--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Luźne pogaduchy

...na tematy kwadratowe i podłużne
bunioopl
Użytkownik
Auto: Chevi Orlando
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2012
Miasto: Opole
Otrzymał  piwo: 3 razy

Re: Luźne pogaduchy

Post autor: bunioopl » 6 sty 2020, o 21:37

Pewnie na drugi pędziłaś

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 18 razy
Otrzymał  piwo: 143 razy

Post autor: mazmarcin » 6 sty 2020, o 21:37

Bo by się syn w aucie usmażył :lol:

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 6 sty 2020, o 21:38

no, też wampir :) i miałam najdalej :) 5h leciałam :P

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz

Post autor: mazmarcin » 6 sty 2020, o 21:45

To fakt ;)

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 6 sty 2020, o 21:49

bunioopl pisze:
6 sty 2020, o 21:37
Pewnie na drugi pędziłaśObrazek
Dokładnie tak. Tylko ten nasz w Ełku był w niefajnej pogodzie, podczas gdy dzień wcześniej tak mocno smażyło

bunioopl
Użytkownik
Auto: Chevi Orlando
Rok produkcji: 2012
Miasto: Opole
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: bunioopl » 6 sty 2020, o 21:51

Następnym razem będzie lepiej

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 6 sty 2020, o 21:53

Dokładnie, zamówimy pogodę :P
mnieteczek pisze:
7 sty 2020, o 22:04
Nie zaczynaj bo ci klatę pokażę, a to już ostra jazdaObrazekObrazek
To już o nic nie pytam... bo jeszcze nie przeżyję tego i co będzie?? :lol:
mazmarcin pisze:
12 sty 2020, o 19:07
Ale pokaż jak to robisz (filmik) a nie jak będzie gotowe :lol: i się zrobiło :lol:
pokaż jak, to zrobię. Więc Ty pierwszy umieszczasz film :P

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz

Post autor: mazmarcin » 12 sty 2020, o 19:18

Oj byś widziała mój bagażnik :lol:
Pewnie znowu dopiero na wakacje go ogarnę ;) żeby było miejsce na walizki :D

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 12 sty 2020, o 19:22

o ja muszę już teraz zaraz, bo wyjeżdżam z walizką niebawem , to po co mi koło o innym rozmiarze :P
dare50 pisze:
12 sty 2020, o 19:27
A Nm ? , przecież auto ciągnie inaczej może właśnie Nm jest więcej , gdzieś czytałem ale nie mogę teraz znaleźć że właśnie po wciśnięciu sport mamy więcej Nm , chyba muszę zrobić dwa hamowania
W ogłoszeniu, które wrzucałam chyba przedwczoraj z pytaniem czy auto ma wszystko, to Pan z komisu napisał że w trybie Sport jest dodatkowo 30Nm. Ale ja nie wiem czy to prawda. Wy mi tylko napisaliście, że to karawan jest :P
grzegorz13 pisze:
14 sty 2020, o 23:26

To że jestem starszy :P to koleżanka nie musi tego od razu piętnować choć szacunek za odczytywanie dzisiejszej młodzieży należy oddać koleżance ;)
Nic nie piętnowałam. Bynajmniej. Pfff...
Proszę nie szukać dziury w całym.

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 v6
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Lubin
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: grzegorz13 » 14 sty 2020, o 23:56

O wypraszam sobie to nie :P ja nie chodzę w dziurawych spodniach

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 15 sty 2020, o 00:01

Pfff.... Bo jakiś zamierzchły chyba jesteś 🤗 takie są modne.

BTW, mój białoruski kolega z pracy opowiadał jak to swojej czwórce dzieci nabył takie spodnie a potem zawiózł do swojej matki na wioskę i odebrał z zacerowanymi spodniami zabeczane dzieci 😯 te akurat dziury są ważne 😂

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: wassermann » 15 sty 2020, o 12:54

Ja też jestem zamierzchły. Spodnie mają być bez dziur i barwienia, które wygląda jakby przez miesiąc tarzały się w piaskownicy. Do tego normalny fason, a nie jakieś gayowskie rurki. I jeszcze skład, z normalnej bawełny najwyżej z mini domieszką, a nie z ch.g.w. czego.
Dostaję szału jak mam kupić sobie spodnie, mimo zupełnie normalnej sylwetki (34/34). Żeby były zgrabne na tyłku i udach, ale na dole nie zwężane. Żeby kolor miał lekkie przetarcia, a nie był granatowy ani nadmiernie wytarty. Żeby były przynajmniej w 98% z bawełny, a nie z wynalazków... Na taką wyliczankę sierotka w sklepie zwykle reaguje "To takich panu nie wyszukam." Albo wyklikam sobie w necie na stronie producenta, idę do sklepu i co słyszę? "Ten fason już wycofany", "tego koloru już nie będzie" itp. itd.

