Mam nowy regulator przy okazji regeneracji i nadal ładowanie 12.6V-15.1V + nowy akumulator. Jeśli również tak masz nie ma sensu wymieniać.zeti pisze:Czyli można założyć, że jeżeli napięcie ładowania wynosi 14,95 to pada regulator napięcia?
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuChoinka na desce rozdzielczej ABS TC poduszka czujniki...
-
Wojtas92
- Forumowicz
- Auto: Insignia 250KM 4x4
- Kod silnika: A20NFT
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Poznań
Re: Choinka na desce rozdzielczej ABS TC poduszka czujniki...
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Inne podejście. Może to być zły trop, ale warto sprawdzić. Nie masz nic w gniazdku OBD II? Czasem OPCOM lub inny interface lubi płatać figle i robi "choinkę". Sprawdź czy nie ma tam jakiegoś zwarcia...
EDIT: zaznaczam, że doświadczenie podpowiada mi jednak kłopoty z akumulatorem.
EDIT: zaznaczam, że doświadczenie podpowiada mi jednak kłopoty z akumulatorem.
-
zeti
Panowie
Auto naprawione.
Przyczyną była awaria elektrycznego siłownika klapy bagażnika (prawdopodobnie zwarcie).
Dziwne ale najważniejsze ze auto działa.
Pozdrawiam
Auto naprawione.
Przyczyną była awaria elektrycznego siłownika klapy bagażnika (prawdopodobnie zwarcie).
Dziwne ale najważniejsze ze auto działa.
Pozdrawiam
-
Arek1976ap
U minie dziś to samo auto już jest w aso ,niestety co zostawię samochód na przegląd to za około 2 tygodnie mam jakąś awarię
, mi przy okazji przeglądu zrobili kampanię na 1 z siłowników może to będzie to , choć nie wiem z ich kombinowaniem to będzie pewnie coś poważnego , fakt jest jeden że samochodu już tam nie zostawię. ![Szalony ]:->](./images/smilies/icon_twisted.gif)
-- 25 lut 2016, o 17:03 --
zdiagnozowali że to alternator , jutro go gdzieś wyślą na sprawdzenie.
-- 25 lut 2016, o 17:03 --
zdiagnozowali że to alternator , jutro go gdzieś wyślą na sprawdzenie.
-
zeti
U mnie też problemy zaczęły się po kampanii na 1 siłownik bagażnika. Po miesiącu od wymiany zaczęły się problemy z samoczynnie przymykającą się (opadającą) klapą. Po dwóch miesiącach od wymiany awaria (zwarcie).
Wyciągnij bezpiecznik do siłownika klapy (chyba nr 18 w skrzynce w bagażniku) jak sytuacja się uspokoi to znaczy, że siłownik.
Wyciągnij bezpiecznik do siłownika klapy (chyba nr 18 w skrzynce w bagażniku) jak sytuacja się uspokoi to znaczy, że siłownik.
-
Arek1976ap
Odebrałem samochód dali sobie spokój z alternatorem ,wszystko było widocznie dobrze z nim .Zresetowali moduł lecz nie dowiedziałem się od czego , pani nie była w stanie odpowiedzieć na moje pytanie , ale przy okazji popsuli chyba coś a mianowicie nie do tej pory miałem tak że przy otwarciu auta zapalały mi się światła , chyba opcja lokalizacji , nadal mam tą opcje załączoną a światła po otwarciu auta poprzez kluczyk się nie świecą , coś przy okazji sknocili , ma może ktoś jakieś pomysły.
-
tomi171
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTL
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Karczmiska (Wymysłów)
Miałem taką samą sytuację. Choinka a auto odpala, brak ruchu wskazówki obrotomierza a po podpięciu pod OpComa błędów tyle że już nawet nie liczyłem. Kasowałem a po odpaleniu to samo. Odpinałem aku na 10 minut a po odpaleniu to samo błędy rosły jak grzyby po deszczu. Wskazówka. 1. odpiąć akumulator i 10 minut na fajeczkę a po dziesięciu minutach wtykę od komputera wypiąć i zapiąć ze 2 razy. 2. Podłączyć aku i wykasować wszystkie błędy. Problem wyeliminowany- czasami nie kontaktuje wtyka w komputerze i powoduje błędy komunkacji poszczególnych modułów (magistrala CAN). Powinno pomóc bez miernika.
