--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuAkumulator - napięcie ładowania, usterka, objawy
-
piter410
- Forumowicz
- Auto: opel insignia 2014
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Pruszków
- darekk
- Użytkownik
- Auto: A-ST 2.0D: B-GS 2.0T
- Rok produkcji: 2021
- Miasto: Kielce
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 4 razy
Re: Akumulator - napięcie ładowania, usterka, objawy
Dziś zauważyłem dziwne objawy związane z napięciem ładowania. Po odpaleniu nap. 14,3 - 14,5V po 1-2 minutach spada do 12,4V , żadnych komunikatów ani kontrolki ładowania. Po ponownym odpaleniu taka sama sytuacja. Wczoraj ładowałem aku prostownikiem czy to może być przyczyną?. Przed odpaleniem napięcie 12,72V
Przed ładowaniem prostownikiem napięcie ładowania w aucie dochodziło do 15,5V
Przed ładowaniem prostownikiem napięcie ładowania w aucie dochodziło do 15,5V
-
lewis
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
To jest normalna sytuacja. Alternator w naszych isiach jest "inteligentny". Wykrywa poziom naładowania akumulatora. Jak miałeś słaby aku, to próbował go doładować dlatego miałeś ładowanie powyżej 15V. Teraz jak sam pisałeś masz aku świeżo po lądowaniu i alternator to prawidłowo wykrył. Obniżył napięcie ładowania.
Obniżenie napięcia ładowania ma zmniejszyć obciążenie silnika, co ma powodować zmniejszenie zużycia paliwa.
Obniżenie napięcia ładowania ma zmniejszyć obciążenie silnika, co ma powodować zmniejszenie zużycia paliwa.
-
lewis
- Forumowicz
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
Tak jak miałeś aku ok i był dzień czyli były włączone światła do jazdy dziennej, to tak to wygląda. Włącz mijania napięcie skoczy.
Na forum, tylko nie pamiętam gdzie, ktoś nawet wrzucił dokładną rozpiskę w punktach jak reaguje alternator na sytuacje z aku i poborem prądu przez samochód.
Na forum, tylko nie pamiętam gdzie, ktoś nawet wrzucił dokładną rozpiskę w punktach jak reaguje alternator na sytuacje z aku i poborem prądu przez samochód.
- darekk
- Użytkownik
Dzięki za info bo już się obawiałem że alternator szwankuje
- mxw
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Poznań
- Otrzymał piwo: 1 raz
Padł mi akumulator - żadnych objawów wcześniej.
Po prostu działał normalnie, zawsze i od zawsze, wczoraj rano normalnie odpalam, jadę gdzieś, tam auto stoi pół dnia - a wieczorem otworzyło się normalnie, zaświeciło ksenonami, ale już nie obróciło nawet silnikiem - komp stwierdził, że on się rozruchem nie zajmie, bo napięcie aku to 10,2V.
Silnik bez problemu odpalony ze startera assistance, napięcie ładowania od razu 14,8V - wszystko super, wróciłem do chaty, po godzinie próba odpalenia - znów cisza i 10,2V. Aku szrot.
To tak informacyjnie - nie wiem, czy można się przygotować na padnięcie aku (zapewne poszła jedna cela) - żadnych objawów wcześniej.
Akumulator jakiś niefirmowy, brak napisów (czyli czyżby z ASO?
), wg papierów ma dokładnie 4 lata.
Pozdro.,
MxW.
Po prostu działał normalnie, zawsze i od zawsze, wczoraj rano normalnie odpalam, jadę gdzieś, tam auto stoi pół dnia - a wieczorem otworzyło się normalnie, zaświeciło ksenonami, ale już nie obróciło nawet silnikiem - komp stwierdził, że on się rozruchem nie zajmie, bo napięcie aku to 10,2V.
Silnik bez problemu odpalony ze startera assistance, napięcie ładowania od razu 14,8V - wszystko super, wróciłem do chaty, po godzinie próba odpalenia - znów cisza i 10,2V. Aku szrot.
To tak informacyjnie - nie wiem, czy można się przygotować na padnięcie aku (zapewne poszła jedna cela) - żadnych objawów wcześniej.
Akumulator jakiś niefirmowy, brak napisów (czyli czyżby z ASO?
