--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

samoczynnie odsuwajacy się fotel kierowcy

ODPOWIEDZ
Wydra9
Nowicjusz
Auto: Opel insignia
Kod silnika: B14NET
Rok produkcji: 2012
Miasto: Tarczyn

samoczynnie odsuwajacy się fotel kierowcy

Post autor: Wydra9 » 10 paź 2024, o 16:45

Część. Insignie mam od niedawna i ja jeszcze poznaje. Zastanawia mnie samoczynnie cofający sie fotel elektryczny przy otwarciu drzwi, w sumie działa to głupio powinien odsuwać się jak się wyjmie kluczyk i przysuwac się jak go się włoży. Teraz działa tak że jak zgadze auto otworze drzwi to fotel się cofa, ok wyjdę i zamknę auto otworze i otworze drzwi fotel jedzie do przodu :) jak nie zamknę auta chce znowu jechać to sam muszę sobie fotel przysuwac. Czy nikt tego w oplu nie testował w praktyce?

kiper025
Nowicjusz
Auto: Insignia A
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2013
Miasto: Świnoujście

Re: samoczynnie odsuwajacy się fotel kierowcy

Post autor: kiper025 » 11 paź 2024, o 18:31

Wiesz co mam insignie A 2013r od 3 miesięcy , ale co zauważyłem to chyba one tak mają. U mnie jak wyciągnę kluczyk wszystko tak samo jak u Ciebie się dzieje z tym że jak zamkne go i otworze (centralnym) to nie odsuwa się aby "pomóc wsiafdanie". osobiście wyłączyłem tą opcję aby dziecku nóg nie gnieść

k.podwysocki
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Piotrków Trybunalski

Post autor: k.podwysocki » 18 gru 2024, o 11:21

W ustawieniach komfortu się to włącza lub wyłącza. Poza tym masz ustawienia fotela 1 i 2 więc jak nie wróci sam do poprzedniej pozycji, to musisz ustawić go ręcznie :) pewnie taka niedoskonałość

Awatar użytkownika
dokia
Klubowicz
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 245 razy
Otrzymał  piwo: 115 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 18 gru 2024, o 20:54

Tak ma być. Polecam zajrzeć w instrukcję i poczytać jak działa własny samochód. Instrukcje są na stronie opla do pobrania w języku polskim.

Wydra9
Nowicjusz
Auto: Opel insignia
Kod silnika: B14NET
Rok produkcji: 2012
Miasto: Tarczyn

Post autor: Wydra9 » 7 lut 2025, o 12:09

dokia pisze:
18 gru 2024, o 20:54
Tak ma być. Polecam zajrzeć w instrukcję i poczytać jak działa własny samochód. Instrukcje są na stronie opla do pobrania w języku polskim.
Może i tak to działa, co nie zmienia faktu że działa to źle i bez sensu :) np w lexusie kierownica wysuwa sie dopiero po wsadzeniu kluczyka, i wg mnie tak powinno być wyjmuje kluczyk fotel sie odsuwa wkładam kluczyk i podjeżdża lub powinien być czujnik zajętości fotela i gdy wykryje fotel powinien podjeżdżać, a nie jak teraz otworzę drzwi i fotel jedzie do przodu, jaki to ma sens, mam wskakiwać czy zaczekać jak podjedzie czy jak :)

Awatar użytkownika
dokia
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: dokia » 7 lut 2025, o 15:41

Kup Lexusa. Z drugiej strony to masz tam pamięć dla dwóch kierowców, skąd auto ma wiedzieć który wsiadł aby przysunąć mu fotel? Byłoby jeszcze więcej frustracji kierowców gdyby auto przysuwało dla tego który ostatnio wysiadał. Tak jest z parowaniem telefonu w Insigni B że nie łączy z telefonem najbliższym tylko ostatnio połączonym co daje taki efekt że czasem nie połączysz się.
W przedliftowej Insigni jest tylko funkcja ułatwiająca wysiadanie. Nie ma funkcji ułatwiającej wsiadanie i marzenia aby było jak w lexusie nic tu nie zmienią.

RoH
Nowicjusz
Auto: Insignia B
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: Bydgoszcz

Post autor: RoH » 14 kwie 2025, o 15:15

Ja tylko dodam, że IB rozpoznaje który kluczyk wsiada do auta. Jak wsiadasz z dwoma kluczykami to wyświetla się komunikat.
Też to wyłączyłem, bardziej przeszkadza niż pomaga. Co niektórzy nie są w stanie sięgnąć do pedaliery.

Marek1972
Forumowicz
Auto: Insignia2019
Kod silnika: B15XFL
Rok produkcji: 2018
Miasto: Opole
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: Marek1972 » 16 kwie 2025, o 18:55

W kurze tzw. mam trzy kluczyki i zapewne do każdego można przypisać ustawienia. Jeżdżę tylko ja , sprawdzałem na dwóch kluczykach i działa to bdb . rozpoznaje kluczyk przecież, a nie osobę 😁 .Kura odsuwa fotel przy wysiadaniu i na odwrót, więc nie trzeba zaraz Lexusa nabywać 😆

Awatar użytkownika
dokia
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: dokia » 16 kwie 2025, o 19:07

Ale popłynęliście, piszecie w dziale A. W żadnej A nie było przysuwania, oczywiste że rozpoznaje kluczyk a nie osobę, co nie zmienia faktu że przedliftach A jest tylko opcja ułatwiająca wysiadanie a nie wsiadanie.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”