--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuAkumulator - jaki wybrać ?
-
Paziu1989
- Nowicjusz
- Auto: Insignia2.0
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Sosnowiec
Re: Akumulator - jaki wybrać ?
Panowie z racji, ze żywotność mojego aku jest na wyczerpaniu proszę o pomoc w doborze baterii do mojej Isi. 2.0 163 km, system S/S. Na starym jeszcze oryginalnym GMowskim parametry wskazują 80ah. Jakie polecacie akumulatorki? Banner, warta, bosh?
- VipoSek
- Forumowicz
- Auto: Country Tourer 4x4
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Pomorskie
- Postawił piwo: 12 razy
- Otrzymał piwo: 1 raz
Ja mam od 3lat 80Ah Moll EFB Start-Stop samochód bez start-stop. Używam ogrzewania postojowego, mam też Dashcam na stałe i póki co ostatnie krótkie dystanse i w miarę relatywnie niskie temperatury i wszystko jest w jak najlepszym porządku chociaż mrozy -20 stopni zniósł tylko w benzynie, a w dieslu to pierwsza zima i przy -8 kręcił normalnie, ale prawdziwy test to właśnie tak poniżej -15 stopni kilka dni. Banner patrząc po testach to bardzo dobry akumulator, ważne jest natomiast po zakupie aby go wstępnie porządnie naładować. Varty, Bosche to od dłuższego czasu tylko naklejki.
Jak chcesz dowiedzieć się trochę o akumulatorach polecam kanał mrAkumulator na YT
Ja osobiście szukałbym akumulatora z dostępem do korków (dlatego wybrałem molla w tamtym czasie) gdy jakimś cudem zabraknie elektrolitu można zawsze dolać wody destylowanej, a i z ciekawości można sprawdzać poziom gęstości elektrolitu na każdej celi, ale z reguły akumulatory są bezobsługowe (przynajmniej w początkowych latach). Moll niestety od jakiegoś czasu nie pokazuje daty produkcji akumulatorów, moll był montowany często na pierwszy montaż do samochodów niemieckich. Teraz jakbym miał kupywać akumulator na pewno nie patrzyłbym na markę tylko na aktualne testy.
Jak chcesz dowiedzieć się trochę o akumulatorach polecam kanał mrAkumulator na YT
Ja osobiście szukałbym akumulatora z dostępem do korków (dlatego wybrałem molla w tamtym czasie) gdy jakimś cudem zabraknie elektrolitu można zawsze dolać wody destylowanej, a i z ciekawości można sprawdzać poziom gęstości elektrolitu na każdej celi, ale z reguły akumulatory są bezobsługowe (przynajmniej w początkowych latach). Moll niestety od jakiegoś czasu nie pokazuje daty produkcji akumulatorów, moll był montowany często na pierwszy montaż do samochodów niemieckich. Teraz jakbym miał kupywać akumulator na pewno nie patrzyłbym na markę tylko na aktualne testy.
- darekk
- Użytkownik
- Auto: A-ST 2.0D: B-GS 2.0T
- Rok produkcji: 2021
- Miasto: Kielce
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 4 razy
Ja po obejrzeniu kilku filmów mrAkumulator na YT zdecydowałem się na ukraiński AMEGA 5 85Ah 850A
-
darkow
- Nowicjusz
- Auto: insignia
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: kraków
Witam również stoję przed wyborem aku do mojej insigni 2.0 turbo
mam na oku coś takiego, słyszałem wiele dobrych opinii o tym jednak chciałem się jeszcze upewnić czy będzie okej ewentulanie czy macie jakieś ciekawsze propozycje ?
https://akumulatoryspecpart.pl/produkt/ ... rawy-plus/
mam na oku coś takiego, słyszałem wiele dobrych opinii o tym jednak chciałem się jeszcze upewnić czy będzie okej ewentulanie czy macie jakieś ciekawsze propozycje ?
https://akumulatoryspecpart.pl/produkt/ ... rawy-plus/
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Patrząc na to wszystko to ja następny kupię najtańszy przyzwoity. Najprawdopodobniej będzie to ENRG czyli Varta dla ubogich ale za to z 3 letnią gwarancją. Mój Tuborg silver po 2,5 roku wygląda beznadziejne.
Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka

-
eMGie
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST manual
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Gdańsk
2,5 roku to bardzo mało, nawet jak na słaby akumulator. Ten to wygląda na rozładowany.
-
P405
- Zapaleniec
Jest podładowywany i tak trzyma lipnie. Podłączyłem go pod prostownik, załączyłem regenerację i jutro zobaczymy.
-
ruler_z
- Nowicjusz
- Auto: Astra
- Kod silnika: B16DTE
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Świecie
Cześć!
Pierwszy raz na tym forum - Pozdrawiam Wszystkich!
Od 2 dni jestem właściciel Insigni 2.0 CDTI 163KM, rocznik 2014, S/S
Jestem na etapie kompletowania na wymianę wszystkich płynów, olejów, filtrów, świec żarowych itp.
