--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Opony całoroczne

ODPOWIEDZ
marcin.1111
Użytkownik
Auto: Opel lnsignia
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto:
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Opony całoroczne

Post autor: marcin.1111 » 15 wrz 2017, o 20:08

Jak dla mnie to bezobsługowe korzystanie z nich. Oszczędność czasu. Cały rok samochód wygląda tak jak ma z alusami. Przypuszczam, że i tak za nim opony, które kupię będą do wymiany już to auto nie będzie w moim posiadaniu, więc i oszczędność pieniędzy. Ciekaw jestem czy są prowadzone statystyki, na których oponach jest więcej wypadków. Są ludzie, którzy myślą że mają opony letnie z najwyższej półki i mogą w deszczu cisnąć ile fabryka dała. Opony są ważne, ale nic nie zastąpi rozsądku.

Awatar użytkownika
coolmobil
Zapaleniec
Auto: Skoda Superb
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2017
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: coolmobil » 15 wrz 2017, o 20:14

U mnie auto wyglada cały czas tak samo, przekładam opony na alusy. Co do tego ze są bezobsługowe to się nie zgodzę, jednak należy je co jakiś czas wyważać od nowa tak samo jak letnie i zimowe.
Co do myślenia na drodze i rozsądku zgadzam się w 100%!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

marcin.1111
Użytkownik
Miasto:

Post autor: marcin.1111 » 15 wrz 2017, o 20:21

Ja wyważam raz w roku na urlopie w Polsce, koszt 50 zł. komplet. W serwisach gdzie mieszkam przełożenie kompletu opon 100 euro, dwa razy do roku 200. Jak by nie było to jest i oszczędność.

Awatar użytkownika
coolmobil
Zapaleniec
Auto: Skoda Superb
Rok produkcji: 2017
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: coolmobil » 15 wrz 2017, o 20:26

Mówimy o innych walutach. Mnie kosztuje pewnie wymiana 2 razy do roku pewnie gdzieś po 100. Żaden pieniądz w porównaniu z tym przysłowiowym metrem bliżej na zatrzymanie.
Nadal nie widzę uzasadnienia dla całorocznych.
Tak czy inaczej grunt aby były bezpieczne bo pewnie ja ciebie a ty mnie nie przekonasz.

marcin.1111
Użytkownik
Miasto:

Post autor: marcin.1111 » 15 wrz 2017, o 20:39

coolmobil pisze:Mówimy o innych walutach. Mnie kosztuje pewnie wymiana 2 razy do roku pewnie gdzieś po 100. Żaden pieniądz w porównaniu z tym przysłowiowym metrem bliżej na zatrzymanie.
Nadal nie widzę uzasadnienia dla całorocznych.
Tak czy inaczej grunt aby były bezpieczne bo pewnie ja ciebie a ty mnie nie przekonasz.

Ja nie mam zamiaru przekonywać Cię, że całoroczne są bezpieczniejsze od dwóch kompletów opon na zimę i lato bo to nieprawda. Staram się tylko wskazać kilka elementów czemu decyduje się na taki wybór. Być może pomoże to komuś zdecydować, które kupić.

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 15 wrz 2017, o 22:22

marcin.1111 pisze:...
I to jest sedno tego tematu.

Co do wyglądu to bez problemu można mieć cały rok taki sam. Osobiście wolę zmiany i mam dwa komplety kół aluminiowych
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2017, o 23:09 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.

Bodex

Post autor: Bodex » 17 wrz 2017, o 19:55

norbi333 pisze:
Bodex pisze:No i jak ma być w pl dobrze? Skoro mundrych jest więccej niż potrzeba , wolicie nic nie zmieniać trwać w swoim jestestwie .
Czyli wszyscy to głupki,a Ty jedyny mądry ,który ma rację :lol:
Bodex pisze: Niestety mam porównanie z tych opon i wiem co npiszę.
Ale ja mam również porównanie i wiem co piszę
Bodex pisze:No i jak ma być w pl dobrze? Skoro mundrych jest więccej niż potrzeba , wolicie nic nie zmieniać trwać w swoim jestestwie .
Niestety mam porównanie z tych opon i wiem co npiszę.
Jest takie powiedzenie :
Pomóż dziadowi, a dziad ci torbą przyfanzoli .
Nie kieruję tego do przedmówcy .
Norbi zauważyłem że jesteś na poziomie facet tykko...

