--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

AFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon

ODPOWIEDZ
maniek22777

Re: AFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon

Post autor: maniek22777 » 23 lut 2015, o 14:43

Dzisiaj dzwoniłem w dwa miejsca jedno z polecenia jedno wziąłem stąd pod Poznaniem. Z polecenia powiedziano mi że to nie lampa a gdzieś problem jest z układem lub wiązka, choć nie podejmą się ponieważ nie robią opli tylko vw i audi. Zadzwoniłem więc do drugiego pod Poznań on powiedział mi że to na 99% lampa, że z zasady zaciera się prawa lampa i dlatego się tak dzieje. Trzeba będzie chyba strzelić podmiankę lamp na jakiś czas i zobaczyć.

Awatar użytkownika
piohib
Użytkownik
Auto: Insignia ST
Kod silnika: A16XER
Rok produkcji: 2009
Miasto:

Post autor: piohib » 23 lut 2015, o 22:27

Nie chodzi czasem o Włodarskiego z VKP? On jest z okolic Łodzi.
"Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci s... umierali za swoją" Generał George Smith Patton

Awatar użytkownika
snikers
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Warszawa

Post autor: snikers » 24 lut 2015, o 10:49

witam podpinam się pod temat dwa razy w tygodniu zapala mi się żółta kontrolka od świateł w sterowniku zapisany błąd U1522 00 z wiec jak jest ustalone błąd z połączeniem prawego reflektora. Na początek czyściłem i trochę pozaginałem styki lecz nie rozwiązało to problemu w tej chwili jestem w króbce tak jak czytam ten temat to jeszcze rozwiązanie nie jest znane. Problem mi się najczęściej pojawia kiedy jadę na długim łuku lub skręcam na posesję strasznie irytujące.

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 24 lut 2015, o 10:58

Jak w takich okolicznościach to duże prawdopodobieństwo ,że zacina się silniczek od skręcania soczewek

Awatar użytkownika
snikers
Użytkownik
Auto: Insignia
Miasto: Warszawa

Post autor: snikers » 24 lut 2015, o 11:14

zna
norbi333 pisze:edit/ Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum par.5 pkt.5
znasz może kogoś z warszawy lub okolic kto zna się na rzeczy i umiał by to ewentualnie naprawić.

maniek22777

Post autor: maniek22777 » 24 lut 2015, o 15:48

Czy ktoś z klubowiczów lub forumowiczów naprawiał już swoje lampy właśnie AFL? I ewentualnie gdzie?
Ostatnio zmieniony 24 lut 2015, o 15:48 przez maniek22777, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Pojedyncze znaki zapytania nie wystarczą?

frembud
Forumowicz
Auto: sport tourer 160KM
Miasto:
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: frembud » 27 lut 2015, o 21:27

witam, na insignia-club jestem od niedawna, ale czytając ten temat, jestem szczerze zainteresowany. problem z AFL mam od 2 lat, czyli od początku posiadania isi. obiawy w skrócie, na opcomie blędy U1522 i U1523 nie do usunięcia.
:
-odpalam auto bez zwłoki w nocy- AFL robi cały test, jedzie i działają wszystkie tryby do czasu przełączenia się na ledy, lub jeśli tylko przełączam z automatu na mijania
-odpalam auto z przerwą diagnostyczną- od razu błąd
-odpalam auto w dzień- wszystkie ledy świecą- błąd i kontrolka od razu
-odpalam auto w dzień na mijania- działa bez błędu
-przełaczam na auto lub na dzienne- po 3-4 sek błąd
-kupiłem drugi moduł AFL, i po wymianie identyczna sytuacja

oczywiście po blędzie nie działają długie, nie działa AFL, świecą w trubie stałym.
Dwie wizyty w ASO (Wrocław, Lubin)-diagnoza bląd komunikacji i "0" pomysłu(chuba że wymiana obu lamp)
Nauczyłem się z tym jeździć i żona twierdzi, że nie będzie inwestować w diagnozę bo można sobie radzić jak się już wie kiedy działają, ale nie byłoby naszego forum, jeśli godzilibyśmy się żyć z takimi blędami i nie szukali rozwiązania.
Temat od dawna ciągnę na bliźniaczym forum bez rezultatu.

