--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------

Insignia B, mondeo mk5 czy 508 II
-
- Nowicjusz
- Auto: insignia A
- Kod silnika: A14NET
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: kato
Insignia B, mondeo mk5 czy 508 II
Cześć,
zastanawiam się nad zmianą mojej insigni z 2012, na coś nowszego.
Zastanawiam się nad insignią B, Mondeo MK5 ewentualnie 508 II. Silnik raczej 2,0 diesel.
Obecnie mam 1,4 benzyne. Maksymalna prędkość jest ok, ale wg mnie nie bardzo się zbiera. Zakładam, że diesel będzie lepiej ruszał z miejsca takie ciężkie auto.
Interesują mnie wersje po lifcie.
Czy ktoś ma doświadczenia z wyżej wymienionymi pojazdami?
Z tego co wyczytałem, to mondeo oferuje najlepsze wyposażenie w podobnym przedziale cenowym. Z drugiej strony Insignia i 508 są nowsze technologicznie.
zastanawiam się nad zmianą mojej insigni z 2012, na coś nowszego.
Zastanawiam się nad insignią B, Mondeo MK5 ewentualnie 508 II. Silnik raczej 2,0 diesel.
Obecnie mam 1,4 benzyne. Maksymalna prędkość jest ok, ale wg mnie nie bardzo się zbiera. Zakładam, że diesel będzie lepiej ruszał z miejsca takie ciężkie auto.
Interesują mnie wersje po lifcie.
Czy ktoś ma doświadczenia z wyżej wymienionymi pojazdami?
Z tego co wyczytałem, to mondeo oferuje najlepsze wyposażenie w podobnym przedziale cenowym. Z drugiej strony Insignia i 508 są nowsze technologicznie.
- Mateo
- Klubowicz
- Auto: INSIGNIA GS
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2018
- Moje auto: https://www.insignia-club.pl/viewtopic.php?f=52&t=9254
- Miasto: Racibórz
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 28 razy
Re: Insignia B, mondeo mk5 czy 508 II
W mojej ocenie Mondeo jest sporym i wygodnym autem. Z opinii jakie słyszałem maja problematyczne skrzynie automatyczne Powershift, na pewno jest lepiej wyciszony niż IB.
Insignia B, kiedyś też stałem przed wyborem (Mondeo albo Insignia) wybór padł na opla i nie żałuję, drugi raz wybrałbym tak samo. Sylwetka IB jest sportowa, ciekawa, Mondeo do dłuższego czasi zarówno w środku jak i linię samochodu nie ruszało, zmieniały się tylko przody.
Co do 508 nie jestem w Stanie ci nic powiedzieć, oprócz tego, że chyba opel ma diesle mocniejsze niż Francuz.
Insignia B, kiedyś też stałem przed wyborem (Mondeo albo Insignia) wybór padł na opla i nie żałuję, drugi raz wybrałbym tak samo. Sylwetka IB jest sportowa, ciekawa, Mondeo do dłuższego czasi zarówno w środku jak i linię samochodu nie ruszało, zmieniały się tylko przody.
Co do 508 nie jestem w Stanie ci nic powiedzieć, oprócz tego, że chyba opel ma diesle mocniejsze niż Francuz.

-
- Nowicjusz
Dzięki, mi też się podoba linia IB zwłaszcza liftback.
Jaką bude i silnik wybrałeś?
Jaką bude i silnik wybrałeś?
- Mateo
- Klubowicz
mam Grand Sporta przedlifta 170PS DIESEL MANUAL 4x4
Kliknij obok opisu w link "moje auto"
Kliknij obok opisu w link "moje auto"

