--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOleje, dodatki do diesli - dyskusja o parametrach, właściwości, testy
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Re: Oleje, dodatki do diesli - dyskusja o parametrach, właściwości, testy
Ale zadałem Ci konkretne pytanie. Co mnie obchodzi czyjaś wypowiedź.
-
Bodex
Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem i znajdziesz odpowiedź.
Bo widzę ,że nie chcesz zrozumieć, a tylko zadawać podchwytliwe pytania.
To ja Ci dam ile zatartych silników mi wskażesz eksploatowanych na Milleresie ?
Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka
Bo widzę ,że nie chcesz zrozumieć, a tylko zadawać podchwytliwe pytania.
To ja Ci dam ile zatartych silników mi wskażesz eksploatowanych na Milleresie ?
-
norbi333
- Ekspert
Ale ja zadałem Tobie konkretnie. Więc Ty mi odpowiedz.
Nie wiem ile, bo nigdy mnie to nie interesowało. Wiem tylko,że u nas w Aso jeden był zatarty na własne życzenie klienta. Aso w Ełku nie miało żadnego
Nie wiem ile, bo nigdy mnie to nie interesowało. Wiem tylko,że u nas w Aso jeden był zatarty na własne życzenie klienta. Aso w Ełku nie miało żadnego
- grzegorz13
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 v6
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Lubin
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Tak nie rozumiemy bo piszesz że to wina oleju GM a nie potrafisz wskazać faktów ! a gdy ci je podajemy w drugą stronę to nie odpowiadasz lub ciągnie dalej swoje !Bodex pisze: ↑9 paź 2018, o 20:43@Grzegorz, @norbi,
Nie rozumiecie że to GM olej o słabych parametrach słabym filmie w mocnym silniku przyczynił się do zatarcia?
Mimo zużycia silnika ostra jazda na Milleresie nie przyczyniła się do zatarcia.
@ Grzegorz ,czytaj ze zrozumieniem
Ostra jazda na Milleresie nie przyczyniła się do zatarcia bo nie widać w oleju dużych iloßci metali !
Dobra ja kończę bo , albo mnie podpuszczacie , albo wasze pojęcie o mechanice jest tak mizerne , że to wygląda tak jakbym rozmawiał ze ślepym od urodzenia o słońcu .
Nara .
Podaj jeden dowód że to wina oleju GM !
Ostra jazda na Millersie to ta gdy przy 15 km/h wyrzuciło cię na rondzie na superaśnych oponach ?
Jak masz dowody to je pokaż lub zamilcz i napisz iż nie masz pojęcia dlaczego padł Ci silnik
Dla mnie nikt normalny nie robi analizy oleju jak silnik pracuje normalnie a ty zrobiłeś taką Millersa czyli coś się już działo z tym silnikiem a ty poprzestałeś tylko na analizie i masz efekt padł silnik !
-
tomek evo
- Użytkownik
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Nawet do 5%.
Dodano po 27 minutach 35 sekundach:
Co do spadku leskości to Millers podaje dla nowego oleju 14,1 a o ile dobrze pamiętam to w analizie wyszło 11,6. Spadek wyniósł wiec 17,7% - 0,93 % na każde 1000 km . Jak na 19 miesięcy intensywnej eksploatacji to nie jest wcale dużo. Trzeba pamiętać, że spadek lepkości pomiędzy 0 a 10 tys na oleju jest dużo niższy niż miedzy 10 a 20 tysięcy. Spadek lepkości nie następuje liniowo tylko im większy przebieg tym większy spadek następuje w danej jednostce przebiegu.hubertus pisze: ↑9 paź 2018, o 14:05OK dlatego nie stwierdzam jednoznacznie, że z silnikiem coś się działo. Faktycznie poziom aluminium jest niski. Co nie zmienia faktu, że lepkość spadła sporo. A to był zdaje się jeden z głównych argumentów przytaczanych tutaj na korzyść przejścia z oleju 5w30 na 5w40.
Lepkość GM-a spadła jeśli się nie mylę z 11,8 do 10,2 a to znaczy spadek o 13,6% przy przebiegu 14 tysięcy - 0,97% na każde 1000 km.
