--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Interfejs diagnostyczny do Insignii - wybór, porównania

ODPOWIEDZ
kubiak2007
Forumowicz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2011
Miasto: Pruszcz Gdański
Otrzymał  piwo: 6 razy

Re: Interfejs diagnostyczny do Insignii - wybór, porównania

Post autor: kubiak2007 » 18 sty 2021, o 21:08

Super, w takim razie wybór jest dość prosty co zamówić :) widzę, że konto można założyć na stronie ACDelco TDS - wymagane jest jednak podanie wszystkich danych jak imię, nazwisko, adres, NIP.

xul
Zapaleniec
Auto: Insignia OPC
Kod silnika: A28NER
Rok produkcji: 2013
Miasto: Katowice (okolice)
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 73 razy

Post autor: xul » 18 sty 2021, o 21:18

Sprawdź sobie, czy wykupując dostęp na ACDelco TDS będziesz mieć dostęp do Opla, czy tylko produktów GM (aktualnych). Bo widzę, że cennik mają stary.

Awatar użytkownika
mnieteczek
Użytkownik
Auto: PEUGEOT 508 GT
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Miasto: Jastrzębie-Zdrój
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 21 razy

Post autor: mnieteczek » 18 sty 2021, o 21:55

A czy przypadkiem teraz dostępu nie wykupuje się w Service Box PSA ,chyba widziałem tam GM.

Wysłane z Galaxy S20

kubiak2007
Forumowicz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A28NET
Miasto: Pruszcz Gdański
Otrzymał  piwo: 6 razy

Post autor: kubiak2007 » 18 sty 2021, o 22:02

Dokładnie tak - http://public.servicebox-parts.com/pages/index.jsp
Niestety - wygląda na to, że mogą to tylko zrobić niezależne warsztaty - nie ma opcji na osobę prywatną lub DG niezwiązaną z motoryzacją :(

xul
Zapaleniec
Auto: Insignia OPC
Kod silnika: A28NER
Rok produkcji: 2013
Miasto: Katowice (okolice)
Otrzymał  piwo: 73 razy

Post autor: xul » 18 sty 2021, o 22:03

Do Opla/Vauxhalla przez portal PSA, nie wiem czy jest inna możliwość. Tylko może być z niektórymi usługami problem (np.: EPC), bo opierają się na technologii flash, ale jest już na to łatka.

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 18 sty 2021, o 22:36

kubiak2007 pisze:
18 sty 2021, o 20:59
Chodzi o kalibrację/adaptację automatycznej skrzyni biegów i odczyt natężenia na pompie dyferencjału - jak na ten moment to wszystkie rzeczy, które przychodzą mi do głowy :) niestety mój stary, poczciwy OP-COM nie do końca radzi sobie z Insignią - podstawowe rzeczy czyta, ale tylko tyle.
Jeśli chodzi o skrzynię to GDS2 pozwala na skasowanie adaptacji. Nie ma czegoś takiego jak kalibracja. Proces ponownej adaptacji odbywa się na drodze - lub ogólnie mówiąc podczas jazdy. Poszukaj na forum.
Co do odczytu to powinno być - diagnostyka jest pełna, nie potrzeba konta jeśli znajdziesz lub kupisz wersję "testową" GDS2.
kubiak2007 pisze:
18 sty 2021, o 20:59
Dodatkowo - czy kupując np. tego klona i dostęp do SDS będę miał możliwość aktualizacji oprogramowania modułów, programowania, aktywowania nowych funkcji: https://pl.aliexpress.com/item/10050014 ... hweb201603_
Tak, jeśli założysz konto w InfoTechu i wykupisz dostęp. Nie spodziewaj się więcej niż jednej aktualizacji na moduł - nie wiem czy to będzie opłacalne. Aktualizacje dla IA przedlift/polift kończą się na strzelam - 2015 roku (mówię o dacie wypuszczenia softu). Czy jest jakaś aktualizacja dla Twojego auta możesz sobie sprawdzić tu (po wpisaniu VIN i przeklikaniu modułów):
https://tis2web.service.gm.com/tis2web/
Aktywowanie nowych funkcji to nie ta marka samochodu - tu to tak nie działa jak w VAGu. Zazwyczaj trzeba programować sterowniki pod odpowiedni VIN - niekoniecznie Twój ;)

