--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOpony całoroczne
-
Bodex
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Re: Opony całoroczne
Takie kupił
Bodex pisze:4 laćki zamówione
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
-
deex
Ojciec kupił hankooki wielosezon nowe do grand vitary 2 zima na osniezonej drodze zero przyczepnosci jak bym na łysych jechał ... latem na suchym ok ale juz na mokrym przy mocniejszym hamowaniu czuc pod noga abs ... Ten sezon na zime wjechały barumy zima i jest o niebo lepiej ,tak wiec ja mam złe doswiadczenia z wielosezonem no chyba ze tylko te hankooki takie ujowe ....coolmobil pisze:Podziel się z reszta forum szczegółami i konkretami....
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ostatnio zmieniony 6 mar 2017, o 18:49 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8
-
BartoszNiedziela
Co myślicie o oponach Landsail. Używał ktoś kiedyś. Wiem ze to budżetówki ale parametry mają dobre. B B i tylko 68dB.
-
robert j
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
-
Okapitanie
Wierzę, że opony całoroczne mogą być stosowane tylko wtedy, gdy są one bardzo wysokiej jakości. Jeżdżę na oponach michelin latitude https://www.giga-opony.pl/ michelin/latitude-sport-3/255/60-r17/106/v/gi-r-252292ga jeszcze z nich zadowolony
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Mam u siebie Landsail LS588UHP w rozmiarze 245/35R20BartoszNiedziela pisze:Co myślicie o oponach Landsail. Używał ktoś kiedyś. Wiem ze to budżetówki ale parametry mają dobre. B B i tylko 68dB.
To nie są opony całoroczne - all weather to nie to samo co all season
Z moich obserwacji:
- słabo jadą po mokrym,
- guma nie jest najmocniejsza - udało mi się raz porządnie przeciąć wjeżdżając na krawężnik (choć nie wiem czy inna opona by to wytrzymała
- głośność - są ciche tak jak na etykiecie sugerują.
Ogólnie to muszę kupić dwie opony, bo z racji przyzwyczajenia do wyższego profilu udało mi się już dwie przednie załatwić w taki sposób, że się nie nadają do naprawy :/ Jeśli kupię, to tylko klasę A na mokrym.
Znajomy oponiarz sugeruje takie:
Falken FK510
Uniroyal
Continental SportContact 6
-
Bodex
Dunlop maxx RT , RT2 , świetne
https://www.oponeo.pl/dane-opony/dunlop ... /149607247
https://www.oponeo.pl/dane-opony/dunlop ... /149607247
-
SochackiKaro
Historia sprzed 3h z oponami całorocznymi w tle.
Wracałem dzisiaj z wakacji nad morzem w ustce (sam) no a że trasy zbytnio nie znałem to telefon na fotelu obok i jechane. W radiu audiobuk bryana tracyego. W słupsku mało co nie miałem wypadku, wjechałem na czerwnym na skrzyżowanie bo akurat w navi patrzyłem jak jechać (pierwszy raz w życiu. Nie chwale się bo akurat nie ma czym. mogłem przecież kogoś zabić). Z lewej wyjechał mi czerwony samochód a ja po heblach moimi zakupionymi NA SZCZĘĆIE przed wakacjami michelinami całorocznymi. Muszę przyznać że hamowanie awaryjne przy prędkości 50-60km/h przesły bezbłędnie.
http://wulkanista.pl/opony-caloroczne/
Tu link do tych michelinów całorocznych (opis, zdjecia itd), z czystym sumieniem dobrze wydane pieniądze bo jak widać mogłem jeszcze dziś napisać na forum o całej historii. Przy okazji przestroga dla was: "Nie patrzeć na telefon podczas jazdy".