Trzeba jednak pamiętać, że bardzo prawdopodobne, że gdyby udało się dociągnąć do 19 tysięcy to procentowy spadek na każde 1000 km byłby w przypadku oleju GM-a większy bo jak wcześniej pisałem im bardziej zużyty olej tym szybciej lepkość spada. Jednak biorąc pod uwagę 2,5 % udział paliwa lepkość 10,2 jest zdecydowanie do przyjęcia.
Spadek lepkości to nie wszystko bo ważne jest odparowanie i jeśli odparują nam "lekkie frakcje" to spadku lepkości nie będzie tak widać natomiast jakość oleju możne się znacznie pogorszyć. Kolejna sprawa to lepkość w wysokich temperaturach i o ile w 100 stopniach lepkość może być ok. o tyle przy 115-120 stopniach olej może mieć zbyt niską lepkość aby zapewnić odpowiednie smarowanie bo biorąc pod uwagę zużycie oleju po kilkunastu tysiącach i zastosowaną bazę olejową to jakość filmu olejowego (pomijając jego grubość) nie będzie zbyt wysoka i wtedy właśnie będzie następować przyspieszone zużycie. I trzeba pamiętać, ze różne oleje mogą inaczej łapać temperatury i stabilność temperaturowa jest tu bardzo istotna. Zużyty olej zdecydowanie łatwiej jest zagrzać do wyższej temperatury.
-
Bodex
No przecież pisałem, że świetnie jeździł , tylko nie jesteś na bieżąco,grzegorz13 pisze:Tak nie rozumiemy bo piszesz że to wina oleju GM a nie potrafisz wskazać faktów ! a gdy ci je podajemy w drugą stronę to nie odpowiadasz lub ciągnie dalej swoje !Bodex pisze: ↑9 paź 2018, o 20:43@Grzegorz, @norbi,
Nie rozumiecie że to GM olej o słabych parametrach słabym filmie w mocnym silniku przyczynił się do zatarcia?
Ostra jazda na Milleresie nie przyczyniła się do zatarcia bo nie widać w oleju dużych iloßci metali !
Dobra ja kończę bo , albo mnie podpuszczacie , albo wasze pojęcie o mechanice jest tak mizerne , że to wygląda tak jakbym rozmawiał ze ślepym od urodzenia o słońcu .
Nara .
Ostra jazda na Millersie to ta gdy przy 15 km/h wyrzuciło cię na rondzie na superaśnych oponach ?
Jak masz dowody to je pokaż lub zamilcz i napisz iż nie masz pojęcia dlaczego padł Ci silnik
Dla mnie nikt normalny nie robi analizy oleju jak silnik pracuje normalnie a ty zrobiłeś taką Millersa czyli coś się już działo z tym silnikiem a ty poprzestałeś tylko na analizie i masz efekt padł silnik !
Że biłem z ciekawości by porównać wywody Hubertusa na temat świetności GM bo mnie zaciekawiło.
-
norbi333
- Ekspert
Czyli nie mam co liczyć na odpowiedzieć
-
tomek evo
- Użytkownik
- Miasto:
Znowu to samo. To ja jestem nienormalny i mam nienormalnych znajomych i nienormalnych Klientów. Na oli club de i oil club ru są sami nienormalni.grzegorz13 pisze: ↑10 paź 2018, o 12:52Tak nie rozumiemy bo piszesz że to wina oleju GM a nie potrafisz wskazać faktów ! a gdy ci je podajemy w drugą stronę to nie odpowiadasz lub ciągnie dalej swoje !Bodex pisze: ↑9 paź 2018, o 20:43@Grzegorz, @norbi,
Nara .
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
A dlaczego przy 19 tysiącach km a nie 17? W końcu takie dane też @Bodex podawał. Wtedy wychodziło by 1,04 % na każde 1 tys km. @Bodex podawał bardzo wiele różnych przebiegów jeśli chodzi o wymianę MIllersa. Jak myslisz ile osób uwierzy w akurat te 19 tys forumowiczowi, który nie raz pisał, że olej powinno się wymieniać co 15 tys km i nie raz pisał, i podawał, że wymieniał 2x Motul i raz Millers co 15 tys. A tu co nagle 19 tys zrobił na jednym oleju bez wymiany? Pewnie zapomniał czy uwierzył w magię MIllersa?tomek evo pisze: ↑10 paź 2018, o 15:35Co do spadku leskości to Millers podaje dla nowego oleju 14,1 a o ile dobrze pamiętam to w analizie wyszło 11,6. Spadek wyniósł wiec 17,7% - 0,93 % na każde 1000 km . Jak na 19 miesięcy intensywnej eksploatacji to nie jest wcale dużo. Trzeba pamiętać, że spadek lepkości pomiędzy 0 a 10 tys na oleju jest dużo niższy niż miedzy 10 a 20 tysięcy. Spadek lepkości nie następuje liniowo tylko im większy przebieg tym większy spadek następuje w danej jednostce przebiegu.
