--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuInsignia A Lift - komunikat Układ czujników parkowania przy każdym hamowaniu/ zatrzymaniu
-
MasterC
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Blachownia
- Postawił piwo: 1 raz
Insignia A Lift - komunikat Układ czujników parkowania przy każdym hamowaniu/ zatrzymaniu
Insignia A Lift -
Przy każdym hamowaniu, zatrzymaniu (jak prędkość spada poniżej określonej) dostaję komunikat "Układ czujników parkowania") i sygnał dźwiękowy.
Czy da się to jakoś wyłączyć, Strasznie to irytujące jest jak się dojeżdża do skrzyżowania.
Dodam że wcześniej tego nie miałem. Pojawiało się po wymianie zderzaka po parkingówce.
Czy to kwestia ustawień jakichś, czy może jednak jakaś awaria, albo coś źle mi mechanik poskładał?
Dodam że czujniki ogólnie działają.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=nF9KekpeCZg[/youtube]
Przy każdym hamowaniu, zatrzymaniu (jak prędkość spada poniżej określonej) dostaję komunikat "Układ czujników parkowania") i sygnał dźwiękowy.
Czy da się to jakoś wyłączyć, Strasznie to irytujące jest jak się dojeżdża do skrzyżowania.
Dodam że wcześniej tego nie miałem. Pojawiało się po wymianie zderzaka po parkingówce.
Czy to kwestia ustawień jakichś, czy może jednak jakaś awaria, albo coś źle mi mechanik poskładał?
Dodam że czujniki ogólnie działają.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=nF9KekpeCZg[/youtube]
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 19 razy
- Otrzymał piwo: 145 razy
Re: Insignia A Lift - komunikat Układ czujników parkowania przy każdym hamowaniu/ zatrzymaniu
No podłącz pod kompa i zobacz jaki błąd pokazuje auto.
-
MasterC
- Nowicjusz
Re: Insignia A Lift - komunikat Układ czujników parkowania przy każdym hamowaniu/ zatrzymaniu
Nie ma żadnego błedu z tym zwiazanego
Tylko NOXy
Car Scanner ELM OBD2
Version: 1.100.2/401002/GP
DTC report
Connection profile: Opel OBD-II / EOBD Diesel + CAN bus and AT and ACDate: 05.10.2023 16:00:20
VIN: W0LGM8E18G1105603
============================
OBD-IIOBD-II
DTCs: 2
----------------------------
P22A7 [0x22A7]
Nitrogen oxides (NOx) sensor 2, bank 1, heater sense circuit - range/performance problem
Status: Potwierdzona
P11DB [0x11DB]
Status: Oczekująca
Jednostka sterująca silnikaJednostka sterująca silnika
P11DB [0x11DB]
General Electrical Failures [0x00]
Status: DTC supported by calibration, Current DTC, Test not passed since DTC cleared, Test failed since DTC cleared, Test not passed since current power up
P22A7 [0x22A7]
Nitrogen oxides (NOx) sensor 2, bank 1, heater sense circuit - range/performance problem
Status: DTC supported by calibration, Current DTC, Test not passed since DTC cleared, Test failed since DTC cleared, History DTC, Test not passed since current power up, Current DTC since power up, Warning Indicator Requested
BCM
Nie znaleziono DTC.
EPS / TDM
Nie znaleziono DTC.
ABS/EBCM/ESC
Nie znaleziono DTC.
Parking brake
Nie znaleziono DTC.
Tylko NOXy
Car Scanner ELM OBD2
Version: 1.100.2/401002/GP
DTC report
Connection profile: Opel OBD-II / EOBD Diesel + CAN bus and AT and ACDate: 05.10.2023 16:00:20
VIN: W0LGM8E18G1105603
OBD-IIOBD-II
P22A7 [0x22A7]
Status: Potwierdzona
P11DB [0x11DB]
Status: Oczekująca
Jednostka sterująca silnikaJednostka sterująca silnika
P11DB [0x11DB]
Status: DTC supported by calibration, Current DTC, Test not passed since DTC cleared, Test failed since DTC cleared, Test not passed since current power up
P22A7 [0x22A7]
Status: DTC supported by calibration, Current DTC, Test not passed since DTC cleared, Test failed since DTC cleared, History DTC, Test not passed since current power up, Current DTC since power up, Warning Indicator Requested
BCM
Nie znaleziono DTC.
