--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Odpalanie na pych - wsteczny bieg

Jeżeli Twój problem nie pasuje do żadnego z wyżej wymienionych działów napisz go tutaj.
ODPOWIEDZ
diaspora

Odpalanie na pych - wsteczny bieg

Post autor: diaspora » 26 sie 2016, o 20:45

Czesc pytanie kieruje do bardziej zorientowanych. Tydzien temu na wakacjach mialem "obciachowy" problem z moja insignia. Padl mi akumulator na wyjezdzie, jeszcze na domiar zlego na zadupiu ale do sedna. Musialem, zaznaczam MUSIALEM odpalic auto na "pych" na wstecznym :( wiem ze to g....ny pomysl ale nie mialem wyjscia. Wezwanie pomocy bylo niemozliwe - brak zasiegu i ani jednego auta w poblizu. Ledwo co udalo mi sie zorganizowac 4 chlopa ktorzy wypchali auto pod gore. Nie bylo mozliwosci aby odwrocic samochod tak abym mogl odpalic z 2 lub 3 (z tylu bylem zastawiony a stalem na wzniesieniu)
Moje pytanie brzmi czy gdyby mialo sie cos stac z silnikiem lub innymi elementami to czy stalo by sie od razu po uruchomieniu czy jest to proces ktory ujawni sie za jakis czas. Nie wiem czy mam sie martwic ta sytuacja czy nie. Rozrzad wymienialem 30.000 tys temu. silnik diesel 2.0 ecoflex 163km. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 27 sie 2016, o 07:23 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par. 5 pkt. 8

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Re: Odpalanie na pych - wsteczny bieg

Post autor: IBZI » 26 sie 2016, o 21:40

Pytanie. Zaobserwowałeś coś niepokojącego w pracy silnika po uruchomieniu (np. inny dźwięk)?

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 27 sie 2016, o 05:12

Jedyne co mogło by się stać to przeskoczyć pasek . Jeżeli nie było żadnego objawu od razu to już nic się nie stanie. Przeskoczenie o 1 ząbek już powinieneś zauważyć po zmianie kultury pracy, o ile wogóle można o niej mówić w naszych silnikach. Na przyszłaść przy rozruchu na pych nie wolno strzelać ze sprzęgła tylko puszczać z wyczuciem , to nic nie powinno się stać.

diaspora

Post autor: diaspora » 27 sie 2016, o 09:04

Hej dodam że gdy odpalalem z wstecznego nie czekałem aż osiągnę duza prędkość toczenia tylko minimum które według mnie było potrzebne do rozruchu. Po uruchomieniu miałem do przejechania ok. 70km i nic nie stwierdziłem aby coś było nie tak. Natomiast na drugi dzień po odpaleniu auta (naladowalem aku o tyle o ile) po nocy i kiedy odpalalem auto (dosc ciężko zakrecil ale to powod slabej baterii) uslyszalem takie nierownomierne rzezenie na zimnym silniku potem juz wszytko ok. Co myślicie?

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec

Post autor: rataj73 » 27 sie 2016, o 09:25

Odkręć osłonę rozrządu u góry -to kilka śrubek i zobacz czy znaki na pasku pokrywają się ze znakami na kołach rozrządu. Jak rozrząd wymieniałeś 30 tysięcy temu powinny być jeszcze widoczne. Innej metody nie ma.

diaspora

Post autor: diaspora » 27 sie 2016, o 09:46

Czyli nie będzie np wyraźnego pogorszenia osiągów lub coś w ten deseń.

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec

Post autor: rataj73 » 27 sie 2016, o 11:37

No o jeden ząbek to można nie zauważyć tym bardziej że komputer skoryguje to wtryskiem, ale tak jak pisałem odkręć pokrywę od góry kilka śrub na tyle żeby ją odchylić i zobaczyć koła i pasek. Obracając wałem, możesz wbić szóstkę i lekko pchać samochód znaki na pasku ( kreski w poprzek paska) muszą się zgadzać ze znakami na kołach, chyba że mechanik który wymieniał rozrząd z nich nie skorzystał, bo wtedy opisana metoda nic nie da.

diaspora

Post autor: diaspora » 27 sie 2016, o 11:41

czyli nie wystarczy tylko odkrecic mskownicy i zagladnac, tylko musze wylaczyc auto, pchnac na 6 biegu i zobaczyc czy markery sie zgadzaja. Dobrze zrozumialem?

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec

Post autor: rataj73 » 27 sie 2016, o 12:06

Oczywiście na zgaszonym silniku. Przy odrobinie szczęścia silnik zatrzyma się że będziie widać znaki, ale że pokryją się idealnie to bym nie liczył, dlatego przez przetoczenie samochodu na biegu uzyskasz obrócenie wału. Jedna osoba pcha a druga patrzy na znaki. Na 5 cz 6 pełny obrót wału to ok 1 metr przemieszczenia samochodu więc dużo pchać nie trzeba. Najlepiej byłoby kręcić wałem , ale trzeba zdjąć koło i nadkole a pchnąć kawałek jest prościej. Jak przelecisz za daleko to albo kolejny obrót albo na 5 pchnąć do tyłu.

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec
Auto: Insignia 2.0 T 4x4
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Berlin
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: kuba89 » 27 sie 2016, o 13:59

Mój dziadek odpalał swoją astrę 1.6 16V na wstecznym z górki jadąc do przodu. Udało mu się to tylko raz, bo spaliny wyleciały przez filtr co spowodowało spalenie samego filtra, obudowy filtra i podbicia maski. Tego sposobu nie polecam hehehe

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec

Post autor: rataj73 » 27 sie 2016, o 14:34

Tak tylko żeby odpalił to najpierw trzeba mieć włączony zapłon, ja tu piszę o przetoczeniu samochodu z wbitym biegiem a nie o pchaniu i puszczaniu sprzęgła a to chyba różnica? :D

diaspora

Post autor: diaspora » 27 sie 2016, o 15:24

Cholera to ostry przypadek odpalania na wstecznym, jadac do przodu. Ja odpalilem auto toczac sie do tylu na wstecznym i nie pozwalajac aby mocno sie rozpedzil co by szarpniecie nie bylo za duze. Lekko puscilem sprzeglo i od razu zajazyl bez zadnego duszenia itp. No nic dziekuje Wam wszystkim za porady, stwierdzilem ze nie bede otwieral rozrzadu ale dzieki za sugestie. Od tej sytuacji przejechalem juz ok. 600-800km z roznym obciazeniem silnika. Nic nie zauwazylem, wszystko w normie, spalanie, kultura pracy itp. W aso opla mechanik mi powiedzial ze oczywiscie zrobilem duzy blad ktory mogl mnie kosztowac kilka tys. zł. ale skoro sie do tej pory nic nie stalo to wszystko ok. Podpieli mi auto pod kompa ktory nic nie wykazal. Wiec zostawiam temat. Pozdrawiam Wszystkich.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”