--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

AFL ustawienie świateł do przeglądu

xul
Zapaleniec
Auto: Insignia OPC
Kod silnika: A28NER
Rok produkcji: 2013
Miasto: Katowice (okolice)
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 73 razy

Re: AFL ustawienie świateł do przeglądu

Post autor: xul » 2 sty 2019, o 13:19

U mnie to działa tak, że jak do ściany jest kilkanaście metrów, to widać załamanie. W momencie jak podjeżdżam do ściany, a nawet płotu na odległość myślę, że 2-4m to światła się wygładzają i wyraźnie widać, jak uskok się niweluje. To samo zjawisko występuje jak podjeżdżam pod auto na światłach. Dopiero teraz doszedłem do tego, dlaczego jak podjeżdżam pod inne auto, to światła, tak jakby przez chwilę drgały, a to się przesłony przestawiały.
Mam zarówno kamerę jak i radar, myślę, że one mają coś z tym wspólnego.
PS: Od razu po włączeniu się świateł, jeszcze przed inicjalizacji (góra-dół, zez) świecą z tymi uskokami.

lukdwo
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Miasto: Kraków
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: lukdwo » 8 sty 2019, o 18:10

Nie wiem czy to tylko złudzenie, ale wydaje mi się, że AFL przestawia się tak, że świeci do poziomu lamp poprzedzającego pojazdu. Zauważyłem to dopiero po pewnym czasie poza miastem po opadach śniegu, kiedy to linia świecenia lamp przesuwała się w zależności od odległości od poprzedzającego pojazdu. Dodatkowo istnieje możliwości przestawienia mechanicznie -imbusem poziomu świecenia lamp. Ustawia się to najprościej na wyłączonym AFL. Po przełączeniu w tryb auto lampy rozmywają się i obniżają. Auto mam z kamerą i radarem.

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: wassermann » 8 sty 2019, o 18:33

W poliftach przekręcenie pokrętła z AUTO na mijania nic nie daje, bo nadal działają tryby AFL. Automatykę należy na czas przeglądu wyłączyć z poziomu wyświetlacza dotykowego (sekcja Pojazd -> Oświetlenie).

W szczególności samochód na postoju świeci inaczej, bo wówczas wiązka ustawia się do jazdy w strefie zamieszkania (światło szersze, ale krótsze (niższe) i bez tej klasycznej linii załamania). Działa to do przekroczenia 30 km/h. Natomiast przy hamowaniu przejście ze świateł mijania na "strefę zamieszkania" pewnie nie następuje od razu po zwolnieniu do mniej niż 30 km/h, tylko po chwili. W czasie przejścia można dostrzec obniżenie się linii światła i lekkie jej drżenie. Dlatego dojeżdżając do samochodu w korku czy na skrzyżowaniu, zatrzymując się za nim, widać po paru sekundach jak światło drży i się obniża. To jest przestawienie w tryb jazdy < 30 km/h.

M.

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 8 sty 2019, o 18:42

Oznaczałoby to ,że nie ma znaczenia co ustawisz i światła powinny dać się ustawić bez problemu na diagnostyce

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 8 sty 2019, o 18:49

No nie tak do końca, bo twórca tematu opisywał, że miał problem podczas przeglądu, bo nie miał linii załamania i diagnosta coś się krzywił (ale chyba przegląd w końcu podbił...).

xul
Zapaleniec

Post autor: xul » 8 sty 2019, o 19:26

@wassermann idealnie to opisał :) do przeglądu trzeba wyłączyć inteligentne oświetlenie w polifcie, co by nadgorliwi się nie czepiali :)
PS: przegląd podbity, na wysokość dobrze świeciły, homologacje miały

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: wassermann » 8 sty 2019, o 20:00

norbi333 pisze:
8 sty 2019, o 18:42
Oznaczałoby to ,że nie ma znaczenia co ustawisz i światła powinny dać się ustawić bez problemu na diagnostyce
Nie.
Musisz (w polifcie) wyłączyć inteligentne oświetlenie z poziomu ekranu dotykowego, tak jak to opisałem.
Po wyłączeniu AFL w menu, światła ustawią się do "normalnych świateł mijania". Wówczas można je "zbadać" tym przyrządem na diagnostyce.
Jeśli jest włączony AFL, to będą świecić niżej, płasko i szerzej, jak do jazdy w strefie ruchu pieszego (<30 km/h). Ale w sumie jest to pewien sposób na zaliczenie badania bez narzekania, że z kolei świecą za wysoko ;)

Nie pozwalać diagnostom grzebać przy tych światłach :!: 99% z nich zatrzymało się mentalnie na lampach halogenowych z Golfa III (i to tych zespolonych H4, bo lepsze wersje miały oddzielne mijania i drogowe).

M.
Ostatnio zmieniony 8 sty 2019, o 20:03 przez wassermann, łącznie zmieniany 1 raz.

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 8 sty 2019, o 20:02

Rooff_ pisze:
8 sty 2019, o 18:49
No nie tak do końca, bo twórca tematu opisywał, że miał problem podczas przeglądu, bo nie miał linii załamania i diagnosta coś się krzywił (ale chyba przegląd w końcu podbił...).
Na90% jestem pewien,że przy jakimkolwiek ustawianiu ostatnio świateł nie przełączałem na manual.A w menu to na 100 procent nic nie zmieniałem

xul
Zapaleniec

Post autor: xul » 8 sty 2019, o 20:59

Może Twój diagnosta był mniej upierdliwy, mi mówił, że mieli kilka sytuacji zatrzymania dowodu po przeglądzie u nich i teraz bardziej się czepiają, choć nie powiem, jak mu powiedziałem, że jest 9 trybów i zmieniają się w zależności od prędkości/warunków to się zdziwił, że takie cuda :P

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 263 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 8 sty 2019, o 21:09

Wniosłeś mu mega nieogarnialną przyszłość :) tymi "cudami". Tak jakbyś komuś ze średniowiecza zaprezentował Smartfona :lol:

U mnie na szczęście nie tykali świateł, pilnowałam ich zza szyby :) gdyby tknęli tylko to bym zaraz tam obok była.
Radio 357 :)

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 8 sty 2019, o 23:49

xul pisze:
8 sty 2019, o 20:59
Może Twój diagnosta był mniej upierdliwy,
Nie, bo mi koleżka robił i gdyby coś było nie tak to na pewno by mi powiedział

Awatar użytkownika
Rafi3040
Użytkownik
Auto: Opel insignia
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Miasto: Serock
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: Rafi3040 » 9 sty 2019, o 06:48

Ja z poziomu panelu dotykowego radia nie mogę w oświetleniu nic zmienić mam te opcje, ale nie actywne to dlatego, że od chyba 16 roku któregoś miesiąca zmienili to by nie było już możliwości zmiany tych ustawień w panelu radia tak jak to było we wcześniejszych rocznikach natomiast jak jadę do diagnosty to z auto daje na ręczne światła czyli przełącznik w prawo i widać, że te światła się przedstawiają na auto ta wiązka jest nisko i rozszerzona, a na zwykłych się zwęża i podnosi.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”