--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Oleje, dodatki do diesli - dyskusja o parametrach, właściwości, testy

VIN, znalezione na allegro itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
as pik
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2017
Miasto: Śląsk
Postawił piwo: 22 razy
Otrzymał  piwo: 6 razy

Re: Oleje, dodatki do diesli - dyskusja o parametrach, właściwości, testy

Post autor: as pik » 11 sie 2018, o 11:41

tomek evo pisze:
10 sie 2018, o 14:50
as pik pisze:
10 sie 2018, o 14:20
Słuchajcie, jeśli tylko "moja" wróci do pracy z urlopu to poproszę ją o analizę ;)
Problem polega jedynie na tym czy aby każda partia i każda bańka ma te same właściwości...
Powiem więcej... ten sam olej potrafi się diametralnie różnić parametrami.
Oleje mogą nieznacznie odbiegać od "parametrów wzorcowych" i jest to normalne natomiast odchylenia nie powinny być duże i są pewne granice tolerancji. Jeśli ten sam olej różni się diametralnie parametrami to to nie jest ten sam olej. Ta sama może być nazwa handlowa produktu a olej może być inny. Czasami po prostu karta wzorcowa ulega zmianie i to co znajdujemy w necie jeśli chodzi o parametry czy analizy może nie być aktualne. Na różne rynki mogą być rożne oleje. Ten sam (z nazwy handlowej) olej może być produkowany przez różnych producentów i w różnych zakładach produkcyjnych i mieć różne parametry. Pisałem o tym wielokrotnie. Aktualne karty zawsze należy sprawdzać na stronie producenta/importera. Bardziej renomowani producenci zwykle nie wprowadzają dużej ilości zmian natomiast z produktami masowymi różnie bywa i stąd zapewne ta diametralnia różnica w parametrach oleju, o której piszesz.
Racja, problem polega w retailu tych olei. Niestety każda firma chce zarobić dlatego też są dedykowane linie produkcjne pod markety, kraje ludzi drugiego sortu ;) To samo co mamy z proszkami etc.. bla bla bla.

Sam pracuję w firmie która jest światową korporacją i wiem jak wygląda produkt w salonie własnym a jak jego odpowiednik marketowy.
Cena - niestety ale technologia kosztuje.
Nabijani jesteśmy my sami w przysłowiowego balona.

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2013
Miasto: LDZ
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: kecraminsignia » 11 sie 2018, o 14:57

...a wszystko dla naszego dobra...

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 v6
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Lubin
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: grzegorz13 » 11 sie 2018, o 15:36

