--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuAFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon
- nika84-24
- Użytkownik
- Auto: insignia sports tour
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Emmerich DE/ Knurów PL
- Otrzymał piwo: 3 razy
Re: AFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon
...
Ostatnio zmieniony 26 sie 2014, o 20:57 przez nika84-24, łącznie zmieniany 1 raz.
-
XGrzesX
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2015
- Miasto:
Dzisiaj po uruchomieniu samochodu paliła mi się cały czas taka kontrolka:

Dodatkowo wyświetlany był napis "Usluga ukladu adaptacyjnego oświetlenia".
Według instrukcji jeśli ta kontrolka się pali oznacza to awarię układu adaptacyjnego oświetlenia. W komunikacie który mi się pojawił pewnie jest błąd w tłumaczeniu bo w treści komunikatu jest słowo "Usluga" zamiast "Usterka".
Po pewnym czasie, po uruchomieniu samochodu kontrola już się nie paliła, ale zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Według instrukcji przy każdy uruchomieniu zapłonu ta kontrolka powinna migać przez 4 sekundy:
"Po każdym włączeniu zapłonu, przez około 4 sekundy miga lampka kontrolna, przypominając, że wybrany jest tryb jazdy w ruchu prawostronnym."
Nie zwróciłem uwagi jak było wcześniej, czy faktycznie ta lampa migała po każdym uruchomieniu zapłonu. W tej chwili przy uruchomieniu zapłonu wygląda to tak jak na poniższym filmiku (kontrolka nie miga tylko gaśnie):
https://www.youtube.com/watch?v=lMS0g3jFObo
Napiszcie jak ta kontrola się zachowuje u Was podczas uruchamiania zapłonu.

Dodatkowo wyświetlany był napis "Usluga ukladu adaptacyjnego oświetlenia".
Według instrukcji jeśli ta kontrolka się pali oznacza to awarię układu adaptacyjnego oświetlenia. W komunikacie który mi się pojawił pewnie jest błąd w tłumaczeniu bo w treści komunikatu jest słowo "Usluga" zamiast "Usterka".
Po pewnym czasie, po uruchomieniu samochodu kontrola już się nie paliła, ale zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Według instrukcji przy każdy uruchomieniu zapłonu ta kontrolka powinna migać przez 4 sekundy:
"Po każdym włączeniu zapłonu, przez około 4 sekundy miga lampka kontrolna, przypominając, że wybrany jest tryb jazdy w ruchu prawostronnym."
Nie zwróciłem uwagi jak było wcześniej, czy faktycznie ta lampa migała po każdym uruchomieniu zapłonu. W tej chwili przy uruchomieniu zapłonu wygląda to tak jak na poniższym filmiku (kontrolka nie miga tylko gaśnie):
https://www.youtube.com/watch?v=lMS0g3jFObo
Napiszcie jak ta kontrola się zachowuje u Was podczas uruchamiania zapłonu.
Ostatnio zmieniony 18 cze 2014, o 18:18 przez XGrzesX, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Luk
- Użytkownik
- Auto: opel
- Rok produkcji: 2013
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 6 razy
Ja mam przed lifta i u mnie ona nie miga. Po przekręceniu kluczyka zapala się i po odpaleniu gaśnie. Masz auto na gwarancji więc jedź do aso niech naprawiają
- golywojtek
- Użytkownik
- Auto: Insigniaśmierci
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Czapielsk/Kartuzy
- Otrzymał piwo: 2 razy
Masz doświetlanie zakrętów?
U mnie ta kontrolka się zapaliła, jak mi przepaliła się żarówka od doświetlania zakrętów.
U mnie ta kontrolka się zapaliła, jak mi przepaliła się żarówka od doświetlania zakrętów.
-
XGrzesX
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2015
- Miasto:
A jak najlepiej sprawdzić czy działa doświetlanie zakrętów ? Przy skręcie kierownicą powinna się dodatkowa żarówka zapalić ?
-
maniak
Mój problem a układem adaptacyjnym nadal nie rozwiązany.. nie wiem już za co się złapać:
- żarówki sprawdzone
- styki wyczyszczone
zaczytałem błędy i mam błąd B0984 - wie ktoś co to może oznaczać i gdzie szukac problemu?
- żarówki sprawdzone
- styki wyczyszczone
zaczytałem błędy i mam błąd B0984 - wie ktoś co to może oznaczać i gdzie szukac problemu?
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Google podpowiada "Niskie napięcie obwodu wyłącznika świateł mijania w lewo".maniak pisze:zaczytałem błędy i mam błąd B0984 - wie ktoś co to może oznaczać i gdzie szukac problemu?
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
maniak
to już sam odkryłem, ale gdzie szukać przyczyny?
-
gje84
witam,
da się jakoś aktywować system wykrywania znaków??
za pomocą rozszerzenia komputera pokładowego włączyłem te funkcje, ale nie trzeba coś jeszcze aktywować??
kamerkę mam do świateł z AFL można ja wykorzystać??
- Luki
- Użytkownik
- Auto: Insignia 1.6 Turbo
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 3 razy
Chyba ta kamerka nie jest do tego.
Namazane z Z1 by Tapatalk
Namazane z Z1 by Tapatalk
-
blender111
- Nowicjusz
- Auto: opel insignia
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
-
adrianus
blender111 pisze:Trzeba mieć niestety aktywny tempomat !
Chyba nie trzeba - ja mam u siebie opel eye - dodatkową kamerę pod lusterkiem i system rozpoznawania znaków mi działa, ale nie mam tego radaru w grillu do aktywnego tempomatu...
Sam opel EYE jest spoko ale tylko na autostradę, i czasem błędnie czyta znaki więc szału nie ma.
-
adrianus
[/url]pstryknę coś wieczorkiem - to wrzucę foto kamery i ekranu aktywnego. Czasem system inne okrągłe znaki rozpoznaje jako zakaz wyprzedzania, i czasem np na autostradzie linię skrajną lewą ( jadąc lewym pasem ) ciągłą czyta jako zakaz wyprzedzania - poza tym - znaki ograniczenia prędkości itp czyta poprawnie. I można z tym razem aktywować jeszcze sygnał ostrzegający o przekroczeniu prędkości - reasumując tak to działa nawet sprawnie
U mnie jest to w pakiecie chyba z asystentem zmiany pasa ruchu - a ten na szczęście da się wyłączyć - bo też nadaje się raczej tylko na autostradę.

