Nie ma znaczenia czy zajeła pierwsze czy trzecie miejsce. Istotne co o niej adac napisał
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOpony całoroczne
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Re: Opony całoroczne
-
Bodex
-
Bodex
No , nie wiem, myślę, że nie, ale są nowi gracze crossclimate Goodyear gen2 i inni co unowocześnili swoje to w testach wypadają lepiej.
Mogli zmienić dla oszczędności nie .. korporacja ma mieć zyski.
Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka
Dodano po 5 godzinach 20 minutach 33 sekundach:
Trochę danych technicznych o tych wrednych całorocznych , poczytajcie :
http://wulkanista.pl/vredestein-quatrac-5/
Mogli zmienić dla oszczędności nie .. korporacja ma mieć zyski.
Dodano po 5 godzinach 20 minutach 33 sekundach:
-
Bodex
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Po co mi te dane. Poza tym
Z nową wystarczający badanie opon wielosezonowych ADAC 2018 ukończyły takie modele jak Firestone Multiseason, Maxxis AllSeason AP2 86 H, Vredestein Quatrac 5
Z nową wystarczający badanie opon wielosezonowych ADAC 2018 ukończyły takie modele jak Firestone Multiseason, Maxxis AllSeason AP2 86 H, Vredestein Quatrac 5
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 12 razy
@norbi333, ale jakich danych, aż z ciekawości zajrzałem do tego artykułu, artykułu bo to przekopiowane informacje z broszur reklamowych. Jego wiarygodność podważa choćby taki wpis:
"Problemem może być również krzyżowe przekładanie kół z oponami asymetrycznymi. Zewnętrzna strona takiego modelu musi znaleźć się na zewnątrz pojazdu, co wiąże się z koniecznością przełożenia opon na felgach."
Kolesiowi się pomyliły asymetryczne z kierunkowymi. Asymetryczne można zamieniać z prawej na lewo i odwrotnie, bo zawsze część zewnętrzna jest na zewnątrz
W kierunkowej już tak nie ma, trzeba faktycznie przekładać oponę na feldze.
Także wątpię, czy ten wulkanista widział w ogóle tę oponę, czy jakiekolwiek opony on w ogóle widuje. To jakiś blogier, który przepisuje internety na swój blog. Wszystkie fotki z internetów. Szkoda czasu, zmarnowałem 5 minut swojego życia
"Problemem może być również krzyżowe przekładanie kół z oponami asymetrycznymi. Zewnętrzna strona takiego modelu musi znaleźć się na zewnątrz pojazdu, co wiąże się z koniecznością przełożenia opon na felgach."
Kolesiowi się pomyliły asymetryczne z kierunkowymi. Asymetryczne można zamieniać z prawej na lewo i odwrotnie, bo zawsze część zewnętrzna jest na zewnątrz
Także wątpię, czy ten wulkanista widział w ogóle tę oponę, czy jakiekolwiek opony on w ogóle widuje. To jakiś blogier, który przepisuje internety na swój blog. Wszystkie fotki z internetów. Szkoda czasu, zmarnowałem 5 minut swojego życia
-
Bodex
Oj , koledzy , gdy ja kupowałem były w testach zachwalane , zaryzykowałem , myślałem ,że będzie gożej z trakcją , jednak zaskoczyły mnie pozytywnie .
Czy teraz też bym kupił ? Nie wiem są inne w testach lepsze .
Skoro miałem kupować 2 kpl po 2600 zł to kupiłem jeden za 2600 i 90 tys zrobiłem bez większych komplikacji , na pewno miał też wpływ wagi insigni.
Teraz mam inne auto letnie nowe Michelin , to kupię nowe zimowe Michelin Alpine 5 , w tych 6 nie podoba mi się bieżnik.
Gdybym miał znowu kupować 2 kpl zimą/lato do Hondy ,to postawiłbym na wielosezonowe , może Goodyear Gen2 , nie wiem ,nie zastanawiałem się.
Ale do Insigni to wybrałbym Quartac 5 ,przynajmniej sprawdzone i wiem na co je stać , na autostradzie bajka , nawet przy bardzo mocnym hamowaniu awaryjnym zero uślizgu , czy działania ABS
Mam 1 nową 245 45 r18 , nową z naklejkami bo miała być na zimę , ale auto sprzedałem i została .
Jest wystawiona w dziale handelk.
Za 450 zł
Czy teraz też bym kupił ? Nie wiem są inne w testach lepsze .
Skoro miałem kupować 2 kpl po 2600 zł to kupiłem jeden za 2600 i 90 tys zrobiłem bez większych komplikacji , na pewno miał też wpływ wagi insigni.
Teraz mam inne auto letnie nowe Michelin , to kupię nowe zimowe Michelin Alpine 5 , w tych 6 nie podoba mi się bieżnik.
Gdybym miał znowu kupować 2 kpl zimą/lato do Hondy ,to postawiłbym na wielosezonowe , może Goodyear Gen2 , nie wiem ,nie zastanawiałem się.
