--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------Popularny prezenter Richard Hammond jest fanem Opla - zobacz
--------------------
---------------- Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Błąd B101E-48 w zegarach

ODPOWIEDZ
sinu
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: 14 kwie 2019, o 20:22
Auto: Insignia ST 4x4 AT
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2015
Miasto: Bydgoszcz
Postawił piwo: 1 raz

Błąd B101E-48 w zegarach

Post autor: sinu » 13 lut 2021, o 10:14

Cześć
Kupiłem VCX Nano i po pierwszym podłączeniu znalazł mi jeden aktywny błąd.

B101E 48: Electronic Control Unit Software Security Code Not Programmed

Błąd jest w zegarach i jest aktywny. Same zegary działają bez problemu.

Mam dwugodzinny dostęp do SPS, ale nie posiadam podwyższonych uprawnień, a z tego, co wyczytałem na forum, do zegarów to jest potrzebne.

Można coś z tym zrobić?

Awatar użytkownika
Rooff_
Klubowicz
Posty: 3165
Rejestracja: 4 lut 2017, o 08:24
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 7 razy
Otrzymał  piwo: 61 razy

Re: Błąd B101E-48 w zegarach

Post autor: Rooff_ » 13 lut 2021, o 12:00

Tu cośtam napisane o tym błędzie:
https://workshop-manuals.com/vauxhall/a ... dtc_b101e/

Ja bym się zastanowił, czy jak się nic nie dzieje, wszystko działa, to czy tym się w ogóle przejmować?

sinu
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: 14 kwie 2019, o 20:22
Auto: Insignia ST 4x4 AT
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2015
Miasto: Bydgoszcz
Postawił piwo: 1 raz

Re: Błąd B101E-48 w zegarach

Post autor: sinu » 13 lut 2021, o 14:31

Tak, dzięki, byłem na tej stronie. Niestety informacje są zdawkowe.
W codziennej jeździe ten błąd w niczym nie przeszkadza i gdyby się nie dało nic zrobić, to przeżyję, ale zawsze lepiej mieć 0 błędów.

Awatar użytkownika
zubek
Użytkownik
Posty: 539
Rejestracja: 19 sie 2015, o 20:03
Auto: IB/ST
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Miasto: WWL
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: Błąd B101E-48 w zegarach

Post autor: zubek » 13 lut 2021, o 19:02

Opel + 0 błędów = zepsuty ;)

Holios
Klubowicz
Posty: 316
Rejestracja: 13 lut 2016, o 14:05
Auto: Insignia A
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: Poznań
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 7 razy

Re: Błąd B101E-48 w zegarach

Post autor: Holios » 15 lut 2021, o 07:06

Masz system keyless ? czy na zegarach pojawia się żółta kłódka ?

sinu
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: 14 kwie 2019, o 20:22
Auto: Insignia ST 4x4 AT
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2015
Miasto: Bydgoszcz
Postawił piwo: 1 raz

Re: Błąd B101E-48 w zegarach

Post autor: sinu » 15 lut 2021, o 10:41

Mam keyless, ale nie, kłódka się nie pojawia. Tzn. po odpaleniu samochodu nie ma żadnych błędów ani komunikatów.
Po włączeniu zapłonu wszystkie kontrolki (te rzeczywiste i wirtualne) gasną jak należy.

Holios
Klubowicz
Posty: 316
Rejestracja: 13 lut 2016, o 14:05
Auto: Insignia A
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: Poznań
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 7 razy

Re: Błąd B101E-48 w zegarach

Post autor: Holios » 15 lut 2021, o 22:38

Ten kod sugerował by że masz wylogowane zegary które nie posiadają carpass
Jeśli masz dostęp do sps spróbuj wgrać konfiguracje do zegarów.

sinu
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: 14 kwie 2019, o 20:22
Auto: Insignia ST 4x4 AT
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2015
Miasto: Bydgoszcz
Postawił piwo: 1 raz

Re: Błąd B101E-48 w zegarach

Post autor: sinu » 16 lut 2021, o 14:56

Wczoraj robiłem programowanie i do dzisiaj błąd się nie pojawił. Wygląda na to, że problem rozwiązany.

Palekelf
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 7 mar 2019, o 18:16
Auto: Astra
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2012
Miasto: Gdynia

Re: Błąd B101E-48 w zegarach

Post autor: Palekelf » 18 lut 2021, o 06:24

sinu pisze:
16 lut 2021, o 14:56
Wczoraj robiłem programowanie i do dzisiaj błąd się nie pojawił. Wygląda na to, że problem rozwiązany.
Witam, też mam ten błąd B101E-48 po zaprogramowaniu 2 nowych kluczyków, czy podzielił by się kolega jak zrobić programowanie zegarów lub jak zweryfikować czy to ta sama przyczyna?