foto kamery bo znalazłem akurat na kompie.
U mnie jest to w pakiecie chyba z asystentem zmiany pasa ruchu - a ten na szczęście da się wyłączyć - bo też nadaje się raczej tylko na autostradę.
foto kamery bo znalazłem akurat na kompie.
-
gje84
no faktycznie na zdjęciu jest inna kamerka niż do AFL,
więc trzeba mieć do wszystkiego osobne kamerki,
więc nic się nie da zrobić
dzięki bardzo za odpowiedzi
więc trzeba mieć do wszystkiego osobne kamerki,
więc nic się nie da zrobić
dzięki bardzo za odpowiedzi
-
blender111
- Nowicjusz
- Auto: opel insignia
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
Nic nie widać na tym zdjęciu mógł byś dać z bliska zdjęcie gdzie jest ta kamerka zew i odśrodk dzięki
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Nie zauważyłem u siebie tegoadrianus pisze: Czasem system inne okrągłe znaki rozpoznaje jako zakaz wyprzedzania, .
Przecież asystent pasa informuje o niezamierzonej zmianie pasa,a nie czyta jako zakazadrianus pisze: i czasem np na autostradzie linię skrajną lewą ( jadąc lewym pasem ) ciągłą czyta jako zakaz wyprzedzania -.
.[/quote]
-- 5 wrz 2014, o 22:33 --
Widać na zdjęciu ,ze są 2 kamerki.Od znaków jest środkowa dużablender111 pisze:Nic nie widać na tym zdjęciu mógł byś dać z bliska zdjęcie gdzie jest ta kamerka zew i odśrodk dzięki
-- 5 wrz 2014, o 22:34 --
Nie trzebablender111 pisze:Trzeba mieć niestety aktywny tempomat !
-
adrianus
Czyta jako zakaz bo pokazuje znak zakaz wyprzedzania. a nie pika asystent może rzadko śmiga lewym pasem hehehe☺norbi333 pisze:Nie zauważyłem u siebie tegoadrianus pisze: Czasem system inne okrągłe znaki rozpoznaje jako zakaz wyprzedzania, .
Przecież asystent pasa informuje o niezamierzonej zmianie pasa,a nie czyta jako zakazadrianus pisze: i czasem np na autostradzie linię skrajną lewą ( jadąc lewym pasem ) ciągłą czyta jako zakaz wyprzedzania -.
.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Czyta jako zakaz bo pokazuje znak zakaz wyprzedzania. a nie pika asystent może rzadko śmiga lewym pasem hehehe☺[/quote]adrianus pisze: Przecież asystent pasa informuje o niezamierzonej zmianie pasa,a nie czyta jako zakaz
.
U mnie przekroczenie linii ciągłej nie powoduje pokazywania znaku zakazu wyprzedzania,a asystent pika.
W opisach opel eye również nic nie znalazłem na ten temat
- spiryt4
- Zapaleniec
- Auto: Insignia Grand Sport
- Kod silnika: B20NFT
- Miasto: Świętochłowice
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 11 razy
Ja mam też taką kamerkę ale w moim przypadku działa tylko z park asist rozpoznawania znaków nie mam nawet w ustawieniach samochodu