--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Mój pierwszy Opel

VIN, znalezione na allegro itp.
ODPOWIEDZ
Kalciu

Mój pierwszy Opel

Post autor: Kalciu » 20 wrz 2018, o 10:40

Witam szanownych użytkowników :D
Parę dni temu żona zrobiła mi piękna niespodziankę rocznicową. Mianowicie, poszła do salonu Opla i tam kupiła w prezencie Insignie a ja nieświadomy tylko dostałem info gdzie mam się zgłosić i tam będzie wszytko już przygotowane. I stała przepiękna Insignia i od razu się w niej zakochałem. ;) Muszę przyznać, że autko jest piękne i nie wygląda na swoje lata. Przez ostania 10 lat poruszałem się tylko Toyotami. Moją ostatnią Avensis z 2016 musiałem z powodów finansowych pozbyć ale na jej miejsce od razu wskoczył Opel. Jako, że nie miałem nigdy styczności z oplami kierują swoje kroki tu do was by spytać o parę szczegółów jakie zauważyłem. Autko to Insignia z 2010 z jednostką napędową 1.8.
1. Zauważyłem, że błotniki w czasie postoju np. parkingu (min. 10) nagrzewają się w w takim sposób, że nie da rady trzymać ręki na nich dłużej niż 10sek. Nie spotkałem się z takim czymś w Toyocie więc muszę spytać posiadaczy Insigni. Czy to normalne?
2. Również w czasie postoju nawiew(bez włączonej klimy)wieje lekkim ciepłym powietrzem mimo , że jest ustawione na LOW i obieg zewnętrzny. Możliwe, że przyzwyczajony jestem do nawiewu z poprzedniego auta więc i tu liczę na waszą odpowiedź.
3. Macie jakieś swoje sposoby na dbanie o karoserie i podwozie ? Zauważyłem, korozję na całej rurze wydechu i jestem ciekaw czy to nie za szybko jak na 8latka z przebiegiem 120tys. Chciałbym ją trochę dopieścić oraz wsadzić serce w to autko.
Czytałem regulamin i mam nadzieję, że nie złamałem żadnych zasad. Dziękuje za wszelką odpowiedź ;)
P.S
Na dniach powrzucam jakieś fotki autka :D

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 263 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Re: Mój pierwszy Opel

Post autor: dokia » 20 wrz 2018, o 11:21

Tak fajnie zacząłeś ten wpis, że już zazdrościłam Ci nowego auta z salonu. :) W mojej opinii, bo też miałam Toyotę Avensis przed Insignią, stwierdzam że Insignia jest bardziej zajmująca finansowo, teraz co do pytań Twoich:
1. Do tej pory nie dotykałam blach mojej na postoju to nie wiem, ale dzisiaj to zrobię.
2. Według mnie nawiew z klimą czy bez jest lepszy w Insigni niż w Avensis, wiec może trzeba zacząć od wymiany filtru kabinowego. Lepiej też się odrasza niż toyota zimą.
3. Korozja na wydechu w Iśkach jest chyba u wszystkich, bo tu gdzieś czytałam to w jakimś wątku, aczkolwiek mnie w mojej to wkurza i myślę jak to "zamalować" , z naszego forum dowiedziałam się że ta ruda tam jest tylko powierzchowna i to mnie uspokoiło na ten moment.
Radio 357 :)

Kalciu

Post autor: Kalciu » 20 wrz 2018, o 11:41

dokia pisze:
20 wrz 2018, o 11:21
Tak fajnie zacząłeś ten wpis, że już zazdrościłam Ci nowego auta z salonu. :)
Miałem na myśli o komis przysalonowy ale wyjeżdżałem z salonu hahaha :D

Jakbyś mógł sprawdzić to z tymi blach to byłbym wdzięczny bo jestem ciekaw.
Zapomniałem dodać, że bez podczas postoju przy temperaturze na zew. +/- 20 załącza się wiatrak co 4-5 min. Pochodzi chwilę i się wyłącza a po 5 min znów. Sprawdzałem również w nocy gdzie temp jeszcze niższa była. Też z tym się nie spotkałem ale może akurat tu tak jest. :D

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Alex » 20 wrz 2018, o 12:14

Kalciu pisze:
20 wrz 2018, o 10:40
2. Również w czasie postoju nawiew(bez włączonej klimy)wieje lekkim ciepłym powietrzem mimo , że jest ustawione na LOW i obieg zewnętrzny. Możliwe, że przyzwyczajony jestem do nawiewu z poprzedniego auta więc i tu liczę na waszą odpowiedź.
Jeżeli masz włączony obieg zewnętrzny to zaciąga ciepłe powietrze z zewnątrz, tym bardziej w czasie postoju.
Kalciu pisze:
3. Macie jakieś swoje sposoby na dbanie o karoserie i podwozie ?

Zachęcam do lektury :) https://www.insignia-club.pl/viewforum.php?f=58
Kalciu pisze:
Zauważyłem, korozję na całej rurze wydechu i jestem ciekaw czy to nie za szybko jak na 8latka z przebiegiem 120tys.
Korozja na wydechu to problem powszedni. Najlepiej zdjąć całą rurę, oczyścić, odtłuścić i pomalować farbą wysokotemperaturową. Powinno wytrzymać kolejne 8 lat.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

wiesiek771
Forumowicz
Auto: insignia
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2015
Miasto: Podlasie
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: wiesiek771 » 20 wrz 2018, o 22:09

Kalciu pisze:
Witam szanownych użytkowników :D
Parę dni temu żona zrobiła mi piękna niespodziankę rocznicową. Mianowicie, poszła do salonu Opla i tam kupiła w prezencie Insignie a ja nieświadomy tylko dostałem info gdzie mam się zgłosić i tam będzie wszytko już przygotowane.
dokia pisze:
20 wrz 2018, o 11:21
Tak fajnie zacząłeś ten wpis, że już zazdrościłam Ci nowego auta z salonu. :)

Po przeczytaniu dwóch pierwszych zdań kolegi @Kalciu to nie tylko auta zacząłem zazdrościć ;)
W mojej również jest już delikatna korozja na rurze od wydechu,pierwsza rej 02.2016

ps.Żona niech tak trzyma a Isia niech ładnie jeździ.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje ogólne”