--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Spryskiwacz tylnej szyby

Robakkk
Użytkownik
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2011
Miasto: Kalisz/ Wlkp. płd.
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 3 razy

Re: Spryskiwacz tylnej szyby

Post autor: Robakkk » 29 sty 2020, o 14:48

Pytanie do posiadaczy ST przedlift- czy dysza spryskiwacza jest mgłowa,czy zwykła i czy jest możliwość regulacji kąta?

PandaNiel
Nowicjusz
Auto: Insignia
Rok produkcji: 2012
Miasto: Bydgoszcz

Post autor: PandaNiel » 29 gru 2021, o 12:25

Cześć, mam problem z niedziałającymi spryskiwaczami w Insigni A przed liftem kombi, nie działa ani przedni ani tylny, wycieraczki uruchamiają się normalnie natomiast na wyłączonym silniku z komory nie dolatuje do mnie nawet próba "brzęczenia" silniczka, w ostatnich dniach w moich okolicach temperatura utrzymuje się sporo poniżej zera więc prawdopodobnie zamarzł. Czy możliwe że po odmarznięciu silniczek zacznie działać czy brak jakiegokolwiek dźwięku wróży ze raczej nie zadziała i lepiej od razu kupić nowy?
Druga sprawa to czy ktoś sam ten silniczek wymieniał i mógłby podpowiedzieć jak to zrobić i czy taka wymiana jest w ogóle możliwa w warunkach przyblokowego parkingu?

SlawekJas
Nowicjusz
Auto: Insignia A
Kod silnika: A20DTE
Rok produkcji: 2015
Miasto: Leicester
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: SlawekJas » 4 kwie 2025, o 16:00

dzamej pisze:
31 lip 2019, o 08:25
Jestem po wymianie.

A więc tak:
1) trzeba zdemontować całą lotkę:
- 3 śruby pod gumowymi zaślepkami
- 2 śruby pod plastikami bagażnika
2) podnieść delikatnie lotke bo trzyma się na uszczelce gumowej, która trzyma jak klej
3) odpiąć wtyczkę stopu
4) zsunąć spryskiwacz (na wcisk), zsunąć wężyk
5) zamontować wszystko odwrotnie

Numer spryskiwacza do kombi: 20980729 cena 15zł (dostępny tylko w magazynie w Niemczech - czas czekania ok 7 dni)
Jak ktoś montował dodatkowe oświetlenie bagażnika, to wyżej zdjęcie jak wygląda przewód z zaworkiem zwrotnym. Za zaworkiem polecam zamontować mały filtr paliwa do skuterów - by filtrował syf i nie zapchał dyszy. Średnica wewnętrzna wężyka - 3,5mm

Uwaga:
- mało miejsca na ręce - grunt to odpiąć wtyczkę stopu
- nie zapomnij odkręcić 2 śruby pod plastikami - ja nie odkręciłem bo myślałem, że to klipsy i połamałem - potem jak skręcałem to zalałem kropelką w żelu i niech sie samo sklei
- pomimo połamania tych zaczepów pod śruby wszystko stabilnie się trzyma
a jednym kluczem te wszystkie 5 śrub, czy są różne?

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”