tomek evo pisze:
11 sie 2018, o 07:15
To są konkrety w 100% do weryfikacji. Podałem link złe, podałem stronę- też złe, przepiallem dane w zestawienie też złe. Nalej sobie olej wyczynowy za 300 zł do tico Jak uważasz to za dobre dla silnika i racjonalne dla kieszeni. Nie obraz się ale bzdury piszesz.
Gdzie do weryfikacji ! Podałeś link KTÓRY NIE DZIAŁAŁ ! ok przepisałeś dane ale skąd z sufitu czy też ulotki reklamowej na której piszą wszystko co chcą byle zachęcić do kupna ponieważ z tych danych nic nie wynika i nie są one wiążące !
Spłycasz zagadnienie i przeinaczasz z tym olejem wyczynowym do tico i uwagą że to dobre dla silnika i kieszeni ! Choćby nawet to taki olej zaszkodzi silnikowi ?
Rosjanie na forum olejowym z mojego linku doszli do wniosku iż GM to właściwie to samo co Motul dexos który kosztuje prawie dwa razy tyle co GM ! wiec jaki jest sens kupować Motula jak w sumie to jest to samo co GM
Oczywiście ty polecałeś Motula nad GM ale to zrozumiałe bo na Motulu masz większy zarobek bo przecież marżę masz procentową i 20 % z 100 zł to mniej niż z 150 zł i tu widzę jedyny cel że ciągle zachwalasz drogie oleje a nie potrafisz udowodnić dlaczego ! Zrobiłem to za ciebie wyżej !
Nie obraź się ale to ty bzdury piszesz !
Jestem laikiem w branży olejowej a ty ponoć się znasz Tylko że ja zadałem sobie trud i poszukałem trochę w necie podałem specyfikację gdy twierdziłeś że GM nie spełnia norm VW ! podałem linki do testów i tematów o oleju o którym tu piszemy ! A ty podałeś jedyny link który działał do testu szamponu do włosów !
Wiele osób ! norbi czy ja pytało cię o różne rzeczy a ty dalej swoje teorie a nic konkretnie nie odpowiadasz lub wręcz przemilczasz temat czy przeinaczasz go i to nazywasz !
Pytałem np ostatnio co oznacza że Opel wycofał z normy oleju dla większości silników benzynowych o czy wspinałeś ale nie raczyłeś odpowiedzieć bo dobrze wiesz że ty piszesz dużo lecz większość nie ma pokrycia w konkretach ! takich pytań i to nie tylko moich było do ciebie wiele ! Norbi kilka razy pytał i prosił o porównanie tych samych klas oleju czyli np 5W30 z 5W30 a ty dalej udajesz że nie wiesz o co chodzi to może porównaj GM 5W30 z twoim typem 10W40 !
Patrząc no to obiektywnie z boku to ja laik podałem źródła i linki a ty ponoć profesjonalista podałeś tylko jeden działający link do testu szamponu do włosów czym zakpiłeś ze wszystkich na tym forum czytających ten temat ponieważ pokazałeś ile cenisz merytoryczną dyskusję w tym temacie
Dlatego ja uważam że ty bzdury piszesz ! jeśli się mylę udowodnij to że masz rację albo przestań pisać bo siejesz zamęt i nic nie wnosisz do tematu poza swoimi teoriami nie popartymi żadnymi konkretami !

tomek evo
Użytkownik
Auto: Skoda Superb Kombi
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2011
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: tomek evo » 11 sie 2018, o 20:14

Podałem gdzie znajduje się badanie więc nie wiem z czym masz problem. Dane gm dexosa z karty badań oraz z innych danych z neta - jak masz inne to podeślij. Jak nie potrafisz sobie zweryfikować prostej rzeczy to się do tego nie przyznawaj może bo wychodzisz na internetowego analfabetów. Nie widzę problemu porównywanie oleju 5w30 z 0w30 czy inna lekkością jeśli każda z nich jest odpowiednia dla danego silnika. Niby czemu mam się ograniczać do 5w30? Nie mam zamiaru ani czasu na bezsensowne bicie piany.

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 11 sie 2018, o 21:12

Bo porównanie obu 5W30 ma sens.,a z 0W30 żadnego, bo wiadomo, że jakieś parametry będę lepsze. Przecież to 0, a nie 5.
Osobiście myślę, że doskonale wiesz o tym, że wszystkie są bardzo zbliżone do siebie i dlatego nie porównujesz tak Jak trzeba

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 v6
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Lubin
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: grzegorz13 » 11 sie 2018, o 22:05