Ale do Insigni to wybrałbym Quartac 5 ,przynajmniej sprawdzone i wiem na co je stać , na autostradzie bajka , nawet przy bardzo mocnym hamowaniu awaryjnym zero uślizgu , czy działania ABS
Mam 1 nową 245 45 r18 , nową z naklejkami bo miała być na zimę , ale auto sprzedałem i została .
Jest wystawiona w dziale handelk.
Za 450 zł
- grzegorz13
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 v6
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Lubin
- Otrzymał piwo: 10 razy
Pisałem już kiedyś o swoich doświadczeniach z całorocznymi i powtórzę Opona to przede wszystkim guma inna na letnie a inna na zimowe. Miałem kiedyś okazję jeździć autem na całorocznych Goodyear w VW transporter z napędem 4x4 Na lato i teren było ok zimą już nie bo auto kopało się w śniegu (opony zabijały się śniegiem)zanim się powiesiło i zwykle już same nie wyszło
Nie wytrzymały 90 tyś km
przyszły nowe letnie i zimowe firmy Lassa i dopiero wtedy auto pokazało co potrafi napęd 4x4 gdzie zimą potrafiło przepychać śnieg zderzakiem !
Całoroczne to alternatywa dla tych używają auta tylko w mieście i takie jest moje zdanie
Całoroczne to alternatywa dla tych używają auta tylko w mieście i takie jest moje zdanie
- marcinmg
- Użytkownik
- Auto: Insignia BiTurbo ST
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: mazowieckie
- Otrzymał piwo: 1 raz
Ja w jednym samochodzie mam wielosezonowe Klebery a w drugim zimowe Barumy, jak będzie tylko śnieg to zobaczymy który samochód będzie się lepiej zachowywał tych warunkach. W tej chwili z wielosezonowych jestem bardzo zadowolony.
-
Bodex
-
arek810316
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia Tourer
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Pleszew
- Postawił piwo: 3 razy
Jaki Kleber?
A jaka jest różnica miedzy Kleber Quadraxer 2 a Vredestein Quatrac 5 ? Jak sie poszuka to cena podobna...która lepsza?
A jaka jest różnica miedzy Kleber Quadraxer 2 a Vredestein Quatrac 5 ? Jak sie poszuka to cena podobna...która lepsza?
-
Bodex
Obecnie Kleber jest w czołówce , słaby tylko na mokrym i suchym ale na śniegu jak zimowe
- grzegorz13
- Zapaleniec
Ja miałem okazję porównać na tym samym aucie VW 4x4 i powiem iż do czasu dużych śniegów też byłem zadowolony, latem w teren były lepsze od letnich lecz na śniegu się kopały bo bieżnik się zaklejał śniegiem ! Pierwsza zima mnie rozczarowała co może napęd 4x4 z blokadą tylnego mostu i dopiero zmiana na typowe zimówki pokazała co znaczy napęd 4x4
Lecz kolego marcinmg chętnie poczytam twoją opinie bo raczej w przypuszczenia Bodexa nie uwierzę na słowo
Lecz kolego marcinmg chętnie poczytam twoją opinie bo raczej w przypuszczenia Bodexa nie uwierzę na słowo
-
marcin.1987
- Zapaleniec
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 13 razy
Słabe na mokrym i suchym. No ekstra! Czyli, że przez większość czasu są do d... a tylko jak zasypie drogę to do czegoś się nadadzą?
P.S. Piwo mi się klikło przypadkiem zamiast cytowania. Jak można to niech mod je skasuje
-
Bodex
Zimowe też słabe na mokrym z reguły
- grzegorz13
- Zapaleniec
Lecz tylko z twojej reguły Bodex bo moje obecne sobie radzą nad-wyraz dobrze
Ja bym już nie kupił opony co jest kiepska na suchym i mokrym a na śniegu dobra jak uniwersalna bo do zimowej jej trochę brakuje
to akurat wiem z własnego doświadczenia
Ja bym już nie kupił opony co jest kiepska na suchym i mokrym a na śniegu dobra jak uniwersalna bo do zimowej jej trochę brakuje
-
Bodex
Są wielosezonowe i takie że na mokrym lepiej i takie , że na śniegu , tak wynika z testów .
Nie można zjeść ciastko i mieć ciastko
Nie można zjeść ciastko i mieć ciastko

- rataj
- Użytkownik
- Auto: Insignia HB 191KM AT
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Aleksandrów Łódzki
ja miałem w focusie Goodyear'y Vector 4season Gen2 i byłem zadowolony. Wtedy Michelin CrossClimate miał jeszcze pierwszą wersję opony (teraz ponoć sporo poprawili i nazywa się CrossClimate+). Natomiast ostatnio czytałem o nowej oponie od Bridgestone z oznaczeniem Weather Control A005 i ponoć lepsza we wszelkich testach od Goodyeara i Michelina. To opona chyba wypuszczona w tym roku, więc nie ma co się. Tamte opony są już na rynku od 2-3 lat.