--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Czujniki parkowania - Parktronic

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Re: Czujniki parkowania - Parktronic

Post autor: IBZI » 3 kwie 2016, o 18:59

tiru89 pisze:Panowie pytanie czy wam jak macie włączone czujniki to na wyświetlaczu tak pokazuje jak na tym foto??
http://e-fotek.pl/images/17669954007774867931.jpg
to trzeba mieć jakąś specjalną wersje ?? moduł??
Ja mam 2011rok czujniki przód i tył oryginalne.
pozdro
Mnie pokazuje, ale z tego co wiem zależy to głównie od rodzaju wyświetlacza między zegarami.

Marek333

Post autor: Marek333 » 5 kwie 2016, o 07:49

Koledzy a możliwe jest żeby padły trzy czujniki na raz z tyłu,działa mi tylko lewy skrajny tzn.wyczuwalne jest w nim to cykanie w trzech pozostałych już nie,przednie cykają wszystkie,posprawdzałem w nich kostki troszkę podczyściłem ale to nie dało żadnego efektu,gdzie ewentualnie mogę jeszcze posprawdzać jakieś bezpieczniki ,przekaźniki itp.

kud
Użytkownik
Auto: Insignia
Rok produkcji: 2018
Miasto:
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: kud » 5 kwie 2016, o 08:39

U mnie również padł czujnik. Metodą organoleptyczną wychodzi, że prawy skrajny. Reszta delikatnie "cyka".
Marek333 - jesteś pewny, że nie cykają ? U mnie z tyłu miałem wrażenie, że też nie cykają 3 - po przyłożeniu ucha okazało się, że tylko jeden nie wydaje żadnych dźwięków.

Marek333

Post autor: Marek333 » 5 kwie 2016, o 09:10

Jestem pewny sprawdzałem kilka razy,prawy skrajny wymieniałem w grudniu zeszłego roku,dzisiaj wyciągałem wtyczki z czterech tylnych czujników i troszkę je podczyściłem,ale to nie dało żadnego efektu,z tyłu po lewej stronie między zderzakiem a tylną ścianką jest jeszcze jedna kostka z której idą przewody z kostkami do czujników ale nie mam pojęcia jak ją rozebrać może w środku gdzieś zaśniedziała i nie przewodzi prądu ,nie mam pojęcia gdzie jeszcze posprawdzać,gdzie znajdują się jakieś bezpieczniki lub przekaźniki od parktronica.Dodam jeszcze że ten czwarty czujnik (działający) wydaje słabsze cykanie niż np. przednie, wygląda na to że wysyłany sygnał do nich jest był zbyt słaby.

munir1986

Post autor: munir1986 » 7 kwie 2016, o 08:15

Witam Was.
Dołączam do zacnego grona właścicieli Isi , którym padł któryś czujnik.
Zastosowałem metodę - pięknie nazwaną - "organoleptyczną" i znalazłem dwóch podejrzanych, tzn. przedni prawy i lewy przy tablicy rej. Robiłem to na dworze, więc może w przypadku tego drugiego po prostu nie dosłyszałem, bo z tego co wyczytałem w temacie to z reguły padają te skrajne.
Czy ktoś z Was koledzy wie, czy po podłączeniu komputera program wskaże konkretnie, który czujnik jest padnięty?
Czy metoda organoleptyczna jest najlepszym sposobem?
Co ciekawe pierwszy raz błąd pokazał się z samego rana, po bardzo burzowej nocy, tzn. grzmoty błyskawice i mega ulewa. Myślicie, że to mogło mieć jakiś wpływ? :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Silv3r
Użytkownik
Auto: Insignia
Rok produkcji: 2010
Miasto: Wałbrzych

Post autor: Silv3r » 7 kwie 2016, o 08:54

Komputer bez problemu pokaze.

"Organoleptyczna" nie jest w pełni skuteczna.

Wysłane z mojego... Czy to ważne?

Awatar użytkownika
morfeo11
Użytkownik
Auto: Insignia ST
Miasto: Kraków

Post autor: morfeo11 » 13 kwie 2016, o 13:21

Potygodniu padł mi drugi czujnik, tym razem lewy skrajny z tyłu. Chyba zamówię tym razem kilka na zapas

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator

Post autor: IBZI » 13 kwie 2016, o 15:14

Chyba nie ma sensu robić zapasów. Wbrew pozorom te czujniki nie padają tak często.

Awatar użytkownika
morfeo11
Użytkownik

Post autor: morfeo11 » 13 kwie 2016, o 16:11

Bardziej mi chodzi o pozostałe 6

finch16

Post autor: finch16 » 14 kwie 2016, o 16:55

Koledzy mam pytanie,
u mnie wyświetla się komunikat, że mam sprawdzić układ czujników, ale wszystkie czujniki działają. Sprawdzałem kilka razy metodą organoleptyczną i podłączyłem pod kompa ale nic nie pokazuje. odłączenie aku też nie pomogło.
Ktoś pomoże?

