--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWymiana tarcz hamulcowych
-
Szymon
Re: Wymiana tarcz hamulcowych
Nurtowało mnie i poszedłem zobaczyć jakie mam. Po linijce wychodzi 292mm, ze 300mm ma osłona tarczy. Tu mój VIN:W0LGT6EM4A1029693. Może ktoś zobaczyć jakie dokładnie mam.
Z linku co podał Engine wynika, że powinienem mieć:
2,0 l CDTI R4 Turbo, 118 kW (160 KM) A20DTH - średnica przód 321 mm tył 315 mm
-
Pobo1315
A jak zmierzyłeś tarcz ? Zwaliłeś koło ? To tylko 2, 3 cm różnicy wiec przy takim mierzeniu z odległości można łatwo się pomylić. Jaki rozmiar ukladu hamólców w calach wynika z vinu ?
zaTAPATALKowane
zaTAPATALKowane
-
Luk
- Użytkownik
- Auto: opel
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 6 razy
Nie wszystkie 160 mają większe tarcze. Jeżeli tylna nie jest wentylowana to masz 292 na przodzie a gdy jest wentylowana to 321.Szymon pisze:Nurtowało mnie i poszedłem zobaczyć jakie mam. Po linijce wychodzi 292mm, ze 300mm ma osłona tarczy. Tu mój VIN:W0LGT6EM4A1029693. Może ktoś zobaczyć jakie dokładnie mam.
-
Pobo1315
Luk, jeśli jest tak jak piszesz to w tym wypadku przód może mieć 296 mm. 292 mm ma tyl w tym zestawieniu.
zaTAPATALKowane
zaTAPATALKowane
-
Szymon
Witam!
Wrzuciłem vin do odpowiedniego tematu i czekam.
Nie mam kiedy zrzucić koła i zmierzyć, zobaczymy po VINie.
Edit: wg VIN: J60 = DO STOSOWANIA Z 16" UKŁADEM HAMULCOWYM
Czyli jak jakiś kolega pisał na pierwszej stronie to mam z przodu 296mm a z tyłu 292mm.
Czyli jak jakiś kolega pisał na pierwszej stronie to mam z przodu 296mm a z tyłu 292mm.
-
SAFIK
- Użytkownik
- Auto: Insignia GS 1.6 T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: lubelskie
- Otrzymał piwo: 1 raz
Witam
Podzielę się moim przypadkiem może ktoś skorzysta!
Ze względu że przy hamowaniu drgała mi kiera to postanowiłem wymienić tarcze+klocki przód.
A od kupna auta minęło ponad rok.
Słusznie zdecydowałem bo jeden klocek (a raczej metalowa jego część) lekko ocierała już o tarczę.
Dwa miesiące temu wymieniłem tarcze z przodu (Zimmermann 321)+ klocki Ferodo.
Na karteczce dołączonej do zestawu było info jak hartować nowy zestaw tarcz.
Nigdy tego nie robiłem w poprzednich autach i tak też tym razem odpuściłem.
Po przejechaniu około kilkuset do tysiąca kilometrów wszystko było ok.
Ale po tym przebiegu kiera zaczęła drgać podczas hamowania i widoczne to było po puszczeniu kierownicy czy przy 70 km/h czy przy większej prędkości.
Zdecydowałem się na przetoczenie tarcz (umówiłem się z rana w środę 22 kwietnia tego roku).
Tarcze przetaczane na aucie (koszt 100,00 zł komplet przód).
Operacja trwała ok. 1,5 - 2 h.
Jedna z tarcz była mocniej zwichrowana(od pasażera) a druga mniej.
Do chwili obecnej zrobiłem ok. 400 km i jest super w porównaniu do tego z przed toczenia.
Mechanik który to robił mówił że ostatnio po instalacji nowych tarcz często się to zdarza.
Jak zrobię 2 tyś. km to podzielę się spostrzeżeniami.
Po wymianie
Podzielę się moim przypadkiem może ktoś skorzysta!
Ze względu że przy hamowaniu drgała mi kiera to postanowiłem wymienić tarcze+klocki przód.
A od kupna auta minęło ponad rok.
Słusznie zdecydowałem bo jeden klocek (a raczej metalowa jego część) lekko ocierała już o tarczę.
Dwa miesiące temu wymieniłem tarcze z przodu (Zimmermann 321)+ klocki Ferodo.
Na karteczce dołączonej do zestawu było info jak hartować nowy zestaw tarcz.
Nigdy tego nie robiłem w poprzednich autach i tak też tym razem odpuściłem.
Po przejechaniu około kilkuset do tysiąca kilometrów wszystko było ok.
Ale po tym przebiegu kiera zaczęła drgać podczas hamowania i widoczne to było po puszczeniu kierownicy czy przy 70 km/h czy przy większej prędkości.
