--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWymiana tarcz hamulcowych
-
jaromat
Re: wymiana tarcz
to ja tez dopisze,juz jakis czas jezdze na komplecie z ATE przod i tyl,jest gitara
-- 15 lip 2014, o 03:41 --
heh,ale jaja to juz rok prawie na nich smigam,i rok temu zalozylem ten temat,ale ten czas leci
-- 15 lip 2014, o 03:41 --
heh,ale jaja to juz rok prawie na nich smigam,i rok temu zalozylem ten temat,ale ten czas leci
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Od ponad 50 lat na rynkunika84-24 pisze:co to jest ten zimmermann za wynalazek jakiś?
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
lewian
Tak jak kolega napisał, Zimmermann jest na rynku do wielu lat. Jest to niemiecki producent tarcz oraz klocków, dostarczający na pierwszy montaż między innymi dla takich marek jak Audi, BMW, Land Rover, Mercedes, Porsche i innychnika84-24 pisze:ja zawsze byłem za ATE, co to jest ten zimmermann za wynalazek jakiś?
W przypadku tarcz ATE w pudełku też bardzo często jest Zimmermann i to najlepsze co można trafić bo zdarza się też produkt włoski, hiszpański, chiński lub polski, ATE samo nie produkuje ani tarcz ani klocków.nika84-24 pisze:ja i tak zostanę przy tarczach ATE a klocki to różnie...
Pozdrawiam
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
A tarcze brembo ktos z was kupował? Bo ja wlasnie wrocilem z zakupow i kupilem takowe z klocem TRW (ktore nie wiem czy nie oddam bo opine czytalem i generalnie wiekszosc osob pisze ze sa minimalnie za twarde).
Zimmermanow nie mieli, boscha tez nie, jedynie brembo albo jakis rot haus
Zimmermanow nie mieli, boscha tez nie, jedynie brembo albo jakis rot haus
- Alex
- Zapaleniec
Prawda.Adam10 pisze:Brembo to baaaaaaaardzo porządna firma.
Tylko po co pakować je do zwykłego diesla ? Mija się z celem
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
Jakto poco zeby sie zatrzymac w pore
ST waży swoje, moc i przyspieszenie ma (jak na przesiadke z vb 115km to duuuuuza roznica) takze warto by bremsen tez bylo na jakims poziomie.
Choc i tak odnosze wrazienie ze tarcza to tarcza niewazne czy zaplacisz za nia 600zl czy 200 i jedna i druga swoje zadanie spelnia roznia sie tylko logiem "producenta", bo moze byc tak ze obie beda odlewane w tej samej hucie tylko z bycmoze nieco inna domieszka minerałów. Ale to takie gdybanie, poprostu tarcze nadawaly sie do wymiany, pofałdowane z rancikiem 2,2mm w sklepie mieli albo bardzo tanie albo bardzo drogie, zawsze bralem te ze sredniej lub niskiej półki cenowej a takto niebawem bede wiedzial ile w tej cenie jest PR a ile jakosci.
Jeszcze dodam ze do vb kupilem niedrogie mikody i bylem z nich baaaaardzo zadowolony.
Choc i tak odnosze wrazienie ze tarcza to tarcza niewazne czy zaplacisz za nia 600zl czy 200 i jedna i druga swoje zadanie spelnia roznia sie tylko logiem "producenta", bo moze byc tak ze obie beda odlewane w tej samej hucie tylko z bycmoze nieco inna domieszka minerałów. Ale to takie gdybanie, poprostu tarcze nadawaly sie do wymiany, pofałdowane z rancikiem 2,2mm w sklepie mieli albo bardzo tanie albo bardzo drogie, zawsze bralem te ze sredniej lub niskiej półki cenowej a takto niebawem bede wiedzial ile w tej cenie jest PR a ile jakosci.
Jeszcze dodam ze do vb kupilem niedrogie mikody i bylem z nich baaaaardzo zadowolony.
