--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
------------------------------Składka klubowa ICP na 2025 - ZAPRASZAMY
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
------------------------------Składka klubowa ICP na 2025 - ZAPRASZAMY
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------

Jakie tarcze do Insignii A OPC?
Jakie tarcze do Insignii A OPC?
Cześć!
Jak wiadomo oryginał Brembo jest bardzo delikatny i podatny na rdzę i krzywienie. Czy ktoś ma może doświadczenie w temacie i może polecić coś w zamian, np Zimmermann?
Jak wiadomo oryginał Brembo jest bardzo delikatny i podatny na rdzę i krzywienie. Czy ktoś ma może doświadczenie w temacie i może polecić coś w zamian, np Zimmermann?
Re: Jakie tarcze do Insignii A OPC?
Są zamienniki i w dodatku Zimmermann jest droższy od oryginału. Widziałem jeszcze EBC i DBA
-
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 38 razy
Na przód? Z tego co pamiętam tam są jakieś specjalne pływające czy jakoś tak i nigdy nie było zamienników.Chyba,że coś sie zmieniło
-
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 38 razy
To akurat nie spam tylko pytam, bo kilka lat temu interesowało mnie opc i wówczas komplet kosztował ponad 5 tys itylko dostępny był w ASO.
Komplet Brembo 2200zł na alledrogo. Zimmermann około 3000zł. Są też tańsze, ale tutaj chodzi mi o jakość. Jako że Brembo boi się nawet małej kałuży, zastanawiam się czy jest coś lepszego?
- Gepard_G
- Forumowicz
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: śląskie
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 1 raz
Są to tarcze podwójne. Ogólnie dostępne jedynie Brembo lub Zimmermann. Jak chcesz mieć jakość to poszukaj sobie Tarox'a za ponad 5 tys PLN za komplet. EBC jest ku zaskoczeniu tanie tylko jest to jednoczęściowa tarcza. Jesteś niezadowolony z Brembo masz Zimmermanna. Reszta to już na własne ryzyko. Jest tego na tyle mało, że niewiele osób ma doświadczenie z zamiennikami.
Ostatnio zmieniony 26 lis 2018, o 09:34 przez Gepard_G, łącznie zmieniany 1 raz.
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Z tego co patrzę na chociażby brakeparts.pl są dostępne klocki i tarcze do OPC - zestawem, który najlepiej się sprawdza są tarcze Zimmermann + klocki Galfer lub EBC.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 11 razy
naprawdę te ori brembo w OPC są Waszym zdaniem aż tak słabe, żeby szukać zamienników?
Sam użytkuję te brembo w astrze J. Jedyna różnica to tylko owiercenie rozstawu pod śruby koła. Mam 5x115.
Dla mnie są idealne. Dobrze hamują, nie ma problemu z krzywieniem, biciem itp.
Nie raz były też przetestowane przy maksymalnym hamowaniu od prędkości bliskiej 200km/h.
Ja rozumiem zwykłe tarcze 300 czy nawet 321 mm, ale te brembo 355mm?
Sam użytkuję te brembo w astrze J. Jedyna różnica to tylko owiercenie rozstawu pod śruby koła. Mam 5x115.
Dla mnie są idealne. Dobrze hamują, nie ma problemu z krzywieniem, biciem itp.
Nie raz były też przetestowane przy maksymalnym hamowaniu od prędkości bliskiej 200km/h.
Ja rozumiem zwykłe tarcze 300 czy nawet 321 mm, ale te brembo 355mm?
- Gepard_G
- Forumowicz
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: śląskie
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 1 raz
Szczerze to nie wiem. Napisałem tylko alternatywy jakie są skoro komuś nie pasują Brembo. Ja dopiero przygodę zaczynam z autem i Brembo więc na ich temat nie wypowiem się póki co. Jednak wydaje mi się, że skoro Imprezy STI, Lancery EVO, Camaro SS na tym lata to raczej aż tak źle nie ma.
