--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Opony na felgi 19"

ODPOWIEDZ
Bodex

Re: Opony na felgi 19"

Post autor: Bodex » 19 mar 2018, o 15:15

A ja polecam najnowszy " wynalazek " premium : Goodear 4season GEN2 , biją wszelkie rekordy i jeśli moja insignia zostanie jeszcze u mnie to bedę kupował tylko takie . Etykieta C , B , 70 DB !
Dla 235 40 19 69 DB !!!
I spokój na lata z wymianami .

Nie jednego z nas złapała śnieżyca czy lód na letnich i były pełne gacie strachu Obrazek.
Mam Vredki 2 lata 70 tyś. Km i są świetne , a G 4season będą tylko lepsze !

http://www.autobild.de/artikel/ganzjahr ... 50883.html

https://www.idealo.de/preisvergleich/Of ... dyear.html

Obrazek

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

Robert KOTYCKI

Post autor: Robert KOTYCKI » 19 mar 2018, o 17:30

Jak co roku temat ten sam :
Już ci kiedyś pisałem@Bodex jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego tak rzecze stare polskie przysłowie.
Wielosezon może i dobry dla Europy południowej południowo zachodniej ew. kraje Beneluxu tam w tych klimatach ten typ ogumienia się sprawdza nie koniecznie w naszym klimacie zdania są podzielone.Osobiście jestem w ekipie która jest anty :lol: stosowaniu takich praktyk. Gratuluję gustu @Bodzio kapcie bardzo ładne.Moim zdaniem przereklamowane od kilku lat na rynku i nie warte swojej ceny. Lepsze juz te twoje Ultraki .

Awatar użytkownika
Igorwlkp
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Poznań
Postawił piwo: 4 razy
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Igorwlkp » 19 mar 2018, o 20:48

W latach 90 były wielosezonowki i nagle zniknęły dopiero teraz od kilku lat znowu zaczyna się nagonka reklamową na ten typ ogumienia .
Bodex ma takie i spoko jego decyzja nie HEJTUJMY jego wyboru ja natomiast kupię KORMORANKA bo stać mnie na nowe nie nadwyrezajac domowej skarpety wiedząc że muszę kupić fotelik ,wózek itp.
A na pytanie dlaczego Kormoran bo nowy a jak żona zaproponowała że może kupisz używki odpowiedziałem kupisz używany wózek to kupię używki i temat szybko urwała :lol:

Bodex

Post autor: Bodex » 19 mar 2018, o 21:26

Robert KOTYCKI pisze: Gratuluję gustu @Bodzio kapcie bardzo ładne.Moim zdaniem przereklamowane od kilku lat na rynku i nie warte swojej ceny. Lepsze juz te twoje Ultraki .
Zauważ , że wielu jednak w przeciwieństwie do Ciebie nie jest tak ortodoksyjny odnośnie opon i być może woli takie niż 2 kpl. Opon .

Nie namawiam , a tylko informuje , że pojawia sie nowa opcja .

W poście całoroczne wkleiłem linki do stron niemieckich .

Poprzednie były słabsze od vredków teraz Gen 2 są poprawione i są wg testu najlepsze .
Sama firma Goodyear to wyższa półka niż Vredestein ... tak MNIE się wydaje ..Obrazek

4season Gen2 :
Obrazek

4season :
Obrazek

Awatar użytkownika
Igorwlkp
Zapaleniec
Rok produkcji: 2009
Miasto: Poznań
Postawił piwo: 4 razy
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Igorwlkp » 19 mar 2018, o 21:36

A tak z innej beczki na 19" jaka powinna być nośność opony??

