--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuIle prądu pobierają wasze samochody na postoju.
- arek103
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A14NET
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Bieszczady
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
Ile prądu pobierają wasze samochody na postoju.
Witam, czy sprawdzał ktoś ile prądu zużywają wasze samochody na postoju, gdy silnik nie pracuje?
Ja u siebie sprawdzałem miernikiem cęgowym bez odłączania klemy i wyszło:
- 0,1-0,3A zaraz po wyłączeniu silnika, wyjęciu kluczyków i zamknięciu drzwi.
- 0,0-0,1A Po ok godzinie postoju.
W najbliższym czasie zamierzam jeszcze wykonać dokładniejszy pomiar odpinając klemę i wpinając się szeregowo multimetrem, tak jak na tym filmiku:
Ja u siebie sprawdzałem miernikiem cęgowym bez odłączania klemy i wyszło:
- 0,1-0,3A zaraz po wyłączeniu silnika, wyjęciu kluczyków i zamknięciu drzwi.
- 0,0-0,1A Po ok godzinie postoju.
W najbliższym czasie zamierzam jeszcze wykonać dokładniejszy pomiar odpinając klemę i wpinając się szeregowo multimetrem, tak jak na tym filmiku:
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
Re: Ile prądu pobierają wasze samochody na postoju.
0.1 A po godzinie to stanowczo za dużo , ale cęgowy się nie nadaje do tego , tylko porządny miernik wpięty szeregowo i powinno być 0.0X , ile nie pamiętam dokładnie ale coś około 0.03÷0.01 miałem
Ostatnio zmieniony 24 lut 2020, o 19:41 przez dare50, łącznie zmieniany 1 raz.
- arek103
- Użytkownik
Tak właśnie zamierzałem zrobić, jak będę miał trochę więcej wolnego czasu.
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
Cęgowym 0.33A na zakresie 40A, błąd pomiaru pewnie powyżej 0.1A. Pobór na pewno zależy od wyposażenia, autoalarm, centralny zamek czy keyless go swoje pociągną.
-
bunioopl
- Użytkownik
- Auto: Chevi Orlando
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Opole
- Otrzymał piwo: 3 razy
Do 0,1A to jest do przełknięcia.
Ale najlepiej jak będzie do 0,075A.
Miernikiem cengowym można mierzyć. Warunkiem jest dobry miernik.
Przy pomiarach szeregowych warto jest zrobić sobie mostek z drutu. By podczas podpinania miernika, nie rozłączyć obwodu. Po rozłączeniu i ponownym podłączeniu prąd skacze do 4A.
A to może wypalić miernik, lub jego zabezpieczenie.
Ale najlepiej jak będzie do 0,075A.
Miernikiem cengowym można mierzyć. Warunkiem jest dobry miernik.
Przy pomiarach szeregowych warto jest zrobić sobie mostek z drutu. By podczas podpinania miernika, nie rozłączyć obwodu. Po rozłączeniu i ponownym podłączeniu prąd skacze do 4A.
A to może wypalić miernik, lub jego zabezpieczenie.
- arek103
- Użytkownik
Miernik cęgowy to: KYORITSU KEW2046R ale i tak wydaje mi się, że jest mało dokładny przy tak małych prądach i rozdzielczości max 0.1A
Dlatego wydaje mi się, że najlepszym wyjściem będzie pomiar miernikiem wpiętym szeregowo z mostkiem, jak proponuje bunioopl
Dlatego wydaje mi się, że najlepszym wyjściem będzie pomiar miernikiem wpiętym szeregowo z mostkiem, jak proponuje bunioopl
-
adasko
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia Kombi
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: Police
- Otrzymał piwo: 1 raz
Witam, moje auto bierze 0,17A, jestem na etapie poszukiwania przyczyny.
W wakacje 2019 padł akumulator, po drugim razie zacząłem się przyglądać "trochę". Akumulator był oryginalny, auto ma 6 lat więc po 6 latach mógł paść, nie szukałem dalej tylko kupiłem nowy. pojeździłem tak do grudnia i znowu problem. Doładowywałem go okresowo bo było zimno i nie miałem gdzie popracować (nie mam garażu). W marcu po kolejnym kompletnym rozładowaniu rozpocząłem poszukiwanie przyczyn:
- ładowanie jest prawidłowe 14,8V (nawet 15V)
- wpiąłem miernik w obwód i pokazał:
1) natychmiast po wyłączeniu silnika 5A
2) po zamknięciu drzwi i zablokowaniu, przepływ prądu spadł do poziomu 170mA
3) obserwowałem przez jakąś godzinę, przepływ nie spadał poniżej 160-170 mA (było że się wahał o kolejne 10mA)
4) wyciągałem po kolei wszystkie bezpieczniki - ani razu przepływ nie spadł do poziomu 0mA ani nawet do 30mA w choćby dłuższym okresie czasu np. 30 sekund,
5) po wyjęciu bezpieczników:
a) w kabinie nr 1, 5 21 i 23 bywało że nic się nie działo, ale po włożeniu prąd natychmiast rósł różnie do 3-5A i po chwili spadał do pierwotnej wartości około 170 mA.
b) w bagażniku nr 8 i 15 było tak samo jak powyżej (nie mam przyczepki, ale nie wiem czy poprzedni właściciel nie miał)
6) OBSERWACJA NAJCIEKAWSZA: od początku sprawdzania zaobserwowałem zjawisko jakby próby przejścia do zerowego poboru prądu, po około 3 minutach pobór prądu spadał nie wiem do jakiej wartości ale było to około 0A i potem natychmiastowy powrót do poboru około 170 mA, auto próbowało zejść co jakieś 3 minuty bardzo długo ale mu się to nie udawało.
