--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuPoszukiwania odpowiedniej Insignii
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Re: Poszukiwania odpowiedniej Isi
To już szukanie dziury w całym.
Przegląd robiłem w normalnej stacji i jakoś sprzęgła nie spaliło
Przegląd robiłem w normalnej stacji i jakoś sprzęgła nie spaliło
-
jaromat
no niby tak powinno byc,ale kto to stosujejanek pisze:Chodzi mi o to, że nawet jak sprzęgło odłączy tylny napęd to mechanizm różnicowy i tak pracuje bo jest napędzany od toczących się kół tylnych.
A druga sprawa: przegląd samochodu i test hamulców powinno się chyba przeprowadzać na rolkach przystosowanych do obsługi aut AWD żeby nie spalić sprzęgła, a w mojej mieścinie chyba takowych nie ma.
-
janek
I nic się nie działo z napędem po takim badaniu na jednej ośce?
Hmm może na "luzie" nie elektronika nie spina napędów
Hmm może na "luzie" nie elektronika nie spina napędów
-
Adam10
Re: Odp: Poszukiwania odpowiedniej Isi
kicaj pisze:A da się tym jechać po polskich drogach?
Sent from mobile.
Da się
Obniżona Insignia i tak wygląda jak młoda koza przy mojej Omedze.... a jakoś jeżdżę :p Tylko, że leżące policjanty to wróg :p
-
kicaj
- Użytkownik
- Auto: I
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: B/DE
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Odp: Poszukiwania odpowiedniej Isi
Tylko czy nie traci się wiele na komforcie... i częstych naprawach
Płyty od granicy z de w kierunku Wrocławia - widuje czasem obniżone auta jak jadą 40 na godzinę...
Sent from mobile.
Płyty od granicy z de w kierunku Wrocławia - widuje czasem obniżone auta jak jadą 40 na godzinę...
Sent from mobile.
-
janek
Koledzy a jakie są orientacyjne ceny usunięcia DPF w Isi + jakiś program w okolicach Poznania i Łodzi?
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
+/- 2 k zł w Poznaniu. Nie wiem ile w Łodzi ale pewnie będzie podobnie.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
- Radek_TRN
- Użytkownik
- Auto: BMW F10
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Toruń
Janek w Poznaniu za 2tys masz w tuneforce wywalenie dpf i czipa z hamownia AWD. Jak dobrze pogadasz to może zaslepia ci jeszcze EGR.
- cz@rny
- Użytkownik
- Auto: INSIGNIA HB
- Kod silnika: B20DTR
- Miasto: GDAŃSK
Robiłem w TuneForce Poznań, full usługę 2tysjanek pisze:Koledzy a jakie są orientacyjne ceny usunięcia DPF w Isi + jakiś program w okolicach Poznania i Łodzi?
dpf egr i moda 205kuni 436niutków
Święty spokój - bezcenne
-
janek
Jak wygląda kultura pracy tego silnika po usunięciu EGR? Dużo głośniej na zimnym silniku?cz@rny pisze: Robiłem w TuneForce Poznań, full usługę 2tys
dpf egr i moda 205kuni 436niutków
Święty spokój - bezcenne
- cz@rny
- Użytkownik
- Auto: INSIGNIA HB
- Kod silnika: B20DTR
- Miasto: GDAŃSK
Dla mnie prawie tak samo. Może troszkę głośniej ale to i tak klekot 
Ale przyjemność z jazdy jest
Ale przyjemność z jazdy jest
-
janek
Już byłem zdecydowany na silnik 2,0T a tu teraz czytam, że mają one często problem z łańcuchami rozrządu a naprawa to koszt min 3k
Kurcze w silnikach DTI w VB też jest łańcuch i spokojnie wytrzymuje przebiegi 400k km. Nie ogarniam tych nowych konstrukcji![Zły ]:-<](./images/smilies/icon_evil.gif)
Kurcze w silnikach DTI w VB też jest łańcuch i spokojnie wytrzymuje przebiegi 400k km. Nie ogarniam tych nowych konstrukcji
- Mikołaj
- Użytkownik
- Auto: Insignia 1,6 Turbo
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Amsterdam/Sosnowiec
Witam. Ja też przed zakupem słyszałem, że te silniki 2,0T mają jakieś problemy i mój wybór padł na 1,6Tjanek pisze:Już byłem zdecydowany na silnik 2,0T a tu teraz czytam, że mają one często problem z łańcuchami rozrządu a naprawa to koszt min 3k![]()
Na początku myślałem że 1,6 w dosyć ciężkiej budzie jaką ma Insignia kombi nie będzie sobie radził
-
jaromat
ja tez juz chcialem brac 2.0T ale sie oczytalem,jezdzilem i tak sprawa wyglada,definitywnie za duzo pali jak na ta pojemnosc,ja zostaje przy dieslu,na pelnym baku 1000 km to nie problem,a dpf to nie problem a 160 kucykow tez w zupelnosci wystarcza,diesel nadrabia momentem i to jest wlasnie fajne,a jakby nie patrzec z biegiem czasu diesel z wysokim przebiegiem zawsze bedzie lepiej stal w cenie niz benzyna z wysokim przebiegiem
- Mikołaj
- Użytkownik
- Auto: Insignia 1,6 Turbo
- Kod silnika: A16LET
- Miasto: Amsterdam/Sosnowiec
Też myślę, że diesel raczej będzie lepiej stał w tym samym przebiegu co benzyna
Ale podstawowe pytanie jest ile kolega będzie robił rocznie km?