moje pytania:
-maniek22777, skąd jesteś, czy moglibyśmy kiedyś przysiąść razem- ja jestem z okolic Lubin-Polkowice, często w sobotę lub w niedzielę jeżdzę do Leszna

-czy ktoś z szanownych i szanowanych z okolicy ma lampy na wierzchu, abu podpiąć na 10 min
-czy jest róznica, jeśli podpiął bym np. prawą lampę na lewą stronę
-z historii auta wynika, że w 2010 u niemca miał bęckę w lewy przód. na opkomie pokazuje, że wtedy była też aktualizacja softu modułu lamp(08.2010). Czy może być tu przyczyna
Ostatnio zmieniony 28 lut 2015, o 00:00 przez frembud, łącznie zmieniany 1 raz.

8Pete8

Post autor: 8Pete8 » 27 lut 2015, o 22:23

Witam,
A u mnie kolejna ciekawostka; dość często znikają mi z menu pozycje dotyczące AFL. Ale wygląda na to, że wszystko poza tym działa wówczas OK. Może ktoś już z tym wojował?
W rozdziale o oślepianiu opisałem również moją historię z xenonami, które podnoszą się w czasie deszczu... Tak chyba nie powinno być?
Pozdro

Awatar użytkownika
Luki
Użytkownik
Auto: Insignia 1.6 Turbo
Kod silnika: A16LET
Rok produkcji: 2012
Miasto:
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: Luki » 27 lut 2015, o 22:44

Jakie te pozycje znikają? Kontrolki z zegarów czy co?

8Pete8

Post autor: 8Pete8 » 28 lut 2015, o 00:24

Menu Home, Ustawienia, Ustawienia samochodu, Oświetlenie, i jest tylko Lokalizacja pojazdu światłem i Oświetlenie wyjścia. Brakuje pozostałych dwóch dotyczących AFL. Włączania AFL i ruchu lewostronnego.
Pozdrawiam

maniek22777

Post autor: maniek22777 » 28 lut 2015, o 18:30

Witam frem bud ja jestem z okolic szczecina w sumie też mam od niedawna iśke i cały czas się jej uczę. Ponieważ nigdzie nie znalazłem rozwiązania problemu podjełem decyzje że trzeba działać. Wczoraj zdjełem zderzak i wyciągłem lampe jestem w trakcie jej rozklejania ale nie jest łatwo mówię to odrazu. Co do twojego problemu to za dużo współczynników dwie lampy szwankują, zmiana softu i ta stłuczka. Najlepiej było by podmienić lampy z innej iśki i wtedy byś wiedział czy to wina lamp czy softu i od tego bym zaczął. Z tego co się orientuje to 99% pprzypadków to prawa lampa coś się tam dzieje z silniczkiem i modułem zimnymi lutami. Jak dzisiaj rozbiore swoją będę mógł coś więcej powiedzieć pozdro

-- 28 lut 2015, o 19:30 --

Witam wszystkich udało się rozebrać lampe, dół był bardzo mega bym powiedział ciężki do otworzenia ale góra już poszła lekko. Mam zdjęcia więć pokaże co i jak jeśli się dowiem jak się dodaje załaczniki tutaj. W środku naprawde jest ciekawie jest moduł od świateł tych 9 opcji świecenia, później kolejna płytka od regulacji przesłony xenona a jak by tego było mało jeszcze na koniec system prawo lewo góra dół takżę bardzo dużo kabelków płytek i lutów

frembud
Forumowicz
Auto: sport tourer 160KM
Miasto:
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: frembud » 28 lut 2015, o 19:14