Ja nie neguje zimowych czy letnich każdy robi jak uważa .
Opisuje jak faktycznie się zachowują polacy na A4 .
Przecież co chwila negujesz twierdząc ,ze wielosezonowe są najlepsze .Wystarczy poczytać Twoje posty,jak to pędzisz na swoich oponach znacznie lepiej jak inni na zimówkach
Bodex pisze:
Kupiłeś dunlopy i nic ci nie negowałem , Ty natomiast chcesz ze mnie zrobić głupka .
Ale ja Ci również nie neguję kupna wielosezonowych.Neguję tylko stwierdzenia,że są lepsze od zimowych czy letnich. I nie wiem ,w którym miejscu chciałem zrobić z Ciebie głupka.Raczej to Ty wszystkich innych ,którzy mają inne zdanie tak osądzasz
Bodex pisze:
A zastanowiłeś się Norbi i ten drugi cool... jaką krzywdę wyrządzasz innym forumowiczom ? Nie wszyscy mają tak gruby portfel jak Ty i szukają tańszych rozwiązań, bo coś muszą założyć i kupują jakieś Chińskie Nexeny i szajseny , których parametry są gorsze od tych Vredków !
To nie my,a Ty wyrządzasz innym krzywdę pisząc,że wielosezonowe są lepsze od zimówek.I tu nie ma znaczenia grubość portfela,bo bezpieczeństwo jest ważniejsze. Poza tym jest wiele dobrych opon w niższych cenach.
Kupowanie wielosezonowych jest dokładnie szukaniem tańszego rozwiązania.
Bodex pisze:
Inni nie maja takich aspiracji jak wy .
To nie jest kwestia jakichkolwiek aspiracji.Po prostu dbam o bezpieczeństwo swoje i mojej rodziny.I w krytycznej sytuacji ten tylko jeden metr może uratować mnie czy moją rodzinę przed jakimiś konsekwencjami zaoszczędzenia 100 zł rocznie,bo kupiłem opony wielosezonowe czy chińczyki

jesteś z innego świata i zupełnie wszytko wykręciłeś tak aby tobie pasowało .
1. W żadnym pości nie napisałem że wszyscy Polacy to głupki ,ale to że głupki jeżdą to sam widzisz
Po co więc wykręcasz słowa przeciw mnie ?
2.W żadnym poście nie napisałem że te wileosezonowe są najlepsze ,a już wogule że są lepsze od letnich ,czy zimowych ?
- czemu dodajesz słowa które nie napisałem ?
Czytaj ze zrozumieniem ! - ja piszę o konkretnym modelu bo chcę sie podzielić spostrzeżeniami a nie wciskać komuś te opony czy wciskać ciemnotę .

Niestety Norbi "do pełnego naczynia już nic się nie da dolać :

Więc nie będę cytował jak ty i odpowiadał na każde półsłowko wycięte z kontekstu !.

Ja pisze o konkretniej wielosezonowej Wredestein Quartac 5, bo takie mam już 2 zeson i znam jej możliwości , Ty piszesz o jakiejś tam wielosezonówce jakiegoś tam auta z przed lat ....
Ja też bym gooovna nie założył , to Ci gwarantuję .
Proszę nie wypowiadaj się tej konkretnej oponie bo nigdy nie miałeś okazji przejechać chociaż 100 metrów , więc rozmowa ze ślepym o słońcu .

niedowiarkom polecam lekturę komentarzy użytkowników tych konkretnych opon :
https://www.oponeo.pl/model-opony/vrede ... 8QQAvD_BwE

Awatar użytkownika
huciap
Użytkownik
Auto: Insignia 1.6T
Kod silnika: A16LET
Rok produkcji: 2013
Miasto: Katowice

Post autor: huciap » 17 wrz 2017, o 20:09

Sam się zastanawiam nad całorocznymi bo letnie już ostatni sezon i idą do utylizacji, zimowe mam nowki 2tys km przejechaly. No i mam też jeden komplet felg a to dwa razy do roku po 130 zł przekladka opon. Myślę że mógłbym sprzedać zimowki i kupić te opony co poleca bodex trochę o nich poczytałem i rzeczywiście są bardzo dobre jak nie najlepsza z opon całorocznych .

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Bodex

Post autor: Bodex » 17 wrz 2017, o 21:01

Ja tak zrobiłem! Sprzedałem zimowe z felgami i spokój.
Gwarantuję, że są dobre, tylko bież XL , może ciut twardsze, ale latem nic nie pływa w zakrętach.
Kupując te opony trochę w ciemno, bo testy miga być naciągane miałem plan B.
B. - W razie kiepskiej przyczeoniści zimą miałem kupić dwie zimowe. Jednak z doświadczeń widzę, że naprawdę nie ma potrzeby w przypadku insygni.

Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 17 wrz 2017, o 21:13

Z lektury Twojej opony :
Nie testowałem ich jedynie na śniegu. Ogólnie opony godne polecenia, szczególnie dla osób ceniących sobie komfort podróżowania. POLECAM
Ocena opony 5+ :lol:

Zimą zaś na śliskim lepiej pojazd zachowywał się jak na letnich oponach,
Ocena 5 :lol:

. Ze wzgledu na brak sniegu tej zimy nie moge ocenic zachowanie opony w gorszych warunkach ale za to wiem ze wybor opony calorocznej byl trafny.
Ocena 5.1 :lol:
Tyle są warte opinie w necie.
Co do reszta,na chwilę obecną nie ma sensu nic pisać. Ty zawsze wiesz lepiej od innych ;D

Bodex

Post autor: Bodex » 17 wrz 2017, o 21:35

Kwestia jaki pojazd ? Jaka geometria ?
U mnie autostrada A4 , śnieżyca przy -18 do Krakowa predkość 100km/h spokojnie prościutko , chwilami 120 , ale jechałem z rodziną , więc wolałem nie ryzykować.
Na insigni NIE MA PROBLEMU w zimie.