tomek evo pisze:
11 sie 2018, o 20:14
Podałem gdzie znajduje się badanie więc nie wiem z czym masz problem. Dane gm dexosa z karty badań oraz z innych danych z neta - jak masz inne to podeślij. Jak nie potrafisz sobie zweryfikować prostej rzeczy to się do tego nie przyznawaj może bo wychodzisz na internetowego analfabetów. Nie widzę problemu porównywanie oleju 5w30 z 0w30 czy inna lekkością jeśli każda z nich jest odpowiednia dla danego silnika. Niby czemu mam się ograniczać do 5w30? Nie mam zamiaru ani czasu na bezsensowne bicie piany.
Po pierwsze to TY jesteś internetowy analfabetą ! NIC NIE PODAŁEŚ O CZYM TU PISZESZ ! Nie tylko ja mam problem ! poczytaj co inni piszą ! JA zweryfikowałem i podałem linki a TY NIC KONKRETNEGO poza ciągłym biciem piany i obrażaniem innych jak w tym swoim poście mnie ! Podałeś tylko link nie działał ! wiec co podałeś odpowiedz sobie sam !
Nie przestrzegasz regulaminu ! piszesz post pod postem choć tego zabrania regulamin ! obrażasz innych Nie wnosisz nic konkretnego do tej dyskusji ! Tym bardziej skoro nie widzisz potrzeby porównania dwóch olei o tych samych parametrach to już dyskwalifikuje cię jako znawcę bo teraz to ty porównujesz corsę do insigni i wmawiasz wszystkim że twoje olej które promujesz na tym forum są lepsze i masz rację bo manipulujesz testami
Zrób tak jak pisze Norbi lub zamilcz
MAM PROŚBĘ DO MODERATORA O USUNIECIE WSZYSTKICH POSTÓW TOMKA EVO GDYŻ NIE WNOSZĄ NIC KONKRETNEGO DO DYSKUSJI A JEDYNIE OBRAŻAJĄ INNYCH I NAGRODZENIE GO ZA ŁAMANIE REGULAMINU O PISANIU POST POD POSTEM ! SKORO ODMAWIA PODANIA ŹRÓDŁA I PORÓWNA DWÓCH OLEI O TYCH SAMYCH PARAMETRACH BO TO MA SENS ! TWOJA DYSKUSJA W TYM TEMACIE MA JEDYNIE WYKAZAĆ IŻ TWOJE OLEJE SĄ LEPSZE OD TYCH WLEWANYCH PRZEZ ASO CZYLI TO TYLKO REKLAMA ! OD HANDLU JEST ODPOWIEDNI DZIAŁ I TAM SIĘ REKLAMUJ ! ZGŁASZAM TEŻ IŻ ZOSTAŁEM OBRAŻONY PRZEZ TOMKA PRZEZ INSYNUOWANIE IŻ JESTEM ANALFABETĄ ZA PROSZĘ O UKARANIE GO CO NAJMNIEJ OSTRZEŻENIEM ! DZIĘKUJĘ
Ostatnio zmieniony 11 sie 2018, o 22:55 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pisanie postów wielkimi literami oznacza krzyk i nie jest dozwolone na forum. Regulamin forum par 5 pkt 8

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 11 sie 2018, o 23:18

Ja jestem umówiona na wymianę oleju na 27 sierpnia do ASO. Jestem bardzo ciekawa co mi tam wleją, czy ten stary, czy ten nowy do turbin. W moim nieautoryzowanym serwisie jego kierownik stwierdził że wleją jaki ja chcę, bo ja wiem więcej o moim aucie niż oni :P, i to mnie zdecydowanie nie przekonuje już do ich usług, bo mimo że tu z Wami sporo się dowiaduję to chciałabym aby jakiś ktoś decydował za mnie.

@grzegorz13, co do faktu, że jest to temat wyjęty spod regulaminu, co zaznaczyłeś powyżej, to masz rację. Mi w moim młodym wieku forumowym zdarzyło się parę cytowań posta pod postem i ostrzeżenie dostałam, a tu można tyle zrobić w ciągu dnia jednego i jak widać nic się nie dzieje, chociaż inne osoby dostają notatki, w tym właśnie Ty przed chwilą :) To za trudne dla blondynki, idę spać, dobranoc wszystkim , Moderatorom też dobranoc.
Radio 357 :)

Awatar użytkownika
yerry
Prezes ICP
Auto: Insignia B GS
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=8653
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 26 razy
Otrzymał  piwo: 99 razy
Kontakt:

