--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Wymiana tarcz hamulcowych

ODPOWIEDZ
marcinsobi

Re: Wymiana tarcz hamulcowych

Post autor: marcinsobi » 25 lut 2015, o 11:28

to jest do wciskania tłoczka ,bo trzeba go jednocześnie wkręcać i wciskać
bez tego może być ci ciezko

tomkod
Użytkownik
Auto: Seat Altea
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Post autor: tomkod » 25 lut 2015, o 11:32

Ok, dzięki już znalazłem na eBay - 15-20 € kosztuje wiec nie jest tak źle :P
Obrazek

Awatar użytkownika
fuli
Użytkownik
Auto: GSI
Kod silnika: B20DTR
Rok produkcji: 2019
Miasto: Polska
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: fuli » 11 mar 2015, o 14:12

Panowie podpowiedzcie mi co zrobić... ewidentnie mam tarcze do wymiany, bo przy hamowaniu trzepie kieratem, a im dłuższe hamowanie z większej prędkości i bardziej ostre tym większa amplituda drgań... i tak wybór padł na zimmermanny (nie nawiercane, bo takich nie trzeba stosować do moich klocków), ale właśnie nie chciałbym klocków zmieniać, bo jakieś 3 miesiące temu kupiłem jurid white ceramic i przejechałem na nich ponad 15 tyś km. Najlepiej nowe tarcze i nowe klocki tak słyszałem, ale czy są jakieś przeciwwskazania do tego by dać nowe tarcze, a klocki stare zostawić ? One się dopasują ? Wyrównają ? Czy co pokrzywią mi nową tarczę ?

Pobo1315

Post autor: Pobo1315 » 11 mar 2015, o 14:37

A dlaczego nie chcesz zimmermany'ow nawiercanych ?

za pomoca Tapatalk z s4

Awatar użytkownika
Engine
Zapaleniec
Auto: BMW F10 525D xDrive
Rok produkcji: 2015
Miasto: Śląsk
Otrzymał  piwo: 8 razy
Kontakt:

Post autor: Engine » 11 mar 2015, o 15:17

Przy wymianie tarcz obowiązkowo trzeba wymienić klocki. Nowe klocki muszą się ułożyć do nowych tarcz.

Wysłano z Sony Xperia Z3 przy użyciu Tapatalk

Awatar użytkownika
fuli
Użytkownik

Post autor: fuli » 11 mar 2015, o 16:00

pegenige pisze:A dlaczego nie chcesz zimmermany'ow nawiercanych ?

za pomoca Tapatalk z s4
Nie należy stosować nacinanych ani nawiercanych tarcz ponieważ te rozwiązania mają na celu ograniczenie lub wyeliminowanie zjawiska fadingu, które nie powstaje przy zastosowaniu klocków ceramicznych JURID więc używanie takich tarcz jest bezcelowe tym bardziej ,że takie tarcze przyśpieszają zużywanie się klocków hamulcowych, głośniej pracują i są zazwyczaj droższe.

http://m.auto-swiat.pl/porady/eksploatacja,gp0r5

Kurde to mogłem wymienić też tarcze. A tak ktoś mi tam zasugerował zeszlifowanie tych klocków. Dlatego tak pytałem co z tym zrobić.
Ostatnio zmieniony 11 mar 2015, o 16:10 przez fuli, łącznie zmieniany 1 raz.

Pobo1315

Post autor: Pobo1315 » 11 mar 2015, o 16:02

Czyli rozumiem ze do tarcz nawiercanych nalezy stosowac specjalny klocki, trwalsze czy ogolnie nawiercane tarcze przyspieszaja zuzycie klockow i glosniej pracuja ?

za pomoca Tapatalk z s4

Awatar użytkownika
fuli
Użytkownik

Post autor: fuli » 11 mar 2015, o 16:19

Nie wiem specem nie jestem, ja tylko przeczytałem test w auto świecie i zakupiłem te klocki a w recenzji wszystko ładnie opisane jak one się zachowują i skoro napisali co napisali to bez sensu kupować nawiercane przez ten fading. W tym linku co podałam to jest dobrze opisane.

Awatar użytkownika
Engine
Zapaleniec
Auto: BMW F10 525D xDrive
Miasto: Śląsk
Kontakt:

Post autor: Engine » 11 mar 2015, o 16:32

Mnie ten tekst wygląda jak celowy opis do zrobienia pięknej reklamy :D nigdy nie słyszałem ze do tarcz nawiercanych trzeba specjalnych klocków. Poza tym każde klocki (czy zwykłe czy ceramiczne) się grzeją i feding może wystąpić zawsze. Nawiercane tarcze szybciej tracą temperaturę dlatego zapobiegają feding'owi w jakimś stopniu.

Wysłano z Sony Xperia Z3 przy użyciu Tapatalk

Pobo1315

Post autor: Pobo1315 » 11 mar 2015, o 16:36

No właśnie też tak myślałem, dlatego zadałem powyższe pytanie. A ten tekst też jakoś do mnie nie przemawia, chociaż nie mam takiej wiedzy na ten temat aby go podważyć. Może ktoś mądrzejszy by się wypowiedział.
Z tego co widziałem na profilu Wojtassss'a ma na swojej lalce założone tarcze zimmermana i nie pisał nic aby było coś nie tak.