- Alex
- Zapaleniec
Uwierz mi, większość nie jeździ na Brembo, a również zatrzymują się w porę.Dan pisze:Jakto poco zeby sie zatrzymac w pore
W takim razie musisz się jeszcze trochę dokształcićDan pisze:Choc i tak odnosze wrazienie ze tarcza to tarcza niewazne czy zaplacisz za nia 600zl czy 200 i jedna i druga swoje zadanie spelnia roznia sie tylko logiem "producenta"
-
Adam10
Znam kolesia co w Astrze F 1.6 regularnie potrafił zagotować hamulce, więc to też zależy od fantazji kierowcy, a nie tylko od silnika 
Chociaż zgadzam się z Alexem, że brembo to głównie hamulce wyczynowe
i można znaleźć zestaw równie skuteczny przy normalnym użytkowaniu za o wiele mniejsze pieniądze 
Chociaż zgadzam się z Alexem, że brembo to głównie hamulce wyczynowe
-
brakeparts
- Nowicjusz
- Auto: Alfa 159 2.4 JTDm
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Kraków
- Kontakt:
Trochę się rozpędziliście z tym Brembo. Nie należy mylić układów Brembo np Gran Turismo z tarczami na aftermarket Brembo.
Brembo Sport - czyli ORO, GT czy też klocki Brembo HP2000 itd. Wszystkie te produkty są produkowane we Włoszech
http://www.brembo.com/pl/Auto/Racing/Pr ... fault.aspx
Brembo na aftermarket produkuje się w "tańszych" krajach m.in w Polsce. Tarcze są klasy normalnych zamienników i ogólnie nie mają jakiś super opinii użytkowników dlatego pomimo tego, że mamy dostęp do tych tarcz nie oferujemy ich.
Przykładowe ceny brembo na aftermarket
- tarcze przód 296mm - 186zł/szt
- tarcze przód 321mm - 207zł/szt
Tak więc nawet po cenach widać, że jest to raczej tani zamiennik niż HighEndowa tarcza.
Wkrótce w naszej ofercie pojawią się prawdziwe produkty Brembo z serii Sport, niestety do Insignii ilość pozycji jest mocno ogranicznona
Brembo Sport - czyli ORO, GT czy też klocki Brembo HP2000 itd. Wszystkie te produkty są produkowane we Włoszech
http://www.brembo.com/pl/Auto/Racing/Pr ... fault.aspx
Brembo na aftermarket produkuje się w "tańszych" krajach m.in w Polsce. Tarcze są klasy normalnych zamienników i ogólnie nie mają jakiś super opinii użytkowników dlatego pomimo tego, że mamy dostęp do tych tarcz nie oferujemy ich.
Przykładowe ceny brembo na aftermarket
- tarcze przód 296mm - 186zł/szt
- tarcze przód 321mm - 207zł/szt
Tak więc nawet po cenach widać, że jest to raczej tani zamiennik niż HighEndowa tarcza.
