--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
---------------------VIII ZLOT Insignia Club Polska 24-26.09 - fotorelacja
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Czujniki ciśnienia w oponach

ODPOWIEDZ
norbi333
Zapaleniec
Posty: 4995
Rejestracja: 13 lis 2013, o 20:29
Auto: GSI
Kod silnika: B20DTR
Rok produkcji: 2019
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 21 razy

Re: Czujniki ciśnienia w oponach

Post autor: norbi333 » 8 paź 2021, o 10:22

-same się programują.
-pewnie najwyżej przez kilka odpaleń auta
-obojętnie jak załozysz

Awatar użytkownika
alehandro`
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 1 cze 2021, o 20:48
Auto: Insignia B
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2018
Miasto: Bratoszewice
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 3 razy

Re: Czujniki ciśnienia w oponach

Post autor: alehandro` » 8 paź 2021, o 10:43

1. Nie każdy - musisz zadzwonic i zapytać czy ogarniaja czujniki. Musi mieć przyrząd do wzbudzenia czujnika.
2. Będzie pokazywał błąd - brak odczytu z czujników.
3. Musi sie wypowiedzieć ktos kto jest po operacji - ja nadal przed.

Awatar użytkownika
fafko
Forumowicz
Posty: 53
Rejestracja: 10 wrz 2017, o 20:15
Auto: Insignia HB automat
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: Gliwice
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Czujniki ciśnienia w oponach

Post autor: fafko » 8 paź 2021, o 10:56

Ja niedawno montowałem chińczyki, trzeba było programować i dopiero wtedy komputer je wyłapał.
W warsztacie powiedzieli, że trzeba dokładnie tak montować jak programowali, bo niby będzie źle wyświetlać na komputerze, nawet mam je opisane, jeszcze nie testowałem zamiany.

Wysłane z mojego HD1903 przy użyciu Tapatalka


norbi333
Zapaleniec
Posty: 4995
Rejestracja: 13 lis 2013, o 20:29
Auto: GSI
Kod silnika: B20DTR
Rok produkcji: 2019
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 21 razy

Re: Czujniki ciśnienia w oponach

Post autor: norbi333 » 8 paź 2021, o 15:02

Montowałem oryginalne i same się programowały w przedlifcie ,polifcie i w B.W polifcie nie sprawdzałem,ale w przedlifcie parę razy pokazywało opony zimowe.Potem wszystko znikało i tylko w zakładce były kreski.Co roku przekładam różnie i zawsze programują się wszystkie tak jak trzeba

Awatar użytkownika
pondek91
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 25 maja 2019, o 21:54
Auto: Opel Insignia COSMO
Kod silnika: A20DTJ
Rok produkcji: 2009
Miasto: Chorzów
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: Czujniki ciśnienia w oponach

Post autor: pondek91 » 4 lis 2021, o 08:04

Minimum 60km/h trzeba jechać przez kilka minut i wtedy załapią a jak wyjmiesz czujniki to będzie
info : " Wykryto opony zimowe "

Awatar użytkownika
fafko
Forumowicz
Posty: 53
Rejestracja: 10 wrz 2017, o 20:15
Auto: Insignia HB automat
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: Gliwice
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Czujniki ciśnienia w oponach

Post autor: fafko » 14 lis 2021, o 15:38

Czy po wzbudzeniu/programowaniu czujników po jakimś czasie mogą się uśpić, czy jak to tam nazwać?
Wczoraj zamontowałem nowy komplet kół, czujniki montowane we wrześniu, wtedy były programowane i wszystko działało, teraz komputer żadnego nie widzi. Trochę byłoby to bez sensu, bo przecież koła zazwyczaj zmieniamy co pół roku, więc dziwna dla mnie sytuacja.
Czujniki od chińczyka, może baterie za słabe już?

Wysłane z mojego HD1903 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
alehandro`
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 1 cze 2021, o 20:48
Auto: Insignia B
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2018
Miasto: Bratoszewice
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 3 razy

Re: Czujniki ciśnienia w oponach

Post autor: alehandro` » 14 lis 2021, o 17:06

Mozliwe,

swoją zimę ściągnałem w maju i zalożyłem kilka dni temu. czujniki wzbudziły się bez problemu. Byc moze musisz je wzbudzic "z ręki" np u wulkanizatora komputerem do czujników (?).
Bardziej doświadczeni w temacie cos moze podpowiedzą.

Awatar użytkownika
fafko
Forumowicz
Posty: 53
Rejestracja: 10 wrz 2017, o 20:15
Auto: Insignia HB automat
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: Gliwice
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Czujniki ciśnienia w oponach

Post autor: fafko » 14 lis 2021, o 17:12

No ale ja to robiłem we wrześniu, czyli niecałe 2 miesiące temu, wtedy działały, polezaly trochę i już ich komputer nie widzi

Wysłane z mojego HD1903 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
Rooff_
Klubowicz
Posty: 3769
Rejestracja: 4 lut 2017, o 08:24
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 98 razy

Re: Czujniki ciśnienia w oponach

Post autor: Rooff_ » 15 lis 2021, o 21:05


makmak
Forumowicz
Posty: 80
Rejestracja: 12 mar 2017, o 09:29
Auto: insignia
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Miasto: Łódz

Re: Czujniki ciśnienia w oponach

Post autor: makmak » 22 lis 2021, o 19:43

Czy czujniki z kól.od insigni A będzie widziala insignia B ?? Będą poprawnie dzialac?

