Przeszukałem kilka tematów elektrycznego hamulca postojowego i niestety nie nalazłem odpowiedzi.
Wymieniłem mechanizm elektr. ham. postojowego wraz z linkami na używany. Poprzedni bardzo głośno pracował, tylko czekać aż miał paść całkiem.
Do wymiany zastosowałem procedurę włączania trybu serwisowego, którą wyczytałem tutaj na forum, tj przytrzymać przycisk na opuszczanie, następnie po załączeniu kontrolki nacisnąć jeszcze raz, by mechanizm wysunął linkę do wymiany. Tak też się stało.
Wymiana przeszła bez problemów, mechanizm działa, tj zaciąga i odpuszca hamulec, ale z kilkoma problemami:
a) świeci się kontrolka hamulca - próbowałem różnych metod, takich jak przy załączaniu trybu serwisowego, próbowałem też wypiąć aku na 20 min - nic nie pomogło,
b) nie działa system wyłączania hamulca podczas ruszania do przodu, ale....,
c) na biegu wstecznym kontrolka gaśnie i wyłączanie przy ruszaniu działa prawidłowo
Szukałem kodu błędu jakimś podstawowym interfejsem na bluetooth - nic nie znaleziono.
Dodam też, że mechanizm który założyłem jest nowszy od starego i ma inny numer seryjny. Niestety warsztat, który mi to diagnozował podał zły numer części. Nie taki jak na starym mechaniźmie, a jakiś znaleziony na necie...
Próbowałem też ręcznie skalibrować załączając i wyłączając kilkukrotnie hamulec. Nic nie pomogło.
W jaki sposób pozbyć się tego błędu i przywrócić działanie hamulca?
EDIT: Problem rozwiązany - wymieniłem mechanizm na taki z odpowiednim numerem seryjnym. Błąd komunikacji wynikał z tego, że mechanizm był nowszy i miał inny numer seryjny. Niestety zostałem wprowadzony w błąd przez renomowany serwis Boshservice Carbelgium...