Bodex

Post autor: Bodex » 19 mar 2018, o 21:49

Chyba nie istotny rozmiar felgi a szerokość opony
245 - 100
235 - 98

Robert KOTYCKI

Post autor: Robert KOTYCKI » 19 mar 2018, o 22:01

Bardzo sobie cenię twoje zdanie kolego Bodex ortodoxem nie jestem praktyczny też nie :lol: bo nie mam jednego, a porządnego zestawu jak kolega. To prawda co napisałeś ,że poprzednie kapcie były przereklamowane bo w 2017 i 2016 rozpisywałeś się jakie to fajne kapciuszki zakupiłeś i cześć i chwała ci za to bo Ultraki to bardzo porządne kawał gumy miałem zimówki w Omedze i złego słowa nie powiem i pluć na Verdki nie dam .Ale mam wyrobione zdanie na ww. temat i nie zamierzam do tematu wracać bo i po co. Nie mogę nigdzie znalezć w testach na temat polecanych przez ciebie super :D 19cali wszystkie testy robione były lub są na 15'' ,16'' .17'' na SUV-e ten temat juz wałkowany był wielokrotnie jakie to super testy tylko na temat rozmiarów 18, 19 i 20 cali nie ma ]:-< o: lub nie spotkałem o:o o ich super zaletach i jakie to opony są super hiper ciche .Tylko po zakupie pózniej wychodzą różne kolorowe historie ,a kasy za opony nikt nam nie wróci. Słusznie zauważyłeś ,że jakość wyszkolenia kierowców czytaj doświadczenie + ułańska fantazja rodaków na drodze ma wiele do życzenia i nawet najlepsze opony nie zastąpią zdrowego rozsądku.

Awatar użytkownika
Jaromat
Użytkownik
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2017
Miasto: OKR
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: Jaromat » 19 mar 2018, o 22:57

Ja też nie jestem zwolennikiem wielosezonu, robię dużo tras i niekiedy nawet nie wiem jak wpadniesz przy 180 km/h w kałuże wody na autostradzie, dlatego wybieram zimę i lato, wielosezon jak najbardziej w zimie u nas bo się spisuje lepiej niż zimowa na asfalcie ale w zimę i nie dostaje tak w gary.A też nie chcę dużo kasy wydać bo znając mnie nie wiem jak długo pojezdze tym autem, co mi do gustu jeszcze wpadło to bravuris 3.

Bodex

Post autor: Bodex » 20 mar 2018, o 18:22

@Pulcia, myślisz , że ja jadę do Niemiec 110km h ??? I , że nigdy nie miałem ulewnego deszczu ? Id 4 lat ?
To , że ja piszę to dowodzi , że wielosezon ,a konkretnie vredki też dobrze odprowadza wodę nawet przy 180 , bo przeważnie tak jadę i to powinno dać ci do myślenia.

Jak zawsze wypowiedzi krytykujące osób , które nigdy nie jeździły na vredkach i zniechecają tym innych.

Jeszcze nigdy na mokrym mi się nie włączył abs , a było wiele powodów.

Robert KOTYCKI

Post autor: Robert KOTYCKI » 20 mar 2018, o 21:56

Bodzio Bodzio wyluzuj nikt cię nie osądza za twoje podejście do tematu ;) ogar masz gumy masz fajne @Bodzio ! fura smiga z tego co piszesz jak dbasz tak masz pojęcie o temacie masz, doświadczenie i skilla posiadasz nieprzecietnego ,wielki szacunek , za ogrom wkładu w forum za radyi porady ! ;) nie na darmo chłopaki z forum nadali cie ksywę wujek dobra rada :D . Myślę ,że @Pulcia (Jarek) nie miał nic złego na myśli nikt osobistych wycieczek nie zamierza do ciebie robić :roll: napisał od serca i tyle jako użytkownik. Szanują twoje zdanie ,ale nie muszę się z nim zgadzać mają swój punkt widzenia swoje nawyki i przyzwyczajenia nie muszą koniecznie się pokrywać ,od tego jest forum i jak ktoś napisze swoją opinie na dany temat to ją przyjmuja do wiadomości i jest ich obowiązkiem tolerować i akceptować czyjeś zdanie pozdrawiam !.

Awatar użytkownika
Jaromat
Użytkownik

Post autor: Jaromat » 20 mar 2018, o 23:32

Bodex nie musisz tak się unosić, napisałem swoją opinię, a każdy robi jak uważa, dla mnie wielosezon nigdy nie istniał i nie będzie istniał, mam teraz założone wielosezonowe i d....y nie urywa w lato jest jak dla mnie niebezpieczne zwłaszcza przy wysokich temperaturach np.w lato a u żony w aucie ten sam wielosezon musiałem wymienić bo na bokach zaczął się rozwarstwiać częsta przyczyna tych opon a w obu przypadkach jest to goodyear.

