--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuBody Control Module moduł BCM
-
Gangster21
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Łukowa
Re: Body Control Module moduł BCM
Gdzie się znajduje ten moduł bo kiedy te moje zegary tak wariują i wali różnymi błędami na liczniku to odczyt błędów kompem daje brak komunikacji z bcm
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 19 razy
- Otrzymał piwo: 145 razy
To nie musi być coś z bcm, jak masz gdzieś zwarcie to tak jest . W polifcie znany błąd modułu martwej strefy też powodował brak komunikacji z bcm.
-
Radek84
- Użytkownik
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Bełchatów
- Postawił piwo: 11 razy
- Otrzymał piwo: 15 razy
UEC masz w komorze silnika
BCM w kabinie nad uchwytem otwierania maski
REC bagażnik pod lewym boczkiem
CIM wchodzą w niego manetki kierunkowskazów i wycieraczek
BCM w kabinie nad uchwytem otwierania maski
REC bagażnik pod lewym boczkiem
CIM wchodzą w niego manetki kierunkowskazów i wycieraczek
-
Gangster21
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: Łukowa
Jakby było gdzieś zwarcie to by odrazy się tak robiło a to się dzieje tak po przejechaniu min 30 km ale nie zawsze modułu martwej strefy nie posiadam ani el klapy
-
darekrochas
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Przecław
Mam problem ze światłem wstecznym i kamerą cofania. Po wrzuceniu biegu brak obrazu i wstecznego swiatla. Przestało działać razem w tym samym momencie. Na krótko połączone działa, więc kamera,zarowki i bezpieczniki dobre. Nie wyrzuca błędów. Przewody póki co w klapie tylnej sprawdzone . Może być problem przy BCM, lub przekaźnikami ? Miał ktoś podobny problem?
-
Lukasz95
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Oświęcim
- Postawił piwo: 31 razy
Witam. Przy próbie montażu diody LED pod DPF zwarlem kabelki w kostce lusterka 4 i 6 i teraz nie działa grzanie,sterowanie lusterkami i składanie, nie wiem jaką podświetleniem przycisków na boczkach bo mam ściągnięte. Bezpieczniki są okej raczej coś z kablami tylko nie wiem jak to ogarnąć... Pomoże ktoś? Insignia 2014
- Kriss
- Użytkownik
- Auto: BMW G31
- Rok produkcji: 2021
- Miasto: Poznań
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 12 razy
sprawdź bezpieczniki w komorze silnika w skrzynce obok akumulatora
-
Lukasz95
- Nowicjusz
Sprawdzałem, pod maską i pod schowkiem w aucie, wszystko wygląda dobrze. Przemierzyłem też miernikiem i też wszystkie bezpieczniki ok. Dochodzi błąd U1538 utrata komunikacji na szynie LIN obecny w tym cyklu zapłonu.
Ostatnio zmieniony 3 cze 2022, o 13:59 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
-
Radek84
- Użytkownik
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Bełchatów
- Postawił piwo: 11 razy
- Otrzymał piwo: 15 razy
Za grzanie lusterek odpowiada moduł w bagażniku za tapicerka z lewej strony. Zajrzyj tam do bezpieczników
-
Lukasz95
- Nowicjusz
Rozumiem. Dzisiaj będę jeszcze ściągał progi w srodku to zobaczę do bagola i dam znać. Dzięki
-
Lukasz95
- Nowicjusz
Niestety, plany się pozmieniały... Brat uderzyl w sarnę astra i jak jutro przyjdzie reszta części do niej i ja ogarniemy, to w sobotę wezmę się za swoje auto i dam znać, co i jak. Możesz przybliżyć jak wygląda ten moduł? Dodam, że to jest Insignia 2014 w sedanie.
-
Darmaroli
- Nowicjusz
- Auto: insignia A
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 1 raz
Cześć,
Od 3 tygodni jestem posiadaczem insigni 2.0 cdti 170km 2017r wersja A. W niedzielę jak otworzyłem auto zaczął wyć alarm i w żaden sposób nie potrafiłem go wyłączyć. Na wyjącym alarmie przejechałem na wyludniony parking żeby pokombinować jak go wyłączyć. Jak wyłączyłem auto to i alarm przestał wyć, ale na zegarach miałem komunikat "nieznane położenie opon" i kontrolka świeci, po za tym po przeskanowaniu auta ma 3 błędy. Na oplach aż tak się nie znam ale wydaje mi się że wszystkie błędy są z jednego sterownika K9, możecie podpowiedzieć jak się za to zabrać. Jutro sprawdzę bezpieczniki czy są ok. Można gdzieś ściągnąć jakieś schematy do opla lub jakiś program.