Post autor: yerry » 12 sie 2018, o 00:13

Żaden temat nie jest wyjęty spod regulaminu, każdy jest przeglądany przez moderatorów w miarę możliwości czasowych bo nikt tu na etacie nie pracuje. A od zgłaszania postów sugerowanych jako niezgodnych z regulaminem jest funkcja oznaczenia postu do moderacji, proszę ją stosować zamiast wpisywać komentarze w wątkach, to pomoże moderatorom identyfikować posty i odpowiednio reagować.
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/

Awatar użytkownika
zubek
Zapaleniec
Auto: IB/ST
Kod silnika: B20DTH
Moje auto: viewtopic.php?f=53&t=8662
Miasto: WWL
Postawił piwo: 23 razy
Otrzymał  piwo: 58 razy

Post autor: zubek » 12 sie 2018, o 09:02

Moim zdaniem oczywiste zezwolenie na marketing w tym temacie przyczynia się do ogłupiania użytkowników. Wiem, że Mody nie są na etacie ale ten temat przekracza wszystkie normy, a szczególnie tą (regulamin):
Treści reklamowe na Forum mogą umieszczać jedynie Klubowicze i partnerzy Forum

Awatar użytkownika
as pik
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20NHT
Miasto: Śląsk
Postawił piwo: 22 razy
Otrzymał  piwo: 6 razy

Post autor: as pik » 13 sie 2018, o 18:50

@dokia - wlej to co producent każe lub jego odpowiednik. Chyba że auto zostało ztuningowane itp itd.

piston

Post autor: piston » 14 sie 2018, o 07:38

Tak jak kolega napisał, informacje należy brać z instrukcji producenta i nie kombinować, bo może to się skończyć kolejną transplantacją.

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Kod silnika: A20DT
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 20 sie 2018, o 23:20

Temat kolejny raz posprzątany z postów nie na temat.
Proszę o pisanie w temacie, który znajduje się w tytule wątku, bo robi się bałagan.
Każdy następny post, który nie będzie dotyczył tematu "Oleje, dodatki do diesli - dyskusja o parametrach, właściwości, testy" w Dziale technicznym - Insigni A zostanie usunięty, a autor "nagrodzony".

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 22 sie 2018, o 10:14

norbi333 pisze:
11 sie 2018, o 21:12
Bo porównanie obu 5W30 ma sens.,a z 0W30 żadnego, bo wiadomo, że jakieś parametry będę lepsze. Przecież to 0, a nie 5.
Osobiście myślę, że doskonale wiesz o tym, że wszystkie są bardzo zbliżone do siebie i dlatego nie porównujesz tak Jak trzeba
Jakieś parametry? Wskaż mi jakie parametry/właściwości GM ma lepsze bo ja takich nie widzę. Zupełnie nie zgadzam się, że porównanie oleju z 5W30 do 0W30 nie ma sensu. Wyjaśnij dlaczego? Jeśli producent/producenci dopuszczają obie lepkości to ja nie widzę problemu. Mogę kopić produkt A lub B. Mam wybór i wg. Ciebie nie mogę porównywać?
Klasa lepkości to tylko jeden z parametrów, który jest określany na postawie lepkości oleju przy danych temperaturach (40 i 100 stopni). W tym wypadku różnica dotyczy lepkości przy 40 stopniach. Są również genialne oleje o lepkości 5W30, które parametrami biją GM-a na głowę. Przykład?
http://www.oil-club.ru/forum/topic/2209 ... 0-svezhee/
Temperatura płynięcia :-54 (-46)
Temperatura zapłonu : 246 stopni
Noack : 8,0
CCS -30 : 3550
do tego pełna PAO-estrow baza i super bogaty pakiet ZDDP.
Oczywiście olej nie ma szans spełnić normy Dexos 2 gdyż ma znacznie przekroczony poziom popiołów wiec do silnika CDTI się nie nadaje (chyba, ze brak dpf-a) ale np. do mocnej benzyny jak najbardziej. Jak wiesz jaki jest sens stosowania oleju mid saps w silniku 2.0T to mi wytłumacz.
Jak będę miał czas to się pobawię w porównanie olejów z Dexos 2, choć jak potem moderator ma to wszystko wykasować to mi przechodzi ochota.

