--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Firma breakparts

...na tematy kwadratowe i podłużne
kjk12
Użytkownik
Auto: insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 7 razy

Re: Firma breakparts

Post autor: kjk12 » 11 sie 2015, o 08:27

dokładnie jak coś służę pomocą :)

Marex

Post autor: Marex » 11 sie 2015, o 16:55

Cinek pisze:Nie odpuszcze im tego...
Trzymam kciuki, takie firmy "uduś" trzeba tępić bezpardonowo!!!

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz
Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
Miasto: DZA
Postawił piwo: 28 razy
Otrzymał  piwo: 41 razy

Post autor: Zbyszek01 » 11 sie 2015, o 17:37

Nie tylko tępić ale i opisywać na wszystkich forach aby inni nie wtopili kasy.

Skrobane przez tapatalk.... na H60-L02
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

Awatar użytkownika
Cinek
Użytkownik
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2012
Miasto: Belgia, czasami Katowice
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: Cinek » 11 sie 2015, o 17:43

Zostali na innym forum opisani,a one ma tam 65 tys użytkowników.

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz

Post autor: Zbyszek01 » 11 sie 2015, o 18:34

I bardzo dobrze, im więcej osób się dowie tym mniej się natnie.

Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

Awatar użytkownika
piohib
Użytkownik
Auto: Insignia ST
Kod silnika: A16XER
Rok produkcji: 2009
Miasto:

Post autor: piohib » 11 sie 2015, o 18:58

Swoją drogą, to jest aż śmieszne, że w dobie dzisiejszych mediów społecznościowych, firma decyduje się na taką wizerunkową porażkę. Wzięliby na klatę temat tej reklamacji, tym bardziej, że sami napisali, że to jednostkowy przypadek. A tak smród się ciągnie i zatacza coraz szersze kręgi.
"Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci s... umierali za swoją" Generał George Smith Patton

blade2

Post autor: blade2 » 12 sie 2015, o 02:50

....pamiętajcie: Auto nie może stać dłużej niż 24h, trzeba założyć pokrowce na koła by tarcze nie zardzewiały, i jak na naszej drodze jest kałuża to trzeba awaryjne i szerokim łukiem ominąć, a broń boże nie hamować ze 150 km/h ....
Żenada....
Cinek trzymam kciuki,

Awatar użytkownika
Cinek
Użytkownik
Auto: Opel Insignia
Rok produkcji: 2012
Miasto: Belgia, czasami Katowice
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: Cinek » 12 sie 2015, o 09:20

Jak widać nie mają chyba odwagi zalogować się na forum i odpowiedź na wasze argumenty.

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz

Post autor: Zbyszek01 » 12 sie 2015, o 14:13

Czytać można też bez logowania

Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

Bodex

Post autor: Bodex » 21 maja 2016, o 07:51

30 tysięcy zrobiłem na tym zestawie Zimmerman sport i klocki hawk nic sie nie dzieje złego , kilka razy hamowania z 200 , tarcze,sa lekko przebarwione na brązowo i jadą dalej .

Dla porównania sytuacji w innym pojeździe w rowerach góralach : hamulec piszczał , odkręciłem i były wbite w gumę klocka igły metalu oderwane od felgi , rower Giant .

Rower to nie auto , wiadomo.

Hamulce w Espace zardzewiały po przyjeździe z Monachium gdy stał miesiąc, całe czerwone , tył musiałem wyrzucić , przód czyściłem zaciski i docierałem klocki Bosch , hebel wrócił , ale przy 150 jest bicie.

Wygląda na to , że po długim postoju zwłaszcza zimą po soli , kiedy powłoka korozji spora warto jest przetoczyć tarcze niż je docierać bo mogą się nierównomiernie zetrzeć

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

Bodex

Post autor: Bodex » 18 paź 2016, o 02:39

piohib pisze:Swoją drogą, to jest aż śmieszne, że w dobie dzisiejszych mediów społecznościowych, firma decyduje się na taką wizerunkową porażkę. Wzięliby na klatę temat tej reklamacji, tym bardziej, że sami napisali, że to jednostkowy przypadek. A tak smród się ciągnie i zatacza coraz szersze kręgi.
Koledzy próbujecie znaleźć winnego na siłę ! Prawdopodobnie żaden z was nie ma ukończonych studiów odlewnictwa i obróbki metali ,a chce je się wypowiadać i stawiać diagnozy ?
Tak się nie robi .
Wszyscy zapominacie że mamy do czynienia z insignią do której źle dobrano układ hamulcowy.
Zwyczajnie za słaby, i każdy zestaw będzie tu pracował w ekstremum wytrzymalości termicznej i materiałowej.
Winny jest Opel , nie firma brakeparts.