-
- Nowicjusz
- MarkusG
- Klubowicz
- Auto: Insignia B GS
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2019
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 2 razy
Moim pierwszym automatem jezdziłem 3 lata, później 6 lat w manualu i nie mogłem się przyzwyczaić do mieszania biegami.
Wróciłem do automatu i każde ewentualne auto tylko z automatem.
Miałem dwa różne fordy i już nie wróce do tej marki, co do peugota nie wypowiem się.
Z obecnej Insigni jest zadowolony.
Wróciłem do automatu i każde ewentualne auto tylko z automatem.
Miałem dwa różne fordy i już nie wróce do tej marki, co do peugota nie wypowiem się.
Z obecnej Insigni jest zadowolony.
Ostatnio zmieniony 28 sie 2024, o 16:52 przez MarkusG, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mateo
- Klubowicz
Już w standardowym silniku 170 koni jest dobre. Ja mam program na 200+ więc jest jeszcze lepiej
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

- zubek
- Zapaleniec
- Auto: IB/ST
- Rok produkcji: 2017
- Moje auto: viewtopic.php?f=53&t=8662
- Miasto: WWL
- Postawił piwo: 22 razy
- Otrzymał piwo: 46 razy
Miałem taki sam dylemat. Mondeo odpadło w przedbiegach, rozważałem 508 w wersji rxh. Zostałem przy oplu. Jak zwykle 

-
- Nowicjusz
Dodano po 2 minutach 17 sekundach:
Dodano po 43 sekundach:
Co Cię zraziło w fordzie?
Dodano po 43 sekundach:
Dlaczego odrzuciłeś mondziaka?
- MarkusG
- Klubowicz
- Auto: Insignia B GS
- Kod silnika: B15XFT
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 2 razy
Samochód ma byc wygodny, frajda kierowcy i komfort pasażerów na pierwszym planie.
Niestety marka ford jest poniżej poprzeczki ustalonej przez konkurencję (jakość materiałów, elektronika).
Wyższe wersje Mondeo są całkiem niezłe, może to kwestia gustu, nie wiem.
U mnie Cała rodzinka doceniła Opla, chyba się starzeje bo zrobiłem się wygodny
Niestety marka ford jest poniżej poprzeczki ustalonej przez konkurencję (jakość materiałów, elektronika).
Wyższe wersje Mondeo są całkiem niezłe, może to kwestia gustu, nie wiem.
U mnie Cała rodzinka doceniła Opla, chyba się starzeje bo zrobiłem się wygodny

-
- Nowicjusz
No i właśnie jak czytałem opinie, to forda chwalą za właściwości jezdne, dlatego go rozważam 