EPS / TDM
Nie znaleziono DTC.
ABS/EBCM/ESC
Nie znaleziono DTC.
Parking brake
Nie znaleziono DTC.
- mazmarcin
- Klubowicz
Może czymś lepszym byś to sprawdził. Na 100% jest błąd. Zobacz w apce Pinga.
-
MasterC
- Nowicjusz
W apce Pinga? Co to jest?
Ale generalnie, jak piszesz, to raczej błąd a nie funkcjonalnosć.?
No bo troche to tak wyglada jak funkcjonalność - informacja o tym, że włacza sie system czujników.
Jednoczesnie zapala sie dioda czerowna na włączniku czujników. A jak przyspieszam powyżej jakiejs predkosci dioda gaśnie i czujniki sie wyłączają
Ale generalnie, jak piszesz, to raczej błąd a nie funkcjonalnosć.?
No bo troche to tak wyglada jak funkcjonalność - informacja o tym, że włacza sie system czujników.
Jednoczesnie zapala sie dioda czerowna na włączniku czujników. A jak przyspieszam powyżej jakiejs predkosci dioda gaśnie i czujniki sie wyłączają
- jotef
- Użytkownik
- Auto: eSTe
- Kod silnika: A20DTE
- Rok produkcji: 2014
- Miasto:
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 31 razy
... no dobrze jest też poczytać instrukcję autka, bo może tak być, że czegoś nie wiemy:
https://www.insignia-club.pl/viewtopic. ... 60#p246793
sam powyższe sprawdziłem w praktyce:
https://www.insignia-club.pl/viewtopic. ... 80#p246925
z Twojego opisu wynika, że masz aktywowany parktronik w cyklu zapłonu przed ruszeniem z miejsca/jazdą.
wtedy on działa jak w linkach wyżej ...
nie sprawdziłem czy taka aktywacja parktronika 'na dojeżdżanie' musi być włączana przy każdym cyklu zapłonu (?)
w normalnym wypadku ustawień parktronika wyjąwszy powyższy powinien być jakiś DTC w diagnostyce ...
https://www.insignia-club.pl/viewtopic. ... 60#p246793
sam powyższe sprawdziłem w praktyce:
https://www.insignia-club.pl/viewtopic. ... 80#p246925
z Twojego opisu wynika, że masz aktywowany parktronik w cyklu zapłonu przed ruszeniem z miejsca/jazdą.
wtedy on działa jak w linkach wyżej ...
nie sprawdziłem czy taka aktywacja parktronika 'na dojeżdżanie' musi być włączana przy każdym cyklu zapłonu (?)
w normalnym wypadku ustawień parktronika wyjąwszy powyższy powinien być jakiś DTC w diagnostyce ...
-
MasterC
- Nowicjusz
Dzięki za wskazówki, bede próbował.
Ps. W aplikacji od Pinga tez nic poza nox nie pokazuje
Ps. W aplikacji od Pinga tez nic poza nox nie pokazuje
-
MasterC
- Nowicjusz
No niestety nic nie wymyślę - albo nie potrafię.
Czujniki można wyłaczyć ale tylko chwilowo i to zarówno tył jak i przód na raz
Przy kolejnym odpalaniu uruchamiają się ponownie.
Sprawdzałem ten komunikat w innych językach i nie jest to żadne ostrzeżenie o błędach, tylko po prostu informacja, ze układ czujników jest aktywny (że się włącza).
chyba musze dzwonić dziś do mechanika i popytać czy przy wymianie zderzaka czegoś źle nie podłączył...
Czujniki można wyłaczyć ale tylko chwilowo i to zarówno tył jak i przód na raz
Przy kolejnym odpalaniu uruchamiają się ponownie.
