--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSzyby elektryczne moduł sterowania szybami
-
mariojudi
- Nowicjusz
- Auto: insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
Szyby elektryczne moduł sterowania szybami
Witam
przestała mi działać tylna szyba ( otwieranie i zamykanie ) oraz wskazanie na wyświetlaczu otwarcie tych drzwi co szyba nie działa,pojechałem autem do sklepu wszystko było ok,otwierałem i zamykałem szyby pilotem,po wyjściu z sklepu chciałem otworzyć pilotem wszystkie szyby ( było 35 stopni ) zaczęły wariować po czym nierówno ale poschodziły na dół oprócz tylnej szyby kierowcy,szyba stoi i ani drgnie,nie ma wskazania na wyświetlaczu otwarcia drzwi ( centralny działa ) szyba nie reaguje na sterownie od kierowcy i z tyłu też oraz na pilot ,resetowałem przez odpięcie klemy akumulatora ale system ( komputer ) w ogóle nie widzi tych tylnych lewych drzwi,nie mam pojęcia co się mogło stać,proszę o pomoc .
Pozdrawiam
przestała mi działać tylna szyba ( otwieranie i zamykanie ) oraz wskazanie na wyświetlaczu otwarcie tych drzwi co szyba nie działa,pojechałem autem do sklepu wszystko było ok,otwierałem i zamykałem szyby pilotem,po wyjściu z sklepu chciałem otworzyć pilotem wszystkie szyby ( było 35 stopni ) zaczęły wariować po czym nierówno ale poschodziły na dół oprócz tylnej szyby kierowcy,szyba stoi i ani drgnie,nie ma wskazania na wyświetlaczu otwarcia drzwi ( centralny działa ) szyba nie reaguje na sterownie od kierowcy i z tyłu też oraz na pilot ,resetowałem przez odpięcie klemy akumulatora ale system ( komputer ) w ogóle nie widzi tych tylnych lewych drzwi,nie mam pojęcia co się mogło stać,proszę o pomoc .
Pozdrawiam
-
mariojudi
- Nowicjusz
- Miasto:
Re: elektryczne szyby
dzięki ,sprawdzę
-- 25 lip 2014, o 15:52 --
[quote="Adam10"]sprawdź czy kable się nie złamały w przelotce do drzwi
[/quote
Kable ok,tam jest wtyczka i idzie ją rozpiąć
-- 25 lip 2014, o 15:52 --
[quote="Adam10"]sprawdź czy kable się nie złamały w przelotce do drzwi
Kable ok,tam jest wtyczka i idzie ją rozpiąć
-
Wnuk
- Nowicjusz
- Auto: SportsTourer EcoFlex
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: Góra Kalwaria
Skoro jest kostka to może sprawdź, czy prąd na niej jest w momencie naciśnięcia przycisku opuszczania-podnoszenia szyby.
- Radek_TRN
- Użytkownik
- Auto: BMW F10
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Toruń
Kiedyś miałem w innym samochodzie podobnie i winny był sterownik od siłownika. Po przewodzie dostała się jakoś woda i było po sprawie.
-
mariojudi
- Nowicjusz
- Miasto:
wszystko suche jak pieprz,oprócz braku sterowania szyby : góra dół,nie ma wskazania otwarcia drzwi a co za tym idzie brak w tych drzwiach alarmu,napięcia mierzone ,wszystko wygląda na ok,możliwe że trzeba będzie podpiąć komputer.Radek_TRN pisze:Kiedyś miałem w innym samochodzie podobnie i winny był sterownik od siłownika. Po przewodzie dostała się jakoś woda i było po sprawie.
-
mariojudi
- Nowicjusz
- Miasto:
takie same są napięcia i w tych drzwiach co szyba jest na chodzie i na tej kostce do drzwi co nie chodzi szyba i jest brak wskazania otwarcia drzwi
-
mariojudi
- Nowicjusz
- Miasto:
Witajwojtassss pisze:A podmień stricte moduły w drzwiach i sprawdź
Pisane na smarcie
W jaki sposób te moduły podmienić ?
-
mariojudi
- Nowicjusz
- Miasto:
Witaj,dzięki za sugestie,we wtorek podepnę pod kompa jak będzie wszystko ok to wtedy zajmę się boczkami.wojtassss pisze:Zrzuc boczki o zamien na chwilę od wtyczki aż di włącznika szyby i zobacz. Mierzyles napięcia gdzie?
Sprawdziłeś przewody w przelotce tak i są dobre. Mówisz, że po drodze są wtyczki i tam jest napięcie tak? Podpinałeś komputer?
Pisane na smarcie
Napięcia są takie same jak i z lewej tak i z prawej,przewody w przelotce są ok,wygląda na blokadę przez komp.