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława

Post autor: Alex » 11 mar 2015, o 16:37

Auto Świat jest najmniej wiarygodnym czasopismem jeśli chodzi o motoryzację. Nie raz już się o tym przekonałem i zapewne nie tylko ja ;)
Również nigdy nie słyszałem, że do tarcz nawiercanych potrzeba specjalnych klocków. Na pewno nie zaleca się stosowania tych z najniższej półki, które znikną w mgnieniu oka.

Awatar użytkownika
fuli
Użytkownik

Post autor: fuli » 11 mar 2015, o 22:27

I tez tak właśnie myślałem o szybszej utracie ciepła... tekst mnie zdziwił. Tak czy siak kasa na klocki poszła w błoto bo musze teraz całość wymienić tarcze plus klocki :/
No i zakupiłem zimmermann plus yarid white znowu :)

legend66
Użytkownik
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A20DTC
Rok produkcji: 2011
Miasto: Rybnik

Post autor: legend66 » 17 mar 2015, o 10:13

Mi też się klocki kończą co do tego dochodzą tarcze przód . Na klocki wybór już padł ATE ceramik 308 zł mi zaspiewał za przód a tył 209 zł .Teraz dylemat tarcze znalazłem n alegro te :
http://allegro.pl/tarcze-sport-gt-opel- ... 05998.html
Czytałem opinie na temat tej firmy i różnie jedni chwalą . Zas co do Mikody to mam dziwne odczucie pracowałem na warsztacie kiedys i to mi sie kiedys przewineły przez rece te mikody
http://allegro.pl/tarcze-mikoda-nawierc ... 07308.html

kjk13

Post autor: kjk13 » 17 mar 2015, o 10:27

mikody się szybko ścierają
zimmermanny są naprawdę dobre miałem mam na vectra b nawiercane super

http://www.brakes.pl/index.php/20-2008- ... 4d5933cfe2

Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 17 mar 2015, o 14:40

Czyli wymieniając komplet przód + tył wraz z klockami to trzeba szykować minimum 1,5k, za tarcze nawiercane Zimmermana?
Pytam, bo muszę zgrać domowy budżet z remontem mieszkania i zakupem klocków i tarcz.

Na alledrogo tarcze sprzedawane są na sztuki czy na komplety (w cenie ca 300 zł)?
W aukcji jest napisane, że tarcze na przód, potem cena sprzedaży za 1 sztukę, a następnie, że sprzedajemy tylko 2 sztuki.
Czyli zamawiając komplet (2 szt.) tarcz z tej aukcji:
http://allegro.pl/tarcze-hamulcowe-ate- ... 80887.html

Trzeba wydać około 600 zł ? Dobrze rozumiem?

Pobo1315

Post autor: Pobo1315 » 17 mar 2015, o 14:45

Wydaje mi się, że chodzi o sztukę, poza tym masz maila, telefon, skontaktuj się z nimi i zapytaj :D

marcinsobi

Post autor: marcinsobi » 17 mar 2015, o 15:40

legend66 pisze:Mi też się klocki kończą co do tego dochodzą tarcze przód . Na klocki wybór już padł ATE ceramik 308 zł mi zaspiewał za przód a tył 209 zł .Teraz dylemat tarcze znalazłem n alegro te :
Czytałem opinie na temat tej firmy i różnie jedni chwalą . Zas co do Mikody to mam dziwne odczucie pracowałem na warsztacie kiedys i to mi sie kiedys przewineły przez rece te mikody
Rotingery z tej aukcji mam założone w Captivie (klocki trw) i jak na razie jest wszystko ok tylko szybko wychodzi na nich rdza po przejechaniu kawałka jest ok ,spoko kontakt i szybka wysylka ,gościu szczególnie mi je polecał do ciężkiego auta ,natomiast Mikody zamówiłem u tego gościa z aukcji ale nie miał ich na stanie ,wiec najpierw zadzwoń czy nie handluje wirtualnym towarem .Dlatego wziąłem Rotingery bo były na miejscu i jak na razie jestem zadowolony

Adam1003
Forumowicz
Auto: 1.8 T
Kod silnika: A20DTH
Miasto:

Post autor: Adam1003 » 22 mar 2015, o 12:55

fuli pisze:Nie należy stosować nacinanych ani nawiercanych tarcz ponieważ te rozwiązania mają na celu ograniczenie lub wyeliminowanie zjawiska fadingu, które nie powstaje przy zastosowaniu klocków ceramicznych JURID więc używanie takich tarcz jest bezcelowe tym bardziej ,że takie tarcze przyśpieszają zużywanie się klocków hamulcowych, głośniej pracują i są zazwyczaj droższe.
Nie wierz w te reklamowe artykuły ;) Jurid White tak jak i ATE Ceramic i niedługo też TRW DTEC są to klocki z domieszką ceramiki, która sprawia, że mieszanka ma kolor znacznie jaśniejszy niż tradycyjne klocki. Dzięki temu pyłu nie widać na feldze aluminiowej i ot cała magia ceramicznych klocków.
A tarcze modyfikowane mają na celu jak napisałeś wyeliminowanie lub ograniczenie zjawiska fadingu czyli jedno z drugim ma niewiele wspólnego ;)