Lepkość GM-a spadła jeśli się nie mylę z 11,8 do 10,2 a to znaczy spadek o 13,6% przy przebiegu 14 tysięcy - 0,97% na każde 1000 km.
Trzeba jednak pamiętać, że bardzo prawdopodobne, że gdyby udało się dociągnąć do 19 tysięcy to procentowy spadek na każde 1000 km byłby w przypadku oleju GM-a większy bo jak wcześniej pisałem im bardziej zużyty olej tym szybciej lepkość spada. Jednak biorąc pod uwagę 2,5 % udział paliwa lepkość 10,2 jest zdecydowanie do przyjęcia.
Spadek lepkości to nie wszystko bo ważne jest odparowanie i jeśli odparują nam "lekkie frakcje" to spadku lepkości nie będzie tak widać natomiast jakość oleju możne się znacznie pogorszyć. Kolejna sprawa to lepkość w wysokich temperaturach i o ile w 100 stopniach lepkość może być ok. o tyle przy 115-120 stopniach olej może mieć zbyt niską lepkość aby zapewnić odpowiednie smarowanie bo biorąc pod uwagę zużycie oleju po kilkunastu tysiącach i zastosowaną bazę olejową to jakość filmu olejowego (pomijając jego grubość) nie będzie zbyt wysoka i wtedy właśnie będzie następować przyspieszone zużycie. I trzeba pamiętać, ze różne oleje mogą inaczej łapać temperatury i stabilność temperaturowa jest tu bardzo istotna. Zużyty olej zdecydowanie łatwiej jest zagrzać do wyższej temperatury.
Bodex pisze: ↑30 lip 2018, o 18:15Widzisz analizując w stecz , w zimie po komunikacie miał przy - 10 st C dziwne odpalenie, że od razu po starcie coś wyło głośno , pisałem o tym na forum ze chyba bendix przymroziło, a teraz wiem że to panewka nie miała smarowania i darło metal o metal, było to 1 raz , olej GM
Uszczelkę zmieniłem 6 miesięcy później i potem zalewałem LM 5w30 2x i nast Milleres 5w40 . Jeździłem z uszkodzoną panewką ponad 60 tys km i na pewno przy starcie było niskie ciśnienie olej Milleres dawał radę , a opel permamentnie nie informował o tym jakby celowo.
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Tak lepkość GM spadła nikt tego nie kwestionuje. Tylko, że nikt nie udowodni jaki wpływ na degradację tego oleju miał jego kontakt z zacierającymi się częściami, które bardzo się rozgrzewają. Tak, że czasami po rozebraniu silnika widać jak cześć zmieniły kolor. No i następne pytanie jak na lepkość wpłynęła bardzo duża zawartość produktów zacierania się silnika w postaci różnego rodzaju związków i pierwiastków?
Tyle na temat lepkości obu olejów. Reszta twojego postu to są już jakieś wywody na które oczywiście nie masz dowodów. A mają one na celu skrytykować jedne olej a wykazać wyższość drugiego.
Czy ty naprawdę nie widzisz, że już nikt tutaj tobie ani jemu nie wierzy?
-
Bodex
Hubertus ty to ten nikt i jeszcze 2 może 3 , to zapytaj tych co upalają na torach .
- grzegorz13
- Zapaleniec
Tak z tym się zgadzam z Tobą ! Teraz to obraziłeś mnie i wszystkich co ufają producentowi swego auta i używają tego co zaleca !tomek evo pisze: ↑10 paź 2018, o 15:48Znowu to samo. To ja jestem nienormalny i mam nienormalnych znajomych i nienormalnych Klientów. Na oli club de i oil club ru są sami nienormalni.grzegorz13 pisze: ↑10 paź 2018, o 12:52Tak nie rozumiemy bo piszesz że to wina oleju GM a nie potrafisz wskazać faktów ! a gdy ci je podajemy w drugą stronę to nie odpowiadasz lub ciągnie dalej swoje !Bodex pisze: ↑9 paź 2018, o 20:43@Grzegorz, @norbi,
Nara .