-- 30 lip 2014, o 21:42 --
na komputerze wykazało brak komunikacji do tylnych drzwi,drzwi rozebrane,wszystko ok,wygląda na to że gdzieś usterka jest wcześniej,może jest jakiś przekaźnik sterujący tymi szybami,nigdzie nie mogę znaleźć schematu,chyba dam sobie spokój z tym dziadostwem
-
mariojudi
- Nowicjusz
- Miasto:
Moduł sterowania szybami
Witam,czy ktoś się orientuje czy mogę wejść op comem ( china ) w moduł sterowania szybami ( chodzi o tylną ) czy tylko pozostaje op tech II ,albo gm - mdi na servisie.
W innych oplach bez problemu idzie op comem posterować szybami.
W innych oplach bez problemu idzie op comem posterować szybami.
-
gruby_stw
Re: Op com szyby
Kolego z tego co pamiętam to chyba się nie da,a po co chcesz wchodzić? Co się dzieje ?
-
mariojudi
- Nowicjusz
- Miasto:
Re: Op com szyby
A to się dzieje że z tym problemem poradzi chyba servisowy interfejs,szyba nie chodzi za kierowcą,nie ma sygnalizacji drzwi ( otwarcia,zamknięcia ) centralny ok,po odłączeniu aku widzi tylko 3 drzwi,najprawdopodobniej zablokowane jest w module sterującym,a problem wyskoczył jak chciałem w lato w bardzo upalny dzień wszystkie szyby opuścić pilotem,kolega miał to samo w vectrze,op comem odblokował bez problemu,a tu nie ma w ogóle takiej opcji w insigni w programie.Przewody posprawdzane.
-
max.t
Uszkodzenie sterowania podnoszeniem szyb
nie dzała mi przycisk sterowania szybą u pasażera , ale sterowanie kierowcy działa normalnie . mogę zamknąć i otworzyć ale prwego okna nie idzie . nie świeci też
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Re: nie dzała mi przycisk sterowania szybą u pasażera
Odłącz akumulator na pół godziny.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
ksishu12
Elektryczne szyby
Mam pytanie do Was:
Czy elektryczne szyby domykają się u was do końca, czy może napotykając opór (np. wysunięta ręka) odbijają i nie pozwalają na jej przyciśnięcie?
Ostatnio oglądałem film na YT, w którym Zachar testował Insignię OPC. Włożył łokieć pod zamykającą się szybę
a ta odbiła z powrotem.
Ja zrobiłem u siebie to samo - i omal mi łokcia nie ucięło!
Jak jest u Was?
Czy elektryczne szyby domykają się u was do końca, czy może napotykając opór (np. wysunięta ręka) odbijają i nie pozwalają na jej przyciśnięcie?
Ostatnio oglądałem film na YT, w którym Zachar testował Insignię OPC. Włożył łokieć pod zamykającą się szybę
a ta odbiła z powrotem.
Ja zrobiłem u siebie to samo - i omal mi łokcia nie ucięło!
Jak jest u Was?
-
Seba
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Re: Elektryczne szyby
U mnie napotykając opór odbijają, nie ma mowy o przygniataniu
Coś masz nie tak.
- krisv84
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTL
- Miasto: Strzebiń
-
ksishu12
Re: Szyby elektryczne
Szyba to u mnie też odbija, ale najpierw porządnie musi coś "zgnieść" (lub odciąć)
-
misiekbig
- Forumowicz
- Auto: Insignia HB
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Grójec
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Uszkodzenie sterowania podnoszeniem szyb
Witam panowie,
Odgrzeje trochę kotleta.
Obie szyby w tylnych drzwiach nie dzialaja, sie zapala się światło po otwarciu drzwi nie wyświetla się info na kompie po otwarciu drzwi.
Sprawdziłem bezpieczniki, odlaczykem akumulator, sprawdziłem przewody w przelotkach wszystko ok.
Op com pokazuje błąd połączenia z tylnymi drzwiami.
Miał ktoś coś podobnego, wiecie co się mogło posypać i jak to naprawić???
Odgrzeje trochę kotleta.
Obie szyby w tylnych drzwiach nie dzialaja, sie zapala się światło po otwarciu drzwi nie wyświetla się info na kompie po otwarciu drzwi.
Sprawdziłem bezpieczniki, odlaczykem akumulator, sprawdziłem przewody w przelotkach wszystko ok.
Op com pokazuje błąd połączenia z tylnymi drzwiami.
Miał ktoś coś podobnego, wiecie co się mogło posypać i jak to naprawić???
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Re: Uszkodzenie sterowania podnoszeniem szyb
Rozbierz boczek tylnych drzwi i sprawdź wiązkę. Pewnie rozłączyło się na kostce albo któryś przewód nie ma styku (przetarł się).