Zdecydowałem się na przetoczenie tarcz (umówiłem się z rana w środę 22 kwietnia tego roku).
Tarcze przetaczane na aucie (koszt 100,00 zł komplet przód).
Operacja trwała ok. 1,5 - 2 h.
Jedna z tarcz była mocniej zwichrowana(od pasażera) a druga mniej.
Do chwili obecnej zrobiłem ok. 400 km i jest super w porównaniu do tego z przed toczenia.
Mechanik który to robił mówił że ostatnio po instalacji nowych tarcz często się to zdarza.
Jak zrobię 2 tyś. km to podzielę się spostrzeżeniami.
Po wymianie
- peja-1991
- V-ce Prezes ds organizacyjnych
- Auto: Insignia
- Kod silnika: D16SHT
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 98 razy
- Kontakt:
dlatego opisana jest procedura docierania zestawu aby unikać takich sytuacji - tak to jest jak się nie stosuje do zaleceń 
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
-
arturoo1988
- Forumowicz
- Auto: Insignia HB ecoFLEX
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Jastrzębie-Zdrój
Radziłbym mimo wszystko zrzucić koła i zmierzyć. U mnie wg VIN siedzi zestaw 17" czyli 321mm z przodu i 315mm z tyłu. W rzeczywistości na przodzie jest 321mm a na tyle 292mm.Szymon pisze:Witam!
-
Szymon
Witam!
Mam możliwość kupienia 2szt. tarcz ATE (tył) za 185zł z przesyłką. Warto brać?
Mam możliwość kupienia 2szt. tarcz ATE (tył) za 185zł z przesyłką. Warto brać?
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Czy jeżeli wg VIN'u wychodzi, że "FOR USE WITH 17+ "BRAKE SYSTEM", to felgi 17" jeszcze wejdą na ten zestaw czy tylko i wyłącznie 18" ?
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
tomkod
- Użytkownik
- Auto: Seat Altea
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
-
jaromat
Tomkod ma rację, ja też znowu muszę się szykować na wymianę tylnych tarcz,ale najpierw co zrobię to zaatakuje serwis, w końcu jest jeszcze gwarancja i tylko 34 tys.km.
-
Maximus37
Kurcze, trochę mnie zbiliście z tropu. Właśnie pilnie muszę zmienić tarcze i klocki z przodu (biją ostro przy hamowaniu). Tylko że w sklepie w moim mieście gdy poprosiłem o jakieś lepsze tarcze i klocki, to zaproponowano mi TRW. I w sumie nic innego dobrego nie ma. Nie chciałbym żeby były za twarde, czy piszczały mi przy każdym hamowaniu. Mechanik który ma mi to wymieniać też ma w ofercie klocki i tarcze, ale tej samej firmy. Nic innego nie mogę dostać. Teraz pytanie czy wymieniać, czy jechać tak z dzieciakami 900km ze starymi bijącymi hamulcami.... ale mi został dylemat. 
-
Pobo1315
Biją ci od wczoraj ze na gwałt musisz wymienić ? Pewnie nie tylko za późno sie obudziłeś
Ja mam tarcze pełne zimmerman i klocki juror wbite i jestem bardO zadowolony. Nic nie piszczy. Kupiłem je w Prochoice l (są użytkownikiem tego forum). A co do ostatniego to raczej bym wymienił na to co jest niż jechał 900 km z dzieciaki na bijących hamulcach. Bezpieczeństwo to podstawa.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Maximus37
Nie obudziłem się za późno, tylko nie miałem możliwości zrobienia ich w drodze. Zaczęły bić delikatnie tydzień temu w niedzielę, ale niestety nie mogłem nic zrobić bo w poniedziałek miałem wyjazd do Holandii. Zrobiłem 3100km i na autostradzie przy nagrzanych klockach coraz mocniej biły. Wróciłem akurat w weekend, ale na szczęście jeszcze z drogi znalazłem mechanika, który mi to zrobił w sobotę. Wymieniłem komplet TRW - koszt 570zł + robocizna. Bicie ustąpiło. Jak się będę sprawowały będę informował.
Przy czym u mnie to nie była tak pewna sprawa, że to tarcze, bo samochód wpada w drgania również przy przyśpieszaniu (po ostatniej wymianie dwumasy), a tarcze, mało zużyte, oryginalne i klocki 50% też oryginalne. Co by uprzedzić insynuacje, żadnego gwałtownego hamowania nie miałem, w żadną kałużę nie wjechałem
Przy czym u mnie to nie była tak pewna sprawa, że to tarcze, bo samochód wpada w drgania również przy przyśpieszaniu (po ostatniej wymianie dwumasy), a tarcze, mało zużyte, oryginalne i klocki 50% też oryginalne. Co by uprzedzić insynuacje, żadnego gwałtownego hamowania nie miałem, w żadną kałużę nie wjechałem