Co do powodów zatarcia silnika to zgadzam się w 100% z hubertusem i tym co napisał w swoim poście poniżej
ponieważ ma rację iż w zacierającym się silniku olej musi mieć ślady i dostać po dupie !
Do mnie to przemawia i uważam iż pewnie Millers na miejscu GM w końcowej fazie zacierania się silnika wypadł by gorzej od GM w teście ponieważ procentowo spadał więcej przy sprawnym silniku co wynika z testu Bodexa
Jak potrafisz wykazać że silnik zatarł się z winy oleju GM to udowodnij to biorąc pod uwagę to co napisałem ja, hubertus i norbi333 a unikasz odpowiedzi na nasze pytania i tak samo czyni Bodex
To jest forum dyskusyjne lecz opieramy się na faktach a nie na kłamstwach i manipulacja faktami oraz unikaniem odpowiedzi na ważne uwagi i wątpliwości innych forumowiczów !
Dlatego proszę o przedstawienie dowodów lub zaprzestanie tej dyskusji o wyższości Millersa nad GM tylko dla tego że jest droższy i sprzedający go ma wyższą marżę na Millersie Temat dotyczy problemu a tego kto ile zarabia na sprzedaży oleju
-
tomek evo
- Użytkownik
- Miasto:
To rozumiem, ze podtrzymujesz, że jak ktoś robi analizę oleju to jest nienormalny? I to niby ja Ciebie i innych obraziłem?
Proponowałbym abyś powstrzymał emocje bo zaczynasz nieźle odlatywać. I apeluje o nie sprowadzanie dyskusji do kwestii udowadniania, że Millers jest lepszy/gorszy od Gm-a bo naprawdę nie zależy mi na udowodnieniu czegokolwiek. 90% moich wpisów to jest prostowanie insynuacji i cierpliwe tłumaczenie innym zawiłości problemu. Raz zrobiłem porównanie oleju GM-a z Eurolem i wystarczy. I tak większość nie jest zainteresowania merytoryczną dyskusją tylko wolą udowodnić swoje racje nawet w przypadku gdy ich nie mają. jak np. z rzekomą opłacalnością sprzedaży podrabianego Millersa. A potem są apele o opieraniu się na faktach.
Grzegorz Ty na prawdę nie widzisz, ze Twój co drugi wpis to jest właśnie manipulacja i nieuzasadnione insynuacje? Ile razy Ci tłumaczyłem, ze Bodex postanowił zrobić test porównawczy 2 olejów i pisał o tym otwarcie na forum? A ty z uporem maniaka twierdzisz, ze musiał mieć coś z silnikiem bo nikt normalny testów nie robi. Owszem wielu robi i to nawet w autach na gwarancji. W teście Millers nie widać nadmiernego zużycia i to jest fakt, który jednak zostaje wielokrotnie podważony i zaciemniony przez interpretacje słowa "nadmierne zużycie", którego przeciwieństwie ma być nie "zużycie poniżej normy" tylko regeneracja a ja zostaje sprowadzony do roli kłamcy i manipulatora a moje wpisy są śmieszne. Kolejny fakt to stosunkowo niewielki spadek lepkości oleju Millers ale tutaj znowu podobno spadek jest b.duży a GM-a nie. Tyle tylko, że % w przeliczeniu na 1000 km to spadek lepkości GM-a jest minimalnie większy. Ale to ja jestem manipulator i kłamca i to mimo, z stwierdziłem i to nie jeden raz, że spadek lepkości GM-a nie jest duży. Mi naprawdę nie zależy na udowodnieniu komukolwiek, że Millers jest lepszy. Ja się tylko odnoszę do tego co piszą inni i staram pewne rzeczy na spokojnie tłumaczyć a spotykam się wręcz z agresją.