Nie potrafię zidentyfikować daty produkcji akumulatora. Gdzie szukać tej informacji? To oryginalny akumulator montowany fabrycznie?
Pierwszy raz na tym forum - Pozdrawiam Wszystkich!
Od 2 dni jestem właściciel Insigni 2.0 CDTI 163KM, rocznik 2014, S/S
Jestem na etapie kompletowania na wymianę wszystkich płynów, olejów, filtrów, świec żarowych itp.
Nie potrafię zidentyfikować daty produkcji akumulatora. Gdzie szukać tej informacji? To oryginalny akumulator montowany fabrycznie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
kizior11
- Użytkownik
- Kod silnika: A20DTE
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Raszówka
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 5 razy
To oryginalny akumulator. Zapewne na 90% jest od nowości, te akumulatory potrafią dość długo pracować.
-
Keppozord
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Śląsk
- Postawił piwo: 10 razy
Banner, Yuasa, Amega? Czy może coś innego?
Jaki akumulator dla Insignia A Sport Tourer 160KM 2011. Obecnie siedzi GM95519153
Jaki akumulator dla Insignia A Sport Tourer 160KM 2011. Obecnie siedzi GM95519153
-
Keppozord
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Śląsk
- Postawił piwo: 10 razy
Podbijam, proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2022, o 23:00 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie pisz posta pod postem. Użyj funkcji "edytuj".
Powód: Nie pisz posta pod postem. Użyj funkcji "edytuj".
-
matek911
- Nowicjusz
- Miasto: warszawa
-
P405
- Zapaleniec
Ostatnio kupiłem 2 sztuki ENRG , cena pasowała, akumulatory świeże. Patrząc na to co teraz jest produkowane to nie widzę sensu dopłacać do jakiejś marki.
-
gingop
- Użytkownik
- Auto: Insignia A20DTH
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 3 razy
Mam już blisko 2 lata Akumulator Redox 720ah.
To pełnowymiarowy akumulator bez bajerów z dostępem do korków.
W chwili zakupu mierzyłem jego pojemność miał 735ah.
Dziś nadal trzyma parametry te co na etykiecie ma napisane. Ja jednak doładowuje akumulator 3 razy w roku do napięcia 15,5-16.0volt.
To pełnowymiarowy akumulator bez bajerów z dostępem do korków.
W chwili zakupu mierzyłem jego pojemność miał 735ah.
Dziś nadal trzyma parametry te co na etykiecie ma napisane. Ja jednak doładowuje akumulator 3 razy w roku do napięcia 15,5-16.0volt.
-
MarekMarecki
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia A
- Kod silnika: B14NET
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Przeworsk
Witajcie. Potrzebuje informacji- pomocy w doborze odpowiedniego akumulatora.
Po wizycie w warsztacie na wymianie płynów i filtrów mechanik poinformował mnie, że akumulator jest w bardzo kiepskiej kondycji i trzeba będzie pomyśleć o wymianie. Pod maską akumulator GM 95ah 900A AGM więc wydaje mi się, że jeszcze z pierwszego montażu.
Kilka telefonów do okolicznych sklepów motoryzacyjnych i ku mojemu zaskoczeniu każdy z nich twierdzi, że mam za duży akumulator i katalogowo powinienem mieć mniejszy. W zależności od sklepu proponowano mi 60-74ah. Postanowiłem zadzwonić do autoryzowanego serwisu opel, tam po podaniu VIN informacja że seryjnie Aku był 95ah i na taki trzeba wymienić. Kogo tu słuchać? Pomożecie? Moja Isia 1.4 T Sports Tourer SW z systemem S/S.
Po wizycie w warsztacie na wymianie płynów i filtrów mechanik poinformował mnie, że akumulator jest w bardzo kiepskiej kondycji i trzeba będzie pomyśleć o wymianie. Pod maską akumulator GM 95ah 900A AGM więc wydaje mi się, że jeszcze z pierwszego montażu.
Kilka telefonów do okolicznych sklepów motoryzacyjnych i ku mojemu zaskoczeniu każdy z nich twierdzi, że mam za duży akumulator i katalogowo powinienem mieć mniejszy. W zależności od sklepu proponowano mi 60-74ah. Postanowiłem zadzwonić do autoryzowanego serwisu opel, tam po podaniu VIN informacja że seryjnie Aku był 95ah i na taki trzeba wymienić. Kogo tu słuchać? Pomożecie? Moja Isia 1.4 T Sports Tourer SW z systemem S/S.
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Masz m.in S/S, wg numeru VIN akumulator potwierdzony przez ASO, to co się zastanawiać? Wymień na taki, jaki powinien być.
Możesz sobie jeszcze sprawdzić z naszego dekodera https://vindecoder.insignia-club.pl/
Możesz sobie jeszcze sprawdzić z naszego dekodera https://vindecoder.insignia-club.pl/