--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSkoda Superb III
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Re: Skoda Superb III
Nawet bardzo szybko. Także marne szanse spotkanie skody i Opla na tym samym zakręcie. Zanim Opel dojedzie do zakrętu to Skoda dawno będzie poza nim 
- Krzychu99
- Użytkownik
- Auto: Kura
- Kod silnika: inny
- Miasto: Bielsko-Biała
- Postawił piwo: 11 razy
- Otrzymał piwo: 17 razy
Na śląsku na spotach streetracingowych to ostatnio więcej szybkich kur niż beemek. Zresztą ta na górze(ale w mocniejszym secie) startowała w ćwiarach na Mistrzostwach Polski i często na pudle kończyła.
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Jak to? Prosto na stację po dolewkę oleju
M.
Dodano po 2 minutach 37 sekundach:
No, nie zawsze
https://www.autobild.de/artikel/opel-in ... 18275.html
Rundenzeit
Contidrom 1:40,12 min (Opel) 1:41,82 min (Skoda) +1.7 sek
M.
-
norbi333
- Ekspert
To dlatego ,że jeździli oddzielnie
Gdyby się ścigali razem to Opel zawsze byłby przed zakrętem,a skoda za zakrętem.Że nie wspomnę o prostych
Gdyby się ścigali razem to Opel zawsze byłby przed zakrętem,a skoda za zakrętem.Że nie wspomnę o prostych
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
Ale patrzcie jaka różnica w hamowaniu na ciepłych, myślę, że to mogło zrobić różnicę na torze. Brembo robi robotę 
-
norbi333
- Ekspert
Niestety każda skoda ma zwykle hamulce. Ciekawe jak wypadłyby w porównaniu z hamulca mi od zwykłej Insigni 2.0T
- wassermann
- Zapaleniec
GSi i "zwykła" 2.0T miały takie same hamulce - Brembo 345 mm. GSi ma inne piasty i półosie, nie wiem czy ma to jakiś dodatkowy drobny wpływ na skuteczność hamowania. I lepsze opony, te na pewno mają wpływ.
Co ciekawe, Insignia B na "średnich" hamulcach 321 mm też bryluje w testach, choć nie wiadomo czy na torze wykazałyby równie dużą powtarzalną skuteczność. Ostatnio nawet w jednym z testów napisali - co test Insignii,, to hamulce wypadają niesamowicie. 32 metry 100-0, klasa sportowa
Co ciekawe, Insignia B na "średnich" hamulcach 321 mm też bryluje w testach, choć nie wiadomo czy na torze wykazałyby równie dużą powtarzalną skuteczność. Ostatnio nawet w jednym z testów napisali - co test Insignii,, to hamulce wypadają niesamowicie. 32 metry 100-0, klasa sportowa
-
norbi333
- Ekspert
Czyli Insignia B 2.T każda ma Brembo?
Patrząc na ogłoszenia nie bardzo to widać
Patrząc na ogłoszenia nie bardzo to widać
- peja-1991
- V-ce Prezes ds organizacyjnych
- Auto: Insignia
- Kod silnika: D16SHT
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 98 razy
- Kontakt:
Panowie - nie róbmy koledze bałaganu w temacie o aucie, grzecznie proszę.
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
- wassermann
- Zapaleniec
W Skodach podoba mi się idea "przemyślanych rozwiązań" - Simply Clever. Sporo dupereli, które cieszą i ułatwiają życie.
Np. spryskiwanie szyby: Najpierw leci płyn, a wycieraczki ruszają z opóźnieniem. Ale tylko do 120 km/h. Powyżej, ze wzgl. bezpieczeństwa, wycieraczki startują natychmiast z pociągnięciem wajchy.
Kolejne - pojedyncze wytarcie szyby przez przytrzymanie wajchy w dół. Raz dotknę - raz przetrze. Przytrzymam - przeciera tak długo dopóki trzymam, pierwsze 2 lub 3 cykle w zwykłym tempie, a kolejne już na maksymalnej prędkości. (oczywiście, nie mam w Octavii czujnika deszczu, który w Oplach sam załatwia ten temat, choć nie zawsze idealnie).
Albo w nowym Superbie - ktoś na jakimś forum skarżył się, że co to za bezsens, skoro kamerę cofania można zamawiać tylko z wycieraczką tylnej szyby w hatchbacku (sedanie), a on tej wycieraczki nie chce. A to wcale nie jest bezsens, ponieważ mądra Skoda ma - uwaga! - spryskiwacz obiektywu kamery cofania. Czyli musi być instalacja wycieraczki w klapie wraz z doprowadzeniem płynu. Sama kamera też jest w klapie, a obok niej dysza spryskiwacza na obiektyw. Tak, my w Insigniach tego problemu nie mamy. Chusteczka i na ślinę jechane...
M
Np. spryskiwanie szyby: Najpierw leci płyn, a wycieraczki ruszają z opóźnieniem. Ale tylko do 120 km/h. Powyżej, ze wzgl. bezpieczeństwa, wycieraczki startują natychmiast z pociągnięciem wajchy.