A przycisk "Sport" nie dodaje żadnych Nm! To powielana bzdura. Ludzie mylą to z funkcją "overboost", która była w pierwszej generacji Insignii z niektórymi silnikami CDTI. Było 30 Nm więcej dostępne po depnięciu do deski, przez kilkanaście sekund.

M.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 15 sty 2020, o 13:54

No cóż. To już dwóch Panów zamierzchłych :) Kto jeszcze?

Mój TŻ też taki zamierzchły był i też to "gayowskie" czy tamto :) Takie typowe jakieś upory od lat hodowane.
Kolory też tylko trzy znał i były to:
1. może być,
2. pedalski,
3. ujowy...
no i o czym z takim gadać? na pewno nie o kolorach :P :P

Z Wami też nie mogę o kolorach pogadać. Przeczytam że czerwony jest za czerwony, nie że jakiś winny, ceglasty, cynobrowy, kardynalski, karmazynowy, rodopsynowy, rdzawy, buraczkowy, głęboki, light, jasny, lub krwisty, poziomkowy, truskawkowy, szkarłatny, czy transparentny :)

Ja w czasie wolnym to już kombinuję ze wszystkimi stylami. Może bo ciekawość- bo chcę sprawdzić co się nosi i jak to się rzeczywiście nosi, dlatego posiadam i fabrycznie przetarte. No i zależy czego wymaga pracodawca, bo np od jutra każdą moją minutę opłaca dla siebie Korpo, więc wiozę i kostiumy biznesowe (jeden już na sobie od rana w aucie), ale też kieckę na wieczorną kolację i galę. 💃👠👠 Fuzję przechodzimy więc będzie pewnie ciekawie. No i konferencja w korpo typowa po Świątecznych czyli BTW "Back To Work". Też tak macie w waszych firmach i korporacjach, nie? :P Tak więc oprócz stref doświadczeń typowych, oczekujemy czegoś niezapomnianego do kolacji (jakiejś gwiazdy) ale póki co w agendzie nie napisali jakiej. Niespodzianka. Hotel tylko dla nas, więc może na parkingu się zmieszczę :P no i dojeżdżam na własny koszt, potem już korzystam ze wszystkiego, chociaż SPA zazwyczaj odpuszczam. Za dużo możliwości a czasu za mało.

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec

Post autor: wassermann » 15 sty 2020, o 14:32

Impreza firmowa i nawet "wieczorna gala"... pfffff Z gwiazdą do tego...
Może Zenek zaśpiewa tzn. zajęczy Wam do kotleta, a może do pasztetu i wyjdzie pasztet zajęczy?

Z moją korpo współpracuję na odległość i zwykle w tych wszystkich imprezkach udziału nie biorę, a dodatkowo nie czuję się w tych klimatach dobrze, no i żony nie chcę wqrw żadnymi imprezowymi i "szkoleniowymi" akcjami. Ale żadnej konferencji "BTW" nie było. Każdy czuje, że mamy zapier... bo wynik firmy i działu znowu był lepszy w 2019, jak od chyba 7 lat z rzędu, no i ktoś tam na górze naszej pomarańczowej organizacji wyobraża sobie, że można podnosić te słupki w nieskończoność. Ale ważne, że wciąż się wspinamy, bo jak się zaczną zjazdy, to wiadomo że zaczną się nerwy i zmiany, zmiany, zmiany.

M.

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec

Post autor: grzegorz13 » 15 sty 2020, o 14:35

Nie pisałem iż jestem przeciwnikiem takich spodni choć w takich nie chodzę ;)
Co do dodatkowych 30 Nm to trudno to opowiedzieć po któreś ze stron, ponieważ auto zmienia charakterystykę zawieszenia, reakcję na pedał gazu, oraz usztywnia układ kierowniczy a i w przypadku automatu zmienia jej pracę. Co daje efekt przyrostu macy poprzez odczucia osobiste a jak jest faktycznie trzeba by sprawdzić na hamowni. Silnik szybciej reaguje na pedał gazu skracając jego reakcję i tak prosto mówiąc przy wciśnięciu do połowy odczytuje to jako 3/4 w normalnym trybie(to przykład bo nie wiadomo o ile go skraca) oraz przy automacie zmienia biegi przy wyższych obrotach niż w normalnym trybie czyli auto zauważalnie lepiej idzie lecz jak to się ma do osiągów to jedynie hamownia może wyjaśnić.

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec

Post autor: wassermann » 15 sty 2020, o 15:02

Nie ma czego wyjaśniać i wałkować znanych tematów po raz n-ty. Hamownia = pedał w podłodze. Mocy i momentu tyle samo obojętnie w jakim trybie. Na drodze tak samo. Pedał dno -> Max. przyspieszenie będzie takie samo niezależnie od trybu Sport czy Tour.