Proszę o pomoc.
Nie udało mi się znaleźć podobnego problemu na forum.
W wakacje 2019 padł akumulator, po drugim razie zacząłem się przyglądać "trochę". Akumulator był oryginalny, auto ma 6 lat więc po 6 latach mógł paść, nie szukałem dalej tylko kupiłem nowy. pojeździłem tak do grudnia i znowu problem. Doładowywałem go okresowo bo było zimno i nie miałem gdzie popracować (nie mam garażu). W marcu po kolejnym kompletnym rozładowaniu rozpocząłem poszukiwanie przyczyn:
- ładowanie jest prawidłowe 14,8V (nawet 15V)
- wpiąłem miernik w obwód i pokazał:
1) natychmiast po wyłączeniu silnika 5A
2) po zamknięciu drzwi i zablokowaniu, przepływ prądu spadł do poziomu 170mA
3) obserwowałem przez jakąś godzinę, przepływ nie spadał poniżej 160-170 mA (było że się wahał o kolejne 10mA)
4) wyciągałem po kolei wszystkie bezpieczniki - ani razu przepływ nie spadł do poziomu 0mA ani nawet do 30mA w choćby dłuższym okresie czasu np. 30 sekund,
5) po wyjęciu bezpieczników:
a) w kabinie nr 1, 5 21 i 23 bywało że nic się nie działo, ale po włożeniu prąd natychmiast rósł różnie do 3-5A i po chwili spadał do pierwotnej wartości około 170 mA.
b) w bagażniku nr 8 i 15 było tak samo jak powyżej (nie mam przyczepki, ale nie wiem czy poprzedni właściciel nie miał)
6) OBSERWACJA NAJCIEKAWSZA: od początku sprawdzania zaobserwowałem zjawisko jakby próby przejścia do zerowego poboru prądu, po około 3 minutach pobór prądu spadał nie wiem do jakiej wartości ale było to około 0A i potem natychmiastowy powrót do poboru około 170 mA, auto próbowało zejść co jakieś 3 minuty bardzo długo ale mu się to nie udawało.
Proszę o pomoc.
Nie udało mi się znaleźć podobnego problemu na forum.
- arek103
- Użytkownik
Jakieś wyposażenie dodatkowe, np. alarm, niefabryczne radio, system nagłaśniający? U mnie problemy z akumulatorem pojawiły się po zamontowaniu stacji multimedialnej z androidem. Niestety nie zmierzyłem wtedy poboru prądu, a obecnie problem mam rozwiązany.
-
adasko
- Nowicjusz
Wyposażenie takie jak wyjechała z fabryki, nic nowego nie zostało dołożone
- arek103
- Użytkownik
Masz Start-Stop? Po wymianie akumulatora robiłeś jego adaptację?
- Putridum
- Użytkownik
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
Podepnę się pod temat, mam podobny problem jak kolega @adasko taka sama wartość z tym że u mnie winowajca podpięty jest pod bezpiecznik 24
- szymek1976
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 Elite
- Kod silnika: A20DTE
- Miasto: UK.
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 14 razy
Ja mam start stop I po wymianie akumulatora nie robiłem żadnej adaptacji i jest ok.....
-
Energiapro
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 ecoflex
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Edinburgh
- Postawił piwo: 3 razy
Podpinam sie takze, u mnie spada najmniej do 300mA wiec stanowczo za duzo x6 , sprawdzilem bezpieczniki w kabinie, w bagazniku i w silniku i nic , fakt ktos kiedys dolozyl tylna kamerke do cofania i przy lusterku ekranik czasami dziala czasami nie moze to byc problem musze dac do elektr samochodowego bo juz kupilem 2 akuma plus alternator i po jednej nocy spada napiecie z 12,75 na 12,45
-
bunioopl
- Użytkownik
- Auto: Chevi Orlando
- Kod silnika: inny
- Miasto: Opole
- Otrzymał piwo: 3 razy
U mnie bcm głupiał. Po wymianie na inny przestał płynąć lewy prąd.
Potem zmieniłem przekaźniki w orginale. To i oryginalny zaczął działać prawidłowo.
Potem zmieniłem przekaźniki w orginale. To i oryginalny zaczął działać prawidłowo.
-
adasko
- Nowicjusz
Znalazłem przyczynę lewego poboru prądu. Ktoś wcześniej zamontował zestaw gniazdek przy lampkach pod sufitem, kolor plastiku identyczny z wyposażeniem, więc się nikt nie mógł pokapować. Po odpięciu tego problem ustał. Jak rozebrałem te gniazdka, to okazało sie że jest tam kondensator, który uwalniał prąd jak komputer insigni sprawdzał pobory i to u się nie zgadzało więc nie wyłączał modułu sterowania w kabinie i wszystko wracało pod napięcie. I tak w koło.
Po odpięciu jest OK. Raz akumulator rozładowany było do 5V, aż dziwi mnie że udało się go ożywić i wrócił na parametry.
Po odpięciu jest OK. Raz akumulator rozładowany było do 5V, aż dziwi mnie że udało się go ożywić i wrócił na parametry.