--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku4x4 Insignia a różnica wysokości bieżnika
-
Klimek
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
4x4 Insignia a różnica wysokości bieżnika
Witam, mam pytanie kupiłem felgi z oponami 245/45/18 i są dwie opony inne dwie inne. Jedne jakieś chińskie natomiast drugie nexen wysokość bieżnika około 6- 6,5mm mierzone suwmiarką mam pytanie czy mogę dokupić dwie nowe identyczne nexen i założyć na dwie osie opony z różnicą głębokości bieżnika nie wiem ile nowe pewnie mają 8-9 a te dwie około 6-6,5 czy mogę coś uszkodzić coś w napędzie 4x4?
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Re: 4x4 Insignia a różnica wysokości bieżnika
Pewnie nic nie uszkodzisz,ale dla możliwości wykorzystania 4x4 zalecane są 4 takie same .Inna kwestia ,że nowe kontra stare i może być różne dziwne zachowanie zwłaszcza na mokrym i w jakiejś trudnej sytuacji
-
Klimek
- Nowicjusz
- Miasto:
Chodzi mi o tylko o ewentualne większe zuzycie mechanizmów różnicowych haldexu czy automatycznej skrzyni biegów czy ta różnica wysokości może przyspieszyć ich zużycie w jakiś sposób czy nie. Opony napewno ten sam model tyle że różnica roku produkcji około 2 lata i różnica wysokości bieżnika nie wiem ile mają nowe ale zakładając że pewnie około 9 mm to 2,5 do 3 mm różnicy wydaje się nie dużo ale nie znam się na tym wogokenorbi333 pisze:Pewnie nic nie uszkodzisz,ale dla możliwości wykorzystania 4x4 zalecane są 4 takie same .Inna kwestia ,że nowe kontra stare i może być różne dziwne zachowanie zwłaszcza na mokrym i w jakiejś trudnej sytuacji
-
norbi333
- Ekspert
Do automatu nic to nie ma.Ewentualnie na haldex może ma jakiś wpływ.Ale czy na pewno to nie wiem
-- 17 mar 2018, o 18:49 --
Znalezione w necie:
Co do zużywania się elementów napędowych myślę że nie ma to większego znaczenia, ponieważ auta wyposażone są w mechanizmy różnicowe, które niwelują te różnice. Ale indywidualne przypadki powinny być skonsultowane z producentami pojazdów
Niektórzy producenci samochodów z napędem 4x4 tak precyzyjnie ustawili przyrządy pomiarowe, że praktycznie niemożliwym staje się stosowanie różnych opon na każdej z osi. Wynika to z minimalnych odchyłek wymiarowych wynikających ze specyfiki producenta opon. Jednakże zastosowanie, na tej samej osi, opon tego samego producenta nie daje gwarancji prawidłowego zachowania się pojazdu. Jeżeli zamontujemy opony z duża różnicą w wysokości rzeźby bieżnika na tej samej osi, wówczas może to spowodować pojawienie się komunikatu ostrzegawczego lub wręcz doprowadzić do unieruchomienia auta.
Dla wszystkich samochodów ze zintegrowanym napędem (na 4 koła), zaleca się wymianę 4 opon jednocześnie, aby zachować ten sam obwód toczny wszystkich opon. Zbyt duża różnica pomiędzy oponami zamontowanymi na dwóch osiach może w dłuższej perspektywie uszkodzić skrzynkę rozdzielczą.
-- 17 mar 2018, o 18:50 --
Samochody z napędem 4x4 wymagają stosowania identycznych opon na wszystkich kołach. Nawet różnice w głębokości bieżnika mogą doprowadzić do uszkodzenia układu napędowego.
-- 17 mar 2018, o 18:51 --
Czytając neta i różne artykuły wynika ,ze teoretycznie można uszkodzić napęd
-- 17 mar 2018, o 18:49 --
Znalezione w necie:
Co do zużywania się elementów napędowych myślę że nie ma to większego znaczenia, ponieważ auta wyposażone są w mechanizmy różnicowe, które niwelują te różnice. Ale indywidualne przypadki powinny być skonsultowane z producentami pojazdów
Niektórzy producenci samochodów z napędem 4x4 tak precyzyjnie ustawili przyrządy pomiarowe, że praktycznie niemożliwym staje się stosowanie różnych opon na każdej z osi. Wynika to z minimalnych odchyłek wymiarowych wynikających ze specyfiki producenta opon. Jednakże zastosowanie, na tej samej osi, opon tego samego producenta nie daje gwarancji prawidłowego zachowania się pojazdu. Jeżeli zamontujemy opony z duża różnicą w wysokości rzeźby bieżnika na tej samej osi, wówczas może to spowodować pojawienie się komunikatu ostrzegawczego lub wręcz doprowadzić do unieruchomienia auta.
Dla wszystkich samochodów ze zintegrowanym napędem (na 4 koła), zaleca się wymianę 4 opon jednocześnie, aby zachować ten sam obwód toczny wszystkich opon. Zbyt duża różnica pomiędzy oponami zamontowanymi na dwóch osiach może w dłuższej perspektywie uszkodzić skrzynkę rozdzielczą.
-- 17 mar 2018, o 18:50 --
Samochody z napędem 4x4 wymagają stosowania identycznych opon na wszystkich kołach. Nawet różnice w głębokości bieżnika mogą doprowadzić do uszkodzenia układu napędowego.
-- 17 mar 2018, o 18:51 --
Czytając neta i różne artykuły wynika ,ze teoretycznie można uszkodzić napęd
-
Klimek
- Nowicjusz
- Miasto:
Czyli nie wiadomo co zrobić wyrzucić dwie dobre opony żeby kupić 4 nowe czy ryzykować.
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Haldex działa tylko w przypadku uślizgu międzyosiowego, różnica jednego lub nawet dwóch mm w średnicy nie spowoduje zadziałania haldexu , a to znaczy że tylna oś będzie jedynie wleczona. Ten system jest skonstruowany tak że działa chwilowo na różnych prędkościach międzyosiowych , więc dla niego to nic nadzwyczajnego.
Co innego jakbyś założył np z przodu 20"a z tyłu 17".
Co innego jakbyś założył np z przodu 20"a z tyłu 17".
-
norbi333
- Ekspert
Ale napęd masz cały czas zapięty. Osobiście chyba bym nie ryzykował
-
Klimek
- Nowicjusz
- Miasto:
Teoretycznie napęd jest cały czas włączony nawet w trybie tour lub w trybie sport jeśli odznacze "napęd na 4 koła" to i tak w razie śliskiego śniegu lub nie wiem błota to i tak ciągną 4kola jak to dokładnie działa to nie wiem wiem że jest haldex ale działa błyskawicznie bo nie ma tak że samochód najpierw tonie przednimi kołami i się ślizga tylko przednia oś.
-
norbi333
- Ekspert
Nie ma. Kiedyś sobie porównywałem z poprzednią Insignią, a kia sportage i w kia ewidentnie było widać kiedy tył załącza się
W insigni od razu start z 4 kół
W insigni od razu start z 4 kół