--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Flex Ride info ogólne

ODPOWIEDZ
steq

Re: Flex Ride info ogólne

Post autor: steq » 4 lut 2015, o 08:32

Zgadza się...ale jazda jak wozem drabiniastym ;) osobiście jeżdżę na Tour.
mi nie przeszkadza - zawsze lubiłem twardsze zawieszenie. Zależy jeszcze jakie masz ciśnienie w oponach - ja przy 2,5 nie narzekam.

tomkod
Użytkownik
Auto: Seat Altea
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Post autor: tomkod » 4 lut 2015, o 09:14

Ja u siebie ustawiłem w ustawieniu Sport "tylko" sportowy układ kierowniczy i sportowe osiągi silnika(czy jak to sie tam nazywa) ale odznaczyłem sportowe zawieszenie. Niestety to i tak nic nie przyniosło bo w porównaniu z normalnym trybem auto jest sztywne jak woź drabiniasty. Jakis bug czy co?
Obrazek

czaki

Post autor: czaki » 4 lut 2015, o 10:05

steq pisze:
Zgadza się...ale jazda jak wozem drabiniastym ;) osobiście jeżdżę na Tour.
mi nie przeszkadza - zawsze lubiłem twardsze zawieszenie. Zależy jeszcze jakie masz ciśnienie w oponach - ja przy 2,5 nie narzekam.
Przód 2.2 tył 2.0 obojetnie czy lato czy zima.

steq

Post autor: steq » 4 lut 2015, o 11:07

Przód 2.2 tył 2.0 obojetnie czy lato czy zima.
to Ty kolego jeździsz na pół-flaku :lol:

czaki

Post autor: czaki » 4 lut 2015, o 11:19

steq pisze:to Ty kolego jeździsz na pół-flaku
Proponuje zapoznać się z Instrukcja obsługi >Dane techniczne>Ciśnienie w oponach ]:-<

steq

Post autor: steq » 4 lut 2015, o 13:22

czaki pisze:
steq pisze:to Ty kolego jeździsz na pół-flaku
Proponuje zapoznać się z Instrukcja obsługi >Dane techniczne>Ciśnienie w oponach ]:-<
Wyluzuj, nie musisz sie unosić - więcej poczucia humoru ;) wiadomo że każdy jeździ jak tam chce i zależne jest to od wielu czynników zaczynając od rodzaju auta, jego masy, rozmiaru opon... kończąc na komforcie z jazdy ;) . Ja przy kombiaku i rozmiarze 245/45/R18 mając 2,5bar mam pozytywne odczucia z jazdy. Poniżej umieszczam tabliczkę z mojego auta - tym sie sugerowałem pisząc że jeździsz na pół-flaku.
Obrazek

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 4 lut 2015, o 14:14

HB ma jednak mniej niż kombi, ale i tak mam 2,4-2,5.

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 6 lut 2015, o 16:08

Mało macie.Ja w zimówkach mam 2.6. Letnie 2.7-2.8

Bero

Post autor: Bero » 3 mar 2015, o 21:28

czy auto z zawieszeniem FlexRide (ale bez dodatków typu OPC czy Sport) ma taką samą wysokość jak zwykłe standardowe zawieszenie?

Sent from my iPhone

Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 4 mar 2015, o 09:37

Tak, taką samą wysokość.
Przynajmniej u mnie nic się nie obniża po naduszeniu przycisku Sport.

Ja w letnich mam 2,6 wszędzie. W zimówkach 2,3. W zimówkach jak miałem więcej to miałem gorszą przyczepność na śniegu, więc zszedłem do 2,3 bara :)

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 4 mar 2015, o 16:21

Naciśnięcie sport nie obniża ,a jedynie utwardza zawieszenie

-- 4 mar 2015, o 16:21 --
Bero pisze:czy auto z zawieszeniem FlexRide (ale bez dodatków typu OPC czy Sport) ma taką samą wysokość jak zwykłe standardowe zawieszenie?
Trzeba by zobaczyć w vinie.U mnie jest obniżone

Pruski
Użytkownik
Auto: Insignia 4x4
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2009
Miasto:

Post autor: Pruski » 4 mar 2015, o 18:06

XJ2 = OBNIŻONE PODWOZIE SPORTOWE
coś takiego? I to jest -20mm tak?