Awatar użytkownika
dokia
Klubowicz
Posty: 5985
Rejestracja: 14 lut 2018, o 22:32
Auto: Insignia 2.0t 260KM
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 106 razy
Otrzymał  piwo: 73 razy
Kontakt:

Re: Czujniki ciśnienia w oponach

Post autor: dokia » 22 lis 2021, o 19:50

Jeszcze może od przedlifta?
Częstotliwość pracy mają tę samą, numery serwisowe jednak inne. A czytałeś ten temat od początku?

makmak
Forumowicz
Posty: 80
Rejestracja: 12 mar 2017, o 09:29
Auto: insignia
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Miasto: Łódz

Re: Czujniki ciśnienia w oponach

Post autor: makmak » 23 lis 2021, o 16:47

Tak przedlifta. Czyli rozumiem że je trzeba od nowa zaprogramować?

Awatar użytkownika
Maq
Nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: 5 lis 2021, o 09:36
Auto: Insignia A
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: Katowice

Re: Czujniki ciśnienia w oponach

Post autor: Maq » 25 lis 2021, o 10:46

Podepnę się pod temat, nie rozumiem algorytmu wyświetlania błędu niskiego ciśnienia. Może 208kPa to za mało (choć jeździ się dobrze), ale dlaczego błąd jest tylko z jednej strony?
Czujniki wszystkie działają, w czasie jazdy gdy opony się nagrzewają widzę, że ciśnienie w kołach rośnie. I tyły osiągają 216-218kPa a błąd dalej świeci.
Dotyczy to tylko tyłów, losowo prawego lub lewego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
fafko
Forumowicz
Posty: 53
Rejestracja: 10 wrz 2017, o 20:15
Auto: Insignia HB automat
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: Gliwice
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Czujniki ciśnienia w oponach

Post autor: fafko » 25 lis 2021, o 11:34

Sprawdź kody błędów jakie się zapisały, może to podpowie jaki jest problem

Wysłane z mojego HD1903 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
Citek
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 1 maja 2021, o 19:08
Auto: Opel Insignia ST
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2015
Miasto: Lublin

Re: Czujniki ciśnienia w oponach

Post autor: Citek » 27 lis 2021, o 16:38

Naczytałem się Waszych postów, miało być tak pięknie a tu lipa póki co.
Wróciłem właśnie z wymiany kół na zestaw zimowy. W letnich alumach '18 miałem czujniki ciśnienia.
Na zimę kupiłem struktury '17 bez czujników.
Po zamontowaniu '17 bez czujników wywala przy odpaleniu komunikat SERVICE i kilka słów dot. czujników ciśnienia. Klikam ok- znika. Natomiast najpierw przez jakiś czas mruga pomarańczowa kontrolka od czujników ciśnienia po czym zaczyna palić się ciągle. Odpalałem z 5 razy- za każdym razem to samo. Coś się jeszcze zmieni i wykryje te ,,zimowe koła" czy już nie?
Insignia MY2016.

Awatar użytkownika
fafko
Forumowicz
Posty: 53
Rejestracja: 10 wrz 2017, o 20:15
Auto: Insignia HB automat
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: Gliwice
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Czujniki ciśnienia w oponach

Post autor: fafko » 27 lis 2021, o 17:01

W roczniku 2016 czujniki ciśnienia to już nie opcja, a wymóg. Wydaje mi się, że nie można tych błędów wygasić, po prostu musisz zamontować czujniki i błędu nie będzie. No chyba, że ktoś zna jakieś sztuczki.

Wysłane z mojego HD1903 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
Rooff_
Klubowicz
Posty: 3769
Rejestracja: 4 lut 2017, o 08:24
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 98 razy

Re: Czujniki ciśnienia w oponach

Post autor: Rooff_ » 27 lis 2021, o 17:14

A może wystarczy odpiąć moduł z zasilania jak się nie chce/nie ma czujników? ;)
Ale to sobie tak gdybam :P

Awatar użytkownika
Citek
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 1 maja 2021, o 19:08
Auto: Opel Insignia ST
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2015
Miasto: Lublin

Re: Czujniki ciśnienia w oponach

Post autor: Citek » 27 lis 2021, o 17:18

Pojeżdżę kilka dni i zobaczymy- jak ciągle będzie ten sam problem to nie obędzie się bez kupna 4 używanych czujników i ponowna wizyta u wulkanizatora...

Koszt nieduży ale upierdliwa sprawa bo znów trzeba jechać na wulkanizację i zapewne od nowa płacić za wyważanie...

Jakbym wiedział, że tak to będzie to bym wcześniej kupił te czujniki i po problemie...

Awatar użytkownika
Maq
Nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: 5 lis 2021, o 09:36
Auto: Insignia A
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: Katowice

Re: Czujniki ciśnienia w oponach

Post autor: Maq » 28 lis 2021, o 17:36

fafko pisze:
25 lis 2021, o 11:34
Sprawdź kody błędów jakie się zapisały, może to podpowie jaki jest problem
Żadne błędy się nie zapisały.
Poddałem się, dopompowałem tyły na 2.3bar, wskaźnik pokazuje 220kPa na zimno i 230-235kPa na ciepło i błędy nie świecą. Mam ustawiony wskaźnik na ciśnienia minimalne, trudno będę jeździł na trochę wyższym niż chciałem.

Holios
Klubowicz
Posty: 346
Rejestracja: 13 lut 2016, o 14:05
Auto: Insignia A
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: Poznań
Postawił piwo: 4 razy
Otrzymał  piwo: 11 razy

Re: Czujniki ciśnienia w oponach

Post autor: Holios » 29 lis 2021, o 07:55

Wartości dla Twojego samochodu które są wpisane w BCM masz podane na naklejce na lewym słupku. To że się dobrze jeździ nie oznacza że tak przewidział producent ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Felgi i opony”