--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuStuka na mrozie
- Miechu76
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia 2,0
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Puławy
Stuka na mrozie
Mamy obecnie ujemne temperatury. Dzisiaj u mnie było -13. Auto stało na mrozie 8h. Po odpaleniu i ruszeniu coś stukało z prawej strony - pojedyncze stuknięcie podczas puszczania sprzęgła po wrzuceniu biegu nr 1, 2 i 3. Dźwięk dochodzi jakby od prawego przedniego koła, z tyłu schowka, może na wysokości kielicha. Po przejechaniu około 1 km stukanie ustaje. Czy wiecie, co to może być? Z góry dziękuję za każdą opinię.
-
Bodex
Re: Stuka na mrozie
Moja też ciężko znosi mrozy , ciężko pali przy -11 , ale to wina aku bo wolno kręci i załapuje na 5 raz , natomiast po odpaleniu różne dźwięki stukanie , pukanie , cykanie , no i szelest , na pewno mam rolki napinacza do roboty , stukanie może być od sprzęgła alternatora , albo panewki .
Rozrząd ma już 100 tys , pewnie też trzeba go zmienić , a luźny pasek rozrządu też może się przyczynić.
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Rozrząd ma już 100 tys , pewnie też trzeba go zmienić , a luźny pasek rozrządu też może się przyczynić.
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
- Blest
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Oka
- Otrzymał piwo: 6 razy
U mnie przy aktualnych mrozach słychać takie chrobotanie, ale po wciśnięciu sprzęgła znika. Tak samo biegi ciężej wchodzą, niestety uroki zimy. Silnik złapie temperatury i wszystko znika.
-
Buluś
- Klubowicz
- Auto: Insignia 1.6T/ VC3,2
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Ożarów Mazowiecki
- Otrzymał piwo: 5 razy
jest zasada że zawieszeń się przy takich mrozach ani nie sprawdza ani nie zaleca napraw bo zawieszenie ma to do siebie że przy takich mrozach potrafi stukać. gumy są zmarznięte na kość i przy kontakcie z metalem wydają głośne puknięcia a nie są w żadnym stopniu zużyte
co do odgłosów przy wciskaniu sprzęgła jeżeli coś się ucisza po jego wciśnięciu to raczej oznaka że coś się dzieje z dwumasą lub skrzynią, jeżeli wciśnięcie sprzęgła do połowy wycisza wszystko to dwumasa, jeżeli uciszenie jest tylko przy wciśnięciu sprzęgła do końca to łożysko na wałku sprzęgłowym w skrzyni.
co do odgłosów przy wciskaniu sprzęgła jeżeli coś się ucisza po jego wciśnięciu to raczej oznaka że coś się dzieje z dwumasą lub skrzynią, jeżeli wciśnięcie sprzęgła do połowy wycisza wszystko to dwumasa, jeżeli uciszenie jest tylko przy wciśnięciu sprzęgła do końca to łożysko na wałku sprzęgłowym w skrzyni.