- sr_d
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0CDTI
- Miasto: Oświęcim
Witam. Ten sam problem ale rozwiązanie inne. Wyglądało to następująco. Po sprawdzeniu wszystkich sposobów, nic mi nie pomogło. Ale kombinując przy fajce i piwku, sprawdziłem bezpieczniki w bagażniku i zobaczyłem ślady zalania wodą (znikome). Dziwne.... Wysuszyłem sterownik (po prawej) i wszystkie kostki... Kasowanie błędów i Działa
Ale teraz powód.. przy montażu ledów w bagażniku ściągnąłem uszczelkę. Okazało się, że najpierw zakładamy uszczelkę główną, a później ten czarny plastik u góry, a nie wciskamy go pod uszczelkę. Może komuś to pomoże bo ja unikąłem wizyty w serwisie. pozdro
- radkor
- Użytkownik
- Auto: Mondeo Mk4 2.2 220KM
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
Mógłbyś zobrazować to na zdjęciu?sr_d pisze:Okazało się, że najpierw zakładamy uszczelkę główną, a później ten czarny plastik u góry
- mxw
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Miasto: Poznań
- Otrzymał piwo: 1 raz
Odpowiem za kolegę - bo chyba widać to na fotach w moim wątku o dodatkowej lampce w bagażniku - przy zakładaniu której tak naprawdę uszczelki wcale nie trzeba ruszać:

Pozdro.,
MxW.

Pozdro.,
MxW.
- sr_d
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0CDTI
- Miasto: Oświęcim
Tak, nie trzeba ruszać ale ja z ciekawości ruszyłem
I ten czarny plastik widoczny na drugim zdjęciu ma być na uszczelce, a nie pod nią.
- flcn
- Użytkownik
- Auto: ST Cdti
- Miasto: LDZ
Witajcie,
trochę mnie nie było... trochę odpoczywałem, trochę też wyrwałem sobie włosów z powodu insigni
Nie znalazłem nigdzie na forum przypadku, żeby wywalało taką choinkę, więc zakładam osobny temat. Jeśli to źle, to poproszę o poprawienie. W telegraficznym skrócie:
1. W czasie jazdy zapalił się komunikat proszący o sprawdzenie układu Stabilitrak. Zatrzymałem, zgasiłem, odpaliłem, nie pomogło, ruszyłem, zgasł
2. Na drugi dzień po odpaleniu na chwilę się zapalił i zaraz zgasł.
3. Kolejnego dnia po którymś tam odpaleniu wywaliło całą litanię:
- komuniakt o uszkodzonym Stabilitrak
- komunikat o uszkodzonym układzie świateł adaptacyjnych
- komunikat o uszkodzonych czujnikach parkowania
- komunikat upraszający o udanie się do serwisu
Nie działa: tylny napęd, ABS, kontrola trakcji, tryby SPORT/NORMAL (została tak jakby w sporcie), poziomowanie refletorów, ręczny, czujniki parkowania, prędkościomierz, licznik kilometrów, komputer pokładowy.
4. Wróciłem do pracy, umówiłem się na popołudnie z mechanikiem. Po kilku godzinach odpalam... zero błędów. Po dojechaniu do domu wszystko nadal ok, podłączam OP COM i mam 17 błędów widocznych na pierwszym załączniku.
5. Błędy wykasowałem, przejechałem się. Nic nie przybyło.
6. Na drugi dzień odpalam i znów cała choinka. Od razu podpiąłem OP COM i miałem chyba 13 błędów (drugi załącznik).
7. W ciągu dnia jeszcze się na 30 km naprawiła i od tego czasu już cały czas z błędami. Oddałem do mechanika
8. Po tygodniu czasu mechanik stwierdził, że nie wie co jest i wg niego tylko ASO pozostaje.
9. Wczoraj wstawiłem do ASO i na razie wiem tylko tyle, że nie umieją skasować błędów i twierdzą, że aktualizacja oprogramowania ABS jest konieczna, żeby dało się skasować błędy. Dzisiaj ściągali jakiś tam PIN auta, żeby móc zrobić tą aktualizację.
