--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuInterfejs diagnostyczny OP-COM
-
jstrozik
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto:
Re: Interfejs diagnostyczny OP-COM
Odnośnie interfejsu MAXIECU.
Zadałem pytanie na stronie producenta czy można za jego pomocą zmieniać jakieś ustawienia (np. rozszerzenie komputera). Otrzymałem odpowiedź:
"Witam
Obecna wersja nie posiada możliwości kodowania modelu insignia."
I tyle!
Zadałem pytanie na stronie producenta czy można za jego pomocą zmieniać jakieś ustawienia (np. rozszerzenie komputera). Otrzymałem odpowiedź:
"Witam
Obecna wersja nie posiada możliwości kodowania modelu insignia."
I tyle!
- fuli
- Użytkownik
- Auto: GSI
- Kod silnika: B20DTR
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Polska
- Otrzymał piwo: 1 raz
Op-comem ori czy klonem będę w stanie podpatrzeć na żywo temperatury z czujników: na katalizatorze, wylot spalin, temp dpf, stan nasycenia ? Bo mój elm pokazuje tylko czujnik na katalizatorze. Kolego P405 sprzedajesz jeszcze te op-comy ? Jakie ceny ?
I jeszcze jedno pytanie. Jakie są maksymalne temperatury dozwolone spalin, na katalizatorze czy na dpfie ? Widziałem ze podczas wypalania na kato sięgało 640 C. Tyle jestem w stanie osiągnąć przy ostrym przyspieszaniu, tylko zastanawia mnie jak długo można utrzymywać taka temperature, bez poważniejszych konsekwencji, wiadomo że średnio przy wypalaniu to ok 10 minut.
Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
I jeszcze jedno pytanie. Jakie są maksymalne temperatury dozwolone spalin, na katalizatorze czy na dpfie ? Widziałem ze podczas wypalania na kato sięgało 640 C. Tyle jestem w stanie osiągnąć przy ostrym przyspieszaniu, tylko zastanawia mnie jak długo można utrzymywać taka temperature, bez poważniejszych konsekwencji, wiadomo że średnio przy wypalaniu to ok 10 minut.
Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
-
marus78
witam czy ktoś już miał problem z op-com w systemie windows7 ? otóż nilem ze sterownikiem. nie mogę zainstalować sterowników mimo że wyłączyłem cyfrowy zapis, non top wyskakuje błąd, sprzęcik wymieniłem i na nowym to samo 1 odpalenie działał a za drugim już problem ze sterownikiem. dodam ze sprzęt zwrócony do nadawcy działa u niego a mnie ani jeden ani drugi.
proszę o podpowiedzi.
-- 5 lip 2015, o 09:15 --
dodam ze op-coma kupiłem od P405 i tak samo rozkłada ręce
proszę o podpowiedzi.
-- 5 lip 2015, o 09:15 --
dodam ze op-coma kupiłem od P405 i tak samo rozkłada ręce
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
Tak, natknąłem się na tę opcję, nie programowałem bo nie było takiej potrzeby więc rezultat programowania nie jest mi znany ale jak juz wspomniałem możliwość jest. Daj znać czy programowanie sie powiodło czy nie.
Wysłane przez tapatalk
Wysłane przez tapatalk
- Silv3r
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Wałbrzych
Sprawdzałeś na klonie czy ori OpComie?
Kolega potrzebuje zaprogramować wtryski w Merivie i nie wiem czy się za to zabierać (mam klona)...
Kolega potrzebuje zaprogramować wtryski w Merivie i nie wiem czy się za to zabierać (mam klona)...
-
marus78
Silv3r w merivie po włożeniu wtrysków i przejechaniu paru kilometrów samo powinny się zaprogramować
-
frembud
- Forumowicz
- Auto: sport tourer 160KM
- Miasto:
op-com bloki pomiarowe
jako że op-com 1,45 i vaux-com 120309a jest na wyposażeniu większości forumowiczów, proszę o informację co ciekawego z parametrów auta i w której zakładce udało wam się zbadać (bo chyba jak większość mam problemy z tłumaczeniem technicznego ). proponuję o podanie warunków pomiaru, tj
-rocznik auta
-clon czy ori
-na zimnym czy ciepłym
-zgaszony czy odpalonu
-na postoju czy w ruchu
-itp
najlepiej zdjęcie lub szczegółowy opis (jesli ktoś mógłby podać dane optymalne.
Oczywiście najważniejszy jest silnik.
-rocznik auta
-clon czy ori
-na zimnym czy ciepłym
-zgaszony czy odpalonu
-na postoju czy w ruchu
-itp
najlepiej zdjęcie lub szczegółowy opis (jesli ktoś mógłby podać dane optymalne.
Oczywiście najważniejszy jest silnik.
