--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Samoczynne wybudzanie się samochodu- rozładowywanie akumulatora

ODPOWIEDZ
BJA
Nowicjusz
Auto: Insignia A Sport
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2015
Miasto: Bolesławiec
Otrzymał  piwo: 2 razy

Samoczynne wybudzanie się samochodu- rozładowywanie akumulatora

Post autor: BJA » 26 wrz 2024, o 20:12

Witam

Dotyczy Sport Tourer 2015 B20DTH.

Od jakiegoś czasu cierpię na rozładowujący się akumulator.
Dla pewności kupiłem nowy AGM od Boscha i zrobiłem adaptacje pomiaru po wymianie.

Przypadkiem kiedyś siedziałem przy samochodzie i nagle usłyszałem, że elektronika się aktywowała (jak bym podeszedł z pilotem do pojazdu - a pilot głęboko schowany w szafce). Dla dopełnienia - keyLess.

Pytanie- czy szwankujący moduł "Czujnika martwego pola - 23173663 LH" może wzbudzać elektronikę pojazdu na postoju (np: po 30 minutach).

Prąd pobierany wówczas to jakieś 4Ampery.

W rezultacie samochód przez jakiś czas "pobudzony" a po kilkunastu minutach powraca do czuwania - pobór 200mA.
Sytuacja ta finalnie doprowadza akumulator po kilku dniach postoju do wyładowania (jakieś 11,0V).

Ktoś może miał podobną przypadłość?!?

BJA
Nowicjusz

Re: Samoczynne wybudzanie się samochodu- rozładowywanie akumulatora

Post autor: BJA » 12 paź 2024, o 19:08

Temat spędza mi sen z oczu - a odpowiedzi jak widać brak. Więc dalej drążę go osobiście.
Postanowiłem porobić kilka pomiarów bo nie wiem jak często i na jaki czas samochód się wybudza.
W między czasie naprawiłem (wymieniłem) kostkę dla "Czujnika martwego pola - 23173663 LH" z zderzaku i odłączyłem złośliwy moduł na dobre.
Kupiłem multimetr z funkcją rejestratora (60000 sampli co minimum 1s) i oto co uzyskałem po ząłczeniu akumulatora do samochodu. Taki test miernika i jego możliwości. Może komuś coś to powie lub pomoże.
Przez noc odpaliłem zapis- zobaczę co jutro. Kluczyk schowałem głęboko od samochodu w metalowym pudełku (aby nie kusić samochodu).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

BJA
Nowicjusz

Re: Samoczynne wybudzanie się samochodu- rozładowywanie akumulatora

Post autor: BJA » 13 paź 2024, o 15:15

No i mam nocne pomiary prądu na czuwaniu.
O dziwo brak jakiegokolwiek wybudzenia!!! Zdemontowałem przed tym świrujący moduł "Czujnika martwego pola - Lewa strona" - aby wykluczyć wpływ nie w pełni działającego modułu na system (błąd typu - za niskie napięcie, nawet jeśli ładowanie było ponad 14V.
Dwa dodatkowe zdarzenia były wygenerowane celowo tj:
- wciśniecie przycisku na klamce kierowcy
- i drugie wciśnięcie przycisku w klapie (kombi).
Prąd w czasie czuwania oscylował na poziomie około 0,17A (około 2W). Nie wiem czy nie za duży ?!?
Akumulator to Bosch S5 A11 80Ah (EN 800A) AGM płytowy - sprzed roku.

Dodano po 3 minutach 18 sekundach:
Dodatkowo oba zdarzenia wygenerowane specjalnie, aby zobaczyć jak reaguje na coś takiego BCM.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”