Pozdro.,
MxW.
- zubek
- Zapaleniec
- Auto: IB/ST
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Moje auto: viewtopic.php?f=53&t=8662
- Miasto: WWL
- Postawił piwo: 23 razy
- Otrzymał piwo: 58 razy
Z ASO miałbyś oznaczony GM. Podładuj jeszcze jakimś prostownikiem o małym prądzie- może uratujesz. Miałem takie (a nawet niżej spadło napięcie) rozładowanie z miesiąc temu i po naładowaniu lidlowskim prostownikiem na razie żyje.
Ups. Widzę, że już kupiłeś jenoxa. Niech służy jak najdłużej
Ups. Widzę, że już kupiłeś jenoxa. Niech służy jak najdłużej
- mxw
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Poznań
- Otrzymał piwo: 1 raz
Tak, kupiłem, niech służy.
Natomiast stary aku próbowałem ratować - starym zwykłym ruskim prostownikiem - prąd ładowania ustawiony na 4A, potem na 2A - po 18h ładowania aku ciepły, ale z trudem doszedł do napięcia 11.5V. Po odpięciu prostownika napięcie spadło do ok. 10.5V, po 24h (dziś) napięcie zjechało do 8.2V (aku stał sam, poza samochodem). Nie było co się zastanawiać, trzeba było jechać do sklepu.
Pierwszy raz coś takiego widziałem, żeby aku aż tak padł, i to bez żadnych wcześniejszych objawów, albo raczej z objawami doskonale maskowanymi przez elektronikę Insignii.
PS.
Nie miał na wierzchu oznaczeń, które by mi coś powiedziały - żadnej marki. Po wyciągnięciu miał napis "Euro Bateria German Technology Power"
Ale z boku już małą metkę: Generalny Importer: Varta Akumulatory Sp. z o.o., Producent: Varta Autobaterie GmbH.
Wytrzymał 4 lata - wg mnie wielkiej tragedii nie ma.
Pozdro.,
MxW.
Natomiast stary aku próbowałem ratować - starym zwykłym ruskim prostownikiem - prąd ładowania ustawiony na 4A, potem na 2A - po 18h ładowania aku ciepły, ale z trudem doszedł do napięcia 11.5V. Po odpięciu prostownika napięcie spadło do ok. 10.5V, po 24h (dziś) napięcie zjechało do 8.2V (aku stał sam, poza samochodem). Nie było co się zastanawiać, trzeba było jechać do sklepu.
Pierwszy raz coś takiego widziałem, żeby aku aż tak padł, i to bez żadnych wcześniejszych objawów, albo raczej z objawami doskonale maskowanymi przez elektronikę Insignii.
PS.
Nie miał na wierzchu oznaczeń, które by mi coś powiedziały - żadnej marki. Po wyciągnięciu miał napis "Euro Bateria German Technology Power"
Ale z boku już małą metkę: Generalny Importer: Varta Akumulatory Sp. z o.o., Producent: Varta Autobaterie GmbH.
Wytrzymał 4 lata - wg mnie wielkiej tragedii nie ma.
Pozdro.,
MxW.
- patryk78
- Użytkownik
- Auto: opel insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Gniezno
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 5 razy
no to nie jestem sam heheh. Wczoraj zastrajkował bez żadnych objawów. Wytrzymał 5 lat od nowości a że godzina była już późna to zostały mi kable. IDĘ bo mam blisko wezmę Bosch S5.
-
Ramay Jacek
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DTC
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
Mam od tygodnia nowy aku Centra Futura 852 i od kilku dni zaobserwowałem dziwne zjawisko. Otóż podczas jazdy przy włączonej klimie, radiu, światłach - komp pokazuje ładowanie rzędu 13,5-14 V. Natomiast gdy chcę auto zaparkować i wyłączam wszystkie odbiorniki, to ładowanie spada poniżej 12,5 V i pojawia się komunikat że: sprawdź ładowanie akumulatora oraz na wyświetlaczu pali się czerwona ikonka aku ?
- darekk
- Użytkownik
U mnie też spada w czasie jazdy poniżej 12,5V ale zaden komunikat się nie wyświetla. Zaczęło się tak dziać po naładowaniu akumulatora.