Kurde u mnie na zimowkach 17" jakoś słabo to -20 wygląda, może na letnich rolkach będzie lepiej ;)

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Alex » 4 mar 2015, o 18:23

pitrro131 pisze:XJ2 = OBNIŻONE PODWOZIE SPORTOWE
coś takiego? I to jest -20mm tak?
Tak.

Maximus37

Post autor: Maximus37 » 26 mar 2015, o 09:44

Ja osobiście cały czas jeżdżę na standardzie, czasami załączam tryb SPORT. Mam jednak pytanie, co oznacza użycie przycisku TOUR ? Wśród mechaników każdy mówi co innego. Na forum również widzę że nikt na tym raczej nie jeździ. Kto wie dokładnie co powoduje wciśnięcie tego przycisku?

marcinsobi

Post autor: marcinsobi » 26 mar 2015, o 09:54

według mnie jest troszkę bardziej komfortowo ( o ile jazdę na 20 można nazwać komfortem 8-) ) zawieszenie jakby
bardziej się bujało,różnica jest naprawdę bardzo delikatna w stosunku do standardu ,ja używam tego tylko na autostradzie .W mieście nie czuć żadnej różnicy według mnie

Fenins

Post autor: Fenins » 27 mar 2015, o 13:16

Ja wtrące swoje 3 grosze. Nie jeżdże na 20 to po pierwsze :cry: mam na zimę 17 a na lato 18, na sporcie auto jest sztywniejsze, skrzynia trzyma niższy bieg (w automacie) , kierownica chodzi ciężej...
tour - w moim odczuciu jest różnica na dziurach, przy spokojnej trasie 80-100 km/h. Auto jest "miększe" i czuć przy gwałtownych ruchach kierownicą, że bardziej się buja.
Jak nie masz nic włączone jest to tryb normal gdzie auto samo sobie dobiera parametry jazdy.

renov6

zawieszenie flexride

Post autor: renov6 » 16 kwie 2015, o 16:32

Witam serdecznie to mój pierwszy post więc proszę wybaczcie, proszę o pomoc a mianowicie samochód posiadam od 10 dni 2.0 cdti 160km rok 2010 przebieg 98000 stan naprawdę ładny poza kilkoma szczegółami (np. fotel kierowcy pół skóra), mój problem polega na tym iż po zmianie zawieszenia na TOUR nie czuje żadnej różnicy po wybraniu SPORT jedyna różnica to zmiana podświetlenia zegarów na czerwono.
Albo ja jestem jakiś dziwny albo to nie działa albo to takie jest!!
Pozdrawiam i proszę o poradę.

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Re: zawieszenie flexride

Post autor: rataj73 » 16 kwie 2015, o 17:29

Na sport na pewno jest znacznie twardziej, na tour ja czuję że bardziej buja ale nie wszyscy czują różnicę. Trzeba przede wszystkim sprawdzić czy masz zaznaczone wszystkie opcje w ustawieniach pojazdu bo może masz tylko odfajkowane podświetlenie dlatego nie czujesz różnicy.

renov6

Re: zawieszenie flexride

Post autor: renov6 » 16 kwie 2015, o 20:00

Witam i bardzo dziękuję posiadam radio CD400 w którym to mam wpływ na ustawienia tylko trybu SPORT i mam zaznaczone wszystkie trzy możliwości.

Din7

Post autor: Din7 » 23 kwie 2015, o 06:33

Jaką masz skrzynię automat czy manualną ? Przy włączonym SPORCIE w automacie pierwsze co da się zauważyć za wyjątkiem zmiany oświetlenia to to, że skrzynia przeciąga troszkę na każdym biegu. Co do zawieszenia (tłumienia amortyzatorów) to na SPORCIE po dziurach faktycznie jest odczuwalna różnica. Zrobisz parę kilometrów to wyczujesz różnicę chyba, że masz coś nie tak (czego nie życzę)

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie + układ hamulcowy”