--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuZmiana kół 18" na 19"
-
leszek0273
Zmiana kół 18" na 19"
Witam wszystkich. Zastawiam się nad zmianą felg z 18 na 19 w mojej insigni. Czy warto? Jaka jest różnica w jeździe? Czy to jest duży przeskok w komforcie? Jaki jest wpływ na spalanie, zużycie zawieszenia. Do tej pory zrobiłem 90 tkm na 18 i jak do tej pory nie miałem z nimi problemów, są proste. Warsztaty oponiarskie odradzają taką zmianę. Jestem ciekawy waszych opinii i wrażeń po zmianie. Będę wdzięczny za każdy post, bo na prawdę mam dylemat.
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Re: zmiana 18 na 19
Jutro zakładam "nowe" 19" z oponami 245/40. Do tej pory jeździłem na 18" z oponą 245/45. Przejadę pierwszy tysiąc kilometrów i dam znać. Tak przy okazji, to tylko jeden cal różnicy w średnicy felgi i parę mm względem ogółu z oponą. Jeśli będziesz chciał odczuć jakiś dyskomfort po zmianie, to go odczujesz, ale tylko w głowie.
Powód ?leszek0273 pisze:Warsztaty oponiarskie odradzają taką zmianę.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
leszek0273
OKi, daj znać jak wrażenia z jazdy.
-- 29 kwi 2014, o 22:27 --
Powód dla którego warsztaty oponiarskie odradzały mi zmianę na 19: mniejszy komfort, szybsze zużycie zawieszenia.
-- 29 kwi 2014, o 22:27 --
Powód dla którego warsztaty oponiarskie odradzały mi zmianę na 19: mniejszy komfort, szybsze zużycie zawieszenia.
- Alex
- Zapaleniec
Dam znać, o ile będzie się jakoś inaczej jechało, w co oczywiście wątpię.leszek0273 pisze:OKi, daj znać jak wrażenia z jazdy.
A nadmieniłeś im, że producent do tego modelu auta przewiduje 19" ? Ba, nawet 20".leszek0273 pisze:Powód dla którego warsztaty oponiarskie odradzały mi zmianę na 19: mniejszy komfort, szybsze zużycie zawieszenia.
- szogi84
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 benzyna
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
Warsztaty to tylko na zarobek licza, zeby moze używane opylic 18 stki to kazdy ma a 19 czy 20 to gorzej i musi odesłać do sklepu i klienta traci a poza tym to boją się uszkodzić
Ps szukam 19 / 20 zamiama i doplata
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Ps szukam 19 / 20 zamiama i doplata
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
-
tomkod
- Użytkownik
- Auto: Seat Altea
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Ja jeździłem sporo na 18 Continentala i wydawało mi sie ze przesiadka na większe będzie już hardcorem. Teraz mam 19 245/40 i powiem ze nie czuje różnicy a nawet zaryzykuje ze jest ciut wygodniej. Z przodu mam Pirelli a z tylu GoodYear no i hałasują trochę ale komfort jazdy jest ok. Fakt ze w Niemczech drogi lepsze niż w Polsce bo na dolach to nawet 17 będą przeszkadzać.
Ogólnie polecam zmianę bo wygląd zyska a komfort nie ucierpi - trzeba tylko baczniej na krawężniki uważać bo opony mniej i felgi narażone na urazy - o 20 nie wspomnę.
Ogólnie polecam zmianę bo wygląd zyska a komfort nie ucierpi - trzeba tylko baczniej na krawężniki uważać bo opony mniej i felgi narażone na urazy - o 20 nie wspomnę.
-
leszek0273
Tomkod, jeździsz tylko w Niemczech, czy po Polskich drogach też?
Alex, jak wrażenia po zmianie na 19 po pierwszych dniach?
Alex, jak wrażenia po zmianie na 19 po pierwszych dniach?
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Moja Insignia jeździ na R 19 i normalnie się jeździ.Generalnie auto jest twarde i nawet na zimowych R17 niewiele jest komfortu
- Alex
- Zapaleniec
Zrobione dokładnie 763 km po mazurskich drogach więc co nieco mogę już napisać. Jakie wrażenia ?...leszek0273 pisze:Alex, jak wrażenia po zmianie na 19 po pierwszych dniach?