Od 3 tygodni jestem posiadaczem insigni 2.0 cdti 170km 2017r wersja A. W niedzielę jak otworzyłem auto zaczął wyć alarm i w żaden sposób nie potrafiłem go wyłączyć. Na wyjącym alarmie przejechałem na wyludniony parking żeby pokombinować jak go wyłączyć. Jak wyłączyłem auto to i alarm przestał wyć, ale na zegarach miałem komunikat "nieznane położenie opon" i kontrolka świeci, po za tym po przeskanowaniu auta ma 3 błędy. Na oplach aż tak się nie znam ale wydaje mi się że wszystkie błędy są z jednego sterownika K9, możecie podpowiedzieć jak się za to zabrać. Jutro sprawdzę bezpieczniki czy są ok. Można gdzieś ściągnąć jakieś schematy do opla lub jakiś program.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
Też tak miałem jakiś dłuższy czas temu i z tego co kojarzę to @norbi333 również. Odpiąć aku na 15 min, skasować błędy, jeździć, obserwować.
Wszystkie 3 błędy są z jednej magistrali LIN, do której są podpięte alarm, skrzynia biegów i czujniki ciśnienia. Mi to wygląda jakby był jakiś bug w sofcie i się któryś z tych modułów zawiesił. U mnie to wystąpiło krótko po aktualizacji modułów i więcej razy nie wystąpiło.
Wszystkie 3 błędy są z jednej magistrali LIN, do której są podpięte alarm, skrzynia biegów i czujniki ciśnienia. Mi to wygląda jakby był jakiś bug w sofcie i się któryś z tych modułów zawiesił. U mnie to wystąpiło krótko po aktualizacji modułów i więcej razy nie wystąpiło.
-
Darmaroli
- Nowicjusz
- Auto: insignia A
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 1 raz
Dzięki za odpowiedź ale dopiero dzisiaj mogłem to sprawdzić, tak to jest jak się pracuje po 12 godzin
Po odłączeniu akumulatora na 5min rzeczywiście kontrolka zgasła z zegarów i zresetowały się czujniki ciśnienia w kołach, błędy skasowane, także wydaje mi się że wszystko wróciło do normy.
Jeszcze raz dzięki za pomoc
Po odłączeniu akumulatora na 5min rzeczywiście kontrolka zgasła z zegarów i zresetowały się czujniki ciśnienia w kołach, błędy skasowane, także wydaje mi się że wszystko wróciło do normy.
Jeszcze raz dzięki za pomoc
-
Lukasz95
- Nowicjusz
Zagladalem do bagaznika na te bezpieczniki i wygladaja ok. Zadnych spalonych. Jakies pomysly?
Ostatnio zmieniony 13 cze 2022, o 17:47 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum
-
Bartek555
- Nowicjusz
- Kod silnika: A18XER
- Miasto: ŁÓDŹ
Które czujniki ciśnienia? Znalazłem, że obwód nazywa się "Magistrala sieci liniowo sprzężonej (LIN) 2" nr obwodu 6133. Pytam bo mam problemy z włączającym się alarmem bez przyczyny (hatchback), który potrafi wyć baardzo długo i czujnikiem ciśnienia klimatyzacji, z którym sobie ostatnio nie mogę poradzićxul pisze: ↑9 cze 2022, o 05:40Też tak miałem jakiś dłuższy czas temu i z tego co kojarzę to @norbi333 również. Odpiąć aku na 15 min, skasować błędy, jeździć, obserwować.
-
Maciek12131
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Koniecpol
Witam
Mam pyt czy BCM ma wpływ na zasilanie bezpieczników ponieważ nie mam zasilania na wycieraczkach światłach mijania nie działają wentylatory i błąd czujnika ciśnienia klimatyzacji . Trochę przeglądałem forum ale nigdzie się na to nie natknąłem a obawiam się właśnie że BCM albo co gorsze ECU
Mam pyt czy BCM ma wpływ na zasilanie bezpieczników ponieważ nie mam zasilania na wycieraczkach światłach mijania nie działają wentylatory i błąd czujnika ciśnienia klimatyzacji . Trochę przeglądałem forum ale nigdzie się na to nie natknąłem a obawiam się właśnie że BCM albo co gorsze ECU