Bo jeśli będą to przebiegi rzędu 10 tys rocznie, to raczej patrzyłbym w kierunku benzyny
Ja też wcześniej śmigałem dieslami, teraz kupiłem benzynę, ponieważ mam drugie auto do pracy więc Insignia już tak nie kręci kilometrów jak wcześniej co miałem jedno autko z silnikiem diesla.
Ale podstawowe pytanie jest ile kolega będzie robił rocznie km?
Bo jeśli będą to przebiegi rzędu 10 tys rocznie, to raczej patrzyłbym w kierunku benzyny
Ja też wcześniej śmigałem dieslami, teraz kupiłem benzynę, ponieważ mam drugie auto do pracy więc Insignia już tak nie kręci kilometrów jak wcześniej co miałem jedno autko z silnikiem diesla.
-
janek
Jeśli chodzi o przebiegi to w zeszłym roku miedzy wymianami oleju zrobiłem 6 tys km. W tym już nieco ponad 6 tys a wymiana oleju za dwa miesiące.
Szkoła się skończyła to i przebiegi o połowę mniejsze
Podliczając, "pakiet startowy" do Diesla to ok 3600 (rozrząd, DPF, EGR, Chip) + ewentualnie większy IC i DP.
Do benzyny - 1200-1500 (Chip) + IC i DP
Do tego oleje, filtry i reszta płynów
Szkoła się skończyła to i przebiegi o połowę mniejsze
Podliczając, "pakiet startowy" do Diesla to ok 3600 (rozrząd, DPF, EGR, Chip) + ewentualnie większy IC i DP.
- szogi84
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 benzyna
- Miasto:
janek pisze:Jeśli chodzi o przebiegi to w zeszłym roku miedzy wymianami oleju zrobiłem 6 tys km. W tym już nieco ponad 6 tys a wymiana oleju za dwa miesiące.
Szkoła się skończyła to i przebiegi o połowę mniejsze![]()
Ja kupiłem benzynę, wcześniej był diesel i jestem zadowolony mam na starcie 220 KM i starcza!!!
Miałem przebieg coś ok 152tys pomijam fakt że był przekręcony o max 10 tys wyszło po sprawdzeniu historii i obliczeniach, do tematu co zrobiłem
roczny nalot to ok15tysi
auto miało zrobiony mały serwis plus płyn hamulcowy (500zł) klocki i tarcze były prawie nowe, odgrzybienie klimy(50zł) filtr kabinowy i od silnika nie pamiętam ile ale grosze max (100zł) wymiana oleju skrzynia plus usunięcie haczenia biegu nr 2 (300zł) suma wydatków niecałe 1000zł
modów nie wliczam
spalanie na kołach 18"moje najniższe chyba 7,5 max 10l średnio ok 9 teraz 20" więc będzie pewnie wyższe, mało jeżdżę w trasach średnia prędkość na kompie to ok40 km/h jeździmy z zoną na zmianę ona ma raczej ciężką nogę ja do emerytów też nie należę wynik uważam za całkiem ok
bmw x3 z 3l d paliło ok 8,5l do 9l iska kumpla na podobnych trasach w dieslu z automatem łykała 9l średnio a styl jazdy mamy podobny więc moim zdaniem wybór jest prosty
Co do ewentualnych napraw to kwestia co trafisz i jak będziesz serwisował używki już tak mają
Ostatnio zmieniony 10 lip 2014, o 01:55 przez szogi84, łącznie zmieniany 1 raz.
- szogi84
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 benzyna
- Miasto:
-
janek
+ jeden punkt dla benzyny za styl i lans bo nie lubię jak silnik za głośno klepie. Swojego DTI`ka musiałem dodatkowo nieco wyciszyć bo na nowym sofcie zaczął nieco głośniej chodzić i lekko mnie to drażniłowojtassss pisze:Dobra podsumowując wybierając 2.0 CDTI vs 2.0 T weź pod uwagę:
1. ilość km rocznie (w Twoim wypadku tak niskie, że wygrywa benzyna) B=1:0=D
2. moc, osiągi, dynamika B=2:0=D
3. ekonomia, zużycie tu zróbmy remis. Dlaczego? Ano popatrz w dieslu spalam średnio 8,5 W benzynie obstawiam 11. Czyli na paliwo trzeba wydać więcej ok, aleeee zakup diesla jest znacznie droższy czyli wychodzi na równo B=3:1=D
4. eksploatacja:
- Oleje, filtry, klocki, tarcze, amory i inne /cenzura/ to jeden czort
- Rozrząd: B-3000 D-1600
- DPF, EGR, chip, żeby coś jechało D=2000 B=0
- w rocznikach 2009-2010 w dieslach były problemy z uszczelką na pompie oleju wymiana ok 1500 zł wzwyż, ryzyko zatarcia silnika
- dodajmy dwumas, który prędzej czy później pójdzie się w dieslu wietrzyć. ASO ok 10 tys, sachs 1600 + tu i tu robocizna
Chyba zgodzimy się, że B=4:1=D
5. Zima: benzyna nagrzana w chwile moment. Diesel kilkanaście minut wzwyż. B=5:1=D
Masz szukać benzyny. Jak pochwalisz się, że kupiłeś diesla to Cię znajdę![]()
![]()