...żadne. Nic, a nic się nie odczuwa, zarówno na przyspieszeniu, jak i na komforcie. Jedynie na plus zauważyłem zmniejszoną "agresywność" układu kierowniczego podczas jazdy, szczególnie po rondzie. Nie jest tak nerwowy jak był na 18". No i jeden minus, profil opony 40, a krawężniki i dziury są dość wysokie oraz głębokie
-
yaro721
potwierdzam jak poprzednik, żadnej różnicy zaczynałem 18 lato 17 zima 19 lato a teraz z tyłu głowy zaczynają krążyć 20
-
leszek0273
Dzięki wszystkim za opinię. Przesiądę się na 19, wtedy dodam też swoją opinie i wrażenia po zmianie.
- Silv3r
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Wałbrzych
- Otrzymał piwo: 1 raz
Hmm... To i ja zaczynam zastanawiać się nad 19 (nie ukrywam, że 20 z OPC wyglądają... MEGA! ale to nie na moje rejony
)
-
leszek0273
Witam ponownie. Tak jak napisałem wcześniej, po zmianie przekazuje swoje odczucia po przesiadce z 18 na 19. Nie odczuwam żadnej różnicy, a nawet wydaje mi się, że jest lepiej, ale to pewnie z powodu nowych opon. Przetestowałem nowe felgi na drodze ułożonej z płyt betonowych. Nie odczuwam jakiejś zmiany w komforcie, to było dla mnie najważniejsze. Nie czuję też różnicy w przyspieszeniu.leszek0273 pisze:Dzięki wszystkim za opinię. Przesiądę się na 19, wtedy dodam też swoją opinie i wrażenia po zmianie.
-
peksyk
Re: Zmiana kół 18" na 19"
Dzień dobry i cześć wszystkim...jestem tu nowy i to mój pierwszy post. Więc proszę mnie nie ganić tak od razu za moją dociekliwość. Ja również zastanawiam się nad założeniem 19-tek na lato. Jeśli chodzi o komfort, to nie będę polemizował, bo najeżdziłem się różnymi autami na niskich profilach. Z ciekawostek mogę dodać, że 19-tka ma o 12mm mniej wysokości gumy od 18-tki. Ale najbardziej zastanawia mnie w tej zmianie różnica jaka może być w zuzyciu paliwa na 19-tkach. Nie mówie tu o zmianie szerokości opony - bo takiej zmiany w seryjnym ogumieniu w tym przypadku nie ma. Chodzi o zmianę wagi całego koła. 18-tka wraz z oponą waży wg/tabel 24,3 kg, natomiast 19-tka 25,3kg. Ten jeden kilogram więcej, którym trzeba obracać powinien mieć wpływ na zużycie paliwa. Moje pytanie brzmi, czy faktycznie ono u kogoś podskoczyło???
- mxw
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Poznań
- Otrzymał piwo: 1 raz
U mnie nie podskoczyło.
Cały czas równo 16-17 L/100 km.
)))
pozdro.,
mxw.
Wysłano z D802 za pomocą Tapatalk2.
Cały czas równo 16-17 L/100 km.
pozdro.,
mxw.
Wysłano z D802 za pomocą Tapatalk2.
-
pothead
@peksyk, po zmianie na 17" koła zimowe właśnie z 19" szczęka opadała mi po same kolana. jak nie mogłem zejść poniżej 15 l/100km w mieście i poniżej 9 w trasie tak teraz komputer pokazuje w mieście 13, a w trasie ok. 7,5 do 8 l/100km. Nie mam jak sprawdzić tego przez litrarzowanie bo ostatnio nie mogę spokojnie baku wyjeździć w jednym trybie ale jak tylko mi się uda to podzielę się info o faktycznym spalaniu 
-
peksyk
pothed - jedna rzecz to waga kół, a druga to opory toczenia opon.
Wrzucam link do fajnego narzędzia konfigurującego praktycznie wszystkie dane techniczne kół w sposób porównawczy.
http://www.wheel-size.com/calc/?wheel1= ... m&scl=50mm
Wrzucam link do fajnego narzędzia konfigurującego praktycznie wszystkie dane techniczne kół w sposób porównawczy.
http://www.wheel-size.com/calc/?wheel1= ... m&scl=50mm