Witajcie.
Przekopałem chyba wszystkie tematy o pukaniu i nie znalazłem podobnych objawów.
A wiec:
Przy dohamowaniu ale nie zawsze słychać pukniecie. Dźwięk jakbym klucz 13 wyrzucił przez okno i odbił się od asfaltu tylko raz, tylko trochę bardziej głuchy. Trudno powiedzieć czy to z przodu czy z tylu ale wydaje mi się ze przód od strony pasażera w PL (mam kierownice po prawej stronie, wiec po stronie kierowcy)
Przy probie rozpędzenia auta i zatrzymania (takie ostrzejsze) wszystko jest ok. stukniecie występuje przy np parkowaniu albo dohamowaniu przed leżącym policjantem. Jak auto zwalnia do 5-10km/h (nie przelatuje przez progi dziury, jeżdżę ostrożnie).
Nie wiem czy to ma tez związek z ww, ale przy ostrzejszym wirażu w lewo, gdy prawa strona auta jest dociążona słychać jakby chrobotanie z kola(wydaje mi się ze z przodu).
Zanim zacznę rozbierać wszystko, miał może ktoś podobne problemy ? Obstawiam hamulce, ale może sprężyna pękła?
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuJednorazowe pukniecie przy dohamowaniu
-
marcin.1987
- Zapaleniec
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 13 razy
Re: jednorazowe pukniecie przy dohamowaniu
Sprężyna, łożysko amortyzatora, albo przegub zewnętrzny. Yo tak na początek do sprawdzenia.
-
adixx87
Re: Jednorazowe pukniecie przy dohamowaniu
Witajcie.
Dziękuje za odpowiedzi i sugestie.
Puki co to sprawdziłem wszystko dookoła Macphersona. Poza krzywymi niesamowicie tarczami nic nie zauważyłem.
Pierwszy raz się spotkałem aby tarcze były tak krzywe. Na luzie, ręka szlo kolo tylko o pol obrotu obrócić, a potem już stała. Zresztą przy ściągniętym kole, przy wrzuconym 3cim biegu (automat) auto bujało się przód tył tak tarcze zwichrowane są...
sprawdziłem tez organoleptycznie łożyska kół, ale wszystko wygląda ok.
Od momentu ściągnięcia i sprawdzenia tarcz, nie pukało nic.
Wymiana klocków/tarcz w najbliższy weekend.
@Marcin.1987 sprężyny całe, przeguby mają charakterystyczne klikanie przy skręconych kołach,a łożysko amortyzatora też by dawało oznaki przy kręceniu kierownicą w lewo/prawo przy toczeniu się... Nie spotkałem się z przypadkiem stukania tego elementu przy dohamowaniu tylko. Bo przy przyspieszaniu jest ok.
@drill nie sprawdzałem ławy, ale zrobię to przy wymianie tarcz.
Zauważyłem że jesteś z zachodniopomorskiego. Znasz jakiegoś dobrego mechanika, który by wymienił uszczelkę smoka pompy olejowej ? Oraz zastanawiam się nad wywaleniem DPFa i EGR. Jeśli znasz kogoś kogo mógłbyś polecić odezwij się na priv. Będę na urlopie w sierpniu.
Pozdrawiam
Dziękuje za odpowiedzi i sugestie.
Puki co to sprawdziłem wszystko dookoła Macphersona. Poza krzywymi niesamowicie tarczami nic nie zauważyłem.
Pierwszy raz się spotkałem aby tarcze były tak krzywe. Na luzie, ręka szlo kolo tylko o pol obrotu obrócić, a potem już stała. Zresztą przy ściągniętym kole, przy wrzuconym 3cim biegu (automat) auto bujało się przód tył tak tarcze zwichrowane są...
sprawdziłem tez organoleptycznie łożyska kół, ale wszystko wygląda ok.
Od momentu ściągnięcia i sprawdzenia tarcz, nie pukało nic.
Wymiana klocków/tarcz w najbliższy weekend.
@Marcin.1987 sprężyny całe, przeguby mają charakterystyczne klikanie przy skręconych kołach,a łożysko amortyzatora też by dawało oznaki przy kręceniu kierownicą w lewo/prawo przy toczeniu się... Nie spotkałem się z przypadkiem stukania tego elementu przy dohamowaniu tylko. Bo przy przyspieszaniu jest ok.
@drill nie sprawdzałem ławy, ale zrobię to przy wymianie tarcz.
Zauważyłem że jesteś z zachodniopomorskiego. Znasz jakiegoś dobrego mechanika, który by wymienił uszczelkę smoka pompy olejowej ? Oraz zastanawiam się nad wywaleniem DPFa i EGR. Jeśli znasz kogoś kogo mógłbyś polecić odezwij się na priv. Będę na urlopie w sierpniu.
Pozdrawiam
-
adixx87
Re: Jednorazowe pukniecie przy dohamowaniu
update po długim czasie... jednak to były sprężyny tył ...