- zubek
- Zapaleniec
- Auto: IB/ST
- Rok produkcji: 2017
- Moje auto: viewtopic.php?f=53&t=8662
- Miasto: WWL
- Postawił piwo: 22 razy
- Otrzymał piwo: 46 razy
-
- Forumowicz
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: D16SHT
- Miasto: Wrocław
- Postawił piwo: 1 raz
wczesniej jeździłem Mondeo różnymi generacjami i szukając czegoś nowszego, moja pierwsza mysl oczywiście było o Mondeo MK5. 508 nie brałem pod uwage, bo jest mniejszy w środku, głównie z tyłu i to baaaardzo. Przy wzroście 1.9m to z tyłu miałem ciasno, a biorąc pod uwagę wożenie dzieci, w tym jednego w foteliku RWF, dla mnie 508 II było zdyskwalifikowane. Do tego kokpit mi nie siedział, obsługa klimy tylko z ekranu.
Mondeo MK5 właściwości jezdne ok, środek tez mi pasował ale niestety minusem sa silniki. Diesle to juz nie te same 2.0 z psa co były w MK4 ale kolejna ewolucja z mocnymi poprawkami Forda, co niestety przeglądając opinie odbiło się negatywnie na jakości. Poza tym nie chciałem diesla bo dpf, adblue itd. Benzyny to ecoboosty, które nie mają dobrej opinii. Tam nie jest pytanie czy sie popsuje, a kiedy. Skrzynie to albo powershift 2 generacji czyli poprawiony albo zwykły kinetyk. Szwagier miał taki i mówił, że na zimno skrzynia bardzo sie gubi. No i gdy myślałem, że trzeba będzie wybrac mniejsze zło trafiłem na Insignię B.
Inisgnia B materiałowo w środku podobnie jak Mondeo. Właściwości jezdne tak samo czyli układ kierowniczy daje czucie drogi, zawieszenie fajnie pracuje. W środku ogrom miejsca. Sterowanie klimą, grzaniem foteli itd. z przycisków, grzana przednia szyba, więc tu wyglądało na ideał. Silniki rozpatrywałem tylko benzynę no i tu minus za słaby wybór w używkach, bo chciałem rocznik 2019. Większość to 1.5 T gdzie dla mnie za słaby nawet w wersji 160KM. 1.6T cięzko było znaleźć ale się udało i do tego opinie o tym silniku dobre.
Podsumowując Insignia wygrała, bo oferowała to co Mondeo (właściwości jezdne, przestronność) dawała świeższy wygląd zewnątrzny i wewnętrzny oraz wg internetu większą niezawodność.
Patrzyłem tez na Superba, który przestronnościa deklasuje wszystkich ale nie podobały mi się klasyczne zegary, które w moim odzuciu wyglądaja przestarzale, a wersje z cyfrowymi wystepowały w nowszych rocznikach dopiero i były dużo droższe. Do tego prowadzenie na zwykłym zawieszeniu było dziadkowe. Wersja z aktwynym zawieszeniem poprawia to. Na plus w superbie beznynowe 2.0 tsi, które deklasuja osiągami konkurencję, bez problemu mozna je chipować. No ale cena plus jakośc/design wnętrzna sprawił, ze tak jak 508 odpadła.
Mondeo MK5 właściwości jezdne ok, środek tez mi pasował ale niestety minusem sa silniki. Diesle to juz nie te same 2.0 z psa co były w MK4 ale kolejna ewolucja z mocnymi poprawkami Forda, co niestety przeglądając opinie odbiło się negatywnie na jakości. Poza tym nie chciałem diesla bo dpf, adblue itd. Benzyny to ecoboosty, które nie mają dobrej opinii. Tam nie jest pytanie czy sie popsuje, a kiedy. Skrzynie to albo powershift 2 generacji czyli poprawiony albo zwykły kinetyk. Szwagier miał taki i mówił, że na zimno skrzynia bardzo sie gubi. No i gdy myślałem, że trzeba będzie wybrac mniejsze zło trafiłem na Insignię B.
Inisgnia B materiałowo w środku podobnie jak Mondeo. Właściwości jezdne tak samo czyli układ kierowniczy daje czucie drogi, zawieszenie fajnie pracuje. W środku ogrom miejsca. Sterowanie klimą, grzaniem foteli itd. z przycisków, grzana przednia szyba, więc tu wyglądało na ideał. Silniki rozpatrywałem tylko benzynę no i tu minus za słaby wybór w używkach, bo chciałem rocznik 2019. Większość to 1.5 T gdzie dla mnie za słaby nawet w wersji 160KM. 1.6T cięzko było znaleźć ale się udało i do tego opinie o tym silniku dobre.
Podsumowując Insignia wygrała, bo oferowała to co Mondeo (właściwości jezdne, przestronność) dawała świeższy wygląd zewnątrzny i wewnętrzny oraz wg internetu większą niezawodność.
Patrzyłem tez na Superba, który przestronnościa deklasuje wszystkich ale nie podobały mi się klasyczne zegary, które w moim odzuciu wyglądaja przestarzale, a wersje z cyfrowymi wystepowały w nowszych rocznikach dopiero i były dużo droższe. Do tego prowadzenie na zwykłym zawieszeniu było dziadkowe. Wersja z aktwynym zawieszeniem poprawia to. Na plus w superbie beznynowe 2.0 tsi, które deklasuja osiągami konkurencję, bez problemu mozna je chipować. No ale cena plus jakośc/design wnętrzna sprawił, ze tak jak 508 odpadła.