Awatar użytkownika
coolmobil
Zapaleniec
Auto: Skoda Superb
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2017
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: coolmobil » 14 kwie 2016, o 18:51

Wychodzi na to ze masz juz 2 problem z czujnikami (w innym wątku piszesz o strefie bocznej), wyglada to na jakiś poważniejszy problem elektroniczny. W tym przypadku odpinanie aku pewnie nie pomoże. Sugeruje poszukać ogarniętego w oplach elektronikach. Niech poszuka w czym problem.

KolejowyKS

Post autor: KolejowyKS » 18 maja 2016, o 21:49

Panowie, to normalna sytuacja, że wszystkie czujniki tak przód jak i tył nie działają? Tzn. pojawił się komunikat o sprawdzeniu układu czujników i na konsoli włącznik miga chyba ze trzy razy po wciśnięciu. Rozumiem, że awaria nawet jednego czujnika dezaktywuje działanie całości systemu?

Awatar użytkownika
k.olix
Klubowicz
Auto: Insignia 2.0 160PS
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 7 razy

Post autor: k.olix » 18 maja 2016, o 22:11

Wystarczy, że jeden padł to cały system nie działa. Najlepiej podłącz op-com i dowiesz się który do wymiany.
Krzysztof

Awatar użytkownika
morfeo11
Użytkownik

Post autor: morfeo11 » 18 maja 2016, o 22:12

Dokładnie. Pada jeden - nie dziala caly układ. Który nie działa sprawdzisz OPCOMem albo organoleptycznie poprzez sprawdzenie który nie mrowi.

KolejowyKS

Post autor: KolejowyKS » 18 maja 2016, o 22:17

Ok dzięki, spróbuje najpierw "wyczuć", nie posiadam OpComa. Jak nie znajdę, poszukam elektryka

pavloos

Post autor: pavloos » 23 maja 2016, o 21:47

Witam.
Mam do wymiany tylny zderzak w Insigni kombi rok2009. nie mam czujników parkowania więc pomyślałem o ich dołożeniu. Druga sprawa każdy zderzak na alledrogo jest z pdc. Mam pytanie jaka średnicę mają oryginalne czujniki parkowania?

Co radzicie założyć? Oryginalne ( tylko nie wiem co trzeba kupić aby był komplet- czujniki,wiązkę i.... ) czy jakieś zamienniki np. Valeo? Czy otwory będą pasować na inne czujniki?

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator

Post autor: IBZI » 23 maja 2016, o 22:03

Z oryginalnymi czujnikami będziesz miał kłopot. Oprócz czujników potrzebujesz całą wiązkę, moduł i programowanie ECU. Wg mnie nie opłacalne.
Jeśli kupisz uniwersalne, to pamiętaj, że w kombi musisz pociągnąć sporo więcej druta ;) bo światła masz w klapie. No chyba, że namierzysz zasilanie światła wstecznego w boczku (pochwal się wtedy na forum).

pavloos

Post autor: pavloos » 23 maja 2016, o 22:36

A czy otwory w zderzaku będą pasować do zamienników, jaką mają srednice? Wtedy mógłbym kupić porządne czujniki z możliwością polakierowania. Bo nie wiem czy dostanę ciemno szare jak kolor Z177 w insignia.

Jutro podłączam sobie interfejs video z kamerka cofania. Zarobie sobie od razu przewody na czujniki. Z klapy od światła wstecznego nie jest tak źle przeciągnąć przewody do kabiny- dzisiaj wszystko rozbierałem i pociągnelem już przewód do radia. A z kabiny ( bagażnik) do zderzaka już niedaleko ;) porobie fotki to wrzucę

Awatar użytkownika
radkor
Użytkownik
Auto: Mondeo Mk4 2.2 220KM
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2011
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: radkor » 25 maja 2016, o 22:03

IBZI pisze:w kombi musisz pociągnąć sporo więcej druta ;) bo światła masz w klapie.
A po co? Kable do lamp idą przecież z nadwozia. Sterownik tylnych świateł jest po lewej w bagażniku. To tam się wpina pod konkretny kabel. Jutro mogę podać pod jaki.

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator

Post autor: IBZI » 26 maja 2016, o 18:20

To bardzo proszę podaj pod który. Może masz całą rozpiskę. Byłbym wdzięczny, bo dokładnie to chodzi mi oprócz światła cofania (potrzebuję do kamerki) miejsce, w którym można podpiąć oświetlenie wnętrza (nie chcę ciągnąć z podsufitki). Myślę, że pomożesz wielu osobom. Z góry dziękuję.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”