--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Wymiana foteli

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
radkor
Użytkownik
Auto: Mondeo Mk4 2.2 220KM
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2011
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: Wymiana foteli

Post autor: radkor » 25 wrz 2015, o 15:48

Luk pisze:działają przez moduł który tym wszystkim steruje. Moduł ten steruje również lusterkami.
Jesteś pewien na 100%, że tym steruje oddzielny moduł a nie BCM pod radiem?
Mam fotele z pełną elektryką i pamięcią oraz pełne lusterka ze składaniem. Problem polega na tym, że lusterka nie działają całkowicie. Op-Com wyrzuca mi problem z z elektryką foteli (zwarcie do masy).
Pod fotelem kierowcy widziałem całkiem spore złącze wetknięte w gniazdo w podłodze. Czy za tym gniazdem jest właśnie moduł o którym piszesz?

Jeśli tak to jutro ściągam fotel i przeglądam całą wiązkę od drzwi aż do złącza.

Luk
Użytkownik
Auto: opel
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2013
Miasto:
Otrzymał  piwo: 6 razy

Post autor: Luk » 25 wrz 2015, o 16:14

Nie wiem gdzie dokładnie znajduje się moduł od foteli z pamięcią ale przełącznik regulacji lusterek jest inny w wersji z pamięcią foteli i bez.

Awatar użytkownika
radkor
Użytkownik

Post autor: radkor » 25 wrz 2015, o 17:34

Jest trochę wersji tego dżojstika lusterek.
Inny jeśli nie mamy lusterek składanych elektrycznie, inny jeśli mamy składane elektrycznie ale bez pamięci foteli i jeszcze inny jeśli mamy składane elektrycznie i pamięć foteli. Do tego dochodzą jeszcze 2 kolory.
W sumie 6 wariantów + 2 warianty (kolory) gałek.

Zrobiłem małą ściągę z MY2009 jakby ktoś chciał:
Obrazek

Obrazek

Luk
Użytkownik
Miasto:

Post autor: Luk » 25 wrz 2015, o 17:46

Wiem, bo to przerabiałem :) kupiłem ten o nr 13271831 a nie mam foteli z pamięcią i okazało się że po podłączeniu nic nie działa nawet nie ma podświetlenia. Sterowanie tego lusterka przechodzi przez moduł który odpowiada za sterowaniem siedzeń z pamięcią. Zmieniałem lusterka ze zwykłych na składane i przełącznik o nr 13271833 działa bez problemów.

@radkor gdyby się okazało że masz zepsuty przełącznik 13271831 to daj znać mam zbędny :) i chętnie odstąpię.

bramikarz

Post autor: bramikarz » 25 wrz 2015, o 23:31

No dobra, a czy mogę podłączyć np. te fotele - http://allegro.pl/fotel-fotele-skora-gr ... ml#thumb/1 bez tych pamięci tylko żeby działała samo elektryczne ustawianie ?

Awatar użytkownika
radkor
Użytkownik

Post autor: radkor » 26 wrz 2015, o 20:00

@Luk: rozwiązałem już problem z lusterkami. Faktycznie za ich sterowanie odpowiada moduł pod fotelem kierowcy. Przechodzi przez niego sygnał z dżojstika i idzie w prawe drzwi do...przełącznika szyby. Opisałem to już w temacie "lusterek składanych elektrycznie".
Ten dżojstik lusterek również mam na zbyciu. ;) Kupiłem nowy w ASO a okazało się że stary działa bez problemu.

Dzisiaj również zauważyłem, że po przywróceniu łączności dżojstika z przełącznikiem szyby w drzwiach pasażera włączyło się podświetlenie dżojstika, które wcześniej nie działało.

Luk
Użytkownik
Miasto:

Post autor: Luk » 28 wrz 2015, o 08:16

bramikarz pisze:No dobra, a czy mogę podłączyć np. te fotele - http://allegro.pl/fotel-fotele-skora-gr ... ml#thumb/1 bez tych pamięci tylko żeby działała samo elektryczne ustawianie ?
Te fotele nie mają pamięci więc powinno chodzić to co masz w starych. Do regulacji przód/tył i oparcia będziesz musiał doprowadzić napięcie i wtedy zadziała. To samo dotyczy prawego stołka.

bramikarz

Post autor: bramikarz » 1 paź 2015, o 12:07

No i o to mi chodzilo :) dzieki bardzo :) pewnie jak bede juz montowal to sie jeszcze odezwe :P

artua74
Nowicjusz
Auto: Insignia ST 96KW
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: Płock

Post autor: artua74 » 23 paź 2015, o 19:09

Witam, i jak tam zamontowałeś te fotele, bo jestem ciekawy czy działa Ci ta elektryka?