Natrafiłem jeszcze na podpowiedz ze możliwe ze to moduł haka który trzeba zaprogramować. Czy ma to jakiś sens? Z góry dzięki za podpowiedzi

Holios
Klubowicz
Posty: 316
Rejestracja: 13 lut 2016, o 14:05
Auto: Insignia A
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: Poznań
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 7 razy

Re: Błąd B101E-48 w zegarach

Post autor: Holios » 18 lut 2021, o 07:19

Jakie kluczyki keyless czy zwykłe programowałeś i jakim programem ?

Palekelf
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 7 mar 2019, o 18:16
Auto: Astra
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2012
Miasto: Gdynia

Re: Błąd B101E-48 w zegarach

Post autor: Palekelf » 18 lut 2021, o 07:37

Kluczyki zwykle z 4ma przyciskami (dokładnie z Ali - https://pl.aliexpress.com/item/32980500 ... ea760715b8)

Program VAUX-COM.

Konkretnie wyświetlało mi ten błąd:
https://zapodaj.net/493ed5d85bdbe.png.html

Wyświetlało, bo po nocy błędu nie ma o:o o:o o:o .
Czy możliwe ze ECU się odświeżył po nocy? Jakieś pomysły?

Aktualnie rozprogramowałem ori kluczyki wiec myślę ze dziś zaprogramuje wszystkie 4 (2 ori i 2 nowe z Ali).

Korzystając z okazji podpytam o same kluczyki. Otwieranie i zamykanie działa bez problemu. Zastanawia mnie jak zaprogramować pozostałe 2 przyciski (otwarcie bagażnika i "szukanie na parkingu/mruganie kierunkami", może ktoś ma doświadczenie?

sinu
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: 14 kwie 2019, o 20:22
Auto: Insignia ST 4x4 AT
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2015
Miasto: Bydgoszcz
Postawił piwo: 1 raz

Re: Błąd B101E-48 w zegarach

Post autor: sinu » 18 lut 2021, o 09:48

W moim przypadku wystarczyło zrobić programowanie zegarów przez SPS (aktualizacje oprogramowania).
A przyczyny błędu nie znam. To był jedyny, który mi się pojawił, po pierwszym podłączeniu interfejsu VCX Nano.
Możliwe, że tak jeździłem od dawna, ale błąd nie dawał żadnych znaków w codziennym użytkowaniu.

Holios
Klubowicz
Posty: 316
Rejestracja: 13 lut 2016, o 14:05
Auto: Insignia A
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: Poznań
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 7 razy

Re: Błąd B101E-48 w zegarach

Post autor: Holios » 19 lut 2021, o 07:55

Palekelf pisze:
18 lut 2021, o 07:37
Korzystając z okazji podpytam o same kluczyki. Otwieranie i zamykanie działa bez problemu. Zastanawia mnie jak zaprogramować pozostałe 2 przyciski (otwarcie bagażnika i "szukanie na parkingu/mruganie kierunkami", może ktoś ma doświadczenie?
Dodatkowe przyciski będą działać od razu. A co do błędów to niestety może być problem chinskiego opcom ;) Po procesie przypisywania kluczy procedura przechodzi w tryb zapisania danych do sterownika i zakończenie procedury. Efektem kłódki na zegarach jest właśnie niewłaściwe zakończenie kodowania.

Palekelf
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 7 mar 2019, o 18:16
Auto: Astra
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2012
Miasto: Gdynia

Re: Błąd B101E-48 w zegarach

Post autor: Palekelf » 23 lut 2021, o 08:53

Do tej pory wszystko działa bezproblemowo, ikonka z zegarów znikła jak mówiłem wcześniej po nocy i do tej pory się nie pojawiła, błędu w module BMC brak, możliwe że sie przywiesil :o Nie będe sie nad tym zastanawiał puki co wszystko działa jak powinno.
Holios pisze:
19 lut 2021, o 07:55
Dodatkowe przyciski będą działać od razu. A co do błędów to niestety może być problem chinskiego opcom ;) Po procesie przypisywania kluczy procedura przechodzi w tryb zapisania danych do sterownika i zakończenie procedury. Efektem kłódki na zegarach jest właśnie niewłaściwe zakończenie kodowania.
Dodatkowe przyciski nie dzialają, wiec możliwe że tej opcji nie ma w mojej Astrze.
Czy istnieje jakis sposób weryfikacji tego w konkretnym module lub gdziekolwiek poprzez OP-COM, wiesz może lub ktoś z kolegów?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”