--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Poszukiwania odpowiedniej Insignii

ODPOWIEDZ
norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Re: Poszukiwania odpowiedniej Isi

Post autor: norbi333 » 4 lip 2014, o 15:08

To już szukanie dziury w całym.
Przegląd robiłem w normalnej stacji i jakoś sprzęgła nie spaliło

jaromat

Post autor: jaromat » 4 lip 2014, o 18:57

janek pisze:Chodzi mi o to, że nawet jak sprzęgło odłączy tylny napęd to mechanizm różnicowy i tak pracuje bo jest napędzany od toczących się kół tylnych.

A druga sprawa: przegląd samochodu i test hamulców powinno się chyba przeprowadzać na rolkach przystosowanych do obsługi aut AWD żeby nie spalić sprzęgła, a w mojej mieścinie chyba takowych nie ma.
no niby tak powinno byc,ale kto to stosuje

janek

Post autor: janek » 4 lip 2014, o 20:49

I nic się nie działo z napędem po takim badaniu na jednej ośce?

Hmm może na "luzie" nie elektronika nie spina napędów :?:

Adam10

Re: Odp: Poszukiwania odpowiedniej Isi

Post autor: Adam10 » 5 lip 2014, o 06:41

kicaj pisze:A da się tym jechać po polskich drogach?

Sent from mobile.

Da się :)

Obniżona Insignia i tak wygląda jak młoda koza przy mojej Omedze.... a jakoś jeżdżę :p Tylko, że leżące policjanty to wróg :p :lol:

kicaj
Użytkownik
Auto: I
Rok produkcji: 2015
Miasto: B/DE
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Odp: Poszukiwania odpowiedniej Isi

Post autor: kicaj » 5 lip 2014, o 08:41

Tylko czy nie traci się wiele na komforcie... i częstych naprawach
Płyty od granicy z de w kierunku Wrocławia - widuje czasem obniżone auta jak jadą 40 na godzinę...

Sent from mobile.

jaromat

Post autor: jaromat » 5 lip 2014, o 09:39

ja jezdze na Zgorzelec,zawsze jest jakies wyjscie

janek

Post autor: janek » 8 lip 2014, o 10:16

Koledzy a jakie są orientacyjne ceny usunięcia DPF w Isi + jakiś program w okolicach Poznania i Łodzi?

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Alex » 8 lip 2014, o 10:44

+/- 2 k zł w Poznaniu. Nie wiem ile w Łodzi ale pewnie będzie podobnie.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

Awatar użytkownika
Radek_TRN
Użytkownik
Auto: BMW F10
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Toruń

Post autor: Radek_TRN » 8 lip 2014, o 12:34

Janek w Poznaniu za 2tys masz w tuneforce wywalenie dpf i czipa z hamownia AWD. Jak dobrze pogadasz to może zaslepia ci jeszcze EGR.

Awatar użytkownika
cz@rny
Użytkownik
Auto: INSIGNIA HB
Kod silnika: B20DTR
Miasto: GDAŃSK

Post autor: cz@rny » 8 lip 2014, o 21:55

janek pisze:Koledzy a jakie są orientacyjne ceny usunięcia DPF w Isi + jakiś program w okolicach Poznania i Łodzi?
Robiłem w TuneForce Poznań, full usługę 2tys
dpf egr i moda 205kuni 436niutków
Święty spokój - bezcenne ;)

janek

Post autor: janek » 8 lip 2014, o 22:04

cz@rny pisze: Robiłem w TuneForce Poznań, full usługę 2tys
dpf egr i moda 205kuni 436niutków
Święty spokój - bezcenne ;)
Jak wygląda kultura pracy tego silnika po usunięciu EGR? Dużo głośniej na zimnym silniku?

