzeba zrobić adaptację czujnika nox.
-
Resoviak
- Forumowicz
Odkopuję temat: 205 000 km i strzał pod maską. Okazało się, że rura od turbo. 110 tysięcy wytrzymała. I zastanawiam się czy iść w oryginał czy też są jakieś lepsze zamienniki. Na razie dokopałem się do tematu zestawów naprawczych