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 22 sie 2018, o 12:39

@Bodex - załóż temat o olejach w silnikach benzynowych. I pamiętaj, że to Forum Insigni, nie Hondy.
@tomek evo - prawie każdy Twój post jest zgłaszany przez Użytkowników - i to wielokrotnie. Popisz sobie z Bodexem np. przez PW i nie będzie problemu. Poprzednie strony tematu też posprzątam ze zbędnych postów, więc spokojnie.

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 22 sie 2018, o 13:13

IBZI pisze:
22 sie 2018, o 12:39
@Bodex - załóż temat o olejach w silnikach benzynowych. I pamiętaj, że to Forum Insigni, nie Hondy.
@tomek evo - prawie każdy Twój post jest zgłaszany przez Użytkowników - i to wielokrotnie. Popisz sobie z Bodexem np. przez PW i nie będzie problemu. Poprzednie strony tematu też posprzątam ze zbędnych postów, więc spokojnie.
To proszę powiadamiaj mnie który konkretnie i dlaczego. Może kogoś prawda w oczy kole lub brak wiedzy uwiera. Staram się spokojnie pewne sprawy tłumaczyć ale mam poczucie, ze cokolwiek bym nie napisał i nie zrobił to i tak będzie źle i komuś to nie będzie pasowało. Koledze Grzegorzowi analizę wysłałem na PW bo mu link nie dział (mi działa) i nie jest w stanie po moich instrukcjach wejść na odpowiednią stronę (co nie przeszkadza mu podważać tego co pisze).
Ja z każdym mogę rozmawiać tylko, że merytorycznie ale niestety zaczynają sie bezpodstawne ataki personalne, na które Ty Moderatorze nie reagujesz a potem wycinasz posty moje, bodexa, doki czy innych użytkowników m.in bardzo ciekawą merytoryczną dyskusję o zmianie zaleceń z dexos 2 na dexos 1. Chyba po to jest forum aby dyskutować publicznie a nie w kilku wysyłać sobie informacja na PW.

Bartol
Zapaleniec
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A18XER
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 26 razy

Post autor: Bartol » 22 sie 2018, o 13:15

tomek evo pisze:
22 sie 2018, o 13:13
To proszę powiadamiaj mnie który konkretnie i dlaczego.
:lol: wtf?

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 22 sie 2018, o 14:52

tomek evo pisze:
22 sie 2018, o 10:14
Jak wiesz jaki jest sens stosowania oleju mid saps w silniku 2.0T to mi wytłumacz.
Po co skoro Ty się znasz bardzo dobrze na olejach.
Poza tym nie wiem i nie jest mi ta wiedza do czegokolwiek potrzebna

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Miasto:

Post autor: hubertus » 22 sie 2018, o 15:22

tomek evo pisze:
norbi333 pisze:
11 sie 2018, o 21:12
Jakieś parametry? Wskaż mi jakie parametry/właściwości GM ma lepsze bo ja takich nie widzę. Zupełnie nie zgadzam się, że porównanie oleju z 5W30 do 0W30 nie ma sensu. Wyjaśnij dlaczego?
Jaka prawda? Zazwyczaj jedyna prawda u ciebie to manipulowanie czyimiś wypowiedziami na podstawie wyjętych z kontekstu kawałków, tak by przekręcić tekst a potem produkowanie na tej podstawie elaboratów. @norbi333 napisał, że oleje mają zbliżone do siebie parametry. Na podstawie tego co pisał wcześniej by nie porównywać ze sobą różnych specyfikacji np 5w30 i 0w30 można wywnioskować, że chodzi o to, że wszystkie np 5 w 30 mają podobne parametry. Ty natomiast domagasz się wskazania lepszych parametrów GM cytując post @norbi333 chociaż on wcale nie pisał o tych lepszych parametrach. Wcale się nie dziwię, że ludzie zgłaszają cię do moderatorów. Nikt nie lubi jak mu się na siłę wodę z mózgu robi. Piszesz, ze nie masz czasu na bicie piany ale najlepiej tutaj to robisz. Bo najpierw zmyślisz sobie, że ktoś coś napisał a potem się z tym sam kłócisz. Co pokazałem powyżej. Zresztą na własnej skórze tez doświadczyłem tych praktyk z twojej strony.
Nawiasem mówiąc wszystkie serwowane przez ciebie prawdy o oleju GM zostały tutaj obalone.
Karta charakterystyki miała być tajna i skrywana. Pisałeś o tym ty i kilku jeszcze, którzy już znikli. Potem jakoś się znalazła. I pokazała podstawowe parametry oleju GM 5w30 podobne do opiewanego na forach Millersa 5w30. O tym pisał @norbi333.
Prawdopodobieństwa fałszowania jednych olejów bardziej innych mniej tez jakoś merytorycznie nie udało ci się udowodnić.
Jeszcze raz napiszę. Nikt nie pisze, że olej GM jest jakiś najlepszy. Jest podobny parametrami do różnych oferowanych na naszym rynku olejów 5w30. Więc nie domagaj się podania jakichś parametrów/wlaściwości oleju GM lepszych od innych bo nikt tutaj tego nie pisał.

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 22 sie 2018, o 16:10

tomek evo pisze:
Oczywiście olej nie ma szans spełnić normy Dexos 2 gdyż ma znacznie przekroczony poziom popiołów wiec do silnika CDTI się nie nadaje (chyba, ze brak dpf-a) ale np. do mocnej benzyny jak najbardziej.

"NOWOŚĆ!

W pełni syntetyczny olej silnikowy do silników benzynowych i wysokoprężnych z lub bez turbodoładowania.

Eurol® Super Lite Arctic 5W-30 to w pełni syntetyczny olej do silników benzynowych i diesla samochodów osobowych i lekkich pojazdów użytkowych działających w zimnym klimacie. "

To oni nie wiedzą co produkują czy Ty nie wiesz co proponujesz?
I olej do aut w zimnym klimacie,a nie umiarkowanym jak nasz,więc pewnie coś będzie miał lepszego. Ale i tłumaczy to czemu tego u nas nie można znaleźć

https://translate.google.com/translate? ... rev=search

tomek evo pisze:
W tym wypadku różnica dotyczy lepkości przy 40 stopniach. Są również genialne oleje o lepkości 5W30, które parametrami biją GM-a na głowę.
Także z genialnością chyba Cię trochę poniosło. W Polsce jest max -32-35 stopni przez kilka dni,a więc -46 lepkość w pełni zabezpiecza silnik

Z neta:"Nie zawsze wysoka lepkość jest dobra dla danego silnika. Parametr ten należy dobrać do konstrukcji silnika."

http://motoryzacyjnyblog.pl/porady/jak- ... lnikowego/
Także wyższa nie zawsze oznacza lepsza

"Dobry olej powinien mieć CCS poniżej 6000 mPa*s." GM ma ,więc jest dobrym olejem
Źródło jak wyżej

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Miasto:

Post autor: hubertus » 22 sie 2018, o 16:55

Jeśli spojrzy się na parametry tego super arctic coś tam i popularnego u nas Mobil 1 ESP Formula to widać ,że nie różnią one się jakoś drastycznie. GM może ma niektóre trochę różniące się ale też nie jest to jakaś wielka różnica. Śmiało można na nim jeździć. Poza tym nie wiem jaki sens pokazywać olej który nie nadaje się do cdti z dpf i w dodatku samemu o tym pisać, że się nie nadaje. To zwykłe bicie piany jest na które ponoć @tomek evo nie ma czasu.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje ogólne”