Budowa bieżnika jest w najnowszej technologi 3D , co sprawia że lamele nie kładą sie pod obciążeniem .

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

marcin.1111
Użytkownik
Miasto:

Post autor: marcin.1111 » 18 wrz 2017, o 06:04

A już miałem te zamawiać https://www.oponeo.pl/dane-opony/nokian ... #127991256
Vredestein też mają dobre opinie no i cena o wiele mniejsza, z tym że ta droga hamowania mnie trochę odstrasza.

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 18 wrz 2017, o 12:52

Bodex pisze:Kwestia jaki pojazd ? Jaka geometria ?
U mnie autostrada A4 , śnieżyca przy -18 do Krakowa predkość 100km/h spokojnie prościutko , chwilami 120 , ale jechałem z rodziną , więc wolałem nie ryzykować.
Na insigni NIE MA PROBLEMU w zimie.

Budowa bieżnika jest w najnowszej technologi 3D , co sprawia że lamele nie kładą sie pod obciążeniem .

Czyli na Fordzie czy Maździe już nagle te opony nie będą takie super? :lol:
Co do reszty to bez komentarza :!:

Bodex

Post autor: Bodex » 18 wrz 2017, o 14:57

Możliwe, że na lżejszych autach, mogą mieć inne parametry, nie wiem nie testowałem!
Przyczepność to suma właściwości opony. stanu zawieszenia , siły nacisku na oś, szerokości ogumienia, ciśnienia w oponach. I rodzaj nawieżchni.

Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka

Bodex

Post autor: Bodex » 2 paź 2017, o 16:11

Dzisiaj zdjąłem tę wadliwą oponę i pojechała do reklamacji , założyłem.nową i teraz mogę śmiało powiedzieć że są komfortowe , całe te drgania zniknęły i auto jedzie jak po maśle , znikną też huk.

Stara opona zdjeta z auta wyważona niedowaga 120 !!! Ten czerwony przerywany słupek..

Opona stara :

Obrazek
opona nowa nie wyważona :

Obrazek
opona nowa wyważona :
Obrazek
Teraz wyleczyłem się z zakupu opon w Internecie , tyle co wydałem na kolejne wyważania , przekroczyło oszczędności zakupu , nie wspomnę o nerwach i dyskomforcie.

Zawsze może się trafić , a kupując w autoryzowanym serwisie widzę co zakładają i od razu można zweryfikować wadkiwą sztukę.

Mogę z czystym sumieniem polecić te gumy , po przebiegu 40 tys jest 6,6 mm z tyłu i 6 mm z przodu.

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz
Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
Rok produkcji: 2019
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
Miasto: DZA
Postawił piwo: 27 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: Zbyszek01 » 2 paź 2017, o 17:17

Przy takiej różnicy bieżnika między nową a tą która zostaje wychodzi na to że powinieneś wymienić dwie a nie jedną.
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

Bodex

Post autor: Bodex » 2 paź 2017, o 17:50

Wiem, wiem .Nie mam 4x4 , dyferencjał koryguje , a można zagrać ciśnieniem , to zaledwie 1,5 mm.

Poczekam na reklamację , 3 - 4 tygodnie, będzie decyzja .

Z dwojga złego lepiej ten układ , niż drgająca i podskakująca opona przy 160 km.
Ale teraz jest miodzio komfort .
Jutro zmienię piastę tylną i nastanie błoga cisza.

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz
Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
Rok produkcji: 2019
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
Miasto: DZA
Postawił piwo: 27 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: Zbyszek01 » 2 paź 2017, o 17:59

Walcz o to aby pokryli (choć w części) koszty drugiej.
Miałem taki (podobny) problem w poprzednim aucie, 60% pokryli.
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

Bodex

Post autor: Bodex » 2 paź 2017, o 18:29

Będę ciągną jak wąż :)

piston

Post autor: piston » 5 paź 2017, o 11:10

Zależy kto jak jeździ. Gdybym jeździł 90% swojego ogólnorocznego przebiegu po mieście, to chyba też kupiłbym całoroczne. W końcu w takich miastach jak Warszawa (ale inne większe też) sypią solą równo. Bardziej bym się skupił wtedy na dobraniu odpowiedniej jakości opony.
Ostatnio zmieniony 19 paź 2017, o 06:51 przez piston, łącznie zmieniany 1 raz.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Felgi i opony”