--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuKody błędów OBD - rozszyfrowanie
- Paweł Pablo
- Użytkownik
- Auto: Insignia A ST FL
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Wyrzysk/Piła/Wielkopolska
- Postawił piwo: 2 razy
Re: Kody błędów OBD - rozszyfrowanie
Jeszcze taki mi wyskoczył P0673-00-3D opis Powertrain Glow plug ,cylinder3-circuit malfunction wyskoczyło na apce od Pinga.Czy to walnięta świeca na 3 cylindrze czy coś z obwodem tej świecy?
Sprawdziłem jeszcze na VAUX-COMie
P0673-00-cylinder 3 glow plug control circuit
Sprawdziłem jeszcze na VAUX-COMie
P0673-00-cylinder 3 glow plug control circuit
- profek
- Użytkownik
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 4 razy
Tak świeca padła jeśli masz z czujnikiem to spore koszta jesli nie to taka kosztuje ok 90 pln zależy od sklepu ja placilem 79 pln.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
- Paweł Pablo
- Użytkownik
-
Bodex
Popatrz z góry jak świeca cieńsza od papierosa to bez czujnika , jesli górą ma zagubienie tak okolo 1 cm średnicy to z czujnikiem
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
- Paweł Pablo
- Użytkownik
Te z czujnikiem to również należy wymienić komplet czy można jedną ,bo koszt spory?Czy trzeba taką świecę wymienić natychmiast czy można jeszcze jeździć?
- konikkr
- Klubowicz
- Auto: Buick Regal GS
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Syrynia
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 2 razy
Lepiej odrazu ale zato można pojedynczo. Ja tak u siebie robie juz wymieniłem dwie z czterech
Wysłane z mojego Samszunga
Wysłane z mojego Samszunga
- profek
- Użytkownik
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 4 razy
Można jedną jeśli z czujnikiem bo faktycznie koszty są spore.Z wymianą nie zwlekaj bo będzie ci częściej się DPF wypalał,nie wiem dlaczego taka zależność ale u mnie palił co 250 km.A po wymianie wróciło do normy.
-
Bodex
Eee,moje sa bez czujnika i wymieniłem tylko 1 i hula ponad rok ,
- Paweł Pablo
- Użytkownik
Już kupiłem nową GM z czujnikiem jutro wymiana cena bagatela 350zł.
Świeca wymieniona i wszystko wróciło do normy.
Świeca wymieniona i wszystko wróciło do normy.
-
przemups
Witam Panowie w dniu wczorajszym po odpaleniu zauważyłem komunikat skontaktuj się z serwisem i kontrolkę samochodu w poślizgu. Auto zeskanowane op comem i pokazało parę błędów. Prośba o pomoc w diagnozie 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Skasuj i tyle.Czesto błędy zostaną w pamięci choćby po wjechaniu w dziurę i chwilowej utracie danych
-
wylde
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 163 AT/4x4
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Zastanawiam się na kupnem Insignii w benzynie. Pokazuje 2 błędy: P1553-00-19 i P15F6-00-19.
Co to może być?
Co to może być?
-
kaolad
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 CTDI
- Miasto: Jastrzębie-Zdrój
Panowie, czujnik parkowania wymieniłem ale wciąż pozostaje błąd B0961 (01) nie mogę go skasować bo ciągle wraca. Jak temu zaradzić?
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Otrzymał piwo: 12 razy
DTC B0961 01: Prawy narożny obwód tylnego czujnika układu wspomagania parkowania zwarty do akumulatora
Opis obwodu/układu
Czujniki obiektów są 3-przewodowymi czujnikami służącymi do określania odległości miedzy pojazdem a określonymi obiektami. Moduł sterujący wspomagania parkowania podaje 8 V do czujników obiektów poprzez obwód odniesienia 8 V i masę poprzez obwód odniesienia niskiego poziomu masy. Moduł sterujący wspomagania parkowania przełącza czujniki w pętli sekwencyjnej. Po nadaniu sygnału przez każdy czujnik, moduł sterujący wspomagania parkowania wykorzystuje odebrane przez obwód sygnałowy odbicie czujników do obliczenia odległości i położenia obiektu.
