--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuKluczyk nie przekręca się w stacyjce
-
Cms996
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Krosno
Kluczyk nie przekręca się w stacyjce
Witam jestem posiadaczem Insigni sport tourer 2.0cdti manual z 09' roku. Jak pewnie wielu z nas przeszedłem już sporo napraw w samochodzie i żeby nie było nudno dzisiaj nadeszła kolejna.
Problem polega na tym, że po włożeniu kluczyka do stacyjki nie mogę go przekręcić na pozycje zapłonu i dalej do rozruchu. Kluczyk wchodzi normalnie lekko do komory ale nie jestem wstanie go przekręcić.. Ruszałem wielokrotnie kierownicą kluczykiem zamykałem otwierałem samochód i nic. Dodam, że wcześniej zdarzył się podobny problem lecz po chwilowej walce lewo prawo kluczyk przeskoczył na pozycje zapłonu. Było wtedy czuć ze coś z dużym oporem zmieniło położenie. Stacyjkę próbowałem też smarować ale nie pomogło.
Może ktoś spotkał się z czymś takim i wie jak temu zaradzić ?
Problem polega na tym, że po włożeniu kluczyka do stacyjki nie mogę go przekręcić na pozycje zapłonu i dalej do rozruchu. Kluczyk wchodzi normalnie lekko do komory ale nie jestem wstanie go przekręcić.. Ruszałem wielokrotnie kierownicą kluczykiem zamykałem otwierałem samochód i nic. Dodam, że wcześniej zdarzył się podobny problem lecz po chwilowej walce lewo prawo kluczyk przeskoczył na pozycje zapłonu. Było wtedy czuć ze coś z dużym oporem zmieniło położenie. Stacyjkę próbowałem też smarować ale nie pomogło.
Może ktoś spotkał się z czymś takim i wie jak temu zaradzić ?
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Re: Kluczyk nie przekręca się w stacyjce
Blokada kierownicy nie odbija? Zaśniedziało coś? Trzeba by rozebrać osłonę i może WD pomoże?
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Blokada kierownicy nie chce odskoczyć.
Możesz próbować kręcić kierownicą (szybkie ruchy, ale w niewielkim zakresie) lewo-prawo i w tym czasie przekręcać kluczyk. Może się uda. Niestety i tak prawdopodobnie skończy się na rozebraniu kolumny i naprawie blokady.
Możesz próbować kręcić kierownicą (szybkie ruchy, ale w niewielkim zakresie) lewo-prawo i w tym czasie przekręcać kluczyk. Może się uda. Niestety i tak prawdopodobnie skończy się na rozebraniu kolumny i naprawie blokady.
-
Cms996
- Nowicjusz
jak zlokalizować tą blokadę ? udalo mi sie sciagnąć górną osłone kolumny pod zegarami ale niestety dolna nie pójdzie ponieważ sruby które ją trzymają są pod kierownicą która jest zablokowana. Mam widok od góry na stacyjkę i kolumnę jedynie.
-
stefan811
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Zielona Góra
Witam, czy udało się rozwiązać problem? Dzisiaj rano wsiadam do auta, kluczyk do stacyjki i nie chce przekręcić. Do domu po zapasowy i to samo. Tak jakby był kluczyk od innego auta. (Wiem o blokadzie kierownicy, próby ruszania kierownicą nie pomogły). Po pół godziny kolejna próba i cud, działa normalnie i jeden i drugi kluczyk bezproblemowo przekręca stacyjkę. Wcześniej nigdy żadnego problemu nie było. Co może być przyczyną bo strach do auta wsiadać...
-
stefan811
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Zielona Góra
U mnie problemem była sama stacyjka. Po Rozebraniu przez speca, w środku pełno syfu i powyrabiane blaszki. Po wyczyszczeniu i wymianie na nowe wszystko śmiga elegancko. Wg tego fachowca ("Włamywacz" osoby z zielonej pewnie znają) przy pierwszych objawach blokowania się stacyjki trzeba ją rozebrać bo smarowanie różnymi specyfikami pomoże tylko na chwilę.
-
Cms996
- Nowicjusz
Problem rozwiązany dawno temu lecz zapomniałem odpisać. Winowajca były blaszki wewnątrz wkładki stacyjki które się blokowaly. Po wyciągnięciu wkładki wyczyszczeniu lekkim szlifie krawędzi działa jak marzenie i od tamtej pory czyli około pół roku brak problemu.
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Jak zdemontować plastikową osłonę górną i dolną obejmującą stacyjkę wraz z dźwigniami od kierunkowskazów i wycieraczek?
Od spodu znalazłem jedną śrubkę, po jej odkręceniu cała osłona zaczyna się ruszać, ale ciężko jest ją rozpołowić żeby pójść krok dalej.
Od spodu znalazłem jedną śrubkę, po jej odkręceniu cała osłona zaczyna się ruszać, ale ciężko jest ją rozpołowić żeby pójść krok dalej.
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
Przekręć kierownicą w prawo i w lewo o ćwierć obrotu, powinny odsłonić się dwie śrubki pod zaślepkami.
-
Bartol
- Zapaleniec
- Miasto:
Na pewno podobna procedura jest niezbędna by odsłonić otwory z tyłu kierownicy do demontażu airbaga, ale w osłonach które chce ściągnąć nie widzę tego o czym piszesz. Sprawdzę ponownie rano, bo może coś przeoczyłem.
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Miasto: Katowice (okolice)
- Otrzymał piwo: 73 razy
Jak kumpel mi demontował dolną osłonę to chyba taką procedurę wykonał, w VC na 100%, w IA głowy nie dam, ale wydaje mi się, że tak właśnie robił
-
Bartol
- Zapaleniec
- Miasto:
Wkręty rzeczywiście się znalazły, ale pod osłoną. Wrzucam film, może komuś się przyda, bo na forum nie znalazłem takiej informacji
Dzięki za podpowiedź.
Dzięki za podpowiedź.
- Crazy383
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Rzeszów
- Otrzymał piwo: 13 razy
do demontażu airbaga nic nie trzeba rozkręcać, płaski śrubokręt od spodu w odpowiedniej pozycji i airbag wyskakuje