--------Spot śląsko-małopolsko-świętokrzyski - 1.09 - na forum i na FB
----------------------------------
-------------------------------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku Obrazek

Zmiana Licznika

ODPOWIEDZ
Tommyuk
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 27 lut 2019, o 16:11
Auto: vauxhall insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Londyn

Re: Zmiana Licznika

Post autor: Tommyuk » 12 mar 2019, o 14:05

Witam , mam Insignie my2011 (końcówka ) i chciałbym wymienić licznik od my2012 (combo ) ,
70C67850-A6B8-472E-8303-424871393551.png
ponieważ u mnie jest zamontowany uplevel tylko
7999D30A-E50C-45A9-9B14-64D14E0BD8A2.jpeg
Oraz czy ktoś mógłby rozpisać procedurę tej przekładki ?
Zakupiłem GM MDI wraz z softem , czy mdi poradzi sobie na odczytanie vin i security code i będzie można podmienić ?
Ewentualnie jak to wyglada w praktyce i jakie jeszcze urządzenia są potrzebne do wykonania tego, z góry dzięki za pomoc
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tommyuk
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 27 lut 2019, o 16:11
Auto: vauxhall insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Londyn

Re: Zmiana Licznika

Post autor: Tommyuk » 16 mar 2019, o 16:27

Dzięki już sobie poradziłem , są o niebo lepsze sposoby na podmianę eeprom w zegarach niż wylutowywanie kości pamięci , dzięki i pozdrawiam

Awatar użytkownika
carcode
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 20 kwie 2019, o 08:16
Auto: isignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Opoczno

Re: Zmiana Licznika

Post autor: carcode » 24 kwie 2019, o 11:04

Witam

potrzebuję zmienić a w zasadzie wykasować wyposażenie z licznika po wymianie
ktoś może podpowie w którym miejscu w epromie licznika jest wyposażenie ? (adresy, wartości)


z góry dzięki

Awatar użytkownika
GRZEGOR
Forumowicz
Posty: 129
Rejestracja: 16 mar 2017, o 01:59
Auto: Insignia
Kod silnika: A18XER
Rok produkcji: 2009
Miasto: NEWCASTLE UPON TYNE

Re: Zmiana Licznika

Post autor: GRZEGOR » 24 kwie 2019, o 11:08

Chcesz rozszerzyć/usunąć opcje licznika czy wykasować komunikaty z modułów których twoje auto nie posiada???


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
Ping
Klubowicz
Posty: 2425
Rejestracja: 20 cze 2016, o 14:18
Auto: Insignia ST / MY2011
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: W-wa
Otrzymał  piwo: 38 razy
Kontakt:

Re: Zmiana Licznika

Post autor: Ping » 24 kwie 2019, o 11:14

Jakie komunikaty?
Nie wszystko da się przez eeprom usunąć.

Jak masz MDI to mogę Ci pomóc.
Co do adresów to jest różnie, zależy od roku modelowego licznika.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka



Awatar użytkownika
Ping
Klubowicz
Posty: 2425
Rejestracja: 20 cze 2016, o 14:18
Auto: Insignia ST / MY2011
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: W-wa
Otrzymał  piwo: 38 razy
Kontakt:

Re: Zmiana Licznika

Post autor: Ping » 24 kwie 2019, o 12:02

Robiłeś coś z eeprom em, w sensie wgrywales jakiś inny? Bo może coś nie podeszlo? Jakimi narzędziami dysponujesz?


Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
Rooff_
Klubowicz
Posty: 2142
Rejestracja: 4 lut 2017, o 08:24
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 15 razy

Re: Zmiana Licznika

Post autor: Rooff_ » 24 kwie 2019, o 13:54

A nie wystarczy zrobić uczenie się wyposażenia (konfiguracji) przez magistrale CAN Bus?
Pozdrawiam, Michał
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)

Awatar użytkownika
Ping
Klubowicz
Posty: 2425
Rejestracja: 20 cze 2016, o 14:18
Auto: Insignia ST / MY2011
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: W-wa
Otrzymał  piwo: 38 razy
Kontakt:

Re: Zmiana Licznika

Post autor: Ping » 24 kwie 2019, o 14:05

Nie, to nie wystarczy. Trzeba skonfigurować pod konkretne wyposażenie. Można to zrobić przez sps

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
carcode
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 20 kwie 2019, o 08:16
Auto: isignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Opoczno

Re: Zmiana Licznika

Post autor: carcode » 24 kwie 2019, o 16:49

ten wsad jest chyba z jakiejś wersji OPC a moja jest Golecu... nawet renatę ma na korbę :)

poza tym wszystko w zegarach raczej działa na tym wsadzie, tylko dyskoteka po zapłonie i choinka na zegarach (trakcja, reflektory, i coś tam jeszcze)

poczebuję zmienić to wyposażenie i będzie git :)

podmieniałem wsady i próbowałem na kilku zegarach żeby sprawdzić jak to się zmienia w zależności od wersji zegarów

wydaje mi się że można to zrobić przez zmianę zawartości epromu tylko nie wiem w których adresach znajduje się to co czeba zmienić

znajomy ma MDI ale bez opłaconego characzu i nie wiem czy tak offline to coś zawojować można