Proponowałbym abyś powstrzymał emocje bo zaczynasz nieźle odlatywać. I apeluje o nie sprowadzanie dyskusji do kwestii udowadniania, że Millers jest lepszy/gorszy od Gm-a bo naprawdę nie zależy mi na udowodnieniu czegokolwiek. 90% moich wpisów to jest prostowanie insynuacji i cierpliwe tłumaczenie innym zawiłości problemu. Raz zrobiłem porównanie oleju GM-a z Eurolem i wystarczy. I tak większość nie jest zainteresowania merytoryczną dyskusją tylko wolą udowodnić swoje racje nawet w przypadku gdy ich nie mają. jak np. z rzekomą opłacalnością sprzedaży podrabianego Millersa. A potem są apele o opieraniu się na faktach.
Grzegorz Ty na prawdę nie widzisz, ze Twój co drugi wpis to jest właśnie manipulacja i nieuzasadnione insynuacje? Ile razy Ci tłumaczyłem, ze Bodex postanowił zrobić test porównawczy 2 olejów i pisał o tym otwarcie na forum? A ty z uporem maniaka twierdzisz, ze musiał mieć coś z silnikiem bo nikt normalny testów nie robi. Owszem wielu robi i to nawet w autach na gwarancji. W teście Millers nie widać nadmiernego zużycia i to jest fakt, który jednak zostaje wielokrotnie podważony i zaciemniony przez interpretacje słowa "nadmierne zużycie", którego przeciwieństwie ma być nie "zużycie poniżej normy" tylko regeneracja a ja zostaje sprowadzony do roli kłamcy i manipulatora a moje wpisy są śmieszne. Kolejny fakt to stosunkowo niewielki spadek lepkości oleju Millers ale tutaj znowu podobno spadek jest b.duży a GM-a nie. Tyle tylko, że % w przeliczeniu na 1000 km to spadek lepkości GM-a jest minimalnie większy. Ale to ja jestem manipulator i kłamca i to mimo, z stwierdziłem i to nie jeden raz, że spadek lepkości GM-a nie jest duży. Mi naprawdę nie zależy na udowodnieniu komukolwiek, że Millers jest lepszy. Ja się tylko odnoszę do tego co piszą inni i staram pewne rzeczy na spokojnie tłumaczyć a spotykam się wręcz z agresją.
-
norbi333
- Ekspert
Tylko jaki sens ma porównanie GM 5W30 z eurolem 0w30 dostępnym w Rosji,
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
@tomek evo nie rób z siebie takiego pokrzywdzonego. Bo nie raz zdarzało ci się tu manipulować twierdząc dosłownie, że Castrol czy tam Mobil jest z wielu fabryk więc jest podrabiany a Millers z jednej to na pewno nie jest. Chcesz to ci znajdę i zacytuję.
Co do tego niewielkiego spadku lepkości Millersa to wszyscy już wiedzą, że @Bodex podał kilka rożnych przebiegów a więc kłamał. Ty se to kłamstwo policzyłeś i twardo się tego trzymasz. Chociaż on pisał, że wymienia olej co 15 tys km. Ty się uczepiłeś 19. I próbujesz coś tam udowodnić. Jeśli weźmiesz 17 tys km, które tez podawał. To spadek lepkości wyjdzie podobny jak nie większy dla MIllersa. To są właśnie takie manipulacje. Koniecznie jakoś tak zakręcić, że MIllers i tak lepszy. Ale jeśli wziąć pod uwagę degradacje GM podczas zacierania ze względu jak pisałem na wysokie temperatury potrafiące zmienić kolor części silnika i zawartość różnych metali to GM wcale źle nie wypadł na tle Millersa. Ale ty się nigdy do tego nie odniesiesz. Powtarzasz w kółko, że ktoś pisz brednie i manipuluje. Ale do konkretów nigdy się nie odnosisz. Naprawdę korci mnie poszukać cię na innych forach. Szkoda, ze czasu na takie bzdety nie mam.
