--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Wymiana tarcz hamulcowych

ODPOWIEDZ
jaromat

Re: wymiana tarcz

Post autor: jaromat » 15 lip 2014, o 02:41

to ja tez dopisze,juz jakis czas jezdze na komplecie z ATE przod i tyl,jest gitara

-- 15 lip 2014, o 03:41 --

heh,ale jaja to juz rok prawie na nich smigam,i rok temu zalozylem ten temat,ale ten czas leci

Awatar użytkownika
nika84-24
Użytkownik
Auto: insignia sports tour
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2014
Miasto: Emmerich DE/ Knurów PL
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: nika84-24 » 24 lip 2014, o 18:26

ja zawsze byłem za ATE, co to jest ten zimmermann za wynalazek jakiś?

7ups

Post autor: 7ups » 24 lip 2014, o 19:54

TRW + klocki brembo

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Alex » 24 lip 2014, o 21:07

nika84-24 pisze:co to jest ten zimmermann za wynalazek jakiś?
Od ponad 50 lat na rynku ;)
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

Awatar użytkownika
nika84-24
Użytkownik
Auto: insignia sports tour
Rok produkcji: 2014
Miasto: Emmerich DE/ Knurów PL
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: nika84-24 » 25 lip 2014, o 10:17

A to przepraszam :)
ja i tak zostanę przy tarczach ATE a klocki to różnie...

lewian

Post autor: lewian » 14 sie 2014, o 08:05

nika84-24 pisze:ja zawsze byłem za ATE, co to jest ten zimmermann za wynalazek jakiś?
Tak jak kolega napisał, Zimmermann jest na rynku do wielu lat. Jest to niemiecki producent tarcz oraz klocków, dostarczający na pierwszy montaż między innymi dla takich marek jak Audi, BMW, Land Rover, Mercedes, Porsche i innych :)
nika84-24 pisze:ja i tak zostanę przy tarczach ATE a klocki to różnie...
W przypadku tarcz ATE w pudełku też bardzo często jest Zimmermann i to najlepsze co można trafić bo zdarza się też produkt włoski, hiszpański, chiński lub polski, ATE samo nie produkuje ani tarcz ani klocków.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Auto: ST 160HP
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Dan » 14 sie 2014, o 17:09

A tarcze brembo ktos z was kupował? Bo ja wlasnie wrocilem z zakupow i kupilem takowe z klocem TRW (ktore nie wiem czy nie oddam bo opine czytalem i generalnie wiekszosc osob pisze ze sa minimalnie za twarde).

Zimmermanow nie mieli, boscha tez nie, jedynie brembo albo jakis rot haus :D

Adam10

Post autor: Adam10 » 14 sie 2014, o 17:44

Brembo to baaaaaaaardzo porządna firma.

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec

Post autor: Alex » 14 sie 2014, o 18:06

Adam10 pisze:Brembo to baaaaaaaardzo porządna firma.
Prawda.
Tylko po co pakować je do zwykłego diesla ? Mija się z celem ;)

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Auto: ST 160HP
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Dan » 14 sie 2014, o 18:24

Jakto poco zeby sie zatrzymac w pore :D ST waży swoje, moc i przyspieszenie ma (jak na przesiadke z vb 115km to duuuuuza roznica) takze warto by bremsen tez bylo na jakims poziomie.
Choc i tak odnosze wrazienie ze tarcza to tarcza niewazne czy zaplacisz za nia 600zl czy 200 i jedna i druga swoje zadanie spelnia roznia sie tylko logiem "producenta", bo moze byc tak ze obie beda odlewane w tej samej hucie tylko z bycmoze nieco inna domieszka minerałów. Ale to takie gdybanie, poprostu tarcze nadawaly sie do wymiany, pofałdowane z rancikiem 2,2mm w sklepie mieli albo bardzo tanie albo bardzo drogie, zawsze bralem te ze sredniej lub niskiej półki cenowej a takto niebawem bede wiedzial ile w tej cenie jest PR a ile jakosci.
Jeszcze dodam ze do vb kupilem niedrogie mikody i bylem z nich baaaaardzo zadowolony.