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Rok produkcji: 2018
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: wassermann » 21 mar 2018, o 00:12

Igorwlkp pisze:A tak z innej beczki na 19" jaka powinna być nośność opony??
Z fabryki przyszło u mnie 245/40 R19 98Y XL.

M.

Awatar użytkownika
kubek77
Użytkownik
Auto: Opel Insignia 192KM
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Post autor: kubek77 » 21 mar 2018, o 19:34

Panowie,nie ma co się sprzeczać.Nie o tym jest ten topik.Jedni kupują wielosezon ,jedni zima lato (w tym ja) i nie ma co się przekrzykiwać.Pomagajmy tym co potrzebują waszego wsparcia ;)

Peter92
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2011
Miasto:
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: Peter92 » 21 mar 2018, o 19:51

I wracając do tematu opon letnich przymierzam się do Kumho Ecsta Le sport KU39 245/40/19
Zbiera całkiem pozytywne opinie użytkowników. W testach też się dobrze sprawowała.

Bodex

Post autor: Bodex » 21 mar 2018, o 22:16

Robert KOTYCKI pisze: nie na darmo chłopaki z forum nadali cie ksywę wujek dobra rada :D .
Jeszcze się spotkałem z określeniem : filozof chłopski - bawcie się dobrze chłopaczki .
Nie będę tego komentował, nie zniżę się do twojego poziomu, to świadczy o tobie tylko i twoich kolegach.

To jest forum tematyczne ,a post o oponach i pisze się o oponach merytorycznie , a nie wyrażanie swoich myśli - zapisz sie na forum filozoficzne .

Jak narazie zrobiłeś OT i łamiesz regulamin forum, to nie jest FB.
Myślę ,że @Pulcia (Jarek) nie miał nic złego na myśli nikt osobistych wycieczek nie zamierza do ciebie robić :roll: napisał od serca i tyle jako użytkownik.
Nie pisałem tego z myślą tylko o nim.

A skoro już @Plucia :
-Goodear bedzie się rozwarstwiał? a Nexen czy inny szajs już ok i nie bedzie ?

A słyszałeś ostatni raport ile to milinów Euro stracili w zeszłym roku na podrabianych oponach ?
bo to właśnie takie będą się rozwarstwiać.

Awatar użytkownika
Jaromat
Użytkownik

Post autor: Jaromat » 21 mar 2018, o 23:38

Ja myślę że goodyear z fabryki opla nie jest podrabiany, nie wiem czy nexen będzie szajs, myślę że lato /zima będzie mniejszym złem niż wielosezon bo to jest opona która nie jest ani na lato ani na zimę, a opony wielosezonowe zakładają ludzie którzy są wygodni(cytat z jakiegoś programu motoryzacyjnego)i tyle w temacie.

Bodex

Post autor: Bodex » 22 mar 2018, o 08:08

Bardziej zakładają ludzie praktczni i z większym doświadczeniem za kółkiem .
Gm Na pewno nie podrabiany .
Trzeba wziąść poprawkę na model i różnicę lat , nowe Gen2 są poprawione .
Lata leca i technologia się zmienia.
Ta technologia co jest dzisiaj nie była dostępna 5 lat temu.
Dotyczy się wszystkich opon.

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 22 mar 2018, o 09:40

Chyba oszczędni, a nie praktyczni z doświadczeniem. Jakoś mam spore doświadczenie i nawet do głowy mi przez chwilę nie przeszło, żeby całoroczne oglądać

Bodex

Re: Opony na felgi 19

Post autor: Bodex » 22 mar 2018, o 14:59

Przeniosłem post do całorocznych

Awatar użytkownika
Jaromat
Użytkownik

Post autor: Jaromat » 15 kwie 2018, o 22:45

Zdecydowałem się na zakup barum bravuris 3 przejechane około 1500 km.w tym 900 po autostradzie w drodze powrotnej do de.i wrażenia na duży plus, przy ulewnej podróży opony jak narazie spisywały się idealnie na suchym również, są ciche jak dla mnie udany zakup a co najlepsze że na oponie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Felgi i opony”