Awatar użytkownika
cz@rny
Użytkownik
Auto: INSIGNIA HB
Kod silnika: B20DTR
Miasto: GDAŃSK

Post autor: cz@rny » 8 lip 2014, o 22:09

Dla mnie prawie tak samo. Może troszkę głośniej ale to i tak klekot :-)
Ale przyjemność z jazdy jest

janek

Post autor: janek » 9 lip 2014, o 08:53

Już byłem zdecydowany na silnik 2,0T a tu teraz czytam, że mają one często problem z łańcuchami rozrządu a naprawa to koszt min 3k o:o

Kurcze w silnikach DTI w VB też jest łańcuch i spokojnie wytrzymuje przebiegi 400k km. Nie ogarniam tych nowych konstrukcji ]:-<

Awatar użytkownika
Mikołaj
Użytkownik
Auto: Insignia 1,6 Turbo
Kod silnika: A16LET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Amsterdam/Sosnowiec

Post autor: Mikołaj » 9 lip 2014, o 11:10

janek pisze:Już byłem zdecydowany na silnik 2,0T a tu teraz czytam, że mają one często problem z łańcuchami rozrządu a naprawa to koszt min 3k o:o ]:-<
Witam. Ja też przed zakupem słyszałem, że te silniki 2,0T mają jakieś problemy i mój wybór padł na 1,6T 8-)
Na początku myślałem że 1,6 w dosyć ciężkiej budzie jaką ma Insignia kombi nie będzie sobie radził ;) ale jestem miło zaskoczony. Co prawda jak na pokład ostatnio załadowałem komplet pasażerów i jakiś bagaż, to czuć że to mały silniczek. Ale ja zazwyczaj śmigam razem z małżonką i wtedy nie narzekam. Wiadomo, jakimś tam bolidem to to nie jest, ale do codziennej jazdy wystarcza w zupełności :D

jaromat

Post autor: jaromat » 9 lip 2014, o 16:08

ja tez juz chcialem brac 2.0T ale sie oczytalem,jezdzilem i tak sprawa wyglada,definitywnie za duzo pali jak na ta pojemnosc,ja zostaje przy dieslu,na pelnym baku 1000 km to nie problem,a dpf to nie problem a 160 kucykow tez w zupelnosci wystarcza,diesel nadrabia momentem i to jest wlasnie fajne,a jakby nie patrzec z biegiem czasu diesel z wysokim przebiegiem zawsze bedzie lepiej stal w cenie niz benzyna z wysokim przebiegiem

Awatar użytkownika
Mikołaj
Użytkownik
Auto: Insignia 1,6 Turbo
Kod silnika: A16LET
Miasto: Amsterdam/Sosnowiec

Post autor: Mikołaj » 9 lip 2014, o 16:38

Też myślę, że diesel raczej będzie lepiej stał w tym samym przebiegu co benzyna 8-)
Ale podstawowe pytanie jest ile kolega będzie robił rocznie km?
Bo jeśli będą to przebiegi rzędu 10 tys rocznie, to raczej patrzyłbym w kierunku benzyny :D
Ja też wcześniej śmigałem dieslami, teraz kupiłem benzynę, ponieważ mam drugie auto do pracy więc Insignia już tak nie kręci kilometrów jak wcześniej co miałem jedno autko z silnikiem diesla.

janek

Post autor: janek » 9 lip 2014, o 22:03

Jeśli chodzi o przebiegi to w zeszłym roku miedzy wymianami oleju zrobiłem 6 tys km. W tym już nieco ponad 6 tys a wymiana oleju za dwa miesiące.
Szkoła się skończyła to i przebiegi o połowę mniejsze :D

Podliczając, "pakiet startowy" do Diesla to ok 3600 (rozrząd, DPF, EGR, Chip) + ewentualnie większy IC i DP.
Do benzyny - 1200-1500 (Chip) + IC i DP

Do tego oleje, filtry i reszta płynów

Awatar użytkownika
szogi84
Użytkownik
Auto: Insignia 2.0 benzyna
Miasto:

Post autor: szogi84 » 9 lip 2014, o 23:41

janek pisze:Jeśli chodzi o przebiegi to w zeszłym roku miedzy wymianami oleju zrobiłem 6 tys km. W tym już nieco ponad 6 tys a wymiana oleju za dwa miesiące.
Szkoła się skończyła to i przebiegi o połowę mniejsze :D