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec

Post autor: Alex » 14 sie 2014, o 18:40

Dan pisze:Jakto poco zeby sie zatrzymac w pore :D
Uwierz mi, większość nie jeździ na Brembo, a również zatrzymują się w porę.
Dan pisze:Choc i tak odnosze wrazienie ze tarcza to tarcza niewazne czy zaplacisz za nia 600zl czy 200 i jedna i druga swoje zadanie spelnia roznia sie tylko logiem "producenta"
W takim razie musisz się jeszcze trochę dokształcić ;) W 90% firma Brembo produkuje zestawy, które zaczynają skutecznie hamować w temperaturze roboczej, czyli po odpowiednim nagrzaniu. Niezbyt spełniają swoją rolę w ruchu miejskim, normalnym. Nie wiem jaki Ty masz dokładnie model, może jesteś w posiadaniu po prostu "cywilnych" tarcz. Jeśli tak, wtedy zwracam honor.

Adam10

Post autor: Adam10 » 14 sie 2014, o 19:24

Znam kolesia co w Astrze F 1.6 regularnie potrafił zagotować hamulce, więc to też zależy od fantazji kierowcy, a nie tylko od silnika :lol:

Chociaż zgadzam się z Alexem, że brembo to głównie hamulce wyczynowe :) i można znaleźć zestaw równie skuteczny przy normalnym użytkowaniu za o wiele mniejsze pieniądze :)

brakeparts
Nowicjusz
Auto: Alfa 159 2.4 JTDm
Rok produkcji: 2015
Miasto: Kraków
Kontakt:

Post autor: brakeparts » 16 wrz 2014, o 09:05

Trochę się rozpędziliście z tym Brembo. Nie należy mylić układów Brembo np Gran Turismo z tarczami na aftermarket Brembo.

Brembo Sport - czyli ORO, GT czy też klocki Brembo HP2000 itd. Wszystkie te produkty są produkowane we Włoszech
http://www.brembo.com/pl/Auto/Racing/Pr ... fault.aspx

Brembo na aftermarket produkuje się w "tańszych" krajach m.in w Polsce. Tarcze są klasy normalnych zamienników i ogólnie nie mają jakiś super opinii użytkowników dlatego pomimo tego, że mamy dostęp do tych tarcz nie oferujemy ich.
Przykładowe ceny brembo na aftermarket
- tarcze przód 296mm - 186zł/szt
- tarcze przód 321mm - 207zł/szt

Tak więc nawet po cenach widać, że jest to raczej tani zamiennik niż HighEndowa tarcza.
Wkrótce w naszej ofercie pojawią się prawdziwe produkty Brembo z serii Sport, niestety do Insignii ilość pozycji jest mocno ogranicznona

zibi-71
Nowicjusz
Auto: Insignia ST
Rok produkcji: 2010
Miasto: Wałcz
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: zibi-71 » 18 lis 2014, o 22:38

Ostatnio musiałem kilka razy hamować przy większej prędkości i podczas hamowania usłyszałem dziwne dźwięki z tylnego układu hamulcowego. Nie czekając długo w pierwszy weekend rozebrałem obydwie strony tyłu i stwierdziłem, że z lewej strony (za kierowcą) od strony zewnętrznej nie ma już klocka ok 1 mm (od wewnątrz klocek około 5 mm grubości) z prawej od wewnątrz i zewnątrz klocki mają po około 5 mm. Po zdjęciu klocków widząc jak wyglądają tarcze postanowiłem je zdjąć, ale niestety są tak zapieczone że nie mogłem ich ruszyć. Nie chcąc ich pokrzywić (bo jakoś jeszcze muszę jeździć) dałem sobie spokój. Zrobiłem kilka zdjęć tarcz od strony wewnętrznej, bo tam właśnie wyglądały kiepsko (zewnętrzne strony równe bez żadnych przebarwień, mały rant), zdjęcia w załączeniu (ta gorsza tarcza to strona lewa). I tu moje pytanie co sądzicie wymieniać tylko klocki po oczyszczeniu tarcz czy cały komplet. Jeśli wymieniać miał bym też tarcze to jak zabrać się do ich demontażu skoro nie mogłem ich ruszyć (pryskane WD przy piaście, opukane gumowym młotkiem itp.) Tarcze pewnie od nowości nie wymieniane (na obwodzie tarczy znalazłem taki numer 22F02311). Dodam że posiadam elektryczny hamulec ręczny.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