Na hamowni nie sprawdzisz tego jak auto reaguje na częściowe położenia pedału gazu, które, jak słusznie zauważyłeś, zmieniają się zależnie od trybu i w sporcie występuje efekt szybszej i silniejszej reakcji.

Co do hamowni i Insignii, to nie wiem jak w Insi A, ale Insi B z automatem AF50-8 (AT8) nie daje się poprawnie zmierzyć na hamowni. Maksymalne parametry mocy i momentu są uzyskiwane tylko w położeniu pedału do deski. A w automacie do deski oznacza bezwzględny "kickdown". No a na hamowni nie można skorzystać z kickdown, bo idea pomiaru polega na wybraniu jednego biegu i "jechaniu" nim od niskich obrotów. Czyli pedał do pierwszego oporu, ale nie kickdown. I to jest rozwiązanie zagadki "brakujących koni i niutków". Ciekawe czy w Insignii A z AF40 nie było podobnie?

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec

Post autor: grzegorz13 » 15 sty 2020, o 15:15

Niby masz rację choć z tym iż tak samo na drodze to już nie do końca bo automat inaczej reaguje na gaz w trybie normal i sport bez względu na kickdown który o ile się nie mylę działa tylko na starcie od zera. W odczuciach może być wrażenie iż auto dostaje 30 Nm więcej gdyż skrzynia biegów później zmienia biegi więc auto lepiej się zbiera ale mówimy o odczuciach a jak jest naprawdę to już chyba tylko konstruktor wie. Co do Insignii A to gdzieś wyczytałem iż 2.8 v6 o mocy 260 KM przy kicdownie zmienią charakterystykę turbosprężarki (co daje chwilowo 400 Nm) i stąd do setki niewielka różnica do OPC (katalogowo 0.1s) a potem dopiero OPC ucieka znacznie lepiej. W innych silnikach ponoć tego nie było lecz tego również nie ma w oficjalnych broszurach. Dlatego ciężko to potwierdzić co powiedzieli w oplu a i też ciężko to obalić.

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 COSMO
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Wejherowo
Postawił piwo: 30 razy
Otrzymał  piwo: 38 razy

Post autor: dare50 » 15 sty 2020, o 15:23

No właśnie czytałem gdzieś o tym 30 Nm i może to jest to , bo nawet jak dam gaz do dechy to i tak nie idzie tak jak wcisnę sport , jeśli rozumieć że jest szybsza reakcja na gaz tak jakby wcisnąć do dechy więc tak to nie działa , w VIN mam też podaną moc 160/165 KM , przecież w tym roczniku nie było 165 może to jest te 5 KM więcej po wciśnięciu Sporta plus te 30 Nm , ale raczej chyba słaba teoria :D , ale faktem jest że auto dostaje drugiego życia różnica naprawdę jest duża . tak na 3 od 2÷2.5 tys ciągnie jak głupi , nawet pasażerowie czuja różnicę

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 15 sty 2020, o 15:25

Ja sobie czasem wciskam sport i no czuję to i widzę 😂 widzę skok ilości obrotów , u mnie wskazówka szybko skacze do góry ale o ile to już jutro sobie popatrzę na ekspresówce. Chyba 500 no max 1000rpm.

Jednak na tym sporcie długo nie da się jeździć. Jak jechałam z synem do Warszawy to na drodze do Białegostoku, bo tam mnóstwo tirów, chciałam ciągle z tego korzystać. Ale syn brzęczał: " matka, czy ty auto popsułaś? Mnie już doopa boli". Ja nie czułam bo przecież i mam poduszkę na fotelu i jestem za kierownicą zajęta moja robotą a dla niego było to niekomfortowe 🙃

@wassermann, co do moich wyjazdów na podobne cuda, to ja mam to w umowie, więc jak nie mam jak się wykręcić to już muszę. No mam nadzieję że ja nie jadę tam aby jakiegoś Zenka oglądać ...wrrrr.... 😡 Pójdę po prostu w takim przypadku albo do pokoju albo do baru... Nie-najpierw do cocktail baru i z drinkiem do pokoju i już. Lub do spa...ooooo 🙃 Czemu ty mi Zenka życzysz? Jak wiesz że go nie lubię.

Awatar użytkownika
Krzychu99
Użytkownik
Auto: Kura
Miasto: Bielsko-Biała
Postawił piwo: 11 razy
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: Krzychu99 » 15 sty 2020, o 15:58

wassermann pisze:
15 sty 2020, o 14:32
zajęczy Wam do kotleta, a może do pasztetu i wyjdzie pasztet zajęczy?
Czemu z góry zakładasz, że Panie w korpo to pasztety? 😂😂

A co do hamowania, nie da sie softem skrzyni zaprogramować, że jak masz auto w trybie manualnym na łopatkach to mimo wciśnięcia kickdowna auto trzyma zadany wcześniej bieg? Gdzieś o czymś takim słyszałem tylko nie mam pojęcia gdzie.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rozmowy różne...”