--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Osłony tarcz hamulcowych - wymiana

ODPOWIEDZ
zen4est

Osłony tarcz hamulcowych - wymiana

Post autor: zen4est » 11 paź 2024, o 19:52

Cześć,
mam osłony tarcz hamulcowych w fatalnym stanie, właściwie połowy ich już nie ma bo przeżarła je rdza. Mam też z nimi co jakiś czas udrękę, bo pozostałości zahaczają mi o tarczę wydając dźwięki, muszę je odginać, zazwyczaj wtedy kawałki zostają mi w palcach.

Ostatnio zabrałem się za wymianę osłon przy okazji wymiany samych tarcz. Niestety w Insigni osłona idzie za piastą. Zabrałem się za odkręcenie piasty i niestety urwałem śrubę, to mnie przerosło. Auto do mechanika, wymontował całą zwrotnicę z osłoną i piastą, do prasy, bardzo mocno to wszystko zapieczone, wystrzeliła z ogromną siłą w prasie, niestety piasta do wymiany. Za pozostałe nawet się nie zabierałem...

Stąd moje pytanie, co się stanie, jeśli je wytnę - tak że zostanie jedynie ich fragment pomiędzy piastą a zwrotnicą? Czy one pełnią jakąś istotną rolę? Można powiedzieć że w tym momencie i tak swojej roli nie pełnią, bo praktycznie ich nie ma, nie widzę z tego tytułu pogorszenia parametrów hamowania, itd.

Awatar użytkownika
zubek
Zapaleniec
Auto: IB/ST
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Moje auto: viewtopic.php?f=53&t=8662
Miasto: WWL
Postawił piwo: 23 razy
Otrzymał  piwo: 58 razy

Re: Osłony tarcz hamulcowych - wymiana

Post autor: zubek » 11 paź 2024, o 20:23

Układ hamulcowy będzie mniej chroniony przed czynnikami zewnętrznymi typu woda, piasek itp. Bez tego można przeżyć.

erqe89
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia 118KW
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Warszawa

Post autor: erqe89 » 20 paź 2024, o 14:16

Dokładnie, więc to zależy też od Twojego budżetu.
Miałem podobny problem i dylemat, ja u siebie wymieniłem wszystkie tarcze kotwiczne bo i tak robiłem swapa układu hamulcowego z J60 na J62 więc trochę mi było po drodze, ale 2 piasty udało sięodzyskać - przy wymianie mechanik tez uświadomił mnie o dodatkowych kosztach.
Z tych co nie dało się uratować to tył. Z przodu zeszły bez uszkodzeń.
Z tego co zaobserwowałem to albo nie ruszają, albo wyłamują część która ledwo co się trzyma od rdzy, albo przycinają albo wymieniają

Awatar użytkownika
jotef
Użytkownik
Auto: eSTe
Kod silnika: A20DTE
Rok produkcji: 2014
Miasto:
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 31 razy

Post autor: jotef » 11 sty 2025, o 10:34

nie to żebym się czepiał ale jest jak w tytule wątku ;D
tak dla porządku z nazewnictwem - w ukł. z hamulcami tarczowymi nie występują tarcze kotwiczne :idea:
tarcza kotwiczna tylko przy układach z bębnami hamulcowymi - wtedy pełni ona funkcję 'kotwiczną' dla szczęk hamulcowych stanowiąc jednocześnie funkcje osłonową.
w naszych Iśkach mamy jedynie osłonę tarczy hamulcowej :D

Awatar użytkownika
wojto
Użytkownik
Auto: opel
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto: podlaskie
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: wojto » 9 lut 2025, o 23:21

Czy zwrotnice z 2.8 V6 będą pasować plug&Play do Insignia 2.0 CDTI?
Czy średnica półosi jest taka sama ?

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie + układ hamulcowy”