Podliczając, "pakiet startowy" do Diesla to ok 3600 (rozrząd, DPF, EGR, Chip) + ewentualnie większy IC i DP.
Do benzyny - 1200-1500 (Chip) + IC i DP

Do tego oleje, filtry i reszta płynów

Ja kupiłem benzynę, wcześniej był diesel i jestem zadowolony mam na starcie 220 KM i starcza!!!
Miałem przebieg coś ok 152tys pomijam fakt że był przekręcony o max 10 tys wyszło po sprawdzeniu historii i obliczeniach, do tematu co zrobiłem
roczny nalot to ok15tysi
auto miało zrobiony mały serwis plus płyn hamulcowy (500zł) klocki i tarcze były prawie nowe, odgrzybienie klimy(50zł) filtr kabinowy i od silnika nie pamiętam ile ale grosze max (100zł) wymiana oleju skrzynia plus usunięcie haczenia biegu nr 2 (300zł) suma wydatków niecałe 1000zł
modów nie wliczam
spalanie na kołach 18"moje najniższe chyba 7,5 max 10l średnio ok 9 teraz 20" więc będzie pewnie wyższe, mało jeżdżę w trasach średnia prędkość na kompie to ok40 km/h jeździmy z zoną na zmianę ona ma raczej ciężką nogę ja do emerytów też nie należę wynik uważam za całkiem ok
bmw x3 z 3l d paliło ok 8,5l do 9l iska kumpla na podobnych trasach w dieslu z automatem łykała 9l średnio a styl jazdy mamy podobny więc moim zdaniem wybór jest prosty
Co do ewentualnych napraw to kwestia co trafisz i jak będziesz serwisował używki już tak mają
Ostatnio zmieniony 10 lip 2014, o 01:55 przez szogi84, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
szogi84
Użytkownik
Auto: Insignia 2.0 benzyna
Miasto:

Post autor: szogi84 » 10 lip 2014, o 01:54

Ja swojej benzyny na d nie zamienię i każdemu polecam 8-) :D

janek

Post autor: janek » 10 lip 2014, o 08:00

wojtassss pisze:Dobra podsumowując wybierając 2.0 CDTI vs 2.0 T weź pod uwagę:

1. ilość km rocznie (w Twoim wypadku tak niskie, że wygrywa benzyna) B=1:0=D
2. moc, osiągi, dynamika B=2:0=D
3. ekonomia, zużycie tu zróbmy remis. Dlaczego? Ano popatrz w dieslu spalam średnio 8,5 W benzynie obstawiam 11. Czyli na paliwo trzeba wydać więcej ok, aleeee zakup diesla jest znacznie droższy czyli wychodzi na równo B=3:1=D
4. eksploatacja:
- Oleje, filtry, klocki, tarcze, amory i inne /cenzura/ to jeden czort
- Rozrząd: B-3000 D-1600
- DPF, EGR, chip, żeby coś jechało D=2000 B=0
- w rocznikach 2009-2010 w dieslach były problemy z uszczelką na pompie oleju wymiana ok 1500 zł wzwyż, ryzyko zatarcia silnika
- dodajmy dwumas, który prędzej czy później pójdzie się w dieslu wietrzyć. ASO ok 10 tys, sachs 1600 + tu i tu robocizna
Chyba zgodzimy się, że B=4:1=D
5. Zima: benzyna nagrzana w chwile moment. Diesel kilkanaście minut wzwyż. B=5:1=D

Masz szukać benzyny. Jak pochwalisz się, że kupiłeś diesla to Cię znajdę :lol: :lol: :lol:
+ jeden punkt dla benzyny za styl i lans bo nie lubię jak silnik za głośno klepie. Swojego DTI`ka musiałem dodatkowo nieco wyciszyć bo na nowym sofcie zaczął nieco głośniej chodzić i lekko mnie to drażniło :D

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zakup Insigni”