Wracałem dzisiaj z wakacji nad morzem w ustce (sam) no a że trasy zbytnio nie znałem to telefon na fotelu obok i jechane. W radiu audiobuk bryana tracyego. W słupsku mało co nie miałem wypadku, wjechałem na czerwnym na skrzyżowanie bo akurat w navi patrzyłem jak jechać (pierwszy raz w życiu. Nie chwale się bo akurat nie ma czym. mogłem przecież kogoś zabić). Z lewej wyjechał mi czerwony samochód a ja po heblach moimi zakupionymi NA SZCZĘĆIE przed wakacjami michelinami całorocznymi. Muszę przyznać że hamowanie awaryjne przy prędkości 50-60km/h przesły bezbłędnie.
Tu link do tych michelinów całorocznych (opis, zdjecia itd), z czystym sumieniem dobrze wydane pieniądze bo jak widać mogłem jeszcze dziś napisać na forum o całej historii. Przy okazji przestroga dla was: "Nie patrzeć na telefon podczas jazdy".
-
SochackiKaro
Jak nie ma? A Pirelli Scorpion Verde All Season albo Vredestein Quatrac 5?Rooff_ pisze:...
Ostatnio zmieniony 31 lip 2017, o 21:12 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
- Rooff_
- Zapaleniec
To że istnieją to ok. Tylko w polskich sklepach nie ma nigdzie w ofercie takiego rozmiaru :/
Są tylko .../45R20 - to jakieś 5 cm różnicy na średnicy...
Są tylko .../45R20 - to jakieś 5 cm różnicy na średnicy...
-
Bodex
Wycieczka do Niemiec :
http://www.reifendiscount.de/de/suche/p ... tegoryId=8
http://www.reifendiscount.de/de/suche/p ... tegoryId=8
- Rooff_
- Zapaleniec
Z tym że nie po całoroczne:
Kod: Zaznacz cały
In der Größe 245/35 R20 gibt es keine passenden Suchergebnisse.-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Szczerze to słaba rekomendacja. Na suchym to i chíńczyk dobrze zatrzyma auto.SochackiKaro pisze:Historia sprzed 3h z oponami całorocznymi w tle.
-
SochackiKaro
Mówisz że rekomendacja całorocznych michelinów crossClimate+ która wymiata we wszystkich testach opon całorocznych od 2 lat to słaba rekomendacja?
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Testy wygrywa ten kto zamawia. Po drugie tą opona nie w każdych wygrywa,nawet całorocznych.
Z neta, jakiegoś testu.
Najlepsza w tej dyscyplinie całoroczna opona Michelina zatrzymuje się np. na 41,9 m (z prędkości 100 km/h). To wynik o 5 m gorszy niż dobrej opony letniej.
Jadąc z prędkością 50 km/h, Opel Mokka obuty w zimówki zatrzymał się na śniegu już po 23 m, opony całoroczne – mimo że też bardziej zimowe niż letnie – potrzebowały od 24 m (Goodyear i Nokian) do 26,5 m (Michelin i Vredestein).
I pamiętaj, że testy robią na nowych oponach.
-- 2 sie 2017, o 04:15 --
"widzimy, że w testach zimowych opona całoroczna (nawet ta sklasyfikowana najwyżej) na każdym polu ustąpiła oponie zimowej. Najbardziej znaczące różnice występują w istotnych dla bezpieczeństwa kategoriach, a więc w testach trakcji i hamowania na suchym i mokrym asfalcie oraz na śniegu i lodzie. Jedynie pod względem poziomu generowanego hałasu przy niskich temperaturach opony wypadły podobnie. W lecie na rozgrzanym asfalcie opona całoroczna z pewnością będzie głośniejsza niż letnia. W końcowym zestawieniu testu ADAC dwa modele opon całorocznych okazały się jedynie „warunkowo godne polecenia”, dwie zaś „niewarte polecenia” przy zastosowaniu procedur testowych i ocen dla opon zimowych."
Z neta, jakiegoś testu.
Najlepsza w tej dyscyplinie całoroczna opona Michelina zatrzymuje się np. na 41,9 m (z prędkości 100 km/h). To wynik o 5 m gorszy niż dobrej opony letniej.