Kolejne - pojedyncze wytarcie szyby przez przytrzymanie wajchy w dół. Raz dotknę - raz przetrze. Przytrzymam - przeciera tak długo dopóki trzymam, pierwsze 2 lub 3 cykle w zwykłym tempie, a kolejne już na maksymalnej prędkości. (oczywiście, nie mam w Octavii czujnika deszczu, który w Oplach sam załatwia ten temat, choć nie zawsze idealnie).
Albo w nowym Superbie - ktoś na jakimś forum skarżył się, że co to za bezsens, skoro kamerę cofania można zamawiać tylko z wycieraczką tylnej szyby w hatchbacku (sedanie), a on tej wycieraczki nie chce. A to wcale nie jest bezsens, ponieważ mądra Skoda ma - uwaga! - spryskiwacz obiektywu kamery cofania. Czyli musi być instalacja wycieraczki w klapie wraz z doprowadzeniem płynu. Sama kamera też jest w klapie, a obok niej dysza spryskiwacza na obiektyw. Tak, my w Insigniach tego problemu nie mamy. Chusteczka i na ślinę jechane...
M
- coolmobil
- Zapaleniec
- Auto: Skoda Superb
- Rok produkcji: 2017
- Otrzymał piwo: 2 razy
Tak to prawda sporo maja takich dupereli ułatwiających życie. Spryskiwacz na obiektyw kamery cofania także jest 
Klasyka parasole w drzwiach. Skrobaczka do szyb w klapce wlewu paliwa. Organizer w standardzie do bagażnika. Ktoś powie ze głupota 3 klimatyzowane schowki. W isi żaden nie był. Podnosisz klapę bagażnika roleta sama się odsuwa.
Etc.... drobiazgi ale cieszą
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Klasyka parasole w drzwiach. Skrobaczka do szyb w klapce wlewu paliwa. Organizer w standardzie do bagażnika. Ktoś powie ze głupota 3 klimatyzowane schowki. W isi żaden nie był. Podnosisz klapę bagażnika roleta sama się odsuwa.
Etc.... drobiazgi ale cieszą
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Odnośnie działania przedniej wycieraczki, to przecież u Nas w Insigniach też tak jestwassermann pisze: ↑6 gru 2019, o 00:25Kolejne - pojedyncze wytarcie szyby przez przytrzymanie wajchy w dół. Raz dotknę - raz przetrze. Przytrzymam - przeciera tak długo dopóki trzymam, pierwsze 2 lub 3 cykle w zwykłym tempie, a kolejne już na maksymalnej prędkości. (oczywiście, nie mam w Octavii czujnika deszczu, który w Oplach sam załatwia ten temat, choć nie zawsze idealnie).
M
A co do kamery i spryskiwacza, to niektórzy mają
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam, Michał
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
- wassermann
- Zapaleniec
W Insignii przytrzymanie wajchy wycieraczek w dół nie skutkuje ich przyspieszeniem na maxa po 2-3 cyklach.
Co jeszcze fajnego w Skodzie? Automatyczne włączenie (bez sygnalizacji diodą) recyrkulacji powietrza wraz z:
- włączeniem biegu wstecznego,
- użyciem spryskiwaczy (nie wiem czy nie ma limitu, że do pewnej prędkości)
Redukuje to szansę na przedostanie się spalin i oparów płynu do kabiny. Po chwili od wyłączenia wstecznego lub od zakończenia spryskiwania szyby, obwód zamknięty jest otwierany.
A już szczerze urzeka mnie takie rozwiązanie:
Jest sobie wnęka na koło zapasowe (pełnowymiarowe). Podnoszę podłogę bagażnika, zaczepiam ją uchem za haczyk pod półką. (w Insignii spada na łeb) Do felgi koła jest włożona fabryczna wypraska z tworzywa z miejscami na akcesoria, w tym podnośnik. Jedno z miejsc przeznaczone jest na (opcjonalne) pudełko z przezroczystym wieczkiem i logo Skody. W pudełku znajduje się gąbeczka z wycięciami różnej wielkości. W te wycięcia pasują wszystkie potrzebne żarówki (poza palnikami xenon, jeśli ktoś ma). No jak zabawa w domek dla lalek po prostu
))
M.
Co jeszcze fajnego w Skodzie? Automatyczne włączenie (bez sygnalizacji diodą) recyrkulacji powietrza wraz z:
- włączeniem biegu wstecznego,
- użyciem spryskiwaczy (nie wiem czy nie ma limitu, że do pewnej prędkości)
Redukuje to szansę na przedostanie się spalin i oparów płynu do kabiny. Po chwili od wyłączenia wstecznego lub od zakończenia spryskiwania szyby, obwód zamknięty jest otwierany.
A już szczerze urzeka mnie takie rozwiązanie:
Jest sobie wnęka na koło zapasowe (pełnowymiarowe). Podnoszę podłogę bagażnika, zaczepiam ją uchem za haczyk pod półką. (w Insignii spada na łeb) Do felgi koła jest włożona fabryczna wypraska z tworzywa z miejscami na akcesoria, w tym podnośnik. Jedno z miejsc przeznaczone jest na (opcjonalne) pudełko z przezroczystym wieczkiem i logo Skody. W pudełku znajduje się gąbeczka z wycięciami różnej wielkości. W te wycięcia pasują wszystkie potrzebne żarówki (poza palnikami xenon, jeśli ktoś ma). No jak zabawa w domek dla lalek po prostu
M.