7ups

Post autor: 7ups » 19 lis 2014, o 04:01

Te tarcze raczej nadają sie do wymiany
Co do zapieczonych tarcz no to normalny młotek i jedziesz

Awatar użytkownika
Mikołaj
Użytkownik
Auto: Insignia 1,6 Turbo
Kod silnika: A16LET
Miasto: Amsterdam/Sosnowiec

Post autor: Mikołaj » 19 lis 2014, o 07:20

Miałem podobnie i ostatnio wymieniałem właśnie wszystko, czyli zapodałem cały komplet, tarcze plus klocki.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Andrzej

Post autor: Andrzej » 19 lis 2014, o 12:41

odkręcasz śrubkę mocującą tarczę, jeśli nie chce iść to pukasz przez wybijak w łeb śruby dosyć mocno powinna puścić później pukasz między śrubami w tarczę młotkiem stalowym powinna odskoczyć, oczyścić wszystko szczotką drucianą spryskać miejsca łączenia pastą miedzianą i można montować nowy komplet.
Jeżeli tarcze są jeszcze dobre to tylko klocki wymieniasz, pamiętaj o wkręceniu tłoczka

vinisurf
Forumowicz
Auto: Opel Insignia
Miasto:

Re: Wymiana tarcz hamulcowych

Post autor: vinisurf » 20 lis 2014, o 22:40

Zamiast tej pasty miedzianej lepiej użyj środka ceramicznego - smar ceramiczny lub coś w spray'u. Wszelkie miedzio-pochodne nie są zalecane do układów hamulcowych.

zibi-71
Nowicjusz
Auto: Insignia ST
Rok produkcji: 2010
Miasto: Wałcz

Post autor: zibi-71 » 24 lis 2014, o 20:06

W weekend rozebrałem raz jeszcze tylny układ hamulcowy. Po wyczyszczeniu tarcz z rdzy (szczotka na wiertarce), przetarciu papierem ściernym części ciernych i zmierzeniu grubość tarczy założyłem nowe klocki firmy ATE (numer katalogowy: 13.0460-2755.2). Wszystko przesmarowane zgodnie z opisem smarem ATE PLASTILUBE. Mając wszystko rozebrane przemalowałem całość srebrną farbą wysoko temperaturową (wygląda świetnie). Jak klocki się wytrą to wymienię cały komplet. Co do zdjęcia tarcz to wszystko poszło bez problemu (styk tarczy z piastą to tylko około 2-3 mm). Następnym razem nie będzie już chyba problemów :)

SAFIK
Użytkownik
Auto: Insignia GS 1.6 T
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Miasto: lubelskie

Post autor: SAFIK » 30 lis 2014, o 18:38

Panowie czeka mnie wymiana tarcz przednich.
Przeczytałem cały temat i wielu z was opisywało pozytywnie tarcze firmy Zimmermann ale zwykle stosowaliście innej firmy klocki. I co sądzicie o tej cenie za komplet?
Czy zestaw w poniższym linku będzie ok. Kompletny zestaw Zimmermann tarcza+klocek:
http://allegro.pl/zimmermann-sport-tarc ... 85523.html

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie + układ hamulcowy”