Co do tego niewielkiego spadku lepkości Millersa to wszyscy już wiedzą, że @Bodex podał kilka rożnych przebiegów a więc kłamał. Ty se to kłamstwo policzyłeś i twardo się tego trzymasz. Chociaż on pisał, że wymienia olej co 15 tys km. Ty się uczepiłeś 19. I próbujesz coś tam udowodnić. Jeśli weźmiesz 17 tys km, które tez podawał. To spadek lepkości wyjdzie podobny jak nie większy dla MIllersa. To są właśnie takie manipulacje. Koniecznie jakoś tak zakręcić, że MIllers i tak lepszy. Ale jeśli wziąć pod uwagę degradacje GM podczas zacierania ze względu jak pisałem na wysokie temperatury potrafiące zmienić kolor części silnika i zawartość różnych metali to GM wcale źle nie wypadł na tle Millersa. Ale ty się nigdy do tego nie odniesiesz. Powtarzasz w kółko, że ktoś pisz brednie i manipuluje. Ale do konkretów nigdy się nie odnosisz. Naprawdę korci mnie poszukać cię na innych forach. Szkoda, ze czasu na takie bzdety nie mam.
- grzegorz13
- Zapaleniec
tomek evo odpowiedziałem ci w tym drugim wątku o olejach i proszę odpowiedz na moje pytanie albo zamilcz już bo nie masz nic do wniesienia do tego tematu Zgadzam się też w całości hubertusem to co napisał o tobie
Skoro wiesz kto produkuje a pisałeś iż wiesz że w wielu zakładach to podaj ok
To pozwoli dużo wyjasnić w tych wątkach o olejach chyba że kolejny raz okaże się że ty tylko się promujesz i reklamujesz
Skoro wiesz kto produkuje a pisałeś iż wiesz że w wielu zakładach to podaj ok
To pozwoli dużo wyjasnić w tych wątkach o olejach chyba że kolejny raz okaże się że ty tylko się promujesz i reklamujesz
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Obawiam się, że nic się nie dowiesz. W każdym razie nic popartego dowodami. A jedynie domniemania lub ktoś się obrazi i powie, że już wszystko napisał i więcej nie będzie. Choć dowodów nigdy nie pokazał. Jestem na tym forum już 2,5 roku. Czego to ja się o oleju GM nie naczytałem.
Najpierw koronnym argumentem było,że GM ukrywa karty charakterystyki bo nigdzie ich nie ma. Więc na pewno to szajs. Bo się wstydzą. Jak by się nie wstydzili to by pokazali. Jak charakterystyki jednak się znalazły i to takie same z różnych źródeł to od razu pojawił się argument, że z wielu zakładów to na pewno się różni. Tym bardziej, że te charakterystyki pokazały, że parametry w nich opisane są zbliżone do wielu droższych olejów. Pojawiały się tez argumenty, że na pewno podrabiają i tym podobne. Co ciekawe nigdy nie było tutaj żadnych dowodów na te tezy. No i na końcu zapowiadany fajerwerk porównania Millersa z GM, który miał obnażyć tandetność tego ostatniego okazał się kapiszonem. Jak się okazało lepkość MIllersa dość mocno spadła. A w przypadku GM nic nie da się stwierdzić bo silnik się zatarł. Tak to była historia dyskusji o oleju GM na tym forum w pigułce.
PS jak się pojawiła analiza GM z Rosji, gdzie ten olej wypada dobrze. To od razu, że na pewno inny niż u nas. I taka to dyskusja. W przypadku GM wszystko na nie a w przypadku Millersa wszystko jak najlepiej. I jak zawsze zero dowodów.
Najpierw koronnym argumentem było,że GM ukrywa karty charakterystyki bo nigdzie ich nie ma. Więc na pewno to szajs. Bo się wstydzą. Jak by się nie wstydzili to by pokazali. Jak charakterystyki jednak się znalazły i to takie same z różnych źródeł to od razu pojawił się argument, że z wielu zakładów to na pewno się różni. Tym bardziej, że te charakterystyki pokazały, że parametry w nich opisane są zbliżone do wielu droższych olejów. Pojawiały się tez argumenty, że na pewno podrabiają i tym podobne. Co ciekawe nigdy nie było tutaj żadnych dowodów na te tezy. No i na końcu zapowiadany fajerwerk porównania Millersa z GM, który miał obnażyć tandetność tego ostatniego okazał się kapiszonem. Jak się okazało lepkość MIllersa dość mocno spadła. A w przypadku GM nic nie da się stwierdzić bo silnik się zatarł. Tak to była historia dyskusji o oleju GM na tym forum w pigułce.
PS jak się pojawiła analiza GM z Rosji, gdzie ten olej wypada dobrze. To od razu, że na pewno inny niż u nas. I taka to dyskusja. W przypadku GM wszystko na nie a w przypadku Millersa wszystko jak najlepiej. I jak zawsze zero dowodów.