witam. dzięki temu wątkowi zmobilizowalem się do pogrzebania przy moim AFLu.. licząc ze po numerze blęge wskazywało na prawą lampę, próbowałem sprawdzić polaczenia. bez rozbierania lampy, tylko przez okienka odłączałem kable od modułu lampy ( dwa śrubokręty, penseta, pokaleczyłem palce, ale co tam). po złożeniu eureka... uruchomil się bez błędow i całe popoludnie sziała bez blędu. Tak dobrze nie miałem od 2 lat. teraz jeśli znowy wywali, skorzystam z rad manka......... i rozbiorę lampę lub poszykam xenonservisu koło łodzi, dzięki za motywacje, zawsze warto pogrzebać koło auta

Awatar użytkownika
Luki
Użytkownik
Miasto:

Post autor: Luki » 28 lut 2015, o 21:56

Tu nie chodzi o xenonserwis. Afl to zdecydowanie bardziej skomplikowany układ niż same xenonki ;)

maniek22777

Post autor: maniek22777 » 28 lut 2015, o 22:28

Jeśli tak wszystko wiesz Luki to może nas oświecisz. Pisze na tym forum i dopytuje już od dłuższego czasu i nie znalazł się żaden mądry żeby mi pomóc co się dzieje z tymi światłami. A teraz jak już rozgrzebałem całą lampę ty wyskakujesz że AFL to bardziej skomplikowany układ więc chętnie posłucham co masz do powiedzenia

Awatar użytkownika
Luki
Użytkownik
Miasto:

Post autor: Luki » 28 lut 2015, o 23:12

Spokojnie nie panikuj. Napisałeś że poszukasz xenon serwisu a ja Ci piszę grzecznie że /edit/ ma xenon do afl i niestety ktoś kto serwisuje xenon jako typ oświetlenia drogowego nie naprawi Ci błędu związanego z systemem Afl czyli jak przypomnę systemu adaptacji świateł w zależności od czynników drogowych.

maniek22777

Post autor: maniek22777 » 1 mar 2015, o 08:54

Ale ten gosciu z xenon serwis nie wymienia tylko żarników on wymienia śilniczek od przesłony która się blokuje

Dublujesz posty!!!!

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 1 mar 2015, o 09:59

Tylko prawdopodobnie blokuje się silniczek nie od przesłony,a od skręcania soczewek

Awatar użytkownika
Luki
Użytkownik
Miasto:

Post autor: Luki » 1 mar 2015, o 10:40

maniek22777 pisze:Ale ten gosciu z xenon serwis nie wymienia tylko żarników on wymienia śilniczek od przesłony która się blokuje

Dublujesz posty!!!!
Napisałeś że poszukasz a ja Ci mówię że facet od serwisu XENONU nie musi się znać na AFL. Nigdzie nie napisałeś że znalazłeś takiego co na AFL się zna.

maniek22777

Post autor: maniek22777 » 1 mar 2015, o 14:02

no niby jest co sie zna wlasnie pod poznaniem mowie niby bo nie byłem u niego ale z tego co slyszałem na forach nawet gdzieś tu ludzie byli u niego i go chwala. Co do tych blokowań przesłon to nie wiem czy to przesłony czy skręty sie blokuja ale jak to wszytko rozebralem to wyglada to bardzo ciekawie . Przesłonami silnikiem mogłem ruszam z koleji na boki nie bardzo ale jak sie wszystko zablokuje podczas jazdy to nie chodzi ani to ani to to też mnie dziwi.

Awatar użytkownika
Luki
Użytkownik
Miasto:

Post autor: Luki » 1 mar 2015, o 14:16

Piszesz coś o łodzi, potem o poznaniu już namieszałeś ale to nie ważne. Bo jest to jeden spójny system więc jak padnie jedna część nie działa nic. Jak padnie Ci ram w kompie to też działa ale bez ramu?

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”