-
lukasz8484
- Użytkownik
- Auto: insignia
- Rok produkcji: 2015
- Miasto:
witam serdecznie forumowiczów pisze do tych którzy maja op coma clona czy jak robicie u siebie kasowanie błędów wszystkich z listy gdzie sa wszystkie uklady samochodu silnik radio itp. na wysokości park brake control a system stabilizacji toru jazdy zapala wam sie abs esp i wyswietla komunikat ze controla trakcji włączona? ja mam tak właśnie u siebie a nie pamiętam czy tak bylo wcześniej Proszę o odpowiedź z góry dzięki czekam
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Nie zawsze ale zdarza się taki komunikat. Nie ma co brać do głowy.
W Vectrze też czasami op-com generował jakieś nieistotne błędy. Poprostu ten typ tak ma jak to w oplu.
W Vectrze też czasami op-com generował jakieś nieistotne błędy. Poprostu ten typ tak ma jak to w oplu.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Podłączenie clona powoduje czasami takie błędy i takie działanie.
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
-
lukasz8484
- Użytkownik
- Auto: insignia
- Rok produkcji: 2015
- Miasto:
to nie chodzi o to ze sa bledy bo ich ogolnie nie ma mialem wcześniej ze clon mi się wieszał i wyskakiwał błąd controli trakcji ale wtedy powiedzmy był jak by stały czemu o tym pisze ponieważ mam naped 4x4 i zauważyłem ze czasem jak jestem na rondzie na wewnętrznym pasie to potrafi mi wynieść przód i to tak mocno że wyjeżdżam na zewnętrzny wcześniej tego nie było albo mi sie zdaje. Wcześniej często gęsto miałem taką tarke dochamowywało mi jedno koło a teraz jak by tego nie mam. P405 a czy można jakoś op comem sprawdzić napęd 4x4 w blokach pomiarowych a jeśli tak to gdzie i na co patrzeć. Z góry dzięki
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Nie wiem czy można sprawdzić, musisz popatrzeć i to najlepiej w vaxcom. Ja na koniec zabawy z opcomami na końcu skanuje całe auto i kasuje błędy bo potrafią właśnie wyłączyć system kontroli trakcji.
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Miasto: Mochowo
- Otrzymał piwo: 12 razy
Jest coś takiego jak moduł sterowania tylnego sprzęgła. Także jakieś parametry sprawdzić można, jakie nie wiem, bo nigdy nie miałem do podłączenia iśki 4x4.
-
marus78
hej czy ktoś już wyłączył na vaux-com upierdliwy sygnał niezapiętych pasów ? próbowałem, opcja jest ale mi nie zakoduje zmiany. jak ktoś wie jak to podpowiedzcie lub jak ktoś z opolskiego by miał coś do wyłączenia tego.
- Cinek
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Belgia, czasami Katowice
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 2 razy
Niestety też tego nie wyłączyłem, i w serwisie też nie potrafili.
-
marus78
funkcja ta jest w : nadwozie, SMD(poduszka powietrzna), programowanie Ecu, i tam na samym dole jest lampka i sygnał o niezapitych pasach. mozna tam przestawić na of ale nie mogę zatwierdzić, zawsze wraca do on 
-- 11 lip 2015, o 13:50 --
no w serwisie to chyba nie chcieli umieć bo na ih sprzęcie na bank mogą to zrobić
-- 11 lip 2015, o 13:50 --
no w serwisie to chyba nie chcieli umieć bo na ih sprzęcie na bank mogą to zrobić
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Miasto: Mochowo
- Otrzymał piwo: 12 razy
Sprawdziłem u siebie na ori op-comie i sofcie z 2015 roku. W module SDM przycisk programing jest nie aktywny.
Przypuszczam, że dlatego nie przyjmuje Wam zmian, bo taka funkcja nie jest zaimplementowana w sofcie.
Nie sądzę też, aby w serwisie którymkolwiek to zrobili, nawet jeśli jest taka możliwość techniczna. Jest to jednak funkcja bezpieczeństwa i w razie wypadku mógłbyś skarżyć GM, że Ci wyłączyli ostrzeganie i dlatego nie miałeś zapiętych pasów, przez co masz takie a nie inne obrażenia.
Przypuszczam, że dlatego nie przyjmuje Wam zmian, bo taka funkcja nie jest zaimplementowana w sofcie.
Nie sądzę też, aby w serwisie którymkolwiek to zrobili, nawet jeśli jest taka możliwość techniczna. Jest to jednak funkcja bezpieczeństwa i w razie wypadku mógłbyś skarżyć GM, że Ci wyłączyli ostrzeganie i dlatego nie miałeś zapiętych pasów, przez co masz takie a nie inne obrażenia.