200km/h to nie jest dużo, w Insignii OPC nie czuć jeszcze wtedy prędkości w kabinie. Autem, które waży 2 tony, chcąc fajnie pojeździć wcale nie jest trudno przegrzać tarcze, a nietrwałość tych oryginalnych to znany problem, więc nie wiem, czemu to dziwne, że szukam czegoś lepszego. Nie po to się kupuje OPC, żeby na kółko różańcowe dojezdzać.
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Otrzymał piwo: 11 razy
no właśnie pierwszy raz trafiłem na informację, że ori tarcze brembo z OPC są nietrwałe. Owszem, wiele pisze się o problemach tarcz fabrycznych w zwykłych hamulcach 300 czy 321 mm, zwłaszcza tych 300mm, ale o tarczach z OPC to pierwszy post na forach z jakim się spotkałem. Dlatego moje zainteresowanie tym tematem. Chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej.
Tak, jak wyżej napisał kolega, te tarcze i takie same klocki są montowane w systemach hamulcowych camaro SS, Lancer Evo czy Impreza STI. Nie są to auta wycieczkowe. Oczywiście, to że szukasz lepszej opcji to nie dziwi, zawsze może coś być niewystarczające.
Tak, jak wyżej napisał kolega, te tarcze i takie same klocki są montowane w systemach hamulcowych camaro SS, Lancer Evo czy Impreza STI. Nie są to auta wycieczkowe. Oczywiście, to że szukasz lepszej opcji to nie dziwi, zawsze może coś być niewystarczające.
-
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Laziska Górne
Cześć. Temat dosyć stary ale komuś może się przyda. Po zakupie insigni OPC w 2019 roku od razu musiałem zmienić tarcze i klocki. Wybór padł na brembo. No i ku mojemu zdziwieniu przy hamowaniu z dużych prędkości czuć było wibracje na kierownicy. Mówię, No jednak te brembo nie takie fajne jakbym pomyślał. Ale w miarę jak się wjeżdżałem w ten samochód doszedłem do wniosku, ze one maja swój zakres temperatury, przy której pracują dobrze. Czyli hamowanie ostre od 150-180 w tym momencie zaczynaja wibrować. Kilkukrotne hamowanie z takich prędkości i wyższych te wibracje znikają. Czyli mój wniosek taki, ze do typowo racingowej jazdy trzeba je dobrze dogrzać i nie ma wtedy żadnych problemów. Jedyne co zmienię teraz to klocki na EBC. Dodam jeszcze, ze mocne hamowanie z prędkości powyżej 250 nie miało już takich skutków w postaci wibracji. Ja polecę w takim razie tarcze brembo i klocki ebc.
- elinwar
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Sanok
Witam was,
sorry, że odgrzewam ale czy są dostepne na rynku tarcze do Insignii OPC ale 'całe'? nie skręcane?
sorry, że odgrzewam ale czy są dostepne na rynku tarcze do Insignii OPC ale 'całe'? nie skręcane?
-
- Klubowicz
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Otrzymał piwo: 71 razy
Dedykowane nie, ale pasowały z Camaro, bodajże z wersji 6.2, roczniki podobne jak Insignia. Ktoś z forum na pełnych jeździł, ale niku nie pamiętam. Był na spocie w Olkuszu 5 lat temu.
- elinwar
- Nowicjusz
Właśnie znalazłem rysunki tarczy z Camaro 6.2 i Insigni OPC. Lekkie różnice są - na średnicach montażowych i ciekawy jestem czy po montażu nie ma jakiegoś bicia. Musze porównać w CADzie jak to będzie wyglądać.
Znalazłem na allegro coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/tarcze-camaro ... 6484373726
Gdyby ktoś wiedział coś więcej czy z Camaro 6.2 pasują będę wdzięczny.
Znalazłem na allegro coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/tarcze-camaro ... 6484373726
Gdyby ktoś wiedział coś więcej czy z Camaro 6.2 pasują będę wdzięczny.
- elinwar
- Nowicjusz
Witam,
znalazłem jeszcze same rotory na OLX?
https://www.olx.pl/d/oferta/tarcze-insi ... YaywQ.html
Używał ktoś takich ?
znalazłem jeszcze same rotory na OLX?