- coolmobil
- Zapaleniec
To nawet nie widziałem o tej zmianie obiegu powietrza po włączeniu wstecznego 
Ja akurat mam zestaw naprawczy wiec pod podłoga (tez podłoga mam haczyk aby ja zaczepić) mam miejsce na ten zestaw i dodatkowe przegrody na jakieś /cenzura/. Są naprawdę pojemne wchodzą duże butelki, jakieś tam inne akcesoria które w isi leżały u mnie pod podłoga ale bez jakiegoś składu ładu.
Ja akurat mam zestaw naprawczy wiec pod podłoga (tez podłoga mam haczyk aby ja zaczepić) mam miejsce na ten zestaw i dodatkowe przegrody na jakieś /cenzura/. Są naprawdę pojemne wchodzą duże butelki, jakieś tam inne akcesoria które w isi leżały u mnie pod podłoga ale bez jakiegoś składu ładu.
- coolmobil
- Zapaleniec
Skoda Superb III
Dziś pierwszy raz tak naprawdę mogłem sprawdzić działanie spryskiwacza kamery w praktyce.
Po trasie kamera była zawalona brudem, a po włączeniu spryskiwacza tylnej szyby momentalnie oczyszczona.
Genialne w swej prostocie.
Simply Clever
Po trasie kamera była zawalona brudem, a po włączeniu spryskiwacza tylnej szyby momentalnie oczyszczona.
Genialne w swej prostocie.
Simply Clever

- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 262 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Super. Notuję plusy, jako że po świętach powinnam już pojeździć po salonach to o skodzię też zapytam
Na razie to tak jak czytam o Waszych nowych furkach na tym forum i na innych, to zbieram dane na temat tego co powinno w aucie być, aby było użyteczne i "nie gorsze" względem tego co mam teraz. Właśnie mam ostatni miesiąc amortyzacji mojego przedlifta, a polifta sama z niego nie będę robić
Zwłaszcza, że sama nawet boję się w wyłączniku poduszek grzebać.
Ile km już przejechałeś tą skodzią? cicho wewnątrz, czy podobnie jak w Insigniach? Jak z grzaniem wnętrza?, bo o odmrażaniu szyb to pewnie jeszcze nic nie napiszesz, bo mrozów nie było.
Ile km już przejechałeś tą skodzią? cicho wewnątrz, czy podobnie jak w Insigniach? Jak z grzaniem wnętrza?, bo o odmrażaniu szyb to pewnie jeszcze nic nie napiszesz, bo mrozów nie było.
Radio 357 :)
- coolmobil
- Zapaleniec
Skoda Superb III
Dużo nie przejechałem bo około 1100km.
Jest cicho, chyba bardziej niż w isi, choć tam był klekot wiec swoje dodawał. Za to wydaje mi się bardziej momentami słychać wiatr, opływające powietrze.
Auto cały poprzedni tydzień stało na powietrzu, a w nocy z czwartku na piątek złapał na Mazurach mróz i w piątek miałem ostre skrobanie szyb. Bardzo szybko się nagrzewa w porównaniu z isia, szczególnie ze mam taka opcje która w isiach nazywa się quick heat. Dodatkowo możesz mieć podgrzewana elektrycznie przednia szybę.
Ja niestety nie mam.
Jest cicho, chyba bardziej niż w isi, choć tam był klekot wiec swoje dodawał. Za to wydaje mi się bardziej momentami słychać wiatr, opływające powietrze.
Auto cały poprzedni tydzień stało na powietrzu, a w nocy z czwartku na piątek złapał na Mazurach mróz i w piątek miałem ostre skrobanie szyb. Bardzo szybko się nagrzewa w porównaniu z isia, szczególnie ze mam taka opcje która w isiach nazywa się quick heat. Dodatkowo możesz mieć podgrzewana elektrycznie przednia szybę.
Ja niestety nie mam.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 262 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
A to nie jest tak jak w większości marek, że są różne pakiety zimowe, że np w jednym jest ta grzana szyba czołowa, w innym fotele, a w innym drugi komplet kół? Bo toyota mi tak w głowie mieszała na wyborze oferty
każdy pakiet był chyba 5tys zł czy jakoś tak 
Radio 357 :)
- coolmobil
- Zapaleniec
Wiesz co nie wiem jak to wyglada w cennikach.
Ja mam grzane siedzenia przód i tyl. Myśle ze to w standardzie było.
Ten quick heat tez jest chyba w standardzie.
Podgrzewaną szybę możesz dokupić bez problemu bez jakiegoś pakietu i chyba 5k to nie kosztuje
Ja mam grzane siedzenia przód i tyl. Myśle ze to w standardzie było.
Ten quick heat tez jest chyba w standardzie.
Podgrzewaną szybę możesz dokupić bez problemu bez jakiegoś pakietu i chyba 5k to nie kosztuje