B0961 01
Moduł sterujący zaawansowanego układu wspomagania parkowania wykrył, że napięcie w obwodzie czujnika jest większe od 11,5 V lub czujnik alarmu przeszkody nie jest uziemiony.
Trzeba sprawdzić kabelki.
-- 16 maja 2017, o 10:35 --
Sprawdzanie obwodu/układu
Uwaga: W trakcie kroków 1 i 2 tester diagnostyczny musi być odłączony, aby umożliwić wyłączenie zasilania modułu.
Zapłon WYŁĄCZONY przez 1 minutę, odłączyć przyłącze wiązki przewodów na odpowiednim czujniku B78 przeszkody z tyłu.
Sprawdzić pod kątem rezystancji poniżej 5 Ω między zaciskiem 2 obwodu odniesienia masy a masą.
⇒ Jeśli rezystancja jest wyższa niż podana, należy sprawdzić obwód odniesienia masy pod kątem przerwy/wysokiej rezystancji. Jeśli test obwodu jest prawidłowy, wymienić moduł sterujący zaawansowanego układu wspomagania parkowania K86.
Przy włączonym zapłonie i na biegu wstecznym sprawdzić, czy między zaciskiem 1 obwodu napięcia odniesienia 8 V a masą występuje napięcie 7,5-9,0 V.
⇒ Jeśli mniejsze niż określony zakres, sprawdzić obwód odniesienia 8 V pod kątem przerwy/wysokiej rezystancji. Jeśli test obwodu jest prawidłowy, wymienić moduł sterujący zaawansowanego układu wspomagania parkowania K86.
⇒ Jeśli wartość jest wyższa niż podany zakres, sprawdzić obwód odniesienia 8 V pod kątem zwarcia do napięcia. Jeśli test obwodu jest prawidłowy, wymienić moduł sterujący zaawansowanego układu wspomagania parkowania K86.
Przy wyłączonym zapłonie wymontować wadliwy czujnik przeszkody i zamienić jego położenie z innym prawidłowo działającym tylnym czujnikiem obiektu. Podłączyć przyłącze wiązki przewodów do obu czujników.
Przy włączonym zapłonie sprawdzić, czy kod DTC jest generowany dla nowego umiejscowienia wadliwie działającego czujnika.
⇒ Jeśli dla nowego umiejscowienia nie jest generowany kod DTC, sprawdzić zacisk 3 obwodu sygnału pod kątem zwarcia do napięcia, zwarcia do masy lub przerwy/wysokiej rezystancji. Jeśli test obwodu jest prawidłowy, wymienić moduł sterujący zaawansowanego układu wspomagania parkowania K86.
Jeśli dla nowego umiejscowienia wadliwie działającego czujnika jest generowany kod DTC, wymienić odpowiedni tylny czujnik przeszkody.
Opis obwodu/układu
Czujniki obiektów są 3-przewodowymi czujnikami służącymi do określania odległości miedzy pojazdem a określonymi obiektami. Moduł sterujący wspomagania parkowania podaje 8 V do czujników obiektów poprzez obwód odniesienia 8 V i masę poprzez obwód odniesienia niskiego poziomu masy. Moduł sterujący wspomagania parkowania przełącza czujniki w pętli sekwencyjnej. Po nadaniu sygnału przez każdy czujnik, moduł sterujący wspomagania parkowania wykorzystuje odebrane przez obwód sygnałowy odbicie czujników do obliczenia odległości i położenia obiektu.
B0961 01
Moduł sterujący zaawansowanego układu wspomagania parkowania wykrył, że napięcie w obwodzie czujnika jest większe od 11,5 V lub czujnik alarmu przeszkody nie jest uziemiony.