Sprawdzałem ten komunikat w innych językach i nie jest to żadne ostrzeżenie o błędach, tylko po prostu informacja, ze układ czujników jest aktywny (że się włącza).
chyba musze dzwonić dziś do mechanika i popytać czy przy wymianie zderzaka czegoś źle nie podłączył...
- mazmarcin
- Klubowicz
Musisz w menu wyłączyć pomoc w parkowaniu. Wtedy Ci się nie włączą po odpaleniu.
-
MasterC
- Nowicjusz
Wyłączałem w menu, ale po kolejnym odpaleniu znowu sa aktywne.
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Zresetuj komputer przez odłączenie akumulatora na min. 15 min.
Jeśli będziesz miał aktywnego asystenta w menu, to go wyłącz.
Jeśli będzie w menu wyłączony, a się dalej aktywuje przy każdym odpaleniu to go włącz/wyłącz dwa razy.
Czasem pomaga.
Edit: kiedyś można było wyłączyć ten komunikat programem @Ping'a. Jak jest teraz - nie wiem.
Jeśli będziesz miał aktywnego asystenta w menu, to go wyłącz.
Jeśli będzie w menu wyłączony, a się dalej aktywuje przy każdym odpaleniu to go włącz/wyłącz dwa razy.
Czasem pomaga.
Edit: kiedyś można było wyłączyć ten komunikat programem @Ping'a. Jak jest teraz - nie wiem.
-
MasterC
- Nowicjusz
dzięki, popróbuje z aku.
Wprawdzie już odłączałem, ale tylko na minutkę, ale i tak pokasowały się połączenia z czujnikami ciśnienia w oponach i termometrem.
będę próbował.
Dodano po 4 godzinach 19 minutach 32 sekundach:
Kurcze to jest jakaś porażka nic to nie daje
Zrobiłem filmik jak to wygląda przy próbie wyłączenia tych czujników z menu i wyłączaniu oraz włączaniu
Odpalają się za każdym razem jak się włącza zapłon
Chociaż mi tak w zasadzie nie chodzi o to żeby wyłączyć całkiem czujniki tylko o to żeby nie sygnalizowały swojego włączenia tym dźwiękiem Za każdym razem jak zwalniam
https://youtu.be/SWzBU6UHQ-M?feature=shared
Wprawdzie już odłączałem, ale tylko na minutkę, ale i tak pokasowały się połączenia z czujnikami ciśnienia w oponach i termometrem.
będę próbował.
Dodano po 4 godzinach 19 minutach 32 sekundach:
Kurcze to jest jakaś porażka nic to nie daje
Zrobiłem filmik jak to wygląda przy próbie wyłączenia tych czujników z menu i wyłączaniu oraz włączaniu
Odpalają się za każdym razem jak się włącza zapłon
Chociaż mi tak w zasadzie nie chodzi o to żeby wyłączyć całkiem czujniki tylko o to żeby nie sygnalizowały swojego włączenia tym dźwiękiem Za każdym razem jak zwalniam
https://youtu.be/SWzBU6UHQ-M?feature=shared
-
MasterC
- Nowicjusz
A jest tu ktoś kto ma lifta i może powiedzieć jak u niego się zachowuje układ czujników gdy jedzie jakiś czas i następnie zwalnia poniżej 11 km/h ?
Może to jest jednak standardowe działanie że jest sygnalizacja uruchomienia układu czujników - tylko u mnie do tej pory nie działało prawidłowo i nie miałem tej sygnalizacji?
Może to jest jednak standardowe działanie że jest sygnalizacja uruchomienia układu czujników - tylko u mnie do tej pory nie działało prawidłowo i nie miałem tej sygnalizacji?
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Otrzymał piwo: 73 razy
U mnie się nie włącza automatycznie PDC przy zwalnianiu. Jakby się włączało, to musiałoby piszczeć np.: przy każdym hamowaniu na światłach, co byłoby bezsensowne.
- jotef
- Użytkownik
- Auto: eSTe
- Kod silnika: A20DTE
- Rok produkcji: 2014
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 31 razy
ja sprawdziłbym błędy przy pomocy GDS2 czyli softu diagnostycznego dedykowanego dla Opla ...