-
don
WItam
od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Insigni 2.0 ecoflex. po 3 dniach rano nie moglem odpalić auta
pierwszy komunikac sprawdz zabezpieczenia auta itp zegary szaleja przygasaja diagnoza oczywista problem z aku..
po podlaczeniu startera do akumulatora nadal nic.. po za komunikatem akumulator wyladowany.. pojechałem kupiłem nowy i insignia znów odzyła.. nastepnego dnia pojawił sie komunikat awaria samochodu skontaktuj się z serwisem ..
olej plyny wszystko ok
samochod ma moc silnik pracuje rowno kontrolki milcza. z Tad moje pytanie
czy w/w komunikat moze byc spowodowany wymiana akumulatora ??
na dniach bede mial icar pro więc sadzę że uda mi się to ustalic jednak nim paczka dojdzie potrzebuje uzywac auta na dojazdy do pracy itp.. stąd pytanie co mozna z tym zrobić ?/
od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Insigni 2.0 ecoflex. po 3 dniach rano nie moglem odpalić auta
pierwszy komunikac sprawdz zabezpieczenia auta itp zegary szaleja przygasaja diagnoza oczywista problem z aku..
po podlaczeniu startera do akumulatora nadal nic.. po za komunikatem akumulator wyladowany.. pojechałem kupiłem nowy i insignia znów odzyła.. nastepnego dnia pojawił sie komunikat awaria samochodu skontaktuj się z serwisem ..
olej plyny wszystko ok
samochod ma moc silnik pracuje rowno kontrolki milcza. z Tad moje pytanie
czy w/w komunikat moze byc spowodowany wymiana akumulatora ??
na dniach bede mial icar pro więc sadzę że uda mi się to ustalic jednak nim paczka dojdzie potrzebuje uzywac auta na dojazdy do pracy itp.. stąd pytanie co mozna z tym zrobić ?/
Ostatnio zmieniony 8 lip 2019, o 10:52 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Jak dojdzie icar, to sprawdź błędy programem @Pinga. Będzie można powiedzieć coś więcej.
- zubek
- Zapaleniec
- Auto: IB/ST
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Moje auto: viewtopic.php?f=53&t=8662
- Miasto: WWL
- Postawił piwo: 23 razy
- Otrzymał piwo: 58 razy
Może na początek bez icara sprawdż po prostu ładowanie.
-
don
i jak ręką odjął....
właśnie wróciłem zero błędnych komunikatów.. wszystko w normie.. jednak jak przyjdzie paczka sprawdzę i będzie wszystko jasne..
Dodano po 2 godzinach 53 minutach 41 sekundach:
Wysłane z mojego F5321 przy użyciu Tapatalka
właśnie wróciłem zero błędnych komunikatów.. wszystko w normie.. jednak jak przyjdzie paczka sprawdzę i będzie wszystko jasne..
Dodano po 2 godzinach 53 minutach 41 sekundach:
Wiec sprawdzilem apka #ping pohawilo sie tylko to...don pisze:i jak ręką odjął....
Wysłane z mojego F5321 przy użyciu Tapatalka
-
Lucasxxr
- Nowicjusz
- Auto: Vauxhall insignia
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Liverpool
Czesc. Mam pytanie? Posiadam insignie 1.8 benzyne z 2013 roku. Ostatnio padl mi akumulator wiec kupilem nowy. Problem jest w tym ze chyba cos nie tak z ladowaniem. Jak zapalan auto to pokazuje 14-14.8V, natomiast potem napiecie stopniowo spada do poziomu 13.8-13.9V czasami mniej. Jesli sie obciazy uklad czyli wlaczona klima, ogrzewanie tylnej szyby i dlugie swiatla to napoecie spada do 12.6-12.7 V i potem nie wzrasta. Czy to uszkodzony regulator napiecia? Samochod uzytkuje caly czas i nie ma problemu z rozruchem. Nawet po nocy to na aku jest napiecie 12.2-12.6V. Nie zaswieca sie zadna lamka ladowanie. Wiec moje pytanie brzmi ... czy to normalne w tych samochodach??? Prosze was o odpowiedz. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 18 sie 2019, o 20:22 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.