bramikarz

Post autor: bramikarz » 9 gru 2015, o 17:29

Nie jeszcze nie założyłem, ale właśnie zacząłem się zastanawiać co zrobię z prawym stołkiem, no bo tam już nie mam żadnej elektryki. Tam nie ma sterowania ani góra, ani dół, ani lędźwi.
Ostatnio zmieniony 10 gru 2015, o 22:16 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie polskiej, poprawnej pisowni - Regulamin §5 pkt 8

wdami

Post autor: wdami » 7 gru 2016, o 01:55

A gdzie podłączyć CAN fotela - ja wymieniłem na el. wszystko działa po za grzaniem (mam wymieniony panel klimy).

blade
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Rok produkcji: 2009
Miasto:

Post autor: blade » 14 gru 2016, o 18:06

Witam wszystkich!
Panowie według vinu posiadam tapicerkę "Wykończenie siedzeń: płótno Avenue" a obecnie posiadam pełną skórę perforowana z tego co się orientowałem to skóra Siena. Ktoś musiał wcześniej dołożyć skórzane fotele. W związku z tym każda skóra posiadała podgrzewanie ? bo na panelu klimatyzacji nie mam przycisków grzania foteli. Możliwe że są maty i wystarczy zmienić panel ? czy możliwe jest że może być wentylacja fotela kierowcy? Jak to sprawdzić jakie są kolory kabli lub wtyczek pod siedzeniem?
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
szogi84
Użytkownik
Auto: Insignia 2.0 benzyna
Miasto:

Post autor: szogi84 » 14 gru 2016, o 19:27

Jak jest wentylacja to fotel kierowcy z tyłu jest troszke grubszy od fotela pasażera, tak jakby bardziej wystajacy. To tak na szybkiego. Poza tym jak dobrze pamiętam od spodu posiada wentylator

Wysłane z mojego SM-T819 przy użyciu Tapatalka

blade
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: blade » 21 gru 2016, o 14:47

Witam ponowie byłem sprawdzić jak to wygląda pod fotelami i zauważyłem pewną rzecz pod fotelem kierowcy której nie ma u pasażera. To jest właśnie ten wentylator? Czy ktoś kto ma wentylację może u siebie zobaczyć pod fotelem czy ma takie coś czy coś więcej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 21 gru 2016, o 19:17

Tak, masz wentylowany fotel kierowcy, powinno zadziałać po zmianie panelu bo reszta bebechów od wentylacji i grzania stołka jest zintegrowana z fotelem. Może będzie potrzebne jakieś programowanie.

Awatar użytkownika
Sizon
Użytkownik
Auto: Superb 3.6
Miasto: WWL
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: Sizon » 31 gru 2016, o 00:16

Adam10 pisze:zdejmij zaślepki progów i zobacz czy masz instalacje. Jak masz instalacje to wszystko jest p&p.
Czy mógłbyś przybliżyć temat, co konkretnie trzeba sprawdzić? Jako świeży nabywca Insignii jeszcze nie ogarniam tematu, a chciałbym jak najszybciej zmienić fotele.

Awatar użytkownika
Sizon
Użytkownik

Wymiana foteli na el. sterowane z pamięcią.

Post autor: Sizon » 31 gru 2016, o 01:03

Chciałbym wymienić fotele (kierowcy z reg.el. góra/dół i lędźwi, pasażera bez żadnej elektryki na opcję:
1/ Fotele regulacją jw. + zmiana regulacji pasażera jak u kierowcy.
2/ Pełna regulacja el.
3/ Jw. + pamięć.
Czy ktoś może udostępnić mi schematy z TISa + ewentualny opis, czego mogę się spodziewać (w myśl zasady - skoro masz takie fotele to nie będzie tego i tego...). Pytam, bo forum jest dość ubogie w takie informacje, a dopiero zaczynam przygodę z Insignią i nie wiem, czego się spodziewać,

-- 11 lut 2017, o 14:29 --

Zero odzewu, więc dodam coś od siebie - dziś udało mi się uruchomić pełną elektrykę i pamięć fotela kierowcy.

-- 11 lut 2017, o 14:29 --

Dzięki Igor za cierpliwość i schematy :)

Luk
Użytkownik
Miasto:

Post autor: Luk » 3 sty 2017, o 16:13

W Insigni nie ma nic p&p tzn.żadnych zbędnych instalacji nie ma.

blade
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: blade » 3 sty 2017, o 17:53

tzn że nic mi nie da zmiana panelu bo nie będzie instalacji pod nogami? wie ktoś jakiego koloru są przewody od grzania stołków i wentylacji żeby sobie zobaczyć ?

Awatar użytkownika
Sizon
Użytkownik

Post autor: Sizon » 4 sty 2017, o 16:42

Kolorów Ci nie podam, ale za grzanie fotela kierowcy odpowiadają cztery piny w rzędzie w prawy dolnym rogu.

Obrazek

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”