Testowałem zarówno ATE Ceramic jak i Jurid White na OZ Sport i skuteczność taka sama jak normalnych dobrych klocków np Ferodo czy OZ z tą różnicą, że nie brudzą felg ;)

pegenige pisze:Czyli rozumiem ze do tarcz nawiercanych nalezy stosowac specjalny klocki, trwalsze czy ogolnie nawiercane tarcze przyspieszaja zuzycie klockow i glosniej pracuja ?
Najpierw należy rozróżnić tarcze nawiercane od wierconych oraz nacinanych.
Jak wiadomo w Insignii zdecydowanie najlepiej sprawdzają się Zimmermann Sport czyli wiercone, które owszem wymagają zastosowania odpowiednich klocków ale nie żadnych magicznych, po prostu dobrych jakościowo klocków, które nie będą zbyt twarde lub zbyt miękkie. Tarcze te przyśpieszają zużywanie się klocków co jest dość logiczne ale różnice są praktycznie nie do zauważenia. Poza tym zakładając takie tarcze ma się na celu poprawę skuteczności a jak wiadomo to nie idzie w parze z trwałością.
W przypadku tarcz nacinanych mamy do czynienia z głośniejszą pracą i znacznie szybszym zużyciem klocków ale takie tarcze uważam za jedynie bajer wizualny bo na skuteczność nie mają aż takiego wpływu jak tarcze wiercone.
Engine1992 pisze:Nawiercane tarcze szybciej tracą temperaturę dlatego zapobiegają feding'owi w jakimś stopniu.
Z początkiem Twojej wypowiedzi jak najbardziej się zgodzę, natomiast jeśli chodzi o nawiercenia czy wiercenia to mają one na celu odprowadzanie pyłów i gazów hamulcowych a nie poprawę chłodzenia.
fuli pisze:I tez tak właśnie myślałem o szybszej utracie ciepła... tekst mnie zdziwił. Tak czy siak kasa na klocki poszła w błoto bo musze teraz całość wymienić tarcze plus klocki :/
No i zakupiłem zimmermann plus yarid white znowu :)
Nie do końca w błoto, używanych klocków nie wolno zakładać na nowe tarcze ale nie trzeba ich też wyrzucać. Jak już nowe klocki na nowych tarczach się zużyją to tamte możesz spokojnie zakładać uprzednio wyrównując ich powierzchnię na kamieniu.
legend66 pisze:Mi też się klocki kończą co do tego dochodzą tarcze przód . Na klocki wybór już padł ATE ceramik 308 zł mi zaspiewał za przód a tył 209 zł .Teraz dylemat tarcze znalazłem n alegro te :
Zdecydowanie lepiej będzie jak założysz normalne gładkie tarcze ale dobrej jakości ;)
Grzegorz pisze:Czyli wymieniając komplet przód + tył wraz z klockami to trzeba szykować minimum 1,5k, za tarcze nawiercane Zimmermana?
Pytam, bo muszę zgrać domowy budżet z remontem mieszkania i zakupem klocków i tarcz.

Na alledrogo tarcze sprzedawane są na sztuki czy na komplety (w cenie ca 300 zł)?
W aukcji jest napisane, że tarcze na przód, potem cena sprzedaży za 1 sztukę, a następnie, że sprzedajemy tylko 2 sztuki.
Czyli zamawiając komplet (2 szt.) tarcz z tej aukcji:
http://allegro.pl/tarcze-hamulcowe-ate- ... 80887.html

Trzeba wydać około 600 zł ? Dobrze rozumiem?
Cena na aukcji na pewno dotyczy jednej sztuki, tak jest przyjęte na całym świecie, że ceny za tarcze podawane są za szt.

Około 1300 zł wyniesie Cię OZ Sport z dobrymi klockami z tym, że wiercone wystarczą na przód, tył ma znacznie lżej więc tam do fadingu nie doprowadzisz. No chyba, że kwestią wizualną się kierować to można wiercone na obie osie. Różnice akurat w przypadku insignii są niewielkie pomiędzy ceną tarcz standardowych a wierconych.

Pozdrawiam,
Adam

hubertk

Post autor: hubertk » 29 mar 2015, o 14:57

A czy z takim kompletem nie będzie drgań kierownicy przy hamowaniu z dużych prędkości ?
http://allegro.pl/zimmermann-tarcze-klo ... 10847.html.

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława

Post autor: Alex » 29 mar 2015, o 15:00

Jak je pokrzywisz to drgania będą przy hamowaniu z dużych prędkości.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie + układ hamulcowy”