--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuZalecane rozmiary opon
-
pawelwor
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Lublin
Zalecane rozmiary opon
Chciałbym założyć do siebie 18" na oponach letnich 235/45r18 xl. Wg. Instrukcji taki rozmiar może być tylko na zimówkach. Moje pytanie brzmi: Dlaczego?
Czy wiążą się z tym jakieś konsekwencje?
Ubezpieczyciel może się tego przyczepić i odmówić jakiś świadczeń w przypadku kolizji?
Jak podchodzi do tego ASO?
Czy wiążą się z tym jakieś konsekwencje?
Ubezpieczyciel może się tego przyczepić i odmówić jakiś świadczeń w przypadku kolizji?
Jak podchodzi do tego ASO?
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Re: Zalecane rozmiary wg. instrukcji..
235 zaznaczone jest jako opona zimowa, ponieważ przy 245 nie weszłyby łańcuchy. Bez problemu możesz założyć też letnie w takim rozmiarze. Nie sądzę, aby ktoś (ubezpieczyciel) czepiał się przy węższych oponach. W drugą stronę już prędzej.
-
auslader
- Nowicjusz
- Auto: insignia
- Kod silnika: A14NET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: GNIEZNO
Re: Zalecane rozmiary opon
Witam, mam takie pytanie, chodzi o rozmiar opon. Mam auto zarejestrowane w Niemczech, w dowodzie rejestracyjnym mam napisane że rozmiar opon to 215/60/R16 95V, a chciałbym założyć 225/45/R17 V95. Pytanie czy mogę i czy podczas kontroli drogowej przez policję będę miał problem?
- Paweł Pablo
- Użytkownik
- Auto: Insignia A ST FL
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Wyrzysk/Piła/Wielkopolska
- Postawił piwo: 2 razy
Ja też planuje na lato założyć felgi 18cali i mam takie pytanie czy są jakieś plusy z tego że opona będzie 235/45R 18 zamiast 245/45 R18 ?IBZI pisze:235 zaznaczone jest jako opona zimowa, ponieważ przy 245 nie weszłyby łańcuchy. Bez problemu możesz założyć też letnie w takim rozmiarze. Nie sądzę, aby ktoś (ubezpieczyciel) czepiał się przy węższych oponach. W drugą stronę już prędzej.
- Engine
- Zapaleniec
- Auto: BMW F10 525D xDrive
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Śląsk
- Otrzymał piwo: 8 razy
- Kontakt:
Plus to na pewno obniżone spalanie, ale nie oczekiwałbym tutaj cudów
Chyba ciężko będzie nawet zauważyć że spalanie się poprawiło, ale w teorii -> mniej gumy styka się z jezdnią = niższe opory toczenia = niższe spalanie. Minusem będzie mniejsza średnica koła i przekłamywanie na prędkościomierzu (chyba że zrobisz kalibrację komputera).
-
Bodex
245 to szerokość opony w mm.
45 to procentowy wskaźnik wysokości do szerokości .
R18 to średnica felgi .
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
45 to procentowy wskaźnik wysokości do szerokości .
R18 to średnica felgi .
- Paweł Pablo
- Użytkownik
Dlaczego niby średnica koła będzie mniejsza jeżeli mniejsza będzie tylko szerokość opony?Engine pisze: Minusem będzie mniejsza średnica koła i przekłamywanie na prędkościomierzu (chyba że zrobisz kalibrację komputera).
- Engine
- Zapaleniec
- Kontakt:
Jeśli szerokość opony się zmniejszy, to procentowy wskaźnik wysokości od szerokości również będzie mniejszy, co w efekcie będzie skutkowało niższą wysokością profilu czyli mniejszą średnicą całego koła.
Można to łatwo policzyć:
Wysokość profilu dla opony 245/45R18 --> 245mm x 45% = 110.25mm
Wysokość profilu dla opony 235/45R18 --> 235mm x 45% = 105,75mm
Można to łatwo policzyć:
Wysokość profilu dla opony 235/45R18 --> 235mm x 45% = 105,75mm
- Paweł Pablo
- Użytkownik
No rozumiem i się nie upieram przy tej szerokości ale myślałem że może przy mniejszej szerokości są jakieś korzyści np.lepsze prowadzenie czy inne.Dzięki
- Engine
- Zapaleniec
- Kontakt:
Z tego co czytałem, to czym niższy profil opony tym ma ona lepsze właściwości przy pokonywaniu zakrętów (jest sztywniejsza, bo jest niższy profil), ale przy tak małej różnicy w profilach tego nie odczujesz. Byłoby to odczuwalne, gdybyś zmienił felgi z 18" na 20" gdzie przy 18" profil standardowo wynosi 45, a przy 20" profil standardowo wynosi 35 (do tego na szerszej feldze).pablopila78 pisze:No rozumiem i się nie upieram przy tej szerokości ale myślałem że może przy mniejszej szerokości są jakieś korzyści np.lepsze prowadzenie czy inne.Dzięki
Tak dla porównania:
Wysokość profilu dla opony 245/35R20 --> 245mm x 35% = 85.75mm
- radkor
- Użytkownik
- Auto: Mondeo Mk4 2.2 220KM
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
Przełamanie tylko o -1,1%.Engine pisze:Minusem będzie mniejsza średnica koła i przekłamywanie na prędkościomierzu (chyba że zrobisz kalibrację komputera).
