--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

MyQaR.pl – skończyłem projekt dla kierowców, proszę o opinie

...na tematy kwadratowe i podłużne
ODPOWIEDZ
Lesniak007
Nowicjusz
Auto: Insignia
Rok produkcji: 2015
Miasto: Szczecin

MyQaR.pl – skończyłem projekt dla kierowców, proszę o opinie

Post autor: Lesniak007 » 16 cze 2026, o 03:11

Witam kolegów i koleżanki 👋

Chciałbym na luzie pokazać Wam projekt, nad którym ostatnio pracowałem: MyQaR.pl

To system kontaktu z właścicielem auta przez kod QR na szybie. Pomysł jest prosty: ktoś widzi problem przy aucie, skanuje kod i może wysłać krótkie zgłoszenie do właściciela — bez potrzeby zostawiania numeru telefonu za szybą.

Przykładowo:

* ktoś zauważy uszkodzenie auta na parkingu,
* auto zastawia przejazd,
* jest otwarta szyba albo drzwi,
* świecą się światła,
* włączył się alarm,
* ktoś chce szybko przekazać informację właścicielowi pojazdu.

Numer właściciela zostaje prywatny, a zgłoszenie może przyjść e-mailem lub SMS-em.

Nie wrzucam tego jako nachalnej reklamy, tylko bardziej z prośbą o Waszą opinię. Jestem ciekaw, co o tym myślicie jako kierowcy. Czy taki system miałby według Was sens? Co byście poprawili? Może macie jakieś uwagi albo sugestie?

Każda opinia będzie dla mnie bardzo pomocna, bo projekt jest świeży i chcę go jeszcze dopracować.

Strona: https://myqar.pl

Z góry dzięki za każdą konstruktywną opinię.
Michał

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 COSMO
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Wejherowo
Postawił piwo: 30 razy
Otrzymał  piwo: 39 razy

Re: MyQaR.pl – skończyłem projekt dla kierowców, proszę o opinie

Post autor: dare50 » 16 cze 2026, o 20:57

Według mnie nie ma racji bytu ze względu na oszustwa na kody QR , osobiście w życiu bym takiego kodu nie zeskanował, niestety jest to bardzo duży problem i wątpię że ktoś będzie ryzykować skanem niewiadomego pochodzenia kodu.

albert
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014
Postawił piwo: 3 razy

Post autor: albert » 20 cze 2026, o 11:04

Uważam, że pomysł jest dobry, przy założeniu, że informacja o tym będzie rozpowszechniona i ludzie będą wiedzieli, o co chodzi z tą naklejką. Naklejka, naklejona od wewnętrznej strony szyby, i numer rejestracyjny pojazdu stwarzają bezpieczne warunki skanowania kodu. Oczywiście, nigdy nie można wykluczyć, że ktoś wykorzysta kody w niecnym celu. W sieci jest mnóstwo oszustów, a jednak ludzie korzystają z internetu.

Lesniak007
Nowicjusz
Auto: Insignia
Rok produkcji: 2015

Post autor: Lesniak007 » wczoraj, o 05:54

Dzięki za szczere opinie. Obawa przed fałszywymi kodami QR jest jak najbardziej uzasadniona i właśnie dlatego chcę ten temat dobrze zabezpieczyć i jasno komunikować.
Naklejka MyQaR jest umieszczana od wewnętrznej strony szyby, więc przypadkowa osoba nie będzie mogła jej podmienić. Po zeskanowaniu użytkownik od razu zobaczy domenę myqar.pl, numer identyfikatora pojazdu oraz formularz służący wyłącznie do przesłania zgłoszenia. Nie będzie tam logowania do banku, płatności ani prośby o podawanie poufnych danych.
Zgadzam się też, że kluczowe będzie rozpowszechnienie informacji, czym jest taka naklejka i jak rozpoznać oryginalny identyfikator. Wasze uwagi pokazują mi, że bezpieczeństwo i zaufanie trzeba komunikować jeszcze mocniej niż same funkcje systemu. Dzięki.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rozmowy różne...”