Czasem winni jesteście po części i wy źle eksploatujac auto .
Dam przykład , jazda na zdeżaku wymaga ciągłej korekty odstępu , pędząc 150 za kimś co chwile naciskacie hamulec , nie kontrolujecie tego , to jest odruchowo , a zestaw jest mocno rozgrzany i gdy przyjdzie awaryjnie depnąć to klocki sie palą .

Ja noromalnie zachowuje spory odstęp i hamuje tylko ujęci gazu.

Owszem w innych autach tak można bo mają zestawy hamulcowe z dużym zapasem .

W pracy przyjechało Audi A6 3,0 dti , jego tarcze były olbrzymie w porównaniu do mojej Insigni , a tarcze mam te ,powiększone .
Nie tylko średnice były większe ale i powierzchnia tarcia .

Zrobiłem na Zimermann sport + Hawk około 45-50 tysięcy i jada dalej .
Ten Hawk faktycznie w katalogu był opisany do Corsetti.

No i co ? Kolego obsmarować firmę łatwo , a teraz jaki wynik ze sprawy sądowej ?

Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
Ostatnio zmieniony 18 paź 2016, o 12:35 przez Bodex, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
piohib
Użytkownik
Auto: Insignia ST
Kod silnika: A16XER
Miasto:

Post autor: piohib » 18 paź 2016, o 08:18

Proszę jaki archeolog.
P.S.
Nie mam nic wspólnego z jakąś sprawą sądową.
"Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci s... umierali za swoją" Generał George Smith Patton

Awatar użytkownika
flcn
Użytkownik
Auto: ST Cdti
Rok produkcji: 2011
Miasto: LDZ

Post autor: flcn » 18 paź 2016, o 08:25

Panowie,

gdzieś mi umknął ten wątek i dopiero dzisiaj poczytałem... Mnie też się nie chce wierzyć w jakąkolwiek winę Cinka w uszkodzenie tych tarcz. Może i brakeparts też nie ma tu winy za jakość, ale jak już zostało tu powiedziane, w dobie internetów, skoro to pojedynczy przypadek, też bym sobie odpuścił i uznał reklamację.

Jeśli chodzi o sam dobór tarcz i klocków, to sam stając przed wyborem byłem przekonany, po lekturze forum, do zakupu Zimmermann'ów. Nie mniej jednak trafiłem do niejakiego Pana Leszka Wójcika ps. Ferodo, który kiedyś był mocno związany ze sportem motorowym, a od wielu lat handluje układami hamulcowymi (firma Alpro, http://www.hamulce.net). Ma wybór wszystkiego. Zacząłem więc rozmowy i wymianę maili z Panem Leszkiem. Podejście mega profesjonalne i kopalnia wiedzy. Któregoś dnia (a w sumie w nocy, bo maila mi przysłał o 2:35) napisał mi między innymi:

Dopiero od 337 mm zaczyna sie Europa w zaciskach (to chyba takie V6, 2.0 Turbo mają),
gdzie zaciski są Girling/Lucas/TRW (tak się zmieniały nazwy producenta MYŚLI technicznej, nie mylić
z produkcją klocków, bo z tym już dużo gorzej). A Insignia OPC ma hamulce z Corvette Z06 zaprojektowane przez Brembo, które mojemu znajomemu prezesowi dużej spółki giełdowej (kocha Insignię) też nie wystarczają.
Wracając… Moje stanowcze nie – tarczom Zimmermann. Tutaj mało miejsca, żeby tłumaczyć zakupy żeliwa
w ChRL przez Bawarczyków, którzy nie nadążają z produkcją i poza dostawami dla fabryk na pierwszy montaż
wciskają nam miękkie, szybko deformujące się oraz pękające w przypadku wierconych tarcze.
Zimmermann Sport zawiodły mnie i innych podobnych do mnie (życiorys sportowy).
Fajne dla kogoś, kto nie przegina albo dla tych, którzy mają te tarcze w olbrzymim rozmiarze (350-370 mm).
(...)
Tarcz Brembo nie kupuję z polskiej sieci, czyli w odróżnieniu od hurtowni typu Inter Cars (która tej lepszej wersji tarcz nie ma w obrocie), nie odbieram towaru z Dąbrowy Górniczej. Ściągam z Brembo Deutschland. Na wszelki wypadek, z większym wyborem, z nowinkami i przed rządami PIS-u – taniej. Politycy zabrali mi skutecznie blisko 10% marży. Problem jest taki, że będą u mnie w poniedziałek około 10,00 rano. Trzeba cierpliwie poczekać.
Zapraszam na Styrską 8. Dorzuce kilka uwag montażowych…