Jadąc z prędkością 50 km/h, Opel Mokka obuty w zimówki zatrzymał się na śniegu już po 23 m, opony całoroczne – mimo że też bardziej zimowe niż letnie – potrzebowały od 24 m (Goodyear i Nokian) do 26,5 m (Michelin i Vredestein).
I pamiętaj, że testy robią na nowych oponach.
-- 2 sie 2017, o 04:15 --
"widzimy, że w testach zimowych opona całoroczna (nawet ta sklasyfikowana najwyżej) na każdym polu ustąpiła oponie zimowej. Najbardziej znaczące różnice występują w istotnych dla bezpieczeństwa kategoriach, a więc w testach trakcji i hamowania na suchym i mokrym asfalcie oraz na śniegu i lodzie. Jedynie pod względem poziomu generowanego hałasu przy niskich temperaturach opony wypadły podobnie. W lecie na rozgrzanym asfalcie opona całoroczna z pewnością będzie głośniejsza niż letnia. W końcowym zestawieniu testu ADAC dwa modele opon całorocznych okazały się jedynie „warunkowo godne polecenia”, dwie zaś „niewarte polecenia” przy zastosowaniu procedur testowych i ocen dla opon zimowych."
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 12 razy
Zawsze opona selektywnie dobrana do warunków na jezdni będzie lepsza, od tej uniwersalnej. Widać to na torach np. F1, gdzie opony są na suchą nawierzchnię, na mały deszcz i na duży deszcz. Co dopiero, gdy opona ma być dobra na cały rok
wiadomo musi być średnia w każdych warunkach. Nie mniej może po prostu wystarczać, taka średnia. Też kupie w tym roku jakieś całoroczne, ale do Citroena C3, który ma moc 68KM, którym dojeżdżam do pracy i do sklepu, którym nie jadę latem szybciej niż 100km/h a zimą zdecydowanie wolniej. Gdyby jednak warunki na drodze były zbyt ciężkie, to mam astrę, na zimowych, dobrych oponach Michelin PA4.
Astrę kupiłem na oponach całorocznych Goodyear Vector. Zimą sprawowały się bardzo dobrze, latem przy większych prędkościach były głośne. Ale C3 nie osiągnie nawet tych szybkości, zatem do takiego auta będą w sam raz
Natomiast do Astry, tak samo w Corsie córki jak na razie będą 2 komplety: zimowe i letnie
Astrę kupiłem na oponach całorocznych Goodyear Vector. Zimą sprawowały się bardzo dobrze, latem przy większych prędkościach były głośne. Ale C3 nie osiągnie nawet tych szybkości, zatem do takiego auta będą w sam raz
Natomiast do Astry, tak samo w Corsie córki jak na razie będą 2 komplety: zimowe i letnie
-
Bodex
Głośne są i bynajmniej moje XL twarde , ale jak dotąd nie udało mi sie zablokować kół podczas hamowania nawet na mokrym .
Minusem jest ze ciezko wyważyć a jedna to mimośród i wibracje , Vredestein Polska ma to w D.
Wiec więcej ich nie kupię.
Chociaż maja inne bardzo dobre zalety , brak szarpania kierownica na koleinach , studzuienkach , doskonałe prowadzenie w zakrętach .
Wzorowa przyczepność i latem i zimą , a już różne zaspy i lody zaliczyłem.
Jednak brak tej jakości opon Premium , a szkoda .
Minusem jest ze ciezko wyważyć a jedna to mimośród i wibracje , Vredestein Polska ma to w D.
Wiec więcej ich nie kupię.
Chociaż maja inne bardzo dobre zalety , brak szarpania kierownica na koleinach , studzuienkach , doskonałe prowadzenie w zakrętach .
Wzorowa przyczepność i latem i zimą , a już różne zaspy i lody zaliczyłem.
Jednak brak tej jakości opon Premium , a szkoda .