Trzeba sprawdzić kabelki.
-- 16 maja 2017, o 10:35 --
Sprawdzanie obwodu/układu
Uwaga: W trakcie kroków 1 i 2 tester diagnostyczny musi być odłączony, aby umożliwić wyłączenie zasilania modułu.
Zapłon WYŁĄCZONY przez 1 minutę, odłączyć przyłącze wiązki przewodów na odpowiednim czujniku B78 przeszkody z tyłu.
Sprawdzić pod kątem rezystancji poniżej 5 Ω między zaciskiem 2 obwodu odniesienia masy a masą.
⇒ Jeśli rezystancja jest wyższa niż podana, należy sprawdzić obwód odniesienia masy pod kątem przerwy/wysokiej rezystancji. Jeśli test obwodu jest prawidłowy, wymienić moduł sterujący zaawansowanego układu wspomagania parkowania K86.
Przy włączonym zapłonie i na biegu wstecznym sprawdzić, czy między zaciskiem 1 obwodu napięcia odniesienia 8 V a masą występuje napięcie 7,5-9,0 V.
⇒ Jeśli mniejsze niż określony zakres, sprawdzić obwód odniesienia 8 V pod kątem przerwy/wysokiej rezystancji. Jeśli test obwodu jest prawidłowy, wymienić moduł sterujący zaawansowanego układu wspomagania parkowania K86.
⇒ Jeśli wartość jest wyższa niż podany zakres, sprawdzić obwód odniesienia 8 V pod kątem zwarcia do napięcia. Jeśli test obwodu jest prawidłowy, wymienić moduł sterujący zaawansowanego układu wspomagania parkowania K86.
Przy wyłączonym zapłonie wymontować wadliwy czujnik przeszkody i zamienić jego położenie z innym prawidłowo działającym tylnym czujnikiem obiektu. Podłączyć przyłącze wiązki przewodów do obu czujników.
Przy włączonym zapłonie sprawdzić, czy kod DTC jest generowany dla nowego umiejscowienia wadliwie działającego czujnika.
⇒ Jeśli dla nowego umiejscowienia nie jest generowany kod DTC, sprawdzić zacisk 3 obwodu sygnału pod kątem zwarcia do napięcia, zwarcia do masy lub przerwy/wysokiej rezystancji. Jeśli test obwodu jest prawidłowy, wymienić moduł sterujący zaawansowanego układu wspomagania parkowania K86.
Jeśli dla nowego umiejscowienia wadliwie działającego czujnika jest generowany kod DTC, wymienić odpowiedni tylny czujnik przeszkody.
-
kaolad
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 CTDI
- Miasto: Jastrzębie-Zdrój
Dzięki KaMYk więc pozostaje elektryk bo sam tego referatu powyżej nie ogarne. Marny ze mnie elektromechanik. 
- Paweł Pablo
- Użytkownik
Ktoś pomoże wywaliło mi taki błąd może ktoś wie gdzie i za co się złapać aby naprawić usterkę?
B2615-02-passenger compartment dimming 2 circuit-short to ground
B2615-02-passenger compartment dimming 2 circuit-short to ground
- yerry
- Prezes ICP
- Auto: Insignia B GS
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=8653
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 26 razy
- Otrzymał piwo: 99 razy
- Kontakt:
Podświetlenie schowka pasażera - zwarcie do masy. Żarówka/LED padła i zwiera?
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/
https://insipro.pl/
- Paweł Pablo
- Użytkownik
W schowku po stronie pasażera faktycznie mam żarówkę led ale działa ?
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
LED z rezystorem czy bez? Bo jak bez to pewnie komputer nie ogarnia i pokazuje błąd.
- Paweł Pablo
- Użytkownik
Leda mam z canbusem i mam go od jakiegoś roku i błędu nie było nigdy .Posprawdzałem wszystkie żarówki w całym aucie ale wszystkie działają.Czy aby na pewno chodzi o schowek pasażera?