Awatar użytkownika
Ping
Klubowicz
Posty: 2425
Rejestracja: 20 cze 2016, o 14:18
Auto: Insignia ST / MY2011
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: W-wa
Otrzymał  piwo: 38 razy
Kontakt:

Re: Zmiana Licznika

Post autor: Ping » 24 kwie 2019, o 16:56

Kontrolki od AFL nie da się wywalić przez eeprom - mi przynajmniej się to nie udało.
Reszte komunikatów można pokasowac, ale nie mam nigdzie zapisane jak to zrobić przez eeprom. Mogę Ci to zrobić zdalnie jak załatwisz MDI

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
carcode
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 20 kwie 2019, o 08:16
Auto: isignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Opoczno

Re: Zmiana Licznika

Post autor: carcode » 26 kwie 2019, o 15:22

...spróbuję z MDI w takim razie..

Jahu
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: 23 maja 2019, o 05:18
Auto: Insignia 2.0 cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2013
Miasto: Łódź

Re: Zmiana Licznika

Post autor: Jahu » 12 cze 2019, o 08:37

Cześć, piszę tutaj żeby nie robić zamieszania na forum. Mój problem mógłby być załatwiony wymianą licznika. Aczkolwiek chciałbym się zapytać, czy jest możliwa wymiana samego silniczka od wskazówki paliwa, kupując byle jaki licznik i przelutować silniczek do mojego licznika. Problem będzie widać na filmiku wraz z opisem.
Pytanie brzmi czy takie przelutowanie jest możliwe i czy da się to jakoś naprawić ?

Awatar użytkownika
Ping
Klubowicz
Posty: 2425
Rejestracja: 20 cze 2016, o 14:18
Auto: Insignia ST / MY2011
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: W-wa
Otrzymał  piwo: 38 razy
Kontakt:

Re: Zmiana Licznika

Post autor: Ping » 12 cze 2019, o 08:49

Można przelutowac silniczek.
Oczywiście trzeba to robić z głową i ostrożnie.
Zegary od Anglików są tanie więc.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka


bunioopl
Forumowicz
Posty: 141
Rejestracja: 29 wrz 2015, o 08:41
Auto: Chevi Orlando
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2012
Miasto: Opole
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: Zmiana Licznika

Post autor: bunioopl » 12 cze 2019, o 08:54

Silników od wskazówek się nie lutuje. Są one zamocowane na trzech kołkach. A styki tylko dotykają do płytki licznika. Wyciągasz kołki, wyciągasz cały mechanizm przekładni z silnikiem i przekładasz.

Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka


Jahu
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: 23 maja 2019, o 05:18
Auto: Insignia 2.0 cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2013
Miasto: Łódź

Re: Zmiana Licznika

Post autor: Jahu » 12 cze 2019, o 09:14

Dzięki Panowie, może nie będę musiał z tym iść do specjalisty w takim razie :) A czy zastosowane typy silniczków z przekładniami różnią się w zależności od rodzaju licznika? Czy można brać byle jaki sprawny licznik ?

bunioopl
Forumowicz
Posty: 141
Rejestracja: 29 wrz 2015, o 08:41
Auto: Chevi Orlando
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2012
Miasto: Opole
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: Zmiana Licznika

Post autor: bunioopl » 12 cze 2019, o 09:16

Ja dałem pierwszy lepszy.

Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
Ping
Klubowicz
Posty: 2425
Rejestracja: 20 cze 2016, o 14:18
Auto: Insignia ST / MY2011
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: W-wa
Otrzymał  piwo: 38 razy
Kontakt:

Re: Zmiana Licznika

Post autor: Ping » 12 cze 2019, o 09:27

Chyba są takie same.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka


Speedyzzr
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 22 lip 2019, o 19:43
Auto: Opel insignia
Kod silnika: A20DTJ
Rok produkcji: 2009
Miasto: Starachowice

Re: Zmiana Licznika

Post autor: Speedyzzr » 28 lip 2019, o 10:08

Witam.

Mój problem wygląda następująco. Posiadam insignię z 2009 roku z wyświetlaczem midlevel. zakupiłem zegary od anglika z roku 2010 i wyświetlaczem uplevel. po wpisaniu w nowe zegary kodu pin oraz nr vin auto odpala wyświetla przebieg jednak nie działa obrotomierz, wyrzuca błąd poduszek powietrznych, check engine oraz układ hamulcowy. Jest możliwość ogarnąć ten temat? Pozdrawiam

Awatar użytkownika
szymek1976
Klubowicz
Posty: 662
Rejestracja: 5 sty 2016, o 22:26
Auto: Insignia 2.0 Elite
Kod silnika: A20DTE
Rok produkcji: 2014
Miasto: UK.
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Zmiana Licznika

Post autor: szymek1976 » 28 lip 2019, o 10:24

Jakiego programatora użyłeś?
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”