ArturW.
Forumowicz
Auto: Insignia
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2015
Miasto: Oborniki Śląskie

Post autor: ArturW. » 20 sty 2021, o 21:26

Czy ktoś się bawił takim urządzeniem jak NT530 firmy Foxwell ??

lazania
Nowicjusz
Auto: insignia 5d
Rok produkcji: 2016
Miasto: wejherowo

Post autor: lazania » 20 sie 2021, o 08:21

Jest jakiś interfejs w rozsądnej cenie do B20DTH z 2016 ? Wystarczy sam odczyt błędów.

pawel.k0
Nowicjusz
Auto: sports tourer
Rok produkcji: 2017
Miasto: Oleśnica
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: pawel.k0 » 2 wrz 2021, o 07:08

Dzień dobry. Mój egzemplarz to 2017 r. z silnikiem B20DTH. Od jakiegoś czasu na rynku jest polski przyrząd diagnostyczny, pod handlową nazwą "MAXIECU". Piszą, że program cały czas jest uzupełniany i poprawiany. Na forum mechaników zobaczyć można różne opinie. I złe i pozytywne. Czy ktoś zgłębił ten temat i mógłby podzielić się opinią? Chodzi mi o przydatność tego interfejsu do Opli a szczególnie do Insigni z ww. silnikiem. Nie bardzo znam się na diagnostyce samochodowej, więc im prostsza porada, tym lepiej.

mati11294
Użytkownik
Auto: CORSA D
Miasto: BOCHNIA
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: mati11294 » 2 wrz 2021, o 07:33

Maxi ECU. ... Do opla. Nie! op com więcej robi.

pawel.k0
Nowicjusz

Post autor: pawel.k0 » 2 wrz 2021, o 20:23

Wszedłem na stronę sklepu z /OP-COM-USB + oprogramowanie OP-COM/ Cena brutto: 3 299,00 zł . Warsztat samochodowy pewnie kupi sobie taki interfejs, ale do użytku prywatnego jest za drogi.

Holios
Użytkownik
Auto: BMW G31
Rok produkcji: 2019
Miasto: Poznań
Postawił piwo: 7 razy
Otrzymał  piwo: 25 razy

Post autor: Holios » 3 wrz 2021, o 06:29

Jak nie znasz się na diagnostyce to nie ma sensu inwestować, kup sobie porządny interfejs do telefonu, tu polecam Vgate vLinker MC+ BT4.0 (wersja droższa ale wystarczy na dłużej) do tego aplikacja OPLmonitor na telefon i masz kpl. do bieżącej eksploatacji. Skasujesz błędy z większości modułów, sprawdzisz DPF

pawel.k0
Nowicjusz

Post autor: pawel.k0 » 3 wrz 2021, o 07:21

Dzięki za konkretną informację. Widzę, że auta mamy takie same, możesz zdradzić z jakiego sprzętu Ty korzystasz?
Mój niepokój budzi fakt, że wśród obsługiwanych przez Vgate opli, cyt. "Opel: Agila, Antara, Arena, Astra, Calibra, Campo, Cavalier, Combo, Corsa, Frontera, GT, Merita, Monterey, Movano, Nova, Omega, Signum, Sintra, Speedster, Tigra, Vivaro, Vectra, Zafira" nie widzę Insigni.

Plut3k
Nowicjusz
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Świebodzice

Post autor: Plut3k » 30 wrz 2021, o 20:41

Witam wszystkich
Z tego względu, że to mój pierwszy AT hydrokinetyk, to zacząłem się dziwić jego pracy. Wcześniej miałem DSG. Na forum poczytałem, że może mam problem ze sprzęgłem lock up, więc do diagnozy głównie AT kupiłem icar2. Jednak żaden program (car scanner pro, torque pro, opl monitor...) nie pokazywał pracy AT. Przeczytalem, że vlinker łączy się z większą ilością modułów i z AT też powinien się łączyć. Jednak dzisiaj po otrzymaniu przesyłki z vlinker spedzilem 3h w aucie, instalowałem chyba z 10 apek i żadna nie pokazuje pracy AT. Dziwne, bo na YouTube np. car scanner ogarnia af40. Wiecie może jak to zrobić? Tu wklejam filmik z pracy programu z af40