- grzegorz13
- Zapaleniec
Tomek czekam na odpowiedz kto produkuje GM bo napisałeś iż wiesz !tomek evo pisze: ↑11 paź 2018, o 17:22To rozumiem, ze podtrzymujesz, że jak ktoś robi analizę oleju to jest nienormalny? I to niby ja Ciebie i innych obraziłem?
Raz zrobiłem porównanie oleju GM-a z Eurolem i wystarczy.
Grzegorz Ty na prawdę nie widzisz, ze Twój co drugi wpis to jest właśnie manipulacja i nieuzasadnione insynuacje? Ile razy Ci tłumaczyłem, ze Bodex postanowił zrobić test porównawczy 2 olejów i pisał o tym otwarcie na forum? A ty z uporem maniaka twierdzisz, ze musiał mieć coś z silnikiem bo nikt normalny testów nie robi. Owszem wielu robi i to nawet w autach na gwarancji.
W teście Millers nie widać nadmiernego zużycia i to jest fakt, który jednak zostaje wielokrotnie podważony i zaciemniony przez interpretacje słowa "nadmierne zużycie", którego przeciwieństwie ma być nie "zużycie poniżej normy" tylko regeneracja a ja zostaje sprowadzony do roli kłamcy i manipulatora a moje wpisy są śmieszne. Kolejny fakt to stosunkowo niewielki spadek lepkości oleju Millers ale tutaj znowu podobno spadek jest b.duży a GM-a nie. Tyle tylko, że % w przeliczeniu na 1000 km to spadek lepkości GM-a jest minimalnie większy. Ale to ja jestem manipulator i kłamca i to mimo, z stwierdziłem i to nie jeden raz, że spadek lepkości GM-a nie jest duży. Mi naprawdę nie zależy na udowodnieniu komukolwiek, że Millers jest lepszy. Ja się tylko odnoszę do tego co piszą inni i staram pewne rzeczy na spokojnie tłumaczyć a spotykam się wręcz z agresją.
Ty przeinaczasz i manipulujesz i widać to po pierwszym akapicie z twego cytatu ponieważ napisałem co innego a ty to przekręciłeś na własne potrzeby ! Tym samym kierujesz rozmowę w kierunku by wywołać zamieszanie i kłótnie bo to odwraca uwagę od ciebie i stawianych ci pytań a kreujesz siebie jako kogoś kto się na tym zna ! więc pokaż iż tak jest i podaj fakty !
Tak zrobiłeś porównanie z olejem który nie jest dostępny u nas i nie jego dotyczy wątek a przypomnę że ten dotyczy wyższości Millersa na GM co próbujesz wykazać więc jaki sens miało porównanie GM do Eurola ? wyjasnisz ? czy to kolejna twoja manipulacja !
To twoje posty to manipulacja co wykazałem wyżej a co do Bodexa to mam wątpliwości że zrobił test tak bez niczego ponieważ jak się okazuje oszczędzacza na wszystkim co się da i bardzo często mija się z prawdą jak w przypadku przebiegu na oleju czy wspaniałych oponach co rzekomo zimą są przyklejone do drogi a ślizgają się na rondzie przy 15 km/h a do tego jego technika jazdy jest daleka od doskonałości ba poprawności
Co do nadmiernego zużycia GM bo tak sugerowałeś to proszę przelicz to na przejechany kilometry weź poprawkę na różne początkowe wartości z racji iż są to inne oleje i wyjdzie ci iż procentowo już nie jest tak pięknie jak zachwalałeś Millersa że niby aż zregenerował silnik a jak już uwzględnisz iż olej GM mógł ucierpieć poprzez zacieranie się silnika i stąd wypadł minimalnie gorzej od Millersa Dobrze by było porównać jak wypada GM w silniku który się nie zaciera bo może się okazać że jest lepszy od Millersa ! A nie wiemy z jakiego powodu zatarł się silnik ! Przypuszczalnie jak było już pisane na forum winą może być wada materiałowa samej panewki !