W ten sposób zakupiłem u niego tarcze brembo i klocki ferrodo. Zrobiłem już na tym zestawie 20.000 km i nic kompletnie się nie dzieje. A należy tu zaznaczyć, że nie zwracam uwagi na kałuże, jeżdżę bardzo dynamicznie, głównie po mieście. Myję auto karcherem i nie mierzę temperatury tarcz przed myciem. Na chwilę obecną zostało mi około 1/3 klocków, co uznaję za dobry wynik. Tarcze mają bardzo delikatny rant. Reasumując, może i wszystko jest dobre, ale może nie zawsze we wszystkich warunkach. Gdyby ktoś miał kiedyś dylematy z doborem tarcz, polecam Pana Leszka.

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Rok produkcji: 2014
Miasto: Mochowo
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 18 paź 2016, o 09:45

flcn pisze:trafiłem do niejakiego Pana Leszka Wójcika ps. Ferodo, który kiedyś był mocno związany ze sportem motorowym, a od wielu lat handluje układami hamulcowymi (firma Alpro, http://www.hamulce.net). Ma wybór wszystkiego.
Z ciekawości sprawdziłem cenę tarcz do układu z OPC Brembo do swojej Astry, tarcze po 1300zł/szt. To dobra cena. Na allegro najtańsze po 1420 zł/szt.

Bodex

Post autor: Bodex » 18 paź 2016, o 09:51

@Flcn , fajny post , poczytałem z uwagą.

Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju

Awatar użytkownika
flcn
Użytkownik
Auto: ST Cdti
Rok produkcji: 2011
Miasto: LDZ

Post autor: flcn » 18 paź 2016, o 10:03

Dużo ciekawsze jest czytanie/słuchanie Pana Leszka :lol: Mega pozytywna, skromna i szczera postać :D Odnoszę wrażenie, że to co robi, to przede wszystkim pasja, a kasa to przy okazji. Takich już niestety niewiele...

Bodex

Post autor: Bodex » 18 paź 2016, o 12:26

Ja też to co robię to robię z pasją uwielbiam tą pracę , płaca jak płacą mogliby więcej na moje doświadczenie , no ale to Kapitaliści ...

A to przedstawiam :

S TIG :)

Obrazek

Obrazek

sezam

Post autor: sezam » 18 paź 2016, o 13:28

Ok. Czyli hamulce kupuje u Pana Leszka :).

Prawda jest taka że firma prowadzona przez takich ludzi jest frontem do klienta. Niestety jest ich coraz mniej :(

marcin.1987
Zapaleniec
Auto: Insignia
Rok produkcji: 2010
Miasto: Gdańsk
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: marcin.1987 » 18 paź 2016, o 17:16

A ja tylko powiem - zobaczcie jak łatwo zrobić złą reklamę, a jak trudno utrzymać reputację. Temat powstał pod wpływem emocji, wypowiedziało się kilka/kilkanaście osób postronnych w sposób równie emocjonalny - i jak widać po poście powyżej efekt jest taki, że kilka osób po przeczytaniu tego tematu zrezygnuje z zakupu w danej firmie. Pomimo faktu, że zadowolonych klientów nie brakuje.

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec
Auto: Insignia 2.0 T 4x4
Kod silnika: A20NHT
Miasto: Berlin
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: kuba89 » 18 paź 2016, o 18:04

No tak. Z drugiej strony, Panowie przedstawiają techniczne, naukowe wytłumaczenie, przyczyny, skutki itd. A kolega z tego co mówi, traktował układ hamulcowy przez pierwsze X kilometrów książkowa, a pózniej bez szaleństw. Hmm sprawa dla rzeczoznawcy :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rozmowy różne...”