Dodam, że mam vlinker mc bez plusa, ale plus oznacza chyba BT 4.0 dla apple

Awatar użytkownika
Bogoes
Użytkownik
Auto: Corsa D A13DTC
Miasto: Bydgoszcz
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: Bogoes » 30 wrz 2021, o 22:48

A może wybrałeś nieodpowiedni protokół (profil połączenia) przy wyborze samochodu, w carscanner to ważne. Wg mnie powinieneś wybrać ten ze screenu.

edit: A czy połączy się z modułem AT, to sprawdź instalując apkę OPL_Monitor i sprawdź w okienku "lista modułów", czy vLinker łączy się z modułem AT... oczywiście wcześniej apkę trzeba odpowiednio uruchomić, filmik instruktażowy od autora apki masz tu: https://www.insignia-club.pl/viewtopic. ... 85#p242185

Plut3k
Nowicjusz
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Świebodzice

Post autor: Plut3k » 1 paź 2021, o 06:02

Protokół wybierałem ten co zaznaczyłeś, ale te 2 powyżej też sprawdzałem. W liście modułów z opl monitor nie ma AT, są za inne których nie umiem rozszyfrować:
moduł nieznany (adres can 648),
module 73 (adres can 65F),
module 81 (adres can 654),
moduł nieznany (adres can 652),
module AF (adres can 642),
module C2 (adres can 65C)

Czy porównanie ilości tych modułów w icar2 vs vlinker mc to odpowiedź na pytanie czy vlinker rzeczywiście daje coś więcej niż icar2? W vlinkerze mam ich 22, dzisiaj sprawdzę ile jest pod icar2.

Awatar użytkownika
Bogoes
Użytkownik
Auto: Corsa D A13DTC
Miasto: Bydgoszcz
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: Bogoes » 1 paź 2021, o 09:46

No to nie wiem, co Ci doradzić, ale przypuszczam, że skoro nie masz parametrów AT w carscanner, to prawdopodobnie musisz dołożyć PIDy ręcznie, ale najpierw musisz je znaleźć, a o ile w sieci krążą PIDy od DPFów, to od pozostałych parametrów już tak łatwo nie jest znaleźć. :(
A może jeszcze raz przejrzyj w carscanner dokładnie wszystkie dostępne czujniki, bo może nie wyłapałeś z listy wskazań tych dotyczących AT, a panel wskaźników musisz sobie sam skonfigurować zgodnie ze swoimi wybranymi parametrami. Ewentualnie może ktoś, kto używa na codzień tej apki coś mądrzejszego Ci doradzi, bo ja bawiłem się carscannerem króciutko i dawno temu i jestem już troszkę ;D
A co do nazw nieznanych, to może ktoś z podobną insignią Ci podpowie, ja mam mało modułów (prosty samochód) i na dzień dzisiejszy wszystkie są prawidłowo nazwane. A jak były jeszcze jako nieznane moduły, to porównując błędy w apce i opcomie wiedziałem który jest od czego. I proponuję Ci przenieść temat związany z OPL_Monitor do wątku o tej apce i przeczytać stronki 24-26 (tam sporo o vLinkerze). Może autor apki odpowie Ci, co to za moduły.
A co do oceny vLinkera, dla mnie skoro interfejs potrafi mi odczytać błędy z wszystkich modułów samochodu (w mojej corsie dokładnie tyle co w opcomie), więc nie muszę tak często podpinać urządzeń bardziej profesjonalnych. ;)

AdrianOl
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia 2.0cdt
Miasto: Ełk

Post autor: AdrianOl » 22 paź 2021, o 22:17

hej

Panowie czy jest jakaś apka do ELM327 iCar2 Vgate za pomocą której odczytam temperaturę oleju w skrzyni biegów ?

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 22 paź 2021, o 22:25

OPL Monitor, Torque.

AdrianOl
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia 2.0cdt
Miasto: Ełk

Post autor: AdrianOl » 26 paź 2021, o 21:07

Rooff_ pisze:
22 paź 2021, o 22:25
OPL Monitor, Torque.
sprawdziłem i nic takiego tam nie znalazłem, jesteś pewny że widziałeś tam info o temperaturze oleju w skrzyni ?

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”