--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Problem z zapłonem - ESP, błędy na desce rozdzielczej, problemy z silnikiem INSIGNIA ST 1.6T

ODPOWIEDZ
Eminem
Nowicjusz
Auto: Opel
Rok produkcji: 2009
Miasto: Katowice
Postawił piwo: 1 raz

Problem z zapłonem - ESP, błędy na desce rozdzielczej, problemy z silnikiem INSIGNIA ST 1.6T

Post autor: Eminem » 19 gru 2023, o 00:54

Witam.
Znalazłem na forum podobne wątki, ale zakładam nowy ponieważ nie wiem czy na moje objawy, rozwiązania z poprzednich wątków będą tymi skutecznymi.

Od zeszłego tygodnia mam problem z uruchomieniem silnika.
Byłem w trakcie przeprowadzki i w tym dniu auto nie chciało mi odpalić. Dzień wcześniej, podczas pakowania, słuchałem muzyki w aucie (przez transmiter) przez 1-2h. Gdy miałem już jechać, auto nie reagowało na zapłon, elektryka działała ale sam silnik nie kręcił. W tym czasie wyskoczył błąd o układzie ESP. Myslałem, ze rozładowałem akumulator, więc, poprosiłem kolegę abyśmy podpięli na krótko akumulatory kablami. Auto odpaliło za którąś próbą, chwilę poczekaliśmy i odpielismy klemy - po chwili zgasł i już nie odpalił. Podpięliśmy znowu i próbowaliśmy dalej odpalić ale bez skutku.
Generalnie elektryka działała, światła, szyby, kontrolki - wszystko sprawne, tylko zauważyłem, że gdy przekrecałem kluczyk przed finalnym odpaleniem, świeciła się kontrolka z ESP a na środku komunikat 'Sprawdź układ ESP' sam silnik nawet nie kręcił, a w tym czasie klapa bagażnika nie chciała się otworzyć, mimo że na klucz reagowała. Każda próba odpalenia kończyła się tak samo, potem zaczęło sypać różnymi błędami, to o brak paliwa, awaria świateł pozycyjnych, awaryjnych etc

Poszukaliśmy w necie i znaleźliśmy info, że wilgoć może się gdzieś dostała, robi zwarcie i nie chcę odpalić i daliśmy autu odpocząć.
Następnego dnia rano, auto odpaliło ale samo zgasło 2 razy. Za 3cim razem odpaliłem, auto się trochę rozrzało i nie zgasło. W tym dniu trochę nim jeździłem i podczas jazdy w trasie dostał 3 razy takiego 'przymarcia' - auto szarpnęło, zgasło na chwilę, zapaliły się kontrolki ESP, jakieś błędy i odpaliło normalnie - trwało to 1s. Pierwsze 'przymarcia' zaczęły się rano tak co godzinę lub dwie, ale gdy gasiłem auto, za każdym razem odpalał.

Wieczorem, zdecydowałem się zawieźć auto do mechanika na sprawdzenie. Już na samej drodze do mechanika, auto 'przymarło' 5 razy. Gdy dojechałem do miasta, zatrzymałem auto, czekając na osobę, auto znowu mi zgasło - kontrolka ESP, 'Sprawdź układ ESP', nie kręcił. Po którejś próbie odpalił, więc szybko do mechanika, ale na ostatnich metrach auto znowu zgasło 2 razy na drodze. Ponownie udało się odpalić za którymś razem.

Udało się, dojechaliśmy. Dałem mechanikowi klucze, wstępnie sprawdza auto. Gasi, odpala i za którymś razem zobaczył problem. Zauważył też, że podczas tego problemu, nie świecą się światła po prawej stronie - stopu, pozycyjne, awaryjne.

Następnego dnia auto odpaliło normalnie, przejechał się, wszystko było dobrze. Za którąś próbą problem wrocił i znowu zaczęły się problemy z zapłonem.

Na forum znalazłem, że rozwiązaniem może być problem z masą, akumulator już nie wyrabia, lub jakiś kabel może być uszkodzony. Powiedziałem, żeby sprawdził akumulator, to byłaby najprostsza (ale nie najtańsza) naprawa, ale stwierdził, że akumulator jest sprawny a problem może leżeć po stronie komputera. W NL jest podobno serwis Opla, ale to moja ostatnia opcja bo nie wiem ile mnie skasują za naprawę, która może okazać się błaha.

Trochę zawiłe opisałem problem, ale nie mam pojęcia jak to skrócić, co może być problemem ani jak to rozwiązać.

Paweledi123
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 19 razy

Re: Problem z zapłonem - ESP, błędy na desce rozdzielczej, problemy z silnikiem INSIGNIA ST 1.6T

Post autor: Paweledi123 » 7 sie 2024, o 00:08

Moim zdaniem kuna szczur mysz przegryzione kable

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”