Proszę IBZI nie usuwaj mojego wątku przy sprzątaniu bo chciałbym dać szansę tomkowi evo by pokazał iż ma wiedzę i potrafi odpowiedzieć rzeczowo na pytanie bardzo ważne dla tego wątku
Tomek evo proszę pokaż iż się mylę co do ciebie i potrafisz rzeczowo odpowiedzieć na postawione ci pytanie
-
markrk
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Miasto:
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 3 razy
Ta dyskusja dalej chyba nie ma sensu bo do niczego dobrego nie doprowadzi takie "bicie piany"
Nie dojdziemy do tego czy olej GM 5W30 jest winny zatarcia silnika czy Milleres 5W40, jedyne co to możemy tylko podejrzewać.
Olej dopuszczony przez GM jest to 5W30 i 5W40, pewnie w warunkach fabrycznych testowany był 5W30
Obydwa te oleje różnią się lepkością kinematyczna w 100°C
Parametr ten obrazuje łatwość płynięcia oleju w silniku po rozgrzaniu silnika.
Temperatura pracy silnika to zazwyczaj 90-120°C (temp.oleju) więc określanie tego parametru przy 100°C jest jak najbardziej ok.
Wysoka wartość tego wskaźnika może oznaczać, iż olej wytworzy gruby film olejowy co można łączyć z dobrą ochroną przeciwzużyciową, z drugiej strony wyższa lepkość to też większe opory zasysania oleju i tłoczenia go w magistralę olejową co przekłada się na mniejszy wydatek pompy oleju i finalnie mniejszą ilość oleju dostarczanego do współpracujących elementów silnika.
Gdy producent silnika wymaga wysokiej wartości lepkości kinematycznej w 100°C może to oznaczać, że silnik jest spasowany dość luźno i wymaga się od oleju wysokiej lepkości aby ten silnik doszczelniać grubością filmu olejowego (wysoką lepkością).
Nowe jednostki napędowe wymagają olejów o coraz niższej lepkości gdyż są one pasowane ciaśniej i wykonane są z lepszych materiałów, które to mają mniejszą rozszerzalność cieplną.
W tych silnikach olej ze zbyt dużą lepkością może spowodować przedwczesne zużycie silnika.
Podsumowując, jeździmy na tym co zaleca producent-zaleca 5w30 i 5w40 z czego GM ma w swojej ofercie tylko 5w30 dexos2....
Nie dojdziemy do tego czy olej GM 5W30 jest winny zatarcia silnika czy Milleres 5W40, jedyne co to możemy tylko podejrzewać.
Olej dopuszczony przez GM jest to 5W30 i 5W40, pewnie w warunkach fabrycznych testowany był 5W30
Obydwa te oleje różnią się lepkością kinematyczna w 100°C
Parametr ten obrazuje łatwość płynięcia oleju w silniku po rozgrzaniu silnika.
Temperatura pracy silnika to zazwyczaj 90-120°C (temp.oleju) więc określanie tego parametru przy 100°C jest jak najbardziej ok.
Wysoka wartość tego wskaźnika może oznaczać, iż olej wytworzy gruby film olejowy co można łączyć z dobrą ochroną przeciwzużyciową, z drugiej strony wyższa lepkość to też większe opory zasysania oleju i tłoczenia go w magistralę olejową co przekłada się na mniejszy wydatek pompy oleju i finalnie mniejszą ilość oleju dostarczanego do współpracujących elementów silnika.
Gdy producent silnika wymaga wysokiej wartości lepkości kinematycznej w 100°C może to oznaczać, że silnik jest spasowany dość luźno i wymaga się od oleju wysokiej lepkości aby ten silnik doszczelniać grubością filmu olejowego (wysoką lepkością).
Nowe jednostki napędowe wymagają olejów o coraz niższej lepkości gdyż są one pasowane ciaśniej i wykonane są z lepszych materiałów, które to mają mniejszą rozszerzalność cieplną.
W tych silnikach olej ze zbyt dużą lepkością może spowodować przedwczesne zużycie silnika.
Podsumowując, jeździmy na tym co zaleca producent-zaleca 5w30 i 5w40 z czego GM ma w swojej ofercie tylko 5w30 dexos2....
-
Bodex
Tu coś piszą , kto w pl dostarcza olej GM
Zdaje się , że to Lotos ?
http://astra-3.pl/forum/viewtopic.php?f ... 6&start=40
Zdaje się , że to Lotos ?
http://astra-3.pl/forum/viewtopic.php?f ... 6&start=40