Macie pomysły co się mogło spier...lić? Ja już nie mam siły do tego auta... Im bardziej dbam, tym bardziej się psuje. Absolutnie znudził mi się opel
trochę mnie nie było... trochę odpoczywałem, trochę też wyrwałem sobie włosów z powodu insigni
Nie znalazłem nigdzie na forum przypadku, żeby wywalało taką choinkę, więc zakładam osobny temat. Jeśli to źle, to poproszę o poprawienie. W telegraficznym skrócie:
1. W czasie jazdy zapalił się komunikat proszący o sprawdzenie układu Stabilitrak. Zatrzymałem, zgasiłem, odpaliłem, nie pomogło, ruszyłem, zgasł
2. Na drugi dzień po odpaleniu na chwilę się zapalił i zaraz zgasł.
3. Kolejnego dnia po którymś tam odpaleniu wywaliło całą litanię:
- komuniakt o uszkodzonym Stabilitrak
- komunikat o uszkodzonym układzie świateł adaptacyjnych
- komunikat o uszkodzonych czujnikach parkowania
- komunikat upraszający o udanie się do serwisu
Nie działa: tylny napęd, ABS, kontrola trakcji, tryby SPORT/NORMAL (została tak jakby w sporcie), poziomowanie refletorów, ręczny, czujniki parkowania, prędkościomierz, licznik kilometrów, komputer pokładowy.
4. Wróciłem do pracy, umówiłem się na popołudnie z mechanikiem. Po kilku godzinach odpalam... zero błędów. Po dojechaniu do domu wszystko nadal ok, podłączam OP COM i mam 17 błędów widocznych na pierwszym załączniku.
5. Błędy wykasowałem, przejechałem się. Nic nie przybyło.
6. Na drugi dzień odpalam i znów cała choinka. Od razu podpiąłem OP COM i miałem chyba 13 błędów (drugi załącznik).
7. W ciągu dnia jeszcze się na 30 km naprawiła i od tego czasu już cały czas z błędami. Oddałem do mechanika
8. Po tygodniu czasu mechanik stwierdził, że nie wie co jest i wg niego tylko ASO pozostaje.
9. Wczoraj wstawiłem do ASO i na razie wiem tylko tyle, że nie umieją skasować błędów i twierdzą, że aktualizacja oprogramowania ABS jest konieczna, żeby dało się skasować błędy. Dzisiaj ściągali jakiś tam PIN auta, żeby móc zrobić tą aktualizację.
Macie pomysły co się mogło spier...lić? Ja już nie mam siły do tego auta... Im bardziej dbam, tym bardziej się psuje. Absolutnie znudził mi się opel
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- yerry
- Prezes ICP
- Auto: Insignia B GS
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=8653
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 26 razy
- Otrzymał piwo: 99 razy
- Kontakt:
Zacząłbym od podstawienia innego akumulatora na kilka dni dla próby
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/
https://insipro.pl/
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Dokładnie, najpierw wymiana akumulatora.
Xperia Z3
Xperia Z3
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Też stawiam na akumulator. Objawy bardzo charakterystyczne dla słabego (padniętego) aku.
EDIT. Z tego co pamiętam ktoś miał też identyczne objawy przy słabym połączeniu punktów masowych.
EDIT. Z tego co pamiętam ktoś miał też identyczne objawy przy słabym połączeniu punktów masowych.
- flcn
- Użytkownik
Akumulator bosh silver s4 i ma niecały rok.. Może w tej masie jest trop...
Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
-
psajtex
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTC
- Miasto: Głogówek / opolskie
- Otrzymał piwo: 1 raz
- Kontakt:
To, że ma niecały rok nie znaczy, że może nie ulec awarii. Widziałem akumulatory półroczne, które nie nadawały się do użytku. Ja podmieniłbym akumulator na próbę.
Note 4 & Tapatalk
Note 4 & Tapatalk
- flcn
- Użytkownik
Właśnie dzwonili z ASO. Wg nich walnięty moduł ABS. Nowy 5500... Numer katalogowy 530031. Ciekawe czy da się zastosować używany i czy da się znaleźć po tym numerze. No i ciekawe czy mają rację...
- profek
- Użytkownik
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 4 razy
I co padł od tak,czy może ugotowali przy próbie aktualizacji.No i czy możliwe że jeden moduł ma wpływ na resztę systemów zgoła ze sobą nie mających nic wspólnego.