Wkrótce w naszej ofercie pojawią się prawdziwe produkty Brembo z serii Sport, niestety do Insignii ilość pozycji jest mocno ogranicznona
-
zibi-71
- Nowicjusz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Wałcz
- Otrzymał piwo: 1 raz
Ostatnio musiałem kilka razy hamować przy większej prędkości i podczas hamowania usłyszałem dziwne dźwięki z tylnego układu hamulcowego. Nie czekając długo w pierwszy weekend rozebrałem obydwie strony tyłu i stwierdziłem, że z lewej strony (za kierowcą) od strony zewnętrznej nie ma już klocka ok 1 mm (od wewnątrz klocek około 5 mm grubości) z prawej od wewnątrz i zewnątrz klocki mają po około 5 mm. Po zdjęciu klocków widząc jak wyglądają tarcze postanowiłem je zdjąć, ale niestety są tak zapieczone że nie mogłem ich ruszyć. Nie chcąc ich pokrzywić (bo jakoś jeszcze muszę jeździć) dałem sobie spokój. Zrobiłem kilka zdjęć tarcz od strony wewnętrznej, bo tam właśnie wyglądały kiepsko (zewnętrzne strony równe bez żadnych przebarwień, mały rant), zdjęcia w załączeniu (ta gorsza tarcza to strona lewa). I tu moje pytanie co sądzicie wymieniać tylko klocki po oczyszczeniu tarcz czy cały komplet. Jeśli wymieniać miał bym też tarcze to jak zabrać się do ich demontażu skoro nie mogłem ich ruszyć (pryskane WD przy piaście, opukane gumowym młotkiem itp.) Tarcze pewnie od nowości nie wymieniane (na obwodzie tarczy znalazłem taki numer 22F02311). Dodam że posiadam elektryczny hamulec ręczny.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
7ups
Te tarcze raczej nadają sie do wymiany
Co do zapieczonych tarcz no to normalny młotek i jedziesz
Co do zapieczonych tarcz no to normalny młotek i jedziesz
- Mikołaj
- Użytkownik
- Auto: Insignia 1,6 Turbo
- Kod silnika: A16LET
- Miasto: Amsterdam/Sosnowiec
Miałem podobnie i ostatnio wymieniałem właśnie wszystko, czyli zapodałem cały komplet, tarcze plus klocki.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Andrzej
odkręcasz śrubkę mocującą tarczę, jeśli nie chce iść to pukasz przez wybijak w łeb śruby dosyć mocno powinna puścić później pukasz między śrubami w tarczę młotkiem stalowym powinna odskoczyć, oczyścić wszystko szczotką drucianą spryskać miejsca łączenia pastą miedzianą i można montować nowy komplet.
Jeżeli tarcze są jeszcze dobre to tylko klocki wymieniasz, pamiętaj o wkręceniu tłoczka
Jeżeli tarcze są jeszcze dobre to tylko klocki wymieniasz, pamiętaj o wkręceniu tłoczka
-
vinisurf
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia
- Miasto:
Re: Wymiana tarcz hamulcowych
Zamiast tej pasty miedzianej lepiej użyj środka ceramicznego - smar ceramiczny lub coś w spray'u. Wszelkie miedzio-pochodne nie są zalecane do układów hamulcowych.
zibi-71
- Nowicjusz
- Auto: Insignia ST
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Wałcz
W weekend rozebrałem raz jeszcze tylny układ hamulcowy. Po wyczyszczeniu tarcz z rdzy (szczotka na wiertarce), przetarciu papierem ściernym części ciernych i zmierzeniu grubość tarczy założyłem nowe klocki firmy ATE (numer katalogowy: 13.0460-2755.2). Wszystko przesmarowane zgodnie z opisem smarem ATE PLASTILUBE. Mając wszystko rozebrane przemalowałem całość srebrną farbą wysoko temperaturową (wygląda świetnie). Jak klocki się wytrą to wymienię cały komplet. Co do zdjęcia tarcz to wszystko poszło bez problemu (styk tarczy z piastą to tylko około 2-3 mm). Następnym razem nie będzie już chyba problemów 
-
SAFIK
- Użytkownik
- Auto: Insignia GS 1.6 T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: lubelskie
Panowie czeka mnie wymiana tarcz przednich.
Przeczytałem cały temat i wielu z was opisywało pozytywnie tarcze firmy Zimmermann ale zwykle stosowaliście innej firmy klocki. I co sądzicie o tej cenie za komplet?
Czy zestaw w poniższym linku będzie ok. Kompletny zestaw Zimmermann tarcza+klocek:
http://allegro.pl/zimmermann-sport-tarc ... 85523.html
Przeczytałem cały temat i wielu z was opisywało pozytywnie tarcze firmy Zimmermann ale zwykle stosowaliście innej firmy klocki. I co sądzicie o tej cenie za komplet?
Czy zestaw w poniższym linku będzie ok. Kompletny zestaw Zimmermann tarcza+klocek:
http://allegro.pl/zimmermann-sport-tarc ... 85523.html