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
-
Bodex
Szerokie " laćki " nie wpadną w poślizg przy ruszaniu , zakrętach , hamowania z 220km/h , auto z mocą 160 ps na 1 oś potrzebuje szerokiej gumy .pablopila78 pisze:No rozumiem i się nie upieram przy tej szerokości ale myślałem że może przy mniejszej szerokości są jakieś korzyści np.lepsze prowadzenie czy inne.Dzięki
Jednak na kolejnych trochę ciągnie na boki i należy uważać bo ta szeroka opona już styka sie niekiedy tylko barkiem opony czyli jakieś 20% jej szerokości .
Im szersza opona i niższy profil powyżej opisane właściwości się nasilają.
Można pokombinować przy rozmiarze pod warunkiem że wie co sie robi .
Np zamiast 245/45 założyć 225/50 wysokość boku podniesie się o około 0,3 cm , zwiększy się średnica całego koła , pojazd przy tych samych obr silnika będzie jechał szybciej bo obwód opony będzie większy , czyli za jednym obrotem koła pokona większy kawałek drogi .
Jednak nasze liczniki przekłamują mój przy 180 km/h ma o około 12 km za dużo do wskazań nawigacji ,a ona pokazuje 169km/h.
W serwisach jak Opony.com.pl znajdziesz konfigurator opon i do oryginalnej mozna porównać zamiennik rozmiaru z dokkładnie wyłożoną średnicą .
http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/
245/45 R 18 ma średnicę 677.7mm
225/50 ma średnicę 682.2mm
Różnica prędkości niewielka :
50 km/h = 50.33
100 km/h= 150.33
150 km/h = 150.99
zamiennik to 225/50 R18
Węższe bierznik też może wpływać na bezpieczeństwo Podczas jazdy w deszczu i błocie pośniegowym .
Wąska lepiej ma mniejszą powierzchnię i mniej ulega aquaplaningowi oraz lepiej wciska się w błoto tym samym zapewnia przyczepność
Zalecam przy wyborze opon całosezonowych które sa coraz lepsze i nie wiele ustępują zimowym.
- yerry
- Prezes ICP
- Auto: Insignia B GS
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=8653
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 26 razy
- Otrzymał piwo: 99 razy
- Kontakt:
Posty nie związane z tematem wątku zostały usunięte.
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/
-
pawelwor
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Miasto: Lublin
Z całym szacunkiem, ale proponuję w takim razie ocenzurować też post bodka, bo ktoś zasugeruje się "(...)Zalecam przy wyborze opon całosezonowych które sa coraz lepsze i nie wiele ustępują zimowym(...)", kupi a później będzie klął na forum i te wszystkie "porady", bo nigdzie nie wspomniane jest, że zużywają się w zastraszającym tempie i są głośniejsze niż dwa padnięte łożyska na raz, o cenie już nie wspominając za zakup nowych opon. Cenzura jak w PRLu...
- yerry
- Prezes ICP
- Auto: Insignia B GS
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=8653
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 26 razy
- Otrzymał piwo: 99 razy
- Kontakt:
Nie cenzura, a dbałość o przejrzystość wątków. Jest temat - są odpowiedzi. Odpowiedzi mocno wykraczają poza temat - lecą do kosza. Jeśli jeszcze jakieś pytania to proszę PW - forum to nie miejsce do takiej dyskusji.
Jeśli treść któregoś postu nie jest zgodna z regulaminem forum, post należy oznaczyć do moderacji klikając "Zgłoś post" i podać powód.
EOT
Jeśli treść któregoś postu nie jest zgodna z regulaminem forum, post należy oznaczyć do moderacji klikając "Zgłoś post" i podać powód.
EOT
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
-
Bodex
założyłem nowy wątek Opony całoroczne .
Admini mają rację i sporo roboty byśmy mogli czytać o tym co szukamy .
Admini mają rację i